Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gaming-hörlurarna

  • 29 okt 2021
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Gaming-headsets är en blandad kompott. Mer ofta än sällan marknadsför man flashig design och diverse tekniskt lull-lull som ska ge dig ett övertag i spelsessionerna, framför genomgående kvalitet och bra ljud. Kriterierna för ett riktigt bra headset är inte mycket annorlunda från vad som gäller vid köp av vanliga hörlurar, med undantaget att långtidskomforten blir ännu viktigare eftersom spel-headsets ofta kan sitta på timmar i sträck.

De allra flesta headsets är slutna, men har du förutsättningarna för det är öppna lurar faktiskt att föredra. De ger i regel en renare ljudbild och eftersom luft kommer igenom svettas inte öronen. Men ofta finner sig spelare sittandes i en högljudd miljö med allt från knappande tangentbord till fläktar vid sin sida, och då är det tacksamt med slutna kåpor som stänger ute omvärlden. Här presenterar jag några av de bästa gaming-hörlurarna på marknaden. Tänk på att ljudkortet spelar stor betydelse för att de icke-trådlösa lurarna ska låta som bäst.

1. SteelSeries Arctis Pro Wireless Over-ear Headset

Det bästa trådlösa spel-headsetet!

Högt pris

Arctis Pro Wireless är inte billiga, men så har också Steelseries varit synnerligen ambitiösa med sin flaggskeppsmodell.

Konstruktion, komfort, mikrofon och ljudbild håller alla mycket hög klass, särskilt vid användning av den medföljande USB-basstationen. Med den får du en förlustfri, trådlös spel- och musikupplevelse utan lagg på både PC och spelkonsol. Vill du använda Arctis Pro Wireless med mobilen kan du göra det också, då de har Bluetooth.

Arctis Pro Wireless har en underbar lösning för batterisystemet: du får med 2 batterier varav ett laddas direkt i basstationen medan det andra används. Du kan spela i upp till 10 timmar och sedan fortsätta direkt utan att vänta på laddning - en riktigt tacksam funktion!

Steelseries har gått en lång väg sedan Siberia V2-dagarna. Arctis Pro Wireless är ett helgjutet premium-headset som levererar på alla fronter.

Gamern Rocket Jump Ninja recenserar Arctis Pro Wireless och jämför dem med en äldre modell.

2. HyperX Cloud Alpha Over-ear Headset

Mycket prisvärt ljud och kvalitet

Måttlig ljudisolering, ej trådlösa

HyperX Cloud Alpha är säkerligen det bästa headsetet under 1000 kronor och för de flesta troligtvis även det sista de lär behöva införskaffa på ett bra tag.

De slopar flashig gaming-estetik till förmån för en simpel och robust konstruktion med aluminiumkåpor och avtagbara kabel. De sitter även väldigt bekvämt långa stunder.

De har en jämn och balanserad ljudprofil som drar lite åt det varma hållet. Mikrofonen är även den riktigt bra och går att ta av om du vill använda lurarna lite mer casually.

De är alltså inte trådlösa, så söker du den funktionaliteten specifikt får du leta vidare. Men med kabelanslutning slipper du å andra sidan bekymra dig om batteritid, latens och annat som kan störa din spelupplevelse.

Ett grymt pålitligt och prisvärt headset som du kan använda många timmar i sträck utan problem!


3. EPOS Game One Over-ear Headset

Kanonljud både ur lurar och mic

Saknar tryck i djupbasen

För audiofilerna, eller dig som bara är ute efter det bästa inom integrerade headsets med öppna kåpor, är denna klenod från Sennheiser ett säkert kort.

Sennheiser är ett av de största - om inte det allra största - namnen inom branschen för mikrofoner och hörlurar. Du kan därför räkna med en viss standard vad gäller både ljudåtergivning och samtalskvalitet.

Eftersom Game One är av öppen typ tillåts ljud läcka ut ur kåporna och du blir inte isolerad från din omgivning. I gengäld får du en öppnare och mer precis ljudbild med ett jämnare frekvensomfång än de flesta slutna lurar. Du får även den bästa långtids-komforten eftersom kåporna andas och öronen inte hettas upp.

Game One är en evolution av klassikern PC360, som delar ljudelement med HD5XX-serien för HiFi och länge setts som referensstandarden bland gamers. Det enda som saknas är den allra lägsta basen.

Kanalen HardwareCanucks visar upp headsetet Game One från Sennheiser och gör ett mikrofontest.

4. EPOS Game Zero Over-ear Headset

Ljudisolering, hopfällbara

Sämre ljud än Game One

Om du har en lyhörd sambo, eller spelar mycket i högljudd miljö, finns även detta slutna syskon till Sennheiser Game One.

Game Zero har samma fina mikrofon men med en annorlunda ljudbild jämfört med Game One - skräddarsydd för att frambringa extra mycket detaljer i spel. Om musikåtergivning är ett av dina användningsområden är Game One ett bättre val med ett homogenare, fylligare och mer neutralt ljud.

En potentiell stor fördel Game Zero har över sitt syskon är att konstruktionen går att fälla ihop för smidigare transport. Detta ihop med den passiva ljudisoleringen gör Zero till det mer praktiska valet för många, särskilt de som gillar att åka iväg på event och LAN-sessioner.

Brandon Taylor har testat flera gaminghörlurar och berättar här vad han tycker om Game Zero.

5. Astro Gaming A50 Wireless System PS4/PC Gen 4 Over-ear Headset

Funktionsrika

Isoleringen kunde varit bättre

Denna fjärde generationen av Astro A50 är för PS4, men de finns även för XBOX (båda funkar med PC), så du är täckt oavsett plattform.

Astro fortsätter att vara ett solitt och väldesignat headset med ergonomi och kontroller väl anpassade för hardcore-gamers. Kvalitén både på mic och samtal håller hög kvalitet, ljudet är helt okej och stöd för Dolby Digital Surround finns också.

En nackdel med A50 är att de är isolerar mediokert för slutna hörlurar, vilket betyder att du får nackdelarna (öronen blir varma, mindre vidöppen ljudbild) utan att få fördelen med slutna kåpor. En mindre sak värd att nämna är att de inte kan anslutas med kabel överhuvudtaget.

Trots det är Astro A50 ett kompetent, om än kostsamt, trådlöst gaming-headset.


6. Audeze Mobius Wireless Over-ear Headset

3D-ljud på riktigt, mångsidigheten

Dyra, slutna kåpor (= varma öron)

Högteknologiska Audeze Mobius kombinerar högpresterande, magnetostatiska ljudelement med banbrytande teknik för 3D-ljud.

Virtuellt surroundljud är inget nytt i headsets, men Mobius tar det till en helt ny nivå. De inte bara skapar en virtuell rymd runt huvudet, de anpassar också både akustik och lokalisering av ljud efter hur du rör på huvudet. Hur låter då 3D-effekten? Faktiskt skrämmande bra. Jag har aldrig hört på maken till en sådan "utanför huvudet"-upplevelse. Vill du ha lurar för både film och spel kommer du att bli mäkta imponerad över vad de kan göra.

Bäst av allt är att all tech är helt integrerad, så du kan dra nytta av den både via Bluetooth och USB, i filmsoffan med Netflix eller med mobilen. T.o.m. den medföljande mikrofonen är av god kvalitet.

Priset är hyfsat högt, men inte orimligt. Det köper dig marknadens mest avancerade trådlösa lurar för alla sorters mediekonsumtion.

Keith Martin från kanalen Gamesky berättar här om sin upplevelse av Audeze Mobius.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer