Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTopplista - Bästa MacBook-datorn

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa MacBook-datorn

29 april 2024

Apples MacBook-datorer finns i en stor mängd varianter, alla anpassade för olika ändamål och det till olika prislappar. Det är lätt att tro att om bara man köper den dyraste så blir allt bra, och även om det säkerligen kan finnas viss sanning i det så finns det även många skäl att faktiskt se över sina behov först och handla sen!

I den här topplistan går jag igenom ett antal varianter av MacBook för att reda ut vilken som passar vem och varför, så att alla kan hitta sig en lämplig MacBook i en rimlig prisklass!

1. Apple MacBook Pro 16" (2023) M3 Max 16C CPU 40C GPU 48GB RAM 1TB SSD

Prestanda, byggkvalité, batteritid

Lämnar djupa hål i plånboken

Har du höga krav på prestanda och vill ha extra allt i din MacBook? Då är denna best i 16-tums format en utmärkt start!

Med Apples M3 Max-kretsar får vi nämligen möjlighet att klämma till med upp till mastiga 128 GB RAM och 8 TB lagring, även om det kanske är ett litet fåtal som behöver eller kräver exakt så mycket.

Som i tidigare årsmodeller hittar vi självklart även Apples ljusstarka Liquid Retina XDR-skärm, ett välbyggt chassi och en riktigt bra uppsättning externa portar, inklusive SDXC-kortläsare.

Oavsett vilken variant och utrustningsnivå du väljer så får du en extremt kompetent dator med otrolig prestanda och utmärkt batteritid. MacBook Pro 16" med M3 Max är toppvalet för dig som kräver det bästa!


2. Apple MacBook Pro 14" (2023) M3 Max 14C CPU 30C GPU 36GB RAM 1TB SSD

Prestanda, byggkvalité, batteritid

Något sämre batteritid jämfört med 16- tums modellen

Extra allt i ett mer bärbart format? Då finns allt du behöver även i 14- tums formatet när det gäller Apples MacBook Pro!

Likt sitt större syskon så finns valmöjligheterna mellan M3 Pro och M3 Max, beroende på djupet i din plånbok och behovet av prestanda.

Som i sitt större syskon finns möjligheten att konfigurera med upp till 128 GB RAM och 8 TB lagring, även om vi här valt en något mer blygsam variant som troligen är mer än nog för de allra flesta.

Enda uppoffringen du gör i den fysiskt mindre modellen är att batteritiden inte blir fullt lika exceptionell samt att ja, skärmen blir något mindre rent fysiskt.

MacBook Pro 14" med M3 Max är ett utmärkt val för dig som vill ha något mer portabel prestanda till ett något mer realistiskt pris.


3. Apple MacBook Air 15.3" (2024) - M3 OC 10C GPU 16GB RAM 512GB SSD

Fläktlös prestanda i något större format

Billigare än en Pro men långt ifrån billig punkt

Vill du ha en imponerande snabb, tyst och något mer prisvärd MacBook men utan att behöva gå ner i skärmstorlek?

Då är Apples MacBook Air i 15"-formatet en given vinnare. Samma utmärkta prestanda och format som i det mindre syskonet fast med en skärm som rymmer mer.

Som alla MacBooks finns den en rad olika konfigurationer, men i min mening är det här en bra grund med 16 GB RAM och något snåla 256 GB lagring.

Har du en slant extra i plånboken kastar du det på mer lagring, resten kommer tjäna dig väl under många år framöver!

MacBook Air i 15"-formatet är ett givet val för dig som inte riktigt kan motivera kostnaden för en MacBook Pro, men ändå inte vill offra skärmstorleken och gå på 13"-varianten. En alldeles utmärkt allround-MacBook för de allra flesta användare.


4. Apple MacBook Air (2024) 13,6" - M3 OC 10C GPU 16GB RAM 512GB SSD

Fläktlös prestanda i smidigt format

Inte våldsamt plånboksvänlig

MacBook Air 13" är det bästa valet för många och en riktigt bra allround-dator!

Första generationen MacBook Air, utrustade med Apples egna M1-kretsar, var och är fortsatt en fantastisk dator, en dator som klarar långt mycket mer än formatet avslöjar.

I denna moderniserade generation har de lyckats peta in ännu bättre prestanda samt även MagSafe-laddning utan att offra några USB-C-portar.

Nackdelen (?) är dock den något speciella skärmen som visserligen blir något större och fyller ut chassit bättre men som även har den kontroversiella flärpen i överkanten.

Prestandan är fortsatt utmärkt, förutsatt att du väljer bort konfigurationen med 256 GB lagring. Och vad som är än mer fascinerande är att den fortsätter vara fläktlös!

Apple MacBook Air är i mångt och mycket den bästa datorn för en absolut majoritet av alla människor. Har du inte väldigt specifika krav, då är det den här du ska ha.


5. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

Prestanda/pris, inget fläktljud

Lägre specifikationer (& pris iof)

Har du en något begränsad budget så är fortfarande mitt val en MacBook Air, fortfarande med Apples egna M1-chip men i övrigt med något lägre specifikationer.

Trots att detta är instegsmodellen så levereras prestanda som vida överstiger prisklassen och formatet och allt detta även här till absolut tystnad. MacBook Air saknar alltså helt aktiv kylning och därmed fläktljud.

Likt sina mer högpresterande syskon hittar vi här en Retina-skärm som är såväl lagom högupplöst som riktigt trevlig att vila ögonen på, dag som natt.

MacBook Air med M1 är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en tyst och smidig dator som varken blir varm eller långsam av minsta lilla.

Det är kort och gott en fantastisk skrivmaskin med potential för riktiga stordåd!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons