Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa bildskärmen under 2000 kr

Peter Olsson

Peter Olsson

  • Topplista
  • 14 jan 2021

Dags att skaffa ny skärm? Vare sig du är en vardaglig datoranvändare, jobbar med grafisk design eller är en gamer bör du ta dig en titt på denna listan. Jag fångar upp prisvärda datorskärmar som förtjänar en plats på ditt skrivbord.

Innan du hastar iväg och köper en ny skärm så fundera över användningsområdet. Vardagligt bruk med surf och bildredigering kräver inte värsta responstiden, utan fokusera då istället på en bildpanel som levererar bra svärta, behaglig bild med bra färgåtergivning och bred betraktningsvinkel. Gamer? Fokusera på låg responstid (mäts i ms - millisekunder) och hög bilduppdateringsfrekvens (mäts i hz). Att välja rätt skärm bäddar för en behagligare upplevelse. Alla skärmarna du hittar i listan passar för vardagligt bruk, men titta på styrkorna hos respektive skärm för att se om den passar just dina behov.

1. Asus VG245H

Snabb!
Placeringen av knappar

Asus VG245H är en snabb och prisvärd skärm för dig som gillar långa, svettiga spelsessioner. Med snabb menar jag att den har TN-panel, 75hz bilduppdatering och en responstid på 1 ms (tiden det tar för skärmen att reagera på din knapptryckning).

Asus VG245H levererar bra flyt i bilden och reagerar snabbare än Lucky Luke, en viktig aspekt för en gamer som inte vill halka efter på scoreboarden. Skärmen lämpar sig bra för både gaming och vardaglig användning, men inte riktigt lika bra för grafisk design då det finns vissa svagheter i färgåtergivningen.

Det finns bra inställningsmöjligheter med många förprogrammerade val så du kan anpassa skärmen efter tillfälle. Tyvärr är knapparna något avigt placerade på baksidan av skärmen och kräver sin fingerfärdighet.

Här får du en höj- och sänkbar skärm som är snabb, prisvärd och har inbyggda högtalare!

Asus VG245H
(4)
Asus VG245H
2 290 kr

2. AOC Q3279VWFD8

Mycket bild för pengarna
Saknar VESA-fäste och högtalare

AOC Q3279 är en grym skärm som levererar mycket bra bild för pengarna. Det är listans största skärm på hela 31,5 tum.

Skärmen har IPS-panel med 75hz uppdateringsfrekvens. Den har också stöd för AMD freesync - enkelt förklarat så innebär det teamwork mellan grafikkort och bildskärm, för en jämnare och mer behaglig spelupplevelse. För att använda denna funktion behöver du dock ett Radeon grafikkort.

Skärmen är tämligen svår att väggmontera då den saknar VESA-fäste. Det finns heller inga högtalare, men som den gamer du är använder du säkert hörlurar ändå. Kombinera denna skärm med ett par mörkläggningsgardiner och du kan sluta bry dig om tid på dygnet, och lägga all fokus på din gamingkarriär!

Priset tillsammans med prestandan gör denna skärm till ett riktigt bra köp som fungerar lika bra till kontorsarbete som för gaming.

AOC Q3279VWFD8
(24)
AOC Q3279VWFD8
2 995 kr

3. Dell P2419H

Ergonomi & anslutningmöjligheter
Saknar högtalare

Dell P2419H är en snygg och stabil partner för hemmakontoret. En flimmerfri och ergonomisk skärm som gör att arbetsuppgifterna flyter på utan huvudvärk och trötta ögon.

P2419H har en stilren design och upplevs mindre plastig än flera av listans övriga kandidater. Ergonomiskt ett riktigt bra val. Den har bland annat pivotfunktion (möjlighet att ställa skärmen på högkant), en mycket användbar funktion för dig som jobbar mycket med textbehandling eller excel. Självklart är skärmen även vinklingsbar och ställbar i höjd.

Ingångar finns det gott om, att hitta en kontakt som passar just din dator skall inte vara några problem. Det enda som saknas är inbyggda högtalare. P2419H är en stabil arbetspartner som lämpar sig väl för långa arbetspass både i hemmet eller på kontoret.

Dell P2419H
Dell P2419H
1 517 kr

4. Samsung C24RG50

Prisvärd gamingskärm
Rörelseoskärpa

Listans enda välvda modell, för dig som föredrar när det svänger lite. Spenderar du mängder av tid framför skärmen kan det vara trevligt att nästan bli lite omfamnad.

C24RG50 är byggd på en VA-panel, vilket framförallt innebär mycket bra kontrast och svärta. Skärmens responstid ligger på 4ms och har en uppdateringsfrekvens på 144hz. Helt acceptabla specifikationer för gaming men den lider lite av rörelseoskärpa, vilket blir märkbart vid mycket snabba rörelser på skärmen. Några saker som också bör nämnas är att skärmen saknar högtalare och inte är ställbar i höjdled.

I övrigt får man mycket skärm och framförallt bild för pengarna. Önskar du justera bilden så navigerar du dig enkelt fram med hjälp av en joystick.

Det här är skärmen för dig som söker en gamingskärm i den lägre prisklassen med bra prestanda och bildegenskaper.

Samsung C24RG50
(1)
Samsung C24RG50
1 490 kr

5. Samsung S27F350

Färgåtergivning
Anslutningar

Samsung S27F350 är en riktigt bra allroundskärm med bra bild- och byggkvalité trots det låga priset. Skärmen har PLS-panel, vilket bäddar för bra färgåtergivning och bred betraktningsvinkel.

Du får en responstid på 4ms och en uppdateringsfrekvens på 60hz, tillräckligt för att du inte kommer kunna skylla dina låga poäng på skärmen när du spelar. Det finns inte fler ingångar än nödvändigt, 1 HDMI och 1 VGA. Med andra ord inget att skryta med utrustningsmässigt, men bildmässigt så levererar Samsung!

Den här skärmen lämpar sig, förutom till vardaglig användning och spel, även till bildredigering och grafisk design. Skärmens tunna profil gör att den även lämpar sig bra för en multiskärm setup. En riktigt prisvärd allroundskärm.

Samsung S27F350
(1)
Samsung S27F350
1 987 kr
Jesper Grandien

Jesper Grandien

  • Topplista
  • 14 jan 2021

Bildskärmar finns det verkligen en uppsjö av, och det i alla prisklasser. I denna topplista listar jag några skärmar som utmärker sig lite extra, för en prislapp som jag tror de flesta kan tänka sig att betala för en bildskärm, oavsett vad den ska användas till.

Det är förvånansvärt vad mycket bra skärmar man faktiskt kan få tag på för 2000 kr, men de är givetvis inget man kan jämföra med skärmar i den högre prisklassen. Oavsett om du vill spela, kolla film eller ha skärmen till vanlig vardagsanvändning så kommer du att hitta en som passar dig och din plånbok i den här topplistan!

1. Philips 245E1S

1440p upplösning, IPS-panel
Bara 23.8"

Här har vi en skärm från Philips - 23,8" med både HDMI- och displayport som fungerar till de allra flesta moderna datorer.

Skärmen har en upplösning på 2560 x 1440 pixlar vilket är riktigt imponerande till det här låga priset. Panelen är av typen IPS vilket bidrar till bättre färgåtergivning och dessutom i fler vinklar. Ljusstyrkan får anses som helt ok, den ligger på 250 cd/m². Responstiden på 4 millisekunder fungerar helt utmärkt för vanligt surfande eller filmtittande.

Skärmen har även stöd för tekniker som LowBlue-läge som skyddar ögonen mot blåljus, samt AMDs FreeSync som undviker "tearing" och "stutter" i bilden.

Denna skärm har jag valt som nummer 1 för att den ger en väldigt bra färgåtergivning med IPS-panelen samt en väldigt bra upplösning som på 24" blir ännu bättre än på en större skärm. Vill man istället ha en större skärm men fortfarande hålla nere priset så rekommenderar jag skärm nummer 2 på listan, den är snarlik denna men är större och har lite lägre upplösning.

Denna skärm passar dig som prioriterar bra kvalitet framför större bild och snabbare uppdateringsfrekvens.

Philips 245E1S
Philips 245E1S
1 937 kr

2. Philips 276E9QJAB

IPS-panel, Freesync
75hz, 5ms responstid

Nästa skärm är för dig som vill ha en lite större skärm och uppskattar en stilren design.

Denna skärm från Philips har en IPS-panel med god färgåtergivning, en svarstid på 5 ms och körs i FHD-upplösning. Skärmen har utrustats med stöd för AMDs Freesync-teknik för utökat flyt i ditt användande. Skärmen har både HDMI- och DisplayPort-ingångar samt VGA.

Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 75hz vilket är mer än okej för en IPS-skärm i den här prisklassen. Här kan man säga att det gjorts en kompromiss, där man vill ha både lite högre uppdateringsfrekvens, bra betraktningsvinklar och god färgåtergivning till ett lågt pris. Resultatet blir en skärm som är okej på det mesta men inte bäst på något.

Detta är en skärm för dig som vill använda din skärm till lite allt möjligt men främst prioriterar bra bild och uppskattar den goda färgåtergivningen i IPS-panelen.

Philips 276E9QJAB
Philips 276E9QJAB
2 072 kr

3. Samsung C24RG50

144hz uppdateringsfrekvens
4 ms responstid

Här har vi en skärm från Samsung som har hela 144hz uppdateringsfrekvens vilket är nödvändigt när man spelar FPS-spel och liknande.

Skärmen är välvd en aning för att få ett så bra synfält som möjligt. Upplösningen är FHD, vilket fungerar helt okej på en 24" skärm som denna. Skärmen kopplas in med HDMI eller DisplayPort.

En liten nackdel med denna skärm kan vara att den har en responstid på 4 ms men det är något man får acceptera i den här prisklassen.

Skärmen har AMD FreeSync som är en teknik för att dynamiskt ändra uppdateringsfrekvensen för att matcha din dators grafikkort. Kort och gott ger det ett bättre flyt när du spelar. Sammanfattningsvis ett bra alternativ för dig som spelar och vill ha en skärm för under 2000 kr.

Hade detta varit en lista för billiga gamingskärmar hade denna sannolikt legat på en förstaplats då det är svårt att få en så pass hög uppdateringsfrekvens till det här priset.

Samsung C24RG50
(1)
Samsung C24RG50
1 490 kr

4. Benq GL2480

Många portar, VESA-standard
Bara -5/+20 grader lutning

Här har vi en 24" stor skärm från BenQ.

Denna skärm kommer med en FHD-upplösning (1920 x 1080) i 16:9-format med en LCD TN-panel vilket kan påverka skärmens betraktningsvinklar. Skärmen har dock en responstid på 1ms och 75hz i uppdateringsfrekvens vilket är helt okej för det här priset. Skärmen kan användas med VGA, DVI eller HDMI och har en hörlursingång.

GL2480 är i miljöklass A+ och konsumerar snittvis 31 kWh per år. Skärmen har även VESA-standard för vägg- eller armfästen på 100 x 100 mm. Vikten ligger på 3.9 kg vilket kan vara bra att veta om du ska skruva upp skärmen på ett VESA-fäste.

Med skärmen kommer bland annat tekniker som "Color weakness mode" och "Low Blue Light" vilket är bra om man har nedsatt färgseende eller vill minska mängden blått ljus för ögonen om man sitter mycket i mörker.

Ett prisvärt alternativ för dig som vill kunna skruva upp skärmen.

Benq GL2480
Benq GL2480
1 579 kr

5. AOC E2270SWHN

Billig, FHD, HDMI
Dålig kontrast, 5 ms responstid

Den här skärmen får ses som en liten bonus. Letar du bara efter en extremt billig skärm som har HDMI-uttag och är FHD-upplöst? Då är detta skärmen för dig.

Detta är en 21.5" LED skärm med 5 ms i responstid, men det får man nöja sig med för det här priset. Skärmen går även att koppla in med en VGA-sladd om så önskas.

Det är ganska sällsynt med HDMI-uttag på de allra billigaste skärmarna, så med det i åtanke får denna ses som ett kap.

Märket är AOC som ibland kan uppfattas som ett budgetalternativ. I detta fallet stämmer det också, men behöver du bara en skärm och är inte så kräsen skulle jag absolut rekommendera denna.

AOC E2270SWHN
AOC E2270SWHN
1 057 kr