Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa routern under 1000 kr

  • 2 jan 2022
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Wifi ska bara funka - eller hur? Oavsett om det är för att kolla Facebook, skriva ut, streama en serie eller läsa mailen så ska internetanslutningen bara finnas där - helst utan strul. Det är nästan lika självklart som att ha el och värme i huset. För de allra flesta så är wifi också något som gärna får kosta så lite som möjligt, därför ska jag tipsa om billiga routrar som ändå är bra. Bra räckvidd och mycket hastighet för pengen, alltså.

Här har jag listat 4 trådlösa routrar som alla går att hitta under 1000 kronor. Idag är det fler och fler saker som kommunicerar trådlöst och för att vara framtidssäkrad så har jag därför bara tagit med routrar som kan kommunicera på det snabbare och mindre utnyttjade frekvensbandet, 5 Ghz och också med den nya standarden, wifi6. Eftersom allt fler får fiber med höga hastigheter så har kravet också varit att routern ska klara en hastighet på minst 250 Mbit/s trådbundet och trådlöst.

För att det ska vara lätt att komma igång har routrar med färdig säkerhet fått pluspoäng.

1. Xiaomi Mi AIoT AX3600

Prestanda vs pris

Placeringsmöjligheterna

På förstaplatsen hittar vi Xiaomi Mi AIoT AX3600 som med sina 7 antenner klår det mesta i räckviddsväg när det kommer till att både hantera prestanda såväl som säkerheten.

Detta är en router som har en lite annorlunda design och närmast kan liknas vid en soundbar i miniformat med sju stora antenner. Prestandamässigt så är det här extremt mycket router för pengarna och för den som både vill kunna streama 4K-film och kanske samtidigt spela spel med bra prestanda så är detta verkligen en router som imponerar.

Den är inte den router som ger allra bäst prestanda överhuvudtaget bland hemmaroutrar men för priset är det mycket bra. Den passar dig som vill ha en router med bra inställningsmöjligheter och som bara vill kunna klicka igång och köra.3. Asus RT-AX55

Wifi6 och 4 LAN-portar

Kan bli varm vid långt tungt bruk

ASUS har under en lång tid levererat prestandaroutrar i alla möjliga prisklasser, men något som alltid stått ut är deras billigare modeller som levererat riktigt bra prestanda för en mindre peng.

De flesta ASUS routrar kan dessutom byggas samman i ett så kallat mesh-nät när en kabel inte kan dras. AX55 är en modell med den senaste standarden inom trådlöst nätverk som borgar för högsta möjliga prestanda.

Vissa som valt att köpa AX55 har indikerat att den kan ha problem med värmeutveckling och eftersom det just är en enhet i den billigare kategorin, så kan det vara vettigt att låta luft få flöda runt den snarare än att sätta den i ett skåp eller i en trång hylla.

RT-AX55 passar dig som inte vill spendera alltför mycket på en router, men ändå vill ha senaste prestanda samt ett välkänt varumärke som man kan lita på.


4. Huawei WiFi AX3 DC WS7100-20

Pris kontra prestanda

Konfigurationsmöjligheterna

Huawei AX3 DC är en router från kinesiska Huawei som levererar riktigt bra prestanda i ett litet format. Routern har stöd för den senaste standarden när det kommer till säkerhet, WPA3, vilket borgar för en enhet som kommer att leverera höga prestanda och god säkerhet under lång tid.

Till skillnad från många konkurrenter så har denna router bara 3 LAN-portar och det är tydligt att det framförallt är genom det trådlösa gränssnittet som det är tänkt att man ska ansluta. Det trådlösa nätverket levererar dock riktigt bra. Täckningen från de fyra antennerna imponerar även för icke-wifi6-enheter som ansluter.

Det enda man kan tänkas vilja slå ner på är möjligen konfigurationsmöjligheterna. För dig som bara vill ha en högpresterande router för en billig peng, ja, där är Huawei AX3 perfekt.


Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom routrar

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom fotografering, hemautomatisering generellt och även lite trädgårdskunskaper. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är just robotdammsugare som jag också skrivit en lista om här på Prisjakt. För att hemmet ska fungera så optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer