Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa spelkonsolen

  • 12 apr 2022
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom spelkonsoler

Jag har varit en gamer hela livet och har haft det stora nöjet att få vara med på den långa resan i teknikens utveckling som tagit oss hit. Det har betytt att jag haft både kraftfulla speldatorer och många olika konsoler, och dagens konsoler är riktigt bra och prisvärda!

Spelen som släpps till konsol idag är noga avvägda för att de ska fungera bra på sina system, vilket ibland innebär begränsningar i grafik, men däremot flyter de alltid på bra. Med dagens nya konsoler finns (än så länge) kraft på toppnivå, men de ska ju också hålla i många år. Har du en PC är det inte ovanligt att du behöver uppgradera någonting för många tusenlappar så fort det släpps ett nytt häftigt spel. Men systemkrav och rekommendationer behöver du inte ens fundera på när du sitter bakåtlutad i soffan med din handkontroll för att avnjuta en spelkväll. Det viktigaste för mig med en konsol är att vännerna har samma, så vi kan spela tillsammans. Men som tur är lyssnar de på mig och följer mina val =)

1. Sony PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 2020 825GB

3D-ljudet och kontrollen

Saknar 1440p upplösning

Playstation 5 är den nya generationens vinnare! Den klarar av 4K-upplösning, uppdateringsfrekvenser upp till 120hz, Ray-tracing och bjuder dessutom på ett fantastiskt 3D-ljud.

Handkontrollen är ett kapitel för sig, med avancerade skak-motorer och adaptivt motstånd i trigger-knapparna. Man får en riktigt bra inblick i hur framtidens spelande kan kännas med det medföljande Astro-Bot spelet, även om de övriga spel som släppts till PS5 än så länge inte ännu uppnår samma klass.

De allra flesta spelen till PS4 går även att spela på PS5, ofta med bättre laddningstider och högre fps. Tillbehör som PSVR, många rattar, flygspakar, headsets och så vidare fungerar även de!

Med otrolig kraft och nytänkande kring såväl ljud som handkontroll är denna konsol en fröjd att spela på.


2. Microsoft Xbox Series X 1TB 2020

Prestandan och 1440p upplösning

Ett riktigt kraftpaket, som på pappret har mer prestanda än Playstation 5.

Den saknar dock lite av nytänkandet Playstation 5 fick med. Klarar så klart såväl 4K som 120hz, men har även stöd för upplösningen 1440p. 1440p är en vettig upplösning som många PC-spelare kör för att få ett mellanting mellan Full-HD och 4K. Det betyder förenklat att man kan få riktigt bra uppdateringsfrekvens utan att tumma för mycket på bildkvaliteten.

Xbox Series X är även den bakåtkompatibel, så det är inga problem att spela igenom klassikerna i ditt spelbibliotek innan den nya generationens spel fyller hyllorna.

Så gillar du att spela på en bra gamingskärm med prestanda som konkurrerar med riktigt bra datorer är Xbox Series X konsolen för dig.


3. Nintendo Switch 2019 32GB

Flexibiliteten, partyspelen

Prestandan

Nintendo brukar gå sin egen väg när de designar konsoler och det har de även gjort denna gång. De erbjuder en barnvänligare upplevelse i denna hybrid, som fungerar både som en handhållen enhet och som en dockad stationär konsol.

Prestandan håller inte samma nivå som de andra på listan, men det spelar faktiskt inte så stor roll då spelutbudet ser helt annorlunda ut. Instället för fotorealismen i Porschens förarsäte på de andra konsolerna åker du här runt i en färgglad go-cart och kastar sköldpaddsskal på dina vänner.

Switch är mer inriktad mot barn, men det gör inte att man som vuxen har mindre roligt med den! Särskilt inte om du har vänner på besök, då det finns ett stort utbud av flerspelarspel som är lätta för vem som helst att komma in i och som dessutom är fruktansvärt roliga.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom spelkonsoler

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt och ser till att följa med i flödet av nya produkter som kan underlätta mitt liv och beter sig som jag vill. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer