Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa MacBook-datorn

  • 23 maj 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Apples MacBook-datorer finns i en stor mängd varianter, alla anpassade för olika ändamål och det till olika prislappar. Det är lätt att tro att om bara man köper den dyraste så blir allt bra, och även om det säkerligen kan finnas viss sanning i det så finns det även många skäl att faktiskt se över sina behov först och handla sen!

I den här topplistan går jag igenom ett antal varianter av MacBook för att reda ut vilken som passar vem och varför, så att alla kan hitta sig en lämplig MacBook i en rimlig prisklass!

1. Apple MacBook Pro (2021) - M1 Max 10C 32C GPU 1TB 16,2" 32GB RAM 1TB SSD

Nästan allt

Det kostar att ligga på topp

När Apple presenterade sitt nya M1-chip så var vi säkert många som undrade vad de skulle följa upp det med, och hur de skulle kunna öka prestandan tillräckligt för att tillfredsställa proffsen. De löste problemet med M1 Pro och M1 Max.

I Apples senaste iteration av MacBook Pro 16" har vi alternativen "jättemycket prestanda" i form av M1 Pro och "absurt mycket prestanda" i M1 Max.

Just denna modell har den senare processorn med formatet av 10 CPU-kärnor och 32 GPU-kärnor, utmärkt för alla med grafiktunga behov såsom videoredigerare och andra grafiker. Till det 32 GB RAM-minne och 1 TB SSD-lagring av supersnabbt mått.

Med en skärm på 16" baserad på Mini LED-teknik, ett nytt chassi och återkomsten av portar och SD-kortläsare så är det här kungen av alla MacBooks just nu, perfekt för dig med stora krav och behov.


2. Apple MacBook Pro (2021) - M1 Pro 8C 14C GPU 14,2" 16GB RAM 512GB SSD

Nästan allt

Kostnaden behöver motiveras

Behöver, eller vill du inte ha, en bärbar dator i 16"-formatet? Då finns lillebror här med sin 14"-skärm och i övrigt nästan lika löjligt bra prestanda.

Valmöjligheterna mellan M1 Pro och M1 Max finns även i 14"-modellen men här har jag valt ett lite mer rimligt alternativ prismässigt, med M1 Pro som har 8 CPU-kärnor och 14 GPU-kärnor tillsammans med 16 GB RAM och 512 GB SSD-lagring. Till det då även här en skärm baserad på Mini LED-tekniken, om än något mindre rent fysiskt.

Även om detta är en något mer sansad variant så erbjuds ändå prestanda långt utöver vad de allra flesta behöver och denna täcker utan problem allt utom synnerligen specifika behov.

Söker du en något mer portabel men ändå löjligt snabb och kraftfull MacBook? Då är det 14" som du (och jag) vill ha!


3. Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 16GB 2TB 13"

Supersnabb och tyst

TouchBaren är en smaksak

Det går inte att säga något annat än att Apple fullständigt vände upp och ned på hela datormarknaden i och med lanseringen av sitt M1-chipset, det första baserat på ARM-arkitekturen.

Inte nog med att det här är en dator som är ruskigt snabb, snabbare än väldigt mycket annat på marknaden rent av, den är även det med utmärkt batteritid och närmast obefintligt behov av kylning.

Kvar från tidigare är de skarpa och trevliga Retina-skärmarna, ett riktigt trevligt och bra tangentbord och, vare sig man gillar det eller ej, en TouchBar.

Enda anledningen till att välja något annat än en M1-bestyckad MacBook är om man behöver större skärm eller kör väldigt specifik mjukvara. Annars är detta ett givet köp på alla sätt och vis!


4. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 1TB 13,3" 16GB RAM 1TB SSD

Hög prestanda utan fläktljud

Vill man ha gott om prestanda i ett portabelt format men utan att få tankarna dränkta i fläktljud så snart den blir minsta lilla ansträngd? Då är det en MacBook Air med M1-processor du vill ha!

Den absolut största fördelen med denna processor är inte bara att den är fantastiskt snabb, den är i den här varianten även passivt kyld, helt utan fläktar alltså...!

Kopplat till det får du även ett slimmat och mycket portabelt format, ett riktigt bra tangentbord med klassiska funktionstangenter och överlag ett fantastiskt paket som levererar prestanda långt över sin prisklass och sitt format.

I min mening är det här en riktig drömdator och allt jag önskar är att den kom i ett något mindre format, för ännu bättre portabilitet.


5. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

Hög prestanda utan fläktljud

Har du en något begränsad budget så är fortfarande mitt val en MacBook Air, fortfarande med Apples egna M1-chip men i övrigt med något lägre specifikationer.

Trots att detta är instegsmodellen så levereras prestanda som vida överstiger prisklassen och formatet och allt detta även här till absolut tystnad. MacBook Air saknar alltså helt aktiv kylning och därmed fläktljud.

Likt sina mer högpresterande syskon hittar vi här en Retina-skärm som är såväl lagom högupplöst som riktigt trevlig att vila ögonen på, dag som natt.

MacBook Air med M1 är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en tyst och smidig dator som varken blir varm eller långsam av minsta lilla.

Det är kort och gott en fantastisk skrivmaskin med potential för riktiga stordåd!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer