Kategorier
Prisjakt
Topplista

Bästa spelkonsolen för barn

Köpråd från Prisjakt Experter

Det är ju inte alla föräldrar som har ett intresse för spel och spelkonsoler, vilket kan göra det lite lurigt att välja den perfekta konsolen för sitt barn. Jag har själv två barn och har hängt med i spelkonsolernas utveckling sedan de första lanserades på 80-talet.

Det har hänt extremt mycket under åren och de konsoler man nu kan köpa är riktigt kapabla maskiner med många varianter på tillbehör som gör spelandet mer mångsidigt. Man kan till exempel sjunga, dansa, göra kaströrelser eller golfswingar för att kontrollera olika spel, vilket kan få barnen att engagera sig på en helt ny nivå i spelandet. De får röra på sig och till och med lära sig nya saker. Listan jag har satt ihop bygger på mina egna resonemang och riktar sig till åldersspannet 4-11 år. När barnen kommer upp i tonåren brukar intresset skifta mot mer avancerade spel och inte sällan mer våldsamma sådana. Jag tycker det är viktigt att begränsa otäckheter i unga år och låta barnen få ut nöjet i en glad och lättsam miljö, gärna tillsammans med kompisar eller föräldrar.

1. Nintendo Switch (2019)

Flexibiliteten, spelutbudet
Prestandan

Den givna förstaplatsen går till Nintendos senaste, mångsidiga underverk. Switch består av en skärmförsedd basenhet samt två små rörelseregistrerande kontroller som man kan hitta på det mesta med.

Du kan koppla in den till TV:n snabbt och smidigt med dockningsstationen, ställa den på balkongen eller sätta fast kontrollerna direkt på skärmen och få en handhållen enhet. Kontrollerna kan sättas ihop till en, eller användas separat om man vill spela flera. Nintendo erbjuder dessutom en uppsjö av välgjorda och barnanpassade spel som är lätta att förstå sig på och som i stor utsträckning går ut på att hoppa på elakingar i färggranna miljöer istället för att skjuta dem i småbitar.

Spelen kan köpas digitalt eller i butik på små kassetter. Sedan sonen fick sitt Switch förra året har vi haft många roliga timmar tillsammans. Ibland lånar jag det till och med när han sover =)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Nintendo Switch (2019)
(22)
Nintendo Switch (2019)
3 143 kr

2. Microsoft Xbox Series S 512GB

Kraftfull
Du bör ha snabbt internet

Vill du hänga med i utvecklingen är Microsofts nya konsoler Series S och Series X vägen att gå.

Jämfört med konkurrenten Playstation 5 har Xbox ett gedignare utbud av spel som passar för barn (även om det är skralt jämfört med Nintendo) och är dessutom bakåtkompatibel. Det vill säga att tusentals spel från tidigare generationer är spelbara på denna next-gen konsol.

Series S har lite sämre prestanda än Series X, vilket återspeglas på prislappen. Den klarar dock fortfarande av ray-tracing (vilket ger fantastisk ljussättning) och det mesta andra dess storebror klarar, men är begränsad till 1440p i upplösning. I min mening behöver inte barn ha 4k-upplösning på sin spelbild och då är det helt enkelt att kasta pengar i sjön att köpa Series X.

Spelen köps och laddas ner direkt till konsolen, så du behöver inte oroa dig för repade eller borttappade skivor.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Microsoft Xbox Series S 512GB
(8)
Microsoft Xbox Series S 512GB
3 345 kr

3. Nintendo New 2DS XL

Lätt att ta med, spelutbudet
Endast en spelare

Denna handhållna spelkonsol från Nintendo är en förfining av de tidigare släppta DS-konsolerna. Den har lite större skärm och saknar 3D, som många av de andra varianterna erbjuder. Just 3D är en vattendelare men i mitt tycke passar det inte så bra för barn då man måste hålla sig rätt still för att 3Dn skall göra sig rättvis.

Den är smidig att ta med sig när man ska iväg men passar givetvis lika bra att sitta med på verandan eller i sängen. Nintendos utbud av välgjorda och färgglada spel ämnade för barn återses även på den handhållna marknaden och även här kan du få in en handfull spel på minneskortet inför resan.

De två skärmarna har vanligtvis olika funktioner där den övre visar spelbilden och den undre är en touch-skärm som ofta visar sekundär information likt kartor eller vilka saker du plockat upp. En stor fördel med 2DS är att du slipper fingrar och kladd på spelskärmen.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Nintendo New 2DS XL
(1)
Nintendo New 2DS XL
2 179 kr

4. Nintendo Classic Mini SNES

Priset, många spel ingår
Ingen modern konsol

Den sista tiden har en hel del minivarianter på klassiska konsoler kommit ut på marknaden. De kommer laddade med ett helt gäng gamla klassiker som är väl värda att spela även idag. De mäter sig såklart inte med dagens konsoler när man ser på prestanda och grafik. De går heller inte att spela med kompisar över nätet, men de levererar glädje på det gamla goda viset.

Gamla klassiker som Zelda och Super Mario World får mig att välja Super Nintendo Classic bland dessa nysläpp. Klassiska Nintendo 8-bit är lite väl kantigt och Playstation 1 känns mest som en sämre variant av dagens konsoler.

Det bästa med SNES Classic är ju ändå priset. Att få en konsol med 21 spel och två handkontroller för runt en tusenlapp är ju kanonbra! Med så många timmars nöje för det priset är det inte konstigt att de var slutsålda överallt när de kom.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Nintendo Classic Mini SNES
(32)
Nintendo Classic Mini SNES
2 000 kr