Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärbara datorn

  • 24 jan 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Vilken är egentligen den bästa bärbara datorn? För mig handlar det om fler aspekter än prestanda, därför kommer jag i den här listan att fokusera på bland annat batteritid och inkopplingsmöjligheter. Jag kommer också presentera en helt fläktlös laptop för dig som är trött på att din laptops fläktar går hela tiden!

Jag ska försöka att variera prisklasserna så att du oavsett budget kan hitta en riktigt bra bärbar dator som passar dig och dina vardagliga behov. Detta är en topplista som passar bra för dig som kommer använda din dator till lite allt möjligt men inte för något enskilt ändamål.

1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

Fläktlös!

Lite lagringsutrymme

Apples Macbook Air M1 var en riktigt snackis när den släpptes, detta för att Apple nu har sitt egna processor-chip i sina datorer.

Det medför bland annat bättre prestanda men också längre batteritid, denna dator har faktiskt upp till 18 timmars batteritid vilket är helt otroligt.

Batteritiden är enligt mig inte ens det bästa med den här datorn, den är nämligen helt fläktlös och därmed tyst som en mus!

Processorn har 8 kärnor och klarar därför av det allra mesta i vardagen.

Tyvärr har datorn lite för lite lagring, endast 256 GB, men i dagsläget då det mesta ligger i molnet så klarar i alla fall jag mig ganska bra på det.

Den här datorn är ett klockrent val för dig som vill ha en tyst dator, gillar MacOS (Apples operativsystem) och behöver en dator som är både snabb, smidig och har lång batteritid.


2. Microsoft Surface Book 3 dGPU 15" i7-1065G7 (Gen 10) 16GB RAM 256GB SSD

Avtagbart tangentbord & touch

Dyr

Även om denna dator är mer av en surfplatta med rejält tangentbord så är Microsofts Surface Book 3 oerhört stark bland konkurrenterna.

Datorn levererar en batteritid på upp till 17,5 timmar och har 16 GB RAM med en enastående hastighet på 3733 MHz. Inte nog med det, i sitter även en 10:e generationens i-7 processor med 4 kärnor, samt ett GTX 1660Ti grafikkort från Nvidia som klarar en hel del spel. Dock så är skärmupplösningen i 4K, så för att kunna spela dugligt får man nog skala ner till 1080p. Men för film är 4K underbart.

Bäst av allt, den har touch och avtagbart tangentbord, nyaste WiFi-standarden samt bluetooth 5.0. Lagringsutrymmet på just denna konfiguration är 256 GB vilket räcker till några program och ett fåtal spel, vill man ha mer lagring för till exempel video så finns det andra konfigurationer. Vikten ligger på 1,9 kg.

Surface Book passar bra för den som vill ha en stark laptop/surfplatta som också klarar av en del spelande.


3. Dell XPS 17 9700 TTT04 17" i7-10750H (Gen 10) 16GB RAM 1TB SSD

Gå till produktsida

Stor skärm med bra och bekväm bild

Bara USB-C

De som har följt mina uppdateringar i den här listan har nog inte undgått att jag ofta rekommenderat Dells XPS 13". Den här gången har jag bytt ut 13" mot en 17"-modell som får synas i rampljuset.

Dell XPS 17" 9700 är ett kraftpaket med en 17" 4k-skärm. Datorn har en i7-processor med 6-kärnor samt 16 GB RAM-minne vilket gör den lämplig för multitasking inom de allra flesta områden.

Datorn har även nya wifi-standarden vilket gör att datorn kan leverera väldigt snabb respons från internet.

Kortläsare för microSD-kort finns och lämpar sig bra för den som ofta jobbar med bilder eller redigering. Batteriet räcker cirka 8-9 timmar med blandad användning.

Om informationen ovan lockar dig och du även kollar en hel del film så är det här en bra dator för dig då den även har bra bildkvalitet.


4. Acer Chromebook Spin 713 CP713-3W (NX.AHAED.004) 13,5" i5-1135G7 (Gen 11) 8GB RAM 256GB eMMC

Webhallen
9 790 kr
Komplett.se
9 990 kr
Multitech Data
10 604 kr
Se alla 5 priser

Billig & snabb

Begränsad användning utanför webben

Den här datorn från Acer är en Chromebook. Den är lämpad för dig som bara vill ha en billig dator för att skriva, surfa och göra annat enkelt vardagsarbete på webben.

Denna dator kör operativsystemet Chrome OS, vilket enkelt förklarat består av en webbläsare. Lagringsutrymmet är ytterst begränsat och tanken är att man ska lagra det mesta i molnet istället.

En fördel med att ha allt lagrat i molnet är också att om datorn går sönder eller blir stulen så har du fortfarande kvar alla fina semesterbilder!

Datorn har upp till 10 timmars batteritid och väger 1,45 kg. Skärmen är en 13.5" QHD-skärm vilket är snäppet bättre än Full-HD.

Vill du komma undan lite billigare och kan leva med att ha dina foton i molnet istället för på datorn så är det här en perfekt vardagslaptop.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer