Prisjakt
HemPrisjakts experterSpelkonsolerTopplista - Bästa retro-spelkonsolen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa retro-spelkonsolen

4 februari 2024

Alla kommer vi väl ihåg de första spelen som vi vuxit upp med. I mitt fall växte jag upp precis i rätt tid för att få följa med på hela den spännande resan. Jag fick möjligheten att ha det första Nintendot hemma när jag bara var 5-6 år och sedan spela mig igenom utvecklingen hemma hos vänner och bekanta. Det var riktigt roligt på den tiden och jag kan ibland tänka tillbaka på enkelheten i spelen och hur det skiljer sig från idag. För att komma igång med ett spel idag behövs långa introduktioner och en massa text som förklarar hur du styr och besegrar dina fiender. Barnen behöver hjälp med att läsa och förstå vad som ska göras och inte sällan förekommer vapen och våld.

Förr var det enklare och snällare på något sätt och nu har vi chansen att för en billig peng återuppleva denna tid! Jag har tagit med de mest klassiska retrokonsolerna i min lista. De flesta är simpla att koppla in med en HDMI-kabel till TV:n och har strömförsörjning via USB.

Observera att vissa av dessa retro-konsoler börjar bli svåra att få tag på. Hittar du en favorit i listan som inte längre säljs i butik kan du med fördel hålla ett öga på blocket eller tradera!

1. Nintendo Classic Mini SNES 2017 512MB

Charmig grafik, bra spel

Ibland svår att få tag på

Super Nintendo lanserades i Sverige 1992 och var uppföljaren till Nintendo Entertainment System (NES). Grafiken var enastående (16bit) och konsolen kom som ett svar på Sega Mega Drive som hade tagit spelkonsolerna till den nya eran.

Med SNES Classic får du 21 spel där klassiker som Super Mario World, Street fighter 2, Super Mario Kart, Zelda, F-Zero och Mega Man X ingår. Dessutom får du med två kontroller så ni kan spela tillsammans.

Jag tycker SNES är den i särklass bästa retro-konsolen då grafiken här börjar bli riktigt charmig och känslan och djupen i spelen verkligen har tagit ett kliv fram från föregående generation. Nintendo har dessutom en riktigt stark spelkatalog som på denna konsol kommer sysselsätta dig i många timmar.


2. Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.

Liten och smidig med klassiskt spel

Ingen variation

En nytappning på en riktig klassiker!

Originalet baserades på samma formfaktor men med en monokrom skärm och ett spel. Spelet hade en fast bakgrund med figurer och hinder som rörde sig mellan fasta punkter på skärmen. Inte särskilt avancerat med andra ord, men otroligt populära på sin tid.

I denna konsol har vi istället för en primitiv LCD-skärm en modern skärm som rullar det klassiska spelet Super Mario Bros.

Idén med att ha en maskin för ett enda spel är ganska intressant och kommer garanterat att undvika fenomenet med att barnen (eller de vuxna) byter spel mest hela tiden och aldrig spelar spelet till dess slut. Eller tillhör du en av de få som gett denna klassiker den tid det förtjänar?


3. Sony PlayStation Classic 2018

Revolutionär på sin tid

Bitvis lite hackigt

Playstation Classic var Sonys svar på alla de retrokonsoler som hade släppts åren innan. När Playstation kom var det ett rejält kliv upp i både prestanda och teknik. Här sparades spelen på CD-skivor och grafiken hade möjlighet att gå in i 3d-världen. Sony revolutionerade verkligen marknaden 1995!

Problemet jag ser med denna konsol är att tekniken är väldigt lik den som används idag, men prestandan i maskinen finns inte där. Ett spel med 16-bitars grafik har sin retrocharm, medan det första Resident Evil med dagens mått mätt bara är kantigt och fult. Dessutom kommer de bästa klassiska spelen från Playstation på löpande band som välputsade remakes till Playstation 4. Jag spelar faktiskt hellre dessa än de äldre versionerna med kantiga modeller, långa laddtider och lågupplösta texturer.

Här medföljer två handkontroller och 20 spel, däribland Ridge Racer, GTA och Tekken 3.


4. Sega Mega Drive Mini 2019

Sega Mega Drive Mini 2019

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Klassiska spel

Svår att få tag på

När Sega Mega Drive kom till Sverige 1990 var den med sin 16-bitars grafik häpnadsväckande. Innan SNES äntrade marknaden -92 var dess enda konkurrent NES, som med sin 8-bitars grafik och sämre hårdvara inte hade så mycket att sätta emot.

Sega tog den svenska marknaden med storm och nya hjältar etsades in i barnens medvetanden. Med klassiker som Sonic the Hedgehog, Mega Man, Alfred Beast, Castlevania och Ecco the Dolphin bland de medföljande 40 spelen finns möjlighet för många timmars roande spelande. Två USB-kontroller medföljer, så det är bara att koppla in och dela glädjen med någon när eller kär.

Den här versionen av Mega Drive är den officiella versionen från Sega. Det har en tid funnits en licensierad version tillverkad av AtGames som inte hållit måttet, men med den här nya versionen sitter känslan i spelen där den ska.

Denna konsol är numer tyvärr väldigt svår att få tag på, men jag kan tipsa om att hålla utkik på blocket/tradera.


5. Nintendo Classic Mini NES 2016 512MB

De äldsta klassikerna!

Lite väl kantigt med 8-bits grafik

Klassikernas klassiker! Nintendo NES var den första riktiga konsolen för hemmabruk som slog världen med häpnad.

De spelmaskiner som tidigare funnits inkluderade Atari, Sinclair och Commodore 64. Dessa var dock mer datorer än spelsystem, men med ett NES kopplat till TV:n slapp du läsa in kod via kasettband eller stora disketter. Nu kunde du för första gången klicka i en spelkassett och bara starta igång med en knapp!

De första spelen var sinnrikt utformade. Bara genom att gå framåt i en halv minut på första banan så hade du lärt dig hur kontrollerna fungerade. Det behövde inte vara mer komplicerat än så.

Innehåller ett 30-tal klassiker som Super Mario Bros, Bubble Bobble, Ice Climber, Zelda och Punch-Out!


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons