Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bildskärmen under 2000 kr

  • 10 maj 2022
Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom bildskärmar

Att köpa en ny skärm till datorn, eller en skärm tillsammans med den nya datorn, kan vara knepigt då det finns en hel uppsjö av produkter. Här har jag därför valt ut några väldigt kompetenta skärmar som prismässigt dessutom placerar sig kring och under 2000 kronors-strecket.

De olika skärmarna är olika bra på olika saker. Så beroende på om du mestadels vill använda din dator för spel, kontorsarbete eller både och är intentionen att försöka pricka in minst en skärm i respektive kategori.

I regel går det sällan att jämföra billigare skärmar med flera gånger dyrare varianter. Däremot får man numera ändå ganska mycket för pengarna både när det gäller skärmstorlek och teknik. Så har du inga väldigt specifika krav går det faktiskt att hitta helt okej skärmar, till helt okej priser.

1. Benq GW2480 24" Gaming Full HD IPS

Både HDMI och DisplayPort

Endast Full HD-upplösning

Vill du ha en bra allround-skärm är 23,8-tummaren GW2480 från BenQ ett säkert val.

Extra trevligt med just denna modell (bortsett från priset) är att den har både en HDMI- samt en DisplayPort-ingång. Något som gör det möjligt att exempelvis koppla in en dator och ett TV-spel och växla mellan dessa beroende på vad man har på agendan.

Upplösningsmässigt är skärmen av Full HD-standard (1920x1080 pixlar). En upplösning som fungerar okej både för enklare kontorsarbete och spelande. Skärmpanelen är av IPS-typ, vilket bådar för bra betraktningsvinklar och vettig färgåtergivning.

Både responstid och ljusstyrka ligger på okej nivåer med 5 millisekunder och 250 cd/m². Skärmen har även BenQs Eye-Care-teknik för att motverka trötta ögon genom att skapa en så flimmerfri bild som möjligt.

GW2480 passar dig som vill ha en bra allround-skärm med möjlighet att koppla in både en dator och en spelkonsol.


2. Asus VZ249HE 24" Full HD IPS

IPS-panel, motverkar trötta ögon

Bara en HDMI-port för inkoppling

Ytterligare en bra allround-skärm, även denna med extra fokus kring att motverka trötta ögon, är Asus VZ249HE.

Skärmpanelen är av typen IPS - något som bidrar både till att färger visas mer naturligt samt bibehålls oavsett du tittar på skärmen rakt framifrån eller i en vinkel. Responstiden är 5 millisekunder, vilket får anses okej för enklare spelande.

Ljusstyrkan på 250 cd/m² är godkänd och skärmpanelen erbjuder som sagt även flera tekniker för att motverka trötta ögon. Storleksmässigt är det en 23,8” stor skärm med en upplösning på 1920x1200 pixlar (Full HD). Detta är, för den vanliga användaren, en alldeles lagom skärmupplösning.

Asus VZ249HE passar dig som använder datorn både till arbete och enklare spelande.


3. Acer K243Y (bmix) 24" Full HD IPS

75 Hz-uppdateringshastighet

Endast en HDMI-kontakt

Också välkända Acer har med sin K243Y ett riktigt prisvärt alternativ för dig som vill ha en bra allround-skärm.

Här kombineras en trevlig IPS-panel med 75 Hz-uppdateringshastighet. Något som gör att både spel och vanligt datoranvändande upplevs lite smidigare än hos de skärmar som använder standarden 60 Hz. Paneltypen erbjuder även bra betraktningsvinklar och god färgåtergivning.

Upplösningen är som hos tidigare skärmar av Full HD-typ (1920x1080 pixlar). Det passar bra för skärmstorleken på 24 tum. Skärmen har till råga på allt även ett par inbyggda högtalare, som visserligen inte är särskilt bra, men ibland kan vara smidiga att ha tillgängliga.

Det enda som egentligen finns att klaga på är att skärmen endast har en HDMI och en VGA-ingång. Vilket gör det svårt att koppla in t.ex. både en dator och en spelkonsol utan extra tillbehör.


4. MSI Optix G241 24" Gaming Full HD IPS

Kanonskärm för spelande, prisvärd

Inget stöd för Nvidia G-Sync

Vill du spela spel går det nästan inte att komma undan billigare och bättre än så här.

På något sätt har MSI med Optix G241 lyckats plocka ihop både en 24" IPS-skärm, 144 Hz-uppdateringshastighet, 1 millisekunds responstid och stöd för AMD FreeSync. Allt detta till ett mycket bra pris.

Tillsammans ger detta både bra färgåtergivning och en trevlig bild överlag. Uppdateringshastigheten adderar ett ordentligt flyt både vid spelande och i vanlig Windows-miljö och FreeSync-stödet motverkar hackig bild i spel.

Upplösningen håller sig kvar vid Full HD (1920x1080 pixlar) och gör således skärmen relativt lättdriven även vid just spelande. Också inkopplingsmöjligheterna är bra med två stycken HDMI-portar och en DisplayPort-kontakt.

Är det en spelskärm du är ute efter skulle jag rekommendera att slå till direkt, innan skärmen går upp i pris.


5. Samsung C27F396 27" Välvd Full HD

Stor skärmyta

Endast en HDMI-ingång

Vill du ha en lite större skärm är Samsungs 27-tums stora C27F396 ett bra alternativ.

Själva bildupplösningen håller sig kvar vid Full HD (1920x1080 pixlar). Vilket gör att allt blir lite större jämfört med exempelvis en 24-tums-skärm.

I övrigt är specifikationerna fullgoda för vanligt datorarbete. Skärmen har också inbyggda funktioner för att motverka blått ljus. Något som minskar ögontrötthet.

Även om spel kanske inte är skärmens primära användningsområde klarar den med en uppdateringshastighet på 4 millisekunder ändå av en hel del gaming. Inbyggd finns också tekniken AMD FreeSync för att motverka hackig bild och göra just spelupplevelsen ännu smidigare.

Sett till ingångar finns det tyvärr bara en HDMI-port (och en VGA). Har du inte planer på att koppla in något mer än just en dator till skärmen är detta dock ett mindre problem.

C27F396 passar dig som vill ha en lite större skärm för både arbete och visst spelande.


6. Philips E-Line 275E1S 27" Välvd Gaming QHD IPS

Hög upplösning och stor skärmyta

Kostar dessvärre något över 2000 kr

En liten bit ovanför 2000 kr-strecket börjar skärmar med både större fysisk skärmyta och framförallt högre upplösning dyka upp. Philips 275E1S är en av de just nu mest prisvärda sådana.

Kombinationen med en upplösning på 2560×1440 pixlar och en skärmyta på 27" bådar för både skarp bild och möjlighet att ha flera fönster öppna bredvid varandra.

Skärmens panel är av IPS-typ och erbjuder både bra färgåtergivning och användarvänliga betraktningsvinklar.

Responstiden på 4 millisekunder tillsammans med en uppdateringsfrekvens på 75 Hz gör att skärmen har ett bra flyt både för kontorsarbete och visst spelande. För spelande finns även tekniken AMD FreeSync inbyggd, vilken används för att eliminera så kallad "screen tearing" (hack i bilden).

Philips 275E1S passar dig som vill kunna ha många program och dokument synliga samtidigt. Och kan tänka dig att gå lite över 2000 kr.


Christoffer Orre
Christoffer OrreExpert inom bildskärmar

Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa bildskärmen under 2000 kr

  • 9 apr 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom bildskärmar

Bildskärmar finns det verkligen en uppsjö av, och det i alla prisklasser. I denna topplista listar jag några skärmar som utmärker sig lite extra, för en prislapp som jag tror de flesta kan tänka sig att betala för en bildskärm, oavsett vad den ska användas till.

Det är förvånansvärt vad mycket bra skärmar man faktiskt kan få tag på för 2000 kr, men de är givetvis inget man kan jämföra med skärmar i den högre prisklassen. Oavsett om du vill spela, kolla film eller ha skärmen till vanlig vardagsanvändning så kommer du att hitta en som passar dig och din plånbok i den här topplistan!

1. MSI Optix G271 27" Gaming Full HD IPS

27" & 144hz, 1ms responstid

Ingen DP-kabel

Den här skärmen är en 27" IPS-panel från MSI med 144Hz och FHD-upplösning med kort responstid på 1 milisekund. Denna skärm lämpar sig riktigt bra till en nybliven gamer!

Med en kantlös design och VESA-fäste finns möjligheterna att snyggt smyga upp skärmen på väggen eller på ett annat skärmstativ om man så önskar. Skärmen har även stöd för FreeSync-teknik för bättre flyt i spelandet. Det finns egentligen inget att klaga på här, förutom att man inte får med en DisplayPort-kabel.

Den här skärmen känns riktigt prisvärd och man kan inte förvänta sig en högre upplösning än så här i den här prisklassen, speciellt inte när skärmen har andra specifikationer som 27" och snabb responstid. En bra skärm för den som prioriterar ett bra flyt framför de där extra pixlarna i kvalitét.

En väldigt bra skärm för ett lågt pris och som dessutom är 27" stor vilket kan vara trevligt.


2. Samsung Odyssey C24RG50 24" Välvd Gaming Full HD

144hz uppdateringsfrekvens

4 ms responstid

Här har vi en skärm från Samsung som har hela 144hz uppdateringsfrekvens vilket är nödvändigt när man spelar FPS-spel och liknande.

Skärmen är välvd en aning för att få ett så bra synfält som möjligt. Upplösningen är FHD, vilket fungerar helt okej på en 24" skärm som denna. Skärmen kopplas in med HDMI eller DisplayPort.

En liten nackdel med denna skärm kan vara att den har en responstid på 4 ms men det är något man får acceptera i den här prisklassen.

Skärmen har AMD FreeSync som är en teknik för att dynamiskt ändra uppdateringsfrekvensen för att matcha din dators grafikkort. Kort och gott ger det ett bättre flyt när du spelar. Sammanfattningsvis ett bra alternativ för dig som spelar och vill ha en skärm för under 2000 kr.

Hade detta varit en lista för billiga gamingskärmar hade denna sannolikt legat på en förstaplats då det är svårt att få en så pass hög uppdateringsfrekvens till det här priset.


3. Benq GL2480 24" Gaming Full HD

Många portar, VESA-standard

Bara -5/+20 grader lutning

Här har vi en 24" stor skärm från BenQ.

Denna skärm kommer med en FHD-upplösning (1920 x 1080) i 16:9-format med en LCD TN-panel vilket kan påverka skärmens betraktningsvinklar. Skärmen har dock en responstid på 1ms och 75hz i uppdateringsfrekvens vilket är helt okej för det här priset. Skärmen kan användas med VGA, DVI eller HDMI och har en hörlursingång.

GL2480 är i miljöklass A+ och konsumerar snittvis 31 kWh per år. Skärmen har även VESA-standard för vägg- eller armfästen på 100 x 100 mm. Vikten ligger på 3.9 kg vilket kan vara bra att veta om du ska skruva upp skärmen på ett VESA-fäste.

Med skärmen kommer bland annat tekniker som "Color weakness mode" och "Low Blue Light" vilket är bra om man har nedsatt färgseende eller vill minska mängden blått ljus för ögonen om man sitter mycket i mörker.

Ett prisvärt alternativ för dig som vill kunna skruva upp skärmen.


4. Samsung C27F396 27" Välvd Full HD

Välvd skärm för bättre synfält

4ms responstid

Den här skärmen från Samsung får ses som en "bubblare" som kanske inte passar alla. Är du sugen på att prova på det här med välvd skärm? Då kan detta vara skärmen för dig.

Skärmen är en aning välvd för att ge dina ögon jämnare avstånd till skärmen oavsett var du kollar vilket bidrar till ett bredare synfält. Skärmen är en 27" VA-panel och har FHD-upplösning med fokus på komfort för dina ögon.

Sitter du och arbetar många timmar framför datorn? Då kanske denna skärm passar dig extra bra då den har inbyggt skydd som "Eye Saver Mode" samt Samsungs Flicker Free-teknik som undviker onödigt skärmflimmer. Det medföljer en HDMI-kabel men den kan även kopplas in med VGA. Vesa-fäste 75x75mm finns för den som vill byta stativ eller skruva upp skärmen på väggen.


5. AOC E2270SWHN 22" Full HD

Billig, FHD, HDMI

Dålig kontrast, 5 ms responstid

Den här skärmen får ses som en liten bonus. Letar du bara efter en extremt billig skärm som har HDMI-uttag och är FHD-upplöst? Då är detta skärmen för dig.

Detta är en 21.5" LED skärm med 5 ms i responstid, men det får man nöja sig med för det här priset. Skärmen går även att koppla in med en VGA-sladd om så önskas.

Kan man nöja sig med en lite mindre skärm är det här ett helt okej köp. En större skärm med samma upplösning skulle nämligen ge upplevelsen av en sämre bild än denna, som är mindre med samma antal pixlar.

Märket är AOC som ibland kan uppfattas som ett budgetalternativ. I detta fallet stämmer det också, men behöver du bara en skärm och är inte så kräsen skulle jag absolut rekommendera denna. Den funkar bra för vardagligt arbete för de allra flesta som inte behöver något speciellt.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom bildskärmar

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer