Prisjakt
HemPrisjakts experterSpelkonsolerTopplista - Bärbara spelkonsoler

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bärbara spelkonsoler

12 februari 2024

På senare tid har det dykt upp flera nya bärbara spelkonsoler som du kan ta med dig och spela på var du än befinner dig. Många av dessa är i princip datorer i en väldigt kompakt design, vilket för med sig en del trixande innan man får ordning på uppdateringar, kontrollalternativ, grafikinställningar osv. Men det finns också renodlade spelkonsoler som har fördelen att allt bara fungerar, även om de är mer inlåsta till sitt system. Personligen gillar jag båda varianterna, men har du inte så stor koll på datorer, eller vill minimera tiden innan du kan sätta dig och spela ett nytt spel, skulle jag undvika de som kör Windows. Hur som helst så är alla dessa maskiner en bra reskamrat om du vill fördriva lite tid när du är hemifrån.

1. Valve Steam Deck Oled 512GB

Smidig att handha och färdiga profiler för spel

Kan inte spela alla spel

Steam Deck är vad man skulle kunna kalla för en hybrid i sammanhanget.

Det är en handhållen dator men som kör SteamOS, vilket är en linuxvariant som är byggt för att spela spel via Steam. Det betyder att den fungerar ungefär som en spelkonsol där du på ett enkelt sätt navigerar runt på steam, laddar ner spel och spelar dem från ett och samma ställe.

Spelen har en stämpel som visar om de fungerar bra, har några problem eller inte går att köra. Till exempel kanske ett spel har vissa problem, som att det har pyttesmå texter eller att du måste använda tangentbordet för att skriva in namn på en sparfil, medan andra spel, som t.ex. Fifa, kanske inte kan startas alls eftersom deras anti-cheat-programvara inte fungerar med Linux. Så du kan inte spela alla spel på plattformen, men du vet vilka som fungerar bra innan du köper.

Det går att spela spel från andra plattformar också, men då försvinner den smidiga upplevelsen direkt.

Deck är skön att hålla i och har bra kontroller för såväl kontroll- som musstyrda spel. Jag har även skrivit en längre recension om du vill veta mer.

Vill du ha en potent spelmaskin med det enkla handhavandet från en konsol är Steam Deck rätt val för dig!


2. Lenovo Legion Go

Stor skärm och vettig prestanda

Mycket tid går åt till inställningar och fixande

Legion Go är en kraftmaskin med större och mer högupplöst skärm än de andra på listan.

Den höga upplösningen har man dock bara nytta av i Windows eftersom du behöver sänka upplösningen när du spelar för att få en smidig upplevelse.

Den har tyvärr lite för lite minne, som ska delas mellan cpu och grafik. Detta gör att du får pyssla en hel del med inställningar innan du får en bra upplevelse. För att förenkla har de en konsolliknande launcher där du kan starta dina spel från ex. Steam, GoG eller Epic games. Men för att installera dem får du gå till respektive spelbutik och navigera dig fram via pyttesmå knappar.

Kontrollalternativen är dock väldigt bra och du kan till och med klicka loss den högra kontrollen och använda den som en sorts stående mus. Detta är också ett bra sätt att styra fps-spel om du som jag inte har kontroll nog med styrspakarna. Även Legion Go har en längre recension signerad mig, om du vill läsa mer.

Är du en datorspelare som är van att trixa med inställningar för att få ut det mesta av din maskin så har Legion Go potentialen att leverera!


3. Nintendo Switch OLED 2021 64GB

Enkelheten

De flesta kvalitetsspelen är dyra, även de äldre

Nintendo Switch är den enda riktiga konsolen på listan.

Enkelheten med en konsol är fantastisk om man bara vill sätta sig i soffan och spela lite. Spel köps i Nintendo shoppen eller från hylla i butik och allt fungerar sömlöst från början.

Kvalitetsspel från Nintendo med Mario och Zelda blandas med spel som Fortnite och Rocket-League. För att spela online behöver du dock hosta upp 200kr/år, vilket känns som en helt rimlig prissättning jämfört med andra konsoler.

Kontrollmöjligheterna på Switch är fantastiska, även om ergonomin har en del att önska. Du kan koppla loss kontrollerna och använda dem som rörelsekontroller eller ge den ena till en vän för att spela två. Allt beroende på vad spelet är anpassat för.

En konsol för dig som älskar Nintendos välgjorda spel och bara vill plocka upp den och spela. Inget trixande och fixande som stör upplevelsen när du väljer Switch!


4. Asus ROG Ally Ryzen Z1 Extreme 512GB

Bra prestanda

Saknar bra sätt att styra muspekaren

Asus ROG Ally är en till PC i smidig förpackning och med bra prestanda.

Skärmen klarar Full-HD upplösning vilket kan vara lite väl tungt för den när man spelar. Ställer man ner upplösningen till 1280x800 (vilket har varit där jag hittat sweetspoten för alla handhållna PCs på listan) så skalar den upp bilden ojämnt. Det gör att det kan se konstigt ut med text eller andra detaljer.

Precis som Legion Go har Ally en egen launcher för att förenkla handhavandet, men på samma vis måste du installera launchers och spel i Windows-miljön. Det är dock lite krångligare på Ally för att du saknar en trackpad för att styra musen. Att styra med styrpinnen går men är frustrerande, vilket även gör att spel som styrs med mus blir i princip ospelbara utan en extern mus.

Vill du veta mer om ROG Ally kan du läsa mer i min längre recension.

En kompakt spelmaskin för dig som spelar allt med kontroll och med lätthet navigerar dig runt i spellaunchers.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer