Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stationära datorn
  • 19 maj 2023
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer. Men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma som i en stationär!

I den här listan har jag listat datorer som fungerar bra till det mesta, vare sig du tänkt spela grafikkrävande spel, videoredigera eller sköta krävande kontorsarbete så bör du hitta en dator här som kan möta dina ganska höga krav.

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer. Men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma som i en stationär!

I den här listan har jag listat datorer som fungerar bra till det mesta, vare sig du tänkt spela grafikkrävande spel, videoredigera eller sköta krävande kontorsarbete så bör du hitta en dator här som kan möta dina ganska höga krav.

1. Komplett Epic Gaming a170 - 3,8Ghz OC 16GB 1TB

Gå till produktsida

Bra dator för pengarna

Fortfarande dyr för många

Komplett A190 Epic Gaming PC är en kraftfull gamingdator som är utrustad med senaste generationens grafikkort från Nvidia, ett RTX 4070Ti, som kan beskrivas som något av en övre instegsmodell.

Det här är en perfekt dator för gamers som vill ha hög prestanda och en smärtfri upplevelse utan att behöva betala ungefär lika mycket för ett grafikkort som vad hela den här datorn kostar.

Datorn har en läcker design med RGB-fläktar och en glasskiva så man enkelt ser in i datorn. Grafikkortet ger en fantastisk prestanda, med hög FPS och detaljerade visuella effekter med hjälp av "Ray tracing" som sedan några år nu finns i Nvidiakorten.

Med RTX4070Ti kan du spela nästan alla avancerade spel på höga eller till och med högsta inställningar utan något lagg, med undantag för några få spel i kombination med till exempel en 4K-skärm. Då kan datorn få det lite tuffare.

Utöver grafikkortet har Komplett A190 Epic Gaming PC en kraftfull Ryzen 7 7700 som också är av senaste generationen från AMD. Datorn har även 32GB RAM-minne som håller en snabb hastighet.

Hårddiskarna är SSD-diskar av typen M.2, vilket brukar signalera supersnabb läs- och skrivhastighet vilket även gäller här. Lagringsutrymmet är på totalt 2 000GB vilket gott och väl räcker för en hel hög spel i dagsläget!


2. Webhallen Config Ultra Ryzen 9 7950X (Gen 7) 32GB RAM 2TB SSD RTX 4090

Otroligt stark prestanda

Kostar en förmögenhet

Den här datorn är i det absoluta toppsegmentet, det finns inte något att spara på här. Vill du maxa din spelupplevelse och plånboken säger "kör bara kör" så är det här datorn för dig. Den klarar allt ifrån avancerad rendering, videoredigering eller krävande spel som 4K eller VR.

Det enda man skulle kunna anmärka på i en sån här dator är att för det här priset borde det även vara 64GB RAM-minne, men i de allra flesta fallen är det svårt att lyckas använda de 32GB installerade. Det räcker alltså gott och väl.

Både processor och grafikkort är av senaste modell och båda är flaggskepp. Processorn, en AMD Ryzen 9 7950X med 16 kärnor och ett RTX 4090 från Nvidia.

Ett kraftpaket utan motstycke.


3. Lenovo Legion T5-26 90SV004EMW i5-12400F (Gen 12) 16GB RAM 1TB SSD RTX 3060 Ti

Gå till produktsida

Hanterbart pris

Äldre komponenter

Billigare instegsmodell för dig som vill ha en okej dator men inte har för höga krav på ditt användande. Den här datorn fungerar bra för de flesta spel i 1080p-upplösning, eller för att utföra enklare videoredigering i samma upplösning.

Datorn har en äldre generation av både processor och grafikkort där både processorn och grafikkortet är instegsmodeller, därav det lägre priset för den här datorn.

Det finns också tillräckligt med lagringsutrymme, 1000GB, vilket brukar räcka även för den med ganska mycket filer och spel.

En utmärkt dator för en amatörgamer eller till någon som vill kunna göra lite allt möjligt utöver att spela på sin dator.

En nackdel som vanligt med "märkesdatorer" är att det ofta kommer förinstallerade program som man oftast inte vill ha.


4. Komplett Home Micro R5 Ryzen 5 5600H (Gen 5) 16GB RAM 500GB SSD

Kompakt formfaktor

Sämre luftflöde i det kompakta chassit

Här har vi en kompakt kontorsdator för hårda klimat, datorn är nämligen testad för höga och låga temperaturer och för vibrationer. En robust dator som klarar tuffa förhållanden.

Komplett Home Micro R5 Ryzen 5 är en prisvärd dator för den som inte behöver de nyaste komponenterna men ändå en fräsch och snabbstartad dator som klarar av vardagsjobbet utan problem.

Datorn har integrerad grafik men ska klara av flera 4k-skärmar samtidigt eller till och med 8k-skärm om så önskas. Något som kan vara ett plus om du jobbar med högupplösta bilder, ritningar eller dylikt.

En perfekt dator i litet format för arbetsplatsen med lite speciella förhållanden.


5. Komplett Office a35 Ryzen 5 7600 (Gen 7) 16GB RAM 1TB SSD

Bra val som både kontorsdator och ev gamingdator

Lite väl dyr för en enbart kontorsdator

Här har vi en komplett kontorsdator och bestämmer man sig längre fram för att börja spela lite spel också så går det smidigt att uppgradera genom att sätta in ett dedikerat grafikkort. Då får man en ganska bra gamingdator med moderna komponenter.

Datorn kanske är i det dyraste laget för att enbart tjänstgöra som kontorsdator, så den här datorn kanske passar dig bättre som behöver en fräsch dator med moderna komponenter som en Ryzen-processor i generation 7 och DDR5 minnen med snabba hastigheter. Funkar bra när man arbetar med många olika saker samtidigt.

En garanterat snabbstartad dator som det inte behövs väntas på i många sekunder för att starta upp, detta tack vare M.2-hårddisken.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer