Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärbara datorn under 6000 kr

  • 27 jun 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

För många är 6000 kr mer än tillräckligt att lägga på en dator som kanske bara används till enkla vardagliga sysslor. Mer än så behöver man faktiskt inte lägga heller för att få en ganska snabb och pigg dator för de flesta vardagssysslor. Vare sig du behöver en dator för långa resor eller mestadels använder den hemma i kortare perioder så kommer du här finna datorn för just dig. Vi fokuserar på både batteritid och prestanda i den här listan men också lämpligheten att bära med sig datorn. Vilken som är bäst för dig beror såklart helt på dina behov men jag hoppas kunna guida dig åt rätt håll!

1. Acer Swift SF314-43 NX.AB1ED.00F 14" Ryzen 3 5300U 8GB RAM 256GB SSD

Komplett.se
5 790 kr
Datia
7 437 kr
Multitech Data
6 774 kr
Se alla 9 priser

Låg vikt, bra batteritid, allround

Aningen dyr trots prisvärd

Den här datorn är nog den bästa du kan få i den här prisklassen just nu. I skrivande stund (26 juni, 2022) är den också nedsatt till 5790 vilket jag tycker är ett riktigt schysst pris.

Datorn har en batteritid på upp till hela 12,5 timmar vilket gott och väl för de allra flesta.

Med en 14 skärm på 14 tum och en vikt på endast 1,19 kg så är den här datorn (tillsammans med batteritiden) oerhört lämplig att bära med sig på resor eller om man ofta är på språng.

Skärmen är av typen IPS vilket generellt betyder att den har bättre färgåtergivning och större betraktningsvinklar än traditionella skärmar. Perfekt om du sitter ute i solen med datorn till exempel.

Datorn har också senaste wifi-standarden (wifi 6) vilket borgar för snabbt internet och en framtidssäkrad dator för snabba ned- och uppladdningshastigheter.

En bra allround-dator för de allra flesta men allra helst för dig på språng.


2. MSI GF63 Thin 10UC-675NEU 15,6" i5-10500H (Gen 10) 8GB RAM 512GB SSD RTX 3050

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
3.8
(1)
Gå till produktsida

Dedikerat grafikkort för gaming

Stor & klumpig

I skrivande stund säljs denna grymma speldator ut för endast 6367 kr. Det är lite över budget för den här listan men ett OTROLIGT bra köp. Så medan den fortfarande finns i lager, ta chansen och köp en riktigt prisvärd speldator till rekordlågt (?) pris.

Datorn har förvisso komponenter som är instegsmodeller men priset är otroligt lågt. Såldes för strax under 10 000kr i senast i maj.

Du får upp till 7 timmars batteritid och en hårddisk med 512 gb utrymme vilket räcker till kanske 3-4 dagsfärska spel beroende på vilka man spelar. Hårddisken är av typen SSD/M.2 vilket generellt innebär inga rörliga delar och betydligt snabbare hastigheter än traditionella hårddiskar.

Ett enastående köp som passar perfekt till barnet som vill ha sin första speldator.


3. Acer Chromebook 314 CB314-2H NX.AWFED.00F 14" MediaTek MT8183 8GB RAM 128GB

8 GB RAM trots lågt pris

Kör äldre mjukvara för wifi

Vill du komma undan riktigt billigt? Då kanske en Chromebook kan vara något.

Det är en dator som inte kör Windows och inte kan installera vanliga program utan består mestadels av en webbläsare - internet. Idag behövs inte mycket mer för väldigt många. Dina filer får du istället spara på en extern hårddisk eller i ett datormoln.

Chromebooks är betydligt billigare än vanliga Windows-datorer och det här är den absolut billigaste jag kunde hitta med 8 GB RAM-minne. Minnet gör att du till exempel kan ha fler flikar i webbläsaren öppna samtidigt utan att datorn blir seg.

Kan man vänja om sig (eller nöja sig) med att bara använda webben för allt så är det här ett bra sätt att komma undan billigt på.

Datorn kör AC-standarden för wifi vilket inte är den senaste men bör fungera alldeles utmärkt för även den lite mer otåliga webbsurfaren.


4. Asus Chromebook CM1400FXA-EC0031 14" 3015Ce 8GB RAM 64GB SSD

Kan användas som surfplatta

Inte för alla

Här kommer ännu ett Chromebook-alternativ.

Denna dator är dock utrustad med gångjärn som kan nyttjas 360 grader. Perfekt om man vill kunna ställa upp datorn och använda den som en surfplatta. Det finns nämligen touch i skärmen vilket gör den extra rolig att använda. Varför nöja sig med den krångliga trackpaden när man trycka direkt på skärmen?

Priset är något högre men det kan det vara värt när datorn helt plötsligt kan bli en surfplatta som du kan ta fram i sängen för att kolla lite Youtube eller nyheter innan läggdags.

Eftersom den kör ett annat operativsystem så fungerar inte vanliga Windows-program på datorn och detta bör man vara medveten om innan man köper denna. Dock går det allra mesta att göra på webben idag. Och dina bilder? Ja, dem får du spara i molnet eller på en extern hårddisk.


5. Lenovo IdeaPad Flex 5 14 82HU005PMX 14" Ryzen 3 5300U 4GB RAM 128GB SSD

Kan användas som surfplatta

Endast 4 GB RAM-minne

På sista plats avslutar jag med en till dator som kan vinklas 360 grader. Men denna kör Windows så det är ett bra alternativ för den som känner sig mer bekväm med det. Dock får du betala lite mer än för en Chromebook.

Denna variant av Windows heter 10 S och är appbaserad men går att uppgradera till ett "vanligt" Windows 10 Home kostnadsfritt via datorns inställningar.

Datorn har upp till 12 timmars batteritid vilket får anses vara rätt bra i prisklassen.

Kompromisserna i denna prisklass får vara det något mindre RAM-minnet på 4 GB samt WiFi 5 /AC-standarden som inte är den senaste. Men trots det är det här en dator/surfplatta/hybrid som klassar in bra på den här listan.

Batteriet räcker hela dagen och processorn har tillräckligt med kraft för att multi-taska diverse vardagssysslor.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer