Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Prisvärda datorer
  • 29 maj 2023
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom datorer

Vad är en prisvärd dator? Enligt mig är det en dator som för det första levererar bra prestanda för pengarna. Men det är lika mycket en dator som är trevlig att använda. Både i avseende byggkvalitet, kylningsförmåga och tillbehörsstandard. En laptop med högpresterande komponenter är fortfarande inte särskilt rolig att använda om inte skärm, tangentbord och styrplatta också håller hyfsad kvalitet.

Utifrån dessa kriterier listar jag några av de – just nu – mest prisvärda datoralternativen. Fokus ligger på bärbara datorer, men det är inte omöjligt att det också slinker med en desktop-variant någon gång.

Vad är en prisvärd dator? Enligt mig är det en dator som för det första levererar bra prestanda för pengarna. Men det är lika mycket en dator som är trevlig att använda. Både i avseende byggkvalitet, kylningsförmåga och tillbehörsstandard. En laptop med högpresterande komponenter är fortfarande inte särskilt rolig att använda om inte skärm, tangentbord och styrplatta också håller hyfsad kvalitet.

Utifrån dessa kriterier listar jag några av de – just nu – mest prisvärda datoralternativen. Fokus ligger på bärbara datorer, men det är inte omöjligt att det också slinker med en desktop-variant någon gång.

1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

Skärmen + att datorn är fläktlös

Inte för spelande

Prestandan i Apples datorer har alltid varit helt okej. Men när företaget i slutet av 2020 lanserade sitt eget systemchip, kallat M1, blev prestandaökningen jämfört med deras tidigare datorer (med Intel-processorer) plötslig väldigt påtaglig.

Trots att M1-chippet redan fått en regelrätt uppföljare och två starkare syskon är fortfarande MacBook Air med just det första M1-chippet tveklöst Apples mest prisvärda dator. Den är absolut inte billig. Men för pengarna får du både topprestanda och bra flyt i allt från videoredigering till kontorsarbete.

Skärmen är även den som vanligt superb, batteritiden är galet bra (18 timmar!) och lagringsutrymmet på 256 GB är okej tilltaget. Dator saknar dessutom helt inbyggda fläktar, något som gör att den är knäpptyst. Jämt.

MacBook Air M1 passar dig som föredrar macOS och vill ha en snabb, tyst och kvalitativ dator.


2. Asus ZenBook 14 OLED UM3402YAR-PURE17 14" Ryzen 7 7730U 16GB RAM 512GB SSD

Fantastisk skärm och god prestanda

Inget dedikerat grafikkort för spelande

Är det en hyfsat mobil Windows-baserad arbetsdator du vill åt är Asus ZenBook-serie en av de just nu mer prisvärda att titta på. Hos ZenBook 14 OLED kombineras en ordentligt snabb Ryzen 7 7730U-processor med 16 GB internminne och en 512 GB stor lagringsdisk.

Utseendemässigt är datorn ovanligt stilren och nedtonad, något åtminstone jag uppskattar. Materialvalen är kvalitativa och hela bygget likaså.

God prestanda till trots, är det däremot skärmen som står ut som det riktiga trumfkortet. Med en upplösning på hela 2880 x 1800 pixlar och 90 Hz uppdateringshastighet (mot vanliga 60 Hz) blir bilden både skarp och hanterar snabba rörelser bra. Panelen som är av OLED-typ bidrar i sin tur till att svart verkligen är svart och att kontraster och färger visas korrekt. Skärmen klarar vidare av att visa 100% av den så kallade DCI-P3-skalan, vilket ytterligare bådar för goda återgivningsegenskaper gällande bild- och filmredigering.

Med en förhållandevis bärbar vikt på 1,35 kg och andra trevligheter såsom Wi-Fi 6E-stöd och inloggning med fingeravtryckssensor är Asus ZenBook 14 OLED ett utmärkt val av daglig arbetskompanjon.


3. Lenovo IdeaPad 5 Pro 14 82L700LVMX 14" Ryzen 7 5800H 16GB RAM 512GB SSD

Bra och högupplöst skärm

Bara för enklare spelande

Ytterligare en modell med riktigt bra prestanda för pengarna är Lenovos IdeaPad 5 Pro.

Datorn drivs av AMD:s Ryzen 7 5800H-processor tillsammans med 16 GB internminne. En bra kombination som bådar för en smidig användarupplevelse både vid arbete och enklare spel. För lagring finns en inbyggd hårddisk på 512 GB. Klart godkänt för priset.

Det kanske allra bästa med datorn är dock den 14-tum stora skärmen som både har en upplösning på 2240 x 1400 pixlar och därtill använder en IPS-panel. Något som ger både bra färgåtergivning och goda betraktningsvinklar.

Tillsammans med en relativt låg vikt på 1,38 kg och en batteritid på hela 15 timmar passar IdeaPad 5 Pro dig som vill ha en snabb dator med en bra och lite mer högupplöst skärm.


4. Microsoft Surface Laptop 4 R5 13,5" Ryzen 5 4680U 8GB RAM 256GB W11

Subjektivt den snyggaste Windows-datorn på marknaden

Bara okej prestanda

Trots att Microsoft i slutet av förra året lanserade uppföljaren till Surface Laptop 4 (inte helt otippat namngiven Surface Laptop 5) faller ändå min rekommendation i avseende prisvärdhet på seriens fjärde generation.

Utseendemässigt skiljer sig de båda generationerna knappt alls. Både de kvalitativa materialvalen, den stilrena designen och den fantastiska touch-skärmen med 2256 x 1504 pixlars upplösning och det lite högre 3:2-formatet är (bortsett från ytterligare färgstöd hos 5:an i och med Dolby Vision IQ) densamma hos båda datorerna.

Istället är det på processorsidan skillnaderna syns. Där nya Surface Laptop 5 begåvats med en 12:e generationens Intel-processorer medan just denna variant av Surface Laptop 4 istället använder en Ryzen 4680U från AMD. Vilket utan tvekan fortfarande är en väldigt kapabel processor för de flesta vardagliga uppgifter.

Tillsammans med övriga specifikationer såsom 8GB internminne och 256 GB hårddiskutrymme, byggkvalitén och framförallt priset skulle jag säga att Surface Laptop 4 fortfarande står sig riktigt starkt som ett prisvärt laptop-alternativ för dig som vill ha en förbaskat snygg och trevlig dator att använda i vardagen.


5. Asus VivoBook 14 X415JA-EB2171W 14" i5-1035G1 (Gen 10) 8GB RAM 256GB SSD

Gå till produktsida

En bra 'standard' dator

Endast för enklare spel

En lite billigare dator som trots priset fortfarande fungerar alldeles utmärkt för alla vardagliga sysslor är Asus VivoBook 14 (X415).

Här har Asus blandat en Intel Core i5-processor, 8 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme i ett ganska trevligt chassi sett till priset. Vikten är därtill relativt hanterbara 1,55 kg. Vilket gör att datorn utan större problem går att bära med sig.

Skärmen, som är av IPS-typ, erbjuder goda betraktningsvinklar och en trevlig upplevelse överlag. Upplösningen är den ganska standardiserade 1920 x 1080 pixlar (Full HD) som gör sig alldeles utmärkt tillsammans med skärmstorleken på 14 tum.

Datorns akilleshäl är givetvis spel. Men med Intels inbyggda grafikkrets går det ändå att spela en del enklare sådana helt okej. Det är däremot för studier eller mer vardaglig användning datorn gör sig bäst!


6. Asus VivoBook Pro 14 OLED M6400RC-KM001W 14" Ryzen 7 6800H 16GB RAM 1TB SSD RTX 3050

Mycket spelprestanda för pengarna

Till detta pris finns faktiskt inte så mycket att klaga på!

Om du vill använda din dator för spel i kategorin "lite nyare" går priset tyvärr upp en hel del. Hos VivoBook Pro 14 OLED M6400 har Asus dock lyckats pressa in en hel del prestanda. Samtidigt som priset även det känns aningens pressat (i positiv bemärkelse).

På processorsidan finns en Ryzen 7 (6800H) som följs av 16 GB internminne och hela 1 TB lagringsutrymme. En kombination som bara där ger alldeles utmärkt med kraft för de allra flesta sysslor! För dig som värdesätter spelande har datorn även bestyckats med ett RTX 3050-grafikkort från Nvidia. Ett mellanklasskort som fixar de flesta spel väl.

Som om det inte vore nog kommer M6400 också utrustad med en OLED-skärm (riktigt bra kontrastnivåer) som har en upplösning på hela 2880 x 1880 pixlar och en uppdateringsfrekvens på trevliga 90 Hz (mot annars vanliga 60 Hz). Detta ger både en skarp bild och en ordentlig höjning av smidighet i bilden, oavsett om du spelar spel eller bara använder Windows.

VivoBook Pro 14 OLED passar dig som vill spela spel på datorn och ändå ha åtminstone lite pengar kvar.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom datorer

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer