Prisjakt
HemPrisjakts experterBildskärmarTopplista - Bästa bildskärmen under 2000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bildskärmen under 2000 kr

10 april 2024

Att köpa en ny skärm till datorn, eller en skärm tillsammans med den nya datorn, kan vara knepigt då det finns en hel uppsjö av produkter. Här har jag därför valt ut några väldigt kompetenta skärmar som prismässigt dessutom placerar sig kring och under 2000 kronors-strecket.

De olika skärmarna är olika bra på olika saker. Så beroende på om du mestadels vill använda din dator för spel, kontorsarbete eller både och är intentionen att försöka pricka in minst en skärm i respektive kategori.

I regel går det sällan att jämföra billigare skärmar med flera gånger dyrare varianter. Däremot får man numera ändå ganska mycket för pengarna både när det gäller skärmstorlek och teknik. Så har du inga väldigt specifika krav går det faktiskt att hitta helt okej skärmar, till helt okej priser.

1. Benq GW2480 24" Gaming Full HD IPS

Både HDMI och DisplayPort

Endast Full HD-upplösning

Vill du ha en bra allround-skärm är 23,8-tummaren GW2480 från BenQ ett säkert val.

Extra trevligt med just denna modell (bortsett från priset) är att den har både en HDMI- samt en DisplayPort-ingång. Något som gör det möjligt att exempelvis koppla in en dator och ett TV-spel och växla mellan dessa beroende på vad man har på agendan.

Upplösningsmässigt är skärmen av Full HD-standard (1920x1080 pixlar). En upplösning som fungerar okej både för enklare kontorsarbete och spelande. Skärmpanelen är av IPS-typ, vilket bådar för bra betraktningsvinklar och vettig färgåtergivning.

Både responstid och ljusstyrka ligger på okej nivåer med 5 millisekunder och 250 cd/m². Skärmen har även BenQs Eye-Care-teknik för att motverka trötta ögon genom att skapa en så flimmerfri bild som möjligt.

GW2480 passar dig som vill ha en bra allround-skärm med möjlighet att koppla in både en dator och en spelkonsol.


2. Asus VZ249HE 24" Full HD IPS

IPS-panel, motverkar trötta ögon

Bara en HDMI-port för inkoppling

Ytterligare en bra allround-skärm, även denna med extra fokus kring att motverka trötta ögon, är Asus VZ249HE.

Skärmpanelen är av typen IPS - något som bidrar både till att färger visas mer naturligt samt bibehålls oavsett du tittar på skärmen rakt framifrån eller i en vinkel. Responstiden är 5 millisekunder, vilket får anses okej för enklare spelande.

Ljusstyrkan på 250 cd/m² är godkänd och skärmpanelen erbjuder som sagt även flera tekniker för att motverka trötta ögon. Storleksmässigt är det en 23,8” stor skärm med en upplösning på 1920x1200 pixlar (Full HD). Detta är, för den vanliga användaren, en alldeles lagom skärmupplösning.

Asus VZ249HE passar dig som använder datorn både till arbete och enklare spelande.


3. LG UltraGear 24GN60R 24" Gaming Full HD IPS

IPS-panel, hög uppdateringshastighet (144 Hz)

Underlig placering av kontakterna bakpå skärmen

När det kommer till spel ger LG:s UltraGear 24GN60R rent ut sagt förbaskat mycket för pengarna. Upplösningen håller sig kvar på Full HD (1920 x 1080 pixlar) och paneltypen är IPS. Vilket här översätter till vettig färgåtergivning och bra betraktningsvinklar.

Det tveklöst bästa med skärmen är dock panelens uppdateringshastighet på stadiga 144 Hz med en responstid (grå till grå) på låga 1 ms. En kombination som bäddar både för ordentligt flyt i spel och en bra mycket mer följsam upplevelse vid vanlig datoranvändning jämfört med annars vanliga 60 Hz.

Inbyggd stöd finns också för FreeSync Premium. En funktion där skärmen automatiskt anpassar sig till den uppdateringshastighet datorns grafikkort mäktar med.

Ingångsmässigt erbjuds en HDMI-port (2.0) och en DisplayPort-kontakt (1.4). Vilket är fullt tillräckligt för att koppla in exempelvis både en dator och en spelkonsol till skärmen.

LG UltraGear 24GN60R passar dig som vill ha en förvånansvärt gedigen spelskärm till ett lågt pris. Dessutom med en rätt häftig design.


4. Philips E-Line 275E1S 27" Gaming QHD IPS

Hög upplösning och stor skärmyta

Kostar i vanliga fall något över 2000 kr

Precis vid (och ibland precis ovanför) 2000 kr-strecket börjar skärmar med både större fysisk skärmyta och framförallt högre upplösning dyka upp. Philips 275E1S är en av de just nu mest prisvärda sådana.

Kombinationen med en upplösning på 2560×1440 pixlar och en skärmyta på 27 tum bådar för både skarp bild och möjlighet att ha flera fönster öppna bredvid varandra.

Skärmens panel är av IPS-typ och erbjuder både bra färgåtergivning och användarvänliga betraktningsvinklar.

Responstiden på 4 millisekunder tillsammans med en uppdateringsfrekvens på 75 Hz gör att skärmen har ett bra flyt både för kontorsarbete och visst spelande. För just spel finns även tekniken AMD FreeSync inbyggd, vilken används för att eliminera så kallad "screen tearing" (hack i bilden).

Philips 275E1S passar dig som vill kunna ha många program och dokument synliga samtidigt.


5. AOC Q27V4EA 27" QHD IPS

Hög upplösning, inbyggda högtalare

Något sämre svartnivåer jämfört med Philips-skärmen

Även om Philips-skärmen här innan är riktigt trevlig saknar den en sak jag själv faktiskt värdesätter att ha tillgång till, nämligen ett par inbyggda högtalare. Nog för att jag oftast använder hörlurar framför datorn. Men ibland är det smidigt att snabbt kunna titta på någon video eller bara ha lite musik i bakgrunden.

De små högtalarna på 2x2 W hos AOC:s Q27V4EA är verkligen inget att hänga i granen. Men för den som ibland behöver spela upp ljud utanför hörlurarna, utan att för den delen behöva dras med ett par externa högtalare, gör det mycket att de ändå finns tillgängliga.

I övrigt är skärmen, precis som Philips 275E1S, en 27 tums IPS-variant med en arbetsvänlig upplösning på hela 2560 x 1440 pixlar. Responstiden är även den på samma nivå som hos Philips-skärmen med 4 millisekunder, och detsamma gäller uppdateringshastigheten som stabiliserar sig på 75 Hz.

Sammanfattat innebär det ovanstående att skärmen erbjuder god färgåtergivning, bra betraktningsvinklar och en snäppet mer följsam användarupplevelse jämfört med skärmar med vanliga 60 Hz i uppdateringshastighet.

AOC Q27V4EA passar dig som vill eller behöver ha två dokument bredvid varandra, samt uppskattar möjligheten att kunna spela upp ljud utan externa högtalare.


6. Asus VA27EHE 27" Gaming Full HD IPS

Stor skärmyta

Saknar höjdjustering

Om du uppskattar en lite större skärm är VA27EHE från Asus med sina 27 tum en mycket bra kandidat. Trots att den fysiska storleken ökar jämfört med 24-tums skärmarna ovan stannar upplösningen kvar vid Full HD (1920x1080 pixlar). Något som kortfattat gör att allt blir lite större.

Precis som sig bör är panelen av IPS-typ vilket ger både god färgåtergivning och bra betraktningsvinklar. Skärmen har även fyra valbara filter för att motverka blått ljus och därigenom förhindra trötta ögon.

Lite extra kul är att denna skärm både har 75 Hz uppdateringshastighet samt stöd för Adaptive-Sync. Vilket för det första ger en smidigare användarupplevelse oavsett vad man väljer att göra på skärmen. Samt låter skärmen matcha grafikkortets uppdateringshastighet vid spel. Något som även det ger ett extra flyt.

Ingångsmässigt saknas tyvärr DisplayPort men HDMI (samt en VGA-port) finns givetvis tillgängliga. VA27EHE passar dig som gärna ser att allt är lite större på skärmen, samt dig som också spelar något spel då och då.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons