Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stationära datorn

  • 25 okt 2021
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Det finns många anledningar till att välja en laptop när man ska köpa en ny dator, och allt fler väljer faktiskt laptops framför stationära datorer. Men det går inte att undkomma att prestandan inte blir densamma som i en stationär! I

I den här listan försöker jag välja ut datorer som fungerar bra till det mesta, vare sig du tänkt spela grafikkrävande spel, videoredigera eller sköta krävande kontorsarbete så bör du hitta en dator här som kan möta dina krav.

1. Asus ROG Strix GA15 1336020

Gå till produktsida

Mycket lagring, inbyggt WiFi

Något dyr för gemene man

Här har vi en prisvärd gamingdator från Asus som har rikligt med lagringsutrymme.

Den har en snabb m.2 SSD-disk för lagring av dina mest använda spel och operativsystem. Utöver det finns även 1 TB vanlig HHD-lagring som är lite långsammare men perfekt för de saker du inte använder lika ofta.

Den här datorn har en 6-kärning processor från AMD som tillsammans med RAM-minnet på 16G B fungerar riktigt bra för multitasking. Bonus, det finns plats för att utöka RAM-minnet i framtiden. Datorn har även ett rejält grafikkort från Nvidia, ett RTX3070 8 GB videominne. Detta grafikkort klarar det mesta men är inte det kraftigaste kortet som finns tillgängligt för konsumenter. Men för den stora massan räcker RTX3070 superbra!

Chassit har med fördel ett handtag om du gillar att ta med datorn på LAN eller liknande.


2. HP Omen 30L i7 32GB 2TB GT13-1149no

Gå till produktsida

Snygg dator & oslagbar i gaming

Svindyr

Drömmer du om en ny, fräsch och superstark gamingdator, då har du kommit rätt!

Den här datorn har en 8-kärning processor från Intel som är starkare än Magnus Samuelsson och bättre på att multitaska än de allra flesta. Datorns klockfrekvens går upp till 5Ghz vilket kommer bra till hands för processorkrävande spel, däribland CS:GO. Din FPS kommer vara högre än Kaknästornet!

Datorn har 32 GB RAM-minne vilket gör det till ett heltidsjobb att allokera upp. Den har också två 1 TB stora hårddiskar, så att ha massor av spel installerade samtidigt är inga problem, startar upp snabbt gör de också! Självklart har datorn också inbyggt WiFi med senaste WiFi 6-standarden.

Priset svider men det kan det vara värt för att imponera på vännerna, det sitter nämligen ett RTX3090 grafikkort i den här datorn, Nvidias absolut starkaste gamingkort för konsumenter.


3. Apple iMac (2021) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 24"

En stilikon & endast 11.5 mm tunn

8 GB RAM & 256 GB lagring

Känner du att det är dags att pimpa upp hemmakontoret med något fräschare? Och du älskar Apple? Då har du kommit rätt, årets iMac är verkligen en stildetalj och nu när Apple har sina alldeles egenutvecklade chip så är det verkligen värt pengarna.

Glöm det här med massa extra sladdar och en klumpig dator under skrivbordet, här får du allt du behöver i form av en skärm på 24". Med Retina 4,5K-skärmen kan du med fördel utföra designjobb eller fila lite extra på den där snygga presentationen till chefen. Mus och tangentbord ingår och iMac 2021 kör senaste WiFi-standarden, det kommer inte lagga i zoom-mötena framöver.

Den enda uppenbara nackdelen med just denna variant är att den bara har 256 GB lagringsutrymme, men samtidigt så lagras det mesta i molnet och så länge du inte håller på med massor av filmklipp så duger detta finfint!


4. Lenovo IdeaCentre G5 14 90Q10043MW

Gå till produktsida

Prisvärd

Relativt klent grafikkort

Med den sista datorn i listan vill jag ge dig ett alternativ under 10 000 kr. Den här datorn är perfekt för dig som ska köpa din första gamingdator.

Den har en 6-kärnig processor från AMD med en turbohastighet upp till 4.2 Ghz, vilket är riktigt mycket "bang for the buck".

Grafikkortet är en instegsmodell från Nvidia, ett GTX1650. Det kommer antagligen inte kunna maxa dina spel, men nöjer du dig med något mitt emellan så räcker det fint. Datorn har 512 GB snabb SSD(nvme)-lagring vilket gör den riktigt snabb att starta upp. RAM-minnena är även här på 16 GB och 3200mhz.

En helt okej dator med lite äldre komponenter och instegsmodeller, men absolut något jag kan rekommendera för den nyblivne gamern.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer