Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa true wireless-hörlurarna

  • 23 maj 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

True wireless kallas in ear-hörlurar utan någon som helst fysisk förbindelse mellan vänster och höger enhet. De är och kommer fortsätta vara den hetaste och tekniskt mest avancerande typen av hörlurar nu och framöver. Supersuccén AirPods fick segmentet att explodera av alternativ och den stora appealen ligger såklart i att de gör ett väldigt diskret intryck och är långt smidigare att bära med sig överallt jämfört med fullstora hörlurar med huvudbygel.

De bästa true wireless-lurarna är inte bara fullproppade med funktionalitet så som aktiv brusreducering och smart uppkoppling, ljudkvalitén har även gått från att vara en rejäl kompromissfaktor till att nu ligga mycket mer i nivå med "vanliga" in-ears. Vi ser också allt fler starka alternativ i de lägre prisklasserna som en naturlig följd av teknikutvecklingen. Ha bara i åtanke att om du är ute efter hela dagen-batteri, optimal komfort och riktigt involverande ljud så är det fortfarande fullstora lurar som jag hade rekommenderat.

Här får du en överblick av de bästa true wireless-lurarna på marknaden just nu, för olika syften.

1. Sennheiser Momentum True 3 Wireless

Ljudet, komforten, bättre ANC

Saknar multiparkoppling

De bästa true wireless-hörlurarna sett till ljudkvalitet och generell användarupplevelse är Sennheiser Momentum True Wireless 3.

Audiopuristen kan glädjas åt det absolut främsta och mest raffinerade ljudet du kan få ur ett par bluetooth-proppar just nu. Samtidigt finns det gott om botten och underhållsfaktor.

De är också de bästa true wireless-lurarna jag testat vad gäller komfort och stadga i öronen, tack vare förfinad ergonomi och nya utbytbara "vingar", som låter dig skräddarsy passformen. Detta är de enda lurarna i sin klass jag känner funkar både en heldag på kontoret och under intensiva gympass!

Brusreduceringen är nu betydligt mer konkurrenskraftig än tidigare och ett stort steg fram från föregångaren. Touch-kontrollerna är som tidigare utmärkta och helt anpassningsbara.

Nackdelar? Avsaknad av multiparkoppling gör att parkoppling blir mycket osmidigare än med t.ex. Airpods. Samtalsljudet är inget märkvärdigt och det hade gärna fått vara lägre bakgrundsbrus i transparency-läget. Kanske kan samtliga åtgärdas via firmware...?


2. Apple AirPods Pro Wireless In-ear

Intuitiva! Transparens-läget

Batteritiden, bara ok ljud

De bästa true wireless-lurarna för iPhone-användare är Airpods Pro.

När det kommer till användarvänligheten spelar de fortfarande i en klass för sig, med sömlös parkoppling till iOS-prylar och ett ANC-gränssnitt som fungerar klockrent. Brusreduceringen är inte toppklass för lågfrekvent muller, men desto bättre mot röster/kontorsljud. Och transparens-läget förblir det överlägset bäst implementerade på marknaden.

Till skillnad från "vanliga" Airpods är detta en mer traditionell in ear-design med utbytbara proppar. De har en ytlig och väldigt bekväm passform i öronen för denna typ av hörlur, men sitter således inte tillräckligt stadigt för gymmet... åtminstone inte för mig.

Ljudkvalitén är bättre än i vanliga Airpods, men inget märkvärdigt. Dessa är inte lurar för audiofiler. Batteritiden lämnar också en del att önska.

Men som "go to"-lurar att ha med sig överallt i vardagen, för allmänbruk som telefonsamtal, podcaster, youtube, nån låt då och då - är de helt enkelt oemotståndligt intuitiva och responsiva.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear

Suverän ANC, allround-prestanda

Obekväma för vissa

De bästa true wireless-lurarna prioriterat efter brusreducering (ANC) är Sony WF-1000XM4.

Endast Bose Quietcomfort Earbuds är på samma höga nivå vad gäller förmåga att tysta ner omgivningsljud, men Sonys lurar är betydligt nättare och lider inte av den hårda diskanten som präglar Bose.

De har en robust batteritid på 8 timmar per laddning med ANC aktivt, helt ok samtalsljud, stöd för LDAC högupplöst streaming och Google Fast pair (med kompatibla enheter), gott om personliga inställningsmöjligheter i appen samt riktigt bra - om än inte klassledande - ljudkvalitet.

Mot föregångaren WF-1000XM3 är designen helt ny med ett mycket kompaktare laddetui, bättre stabilitet i öronen samt att trådlös laddning lagts till. Dock ej multiparkoppling som i storebror WH-1000XM4.

Största minuset är att komforten i de nya skumpropparna är en besvikelse om du som jag har lite trängre öron. Efter en stund är dessa direkt obekväma för mig.

Men kommer dina öron överens med dem och du vill ha helgrym ANC utan att kompromissa nämnvärt vad gäller ljud, tålighet och funktionalitet - då är Sony ett starkt alternativ.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Jabra Elite 7 Pro Wireless

Utmärkt samtalsljud, hög tålighet

Medioker ANC, långtidskomforten

Jabra har varit lite ojämna - men envisa - i sin kamp om tronen i mellansegmentet.

Nya generationen är deras mest raffinerade hittills. Lurarna har blivit ännu mindre med ännu bättre passform. Byggkvalitet både på lurar och etui har polerats upp lite och ljudet är mer balanserat ur kartong. Samtidigt fortsätter de ge väldigt mycket funktionalitet för pengarna (inklusive multiparkoppling) och gott om alternativ för att skräddarsy ljudbild och kontroller i appen.

Elite 7 Pro är den bästa och mest utrustade av årets modeller. Active-modellen är förvisso mer "greppiga" i öronen när du svettas men 7 Pro lär sitta bra nog och har IP57-tålighet, vilket är bättre än de flesta konkurrenterna.

Det som får 7 Pro att sticka ut är dock det man kallar Multisensor Voice. Det kombinerar ett komplext mikrofonsystem med benledarteknik för överlägsen röstupptagning/samtalsljud. Bäst på marknaden!

Nackdelar med Elite 7 Pro är att den aktiva brusreduceringen knappt är halvhjärtad samt att de inte är superbekväma att ha i längre stunder.


5. Sony WF-C500 Wireless In-ear

Komforten, batteritiden, bra ljud

Saknar beröringssensorer

De bästa true wireless-lurarna "on a budget" är överlag Sony WF-C500.

De har en lätt och ergonomisk design som går att få i flera fräcka färger. Jag tycker att dessa sitter klart skönare i öronen än WF-1000XM4.

C500 saknar en del premiumfinesser man gärna hade velat ha såklart - inklusive brusreducering, multiparkoppling och beröringssensorer (för automatisk play/pause). Men så kostar de också bara 600 kronor och då tycker jag att ljud, stabila bluetooth-prestanda, batteritid och komfort är mycket viktigare - och Sony gör samtliga bra!

Ljudbilden är balanserad men kanske lite oinspirerande ur kartong. Dock får du full EQ-funktionalitet så att du kan tweaka själv till det bättre!

Konkurrensen är tajt mellan dessa, Jabra Elite 3 och Sennheiser CX True Wireless i budgetsegmentet men jag tycker ändå att Sony har lite mer personlighet än de andra två och sitter allra bäst i mina öron. Därför får de min röst.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa true wireless-hörlurarna

  • 31 mar 2022
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

Att välja ett par true wireless-hörluar (tws) är inte särskilt lätt då marknaden verkligen har exploderat på senare år! Det är inte svårt att förstå varför. Ett par tws-lurar är smidiga att använda. De laddas i fodralet som man förvarar dem i och numera finns det också tws-lurar med bra aktiv brusreducering (ANC). Det är guld värt i miljöer där man inte vill störas. Ett annat användningsområde är såklart telefonsamtal. Det kan kännas skönt att ha händerna fria och slippa sladd när man ska prata i telefon.

Här har jag valt ut fem stycken tws-lurar som jag anser är värda att ha i åtanke vid inköp. Det som dock kan vara svårt med tws-lurar är passformen. Passar de just dina öron? Det är en fråga jag inte kan svara på. Men det går oftast att få till en bra passform med hjälp av de olika propparna som brukar följa med. Det man också få tänka på är att in ear-lurar oftast betraktas som en hygienartikel och går därför inte att lämna tillbaka. Men har du sedan tidigare inte haft några problem med att använda in ears så brukar heller det inte vara ett problem med tws-lurar.

1. Sennheiser Momentum True 2 Wireless

Ljud- och byggkvalitet, design

Ingen multipoint

Herre på täppan bland true wireless-lurar är Sennheiser Momentum True Wireless 2, i alla fall vad gäller ljudkvalitet.

Detta är ett par lurar med få svagheter men de finns trots allt. De går inte går att ladda trådlöst och de saknar möjligheten att koppla upp sig till flera källor samtidigt och växla mellan dessa. Man hade såklart velat att dessa lurar, som räknas till premiumsegmentet, hade stöd för det.

Men! Jag har inte hört ett par bättre tws-lurar. Möjligen med undantag för B&W:s PI7 men just de lurarna har dragits med diverse buggar som gör dem svåra att rekommendera.

Den aktiva brusreduceringen gör också sitt jobb väl. Men kanske inte fullt lika bra som Bose eller Sony.

Batteritiden tillhör toppskiktet med sina 7 timmar och laddningsetuitet ger dig ytterligare 25 timmars laddning. Jag måste säga att jag är mycket förtjust i designen av just etuiet som har en snyggt mönstrad och sträv yta i textil.

Ljudet borde behaga många som vill ha HiFi-ljud för det är ganska neutralt och rikt. Helt enkelt väldigt njutbart.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Apple AirPods 3rd Generation Wireless In-ear

Användarvänlighet, samtalskvalitet

Ingen fysisk volymkontroll

Här har vi den tredje generationens Airpods och de har förbättras på ett flertal punkter. En är batteritiden. De klarar numera 6 timmar på en laddning, jämfört med 5 timmar. Du får också totalt 30 timmars laddning från caset, istället för 24.

En annan nyhet är att de har stöd för 'spatial audio' och 'head tracking' vilket gör musik och filmtittande ännu mer uppslukande eftersom det tillför en rumslig dimension till ljudet. Man kan alltså höra var ljudet kommer från. Detta fanns tidigare bara på Max och Pro. En funktion som de inte har är ANC. Är det viktigt så rekommenderar jag en titt på Airpods Pro.

Detta är mest ett par lurar för dem med iPhone, även om det finns appar till Android som gör en del av funktionerna användbara.

Ett minus är att det fortfarande inte går att styra volymen genom att svepa upp eller ner på stammen, det får göras antingen genom Siri eller genom att höja och sänka i telefonen.

Samtalskvaliteten är som vanligt mycket bra. Just på den punkten är Airpods bättre än många konkurrenter.

Bäst i användbarhet för iPhone-användaren!


3. Bose QuietComfort Earbuds Wireless In-ear

Fenomenal brusreducering!

Inget aptx, komforten

Kungarna av aktiv brusreducering, Bose, har dröjt ganska länge med att släppa ett par tws-lurar med just den funktionen. Men när de väl släppte ett par så var det just brusreduceringen som var deras främsta selling point. Och den lär göra väldigt få besvikna. Den är helt enkelt bäst av alla lurar jag har testat!

Vad som är sämre är själva komforten. De är ganska stora och känns lite otympliga i öronen, men det är något som är individuellt och har man möjlighet att prova ett par demo-ex innan köp är det en fördel.

Ljudkvaliteten är bra och lämnar inte mycket att önska. Det är rikt och fylligt men det finns inget stöd för aptX vilket är lite synd.

Bose har släppt olika uppdateringar med ny funktionalitet sedan de släpptes. Bland annat finns nu ett ett förbättrat läge för att kunna höra ens omgivning.

Passar den som vill ha den bästa brusreduceringen i ett par tws.

Vår expert Daniel Norrby har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear

Brusreducering, ljudkvalitet

Ingen multipoint

Det är omöjligt att ha en topplista med de bästa true wireless-lurarna utan att ha med Sonys senaste modell.

Den aktiva brusreduceringen är i topp, så även batteritiden, de klarar upp till 8 timmar på en laddning. Själva laddningsetuitet ger dock inte lika mycket laddning som många konkurrenter. Här får man ut två extra laddningar - godkänt men inte mer.

Det följer heller inte med någon laddare, men det är vanligt när man köper ett par tws idag. Det går dock utmärkt att använda sin befintliga laddare eller ladda trådlöst via en qi-platta. Ett annat minus som Sony borde ha fixat är möjligheten att ansluta till flera källor samtidigt, så kallad multipoint pairing.

Annars är det här ett par tws-lurar som låter riktigt bra. De har ett rikt och välbalanserat ljud som även går att ställa in efter eget tycke och smak i den utmärkta appen.

Passar den som söker ett par lurar med grymt ljud, grym ANC och bra batteritid.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Jabra Elite 7 Pro Wireless

Battertid, brusreducering, appen

Ingen aptX, ingen multipoint

Danska Jabra börjar bli riktigt välkända. De har de senaste åren släppt en rad utmärkta tw-lurar. Elite 7 Pro har egenskaper som borde tillfredsställa de flesta.

De är skyddade mot väta i och med sin ip-klassning (IP57) som är högre än många konkurrenters. Batteritiden är riktigt bra, 8 timmar, vilket också är bättre än många konkurrenter. Etuiet håller ytterligare 22 timmars laddning.

Vad man faktiskt får ut i batteritid beror mycket på hur flitigt man använder den utmärkta aktiva brusreduceringen, som för övrigt går att ställa efter tycke och smak. En funktion som jag själv uppskattar mycket är "hear through"-läget som i Jabras implentering fungerar mycket bra. Det gör att du tillfälligt kan höra omgivningen utan att ta ut lurarna.

Jag hittar inte mycket negativt förutom att de inte stöder några bluetooth-codecar för ljud med högre upplösning, såsom LDAC eller aptX. De stöder inte heller multipoint-anslutning.

Jag gillar ljudkvaliteten. Basen är lite boostad men inte överdrivet och ljudet går att ställa in efter eget tycke. Samtalskvaliteten är också finfin och man hör personen man pratar med även i bullriga miljöer.


6. Grado GT220 In-ear

Ljudkvalitet! Trådlös laddning

Ingen multipoint, ej hear through

Grado har gått från att vara en liten boutique-tillverkare från New York till att bredda sig till TWS-lurar i sitt sortiment.

Som stor anhängare av Grados produkter blev jag mycket glad för detta, men vågade inte riktigt tro på att de skulle kunna överföra den fantastiska Grado-ljudkvaliteten till ett par små TWS-lurar. Men mina farhågor besannades inte, Grado-magin finns där!

De har en kristallklar, skimrande diskant som ingen annan tillverkare har överträffat samt en livlighet som gör att musiken känns rik och äkta.

Ja, de har inte en massa lull-lull i form av aktiv brusreducering, multiparkoppling, hear-through och sådant, men de har ändå en del bra funktioner som vattentålighet, trådlös laddning av fodralet och batteritiden är inte alls dålig med sina 6 timmar + 30 till med fodralet.

Passar den som endast är ute efter ljudkvalitet och kan vara utan en del extrafunktioner.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer