Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa setting spray för oljig hy

  • 23 nov 2021
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom setting spray

Ett settingspray är till för att förlänga hållbarheten på din makeup. Om man är oljig i huden är det lätt att makeupen försvinner ganska fort under dagen och blir lite kladdig. Men med en settingspray som håller huden matt kommer du se stor skillnad.

Ett tips om du är riktigt oljig är att gå till en hudterapeut och få en professionell bedömning av din hud, det är nämligen inte alls ovanligt att man egentligen är torr. Då kan huden börja producera "smörjande oljor", ibland i överflöd. Så med rätt hudvårdsprodukter kan många få bukt på sina problem. Men sen kan man självklart bli oljig under dagen ändå. Då kan en setting spray vara ett bra inköp! Hoppas att mina tips ska kunna hjälpa dig att hitta just din favorit.

1. Urban Decay All Nighter Makeup Setting Spray 118ml

Håller verkligen sminket på plats!

Det känns som att i princip alla som använder makeup har en sån här i sin sminkväska numera. Den har verkligen blivit en riktig favorit hos väldigt många. Jag använder den själv nästan dagligen!

Själva sprayen är väldigt finfördelad och gör att makeupen håller längre. Om man vet med sig att man blir oljig under dagen är mitt tips att börja med en mattande primer och sen spraya denna efter varje lager smink man applicerar. Dvs: foundation - spraya - concealer - spraya - puder - spraya - bronzer - spraya. Låt dessutom varje lager av setting spray torka ordentligt. Det tar lite längre tid att bli klar, men på detta sätt kommer de allra flesta hålla sig matta under dagen/kvällen.

Den funkar även bra att spraya på under dagen för att fräscha upp makeupen.

För dig som vill ha en riktigt bra produkt som gör att sminket hållet länge!


2. Urban Decay All Nighter Ultra Matte Setting Spray 118ml

Håller huden matt länge

Klarar inte 16h om du är mkt oljig!

Om du verkligen vill hålla makeupen matt under hela dagen tycker jag att du ska kolla in denna från Urban Decay. Man kommer väldigt långt med den "vanliga" från samma märke, men är du väldigt glansig och oljig av dig naturligt så kan denna matta version vara värd att spana in!

Den här misten gör så att din makeup håller sig matt och fräsch upp till 16 timmar. Den håller sminket på plats och förebygger glansighet i ansiktet.

Enligt mig får man bäst resultat om man börjar med att spraya den i ansiktet innan man börjar sminka sig, sedan en gång till efter foundation och sedan en gång till när du är klar. Låt varje lager torka ordentligt innan du går vidare i din sminkrutin.

Själva misten är superfnt fördelad och du får en lätt, fin dusch vid varje applicering.

För dig som vill ha en väldigt fin, matt look!


3. NYX Matte Finish Setting Spray 60ml

Priset och resultatet

Behöver använda lite mer produkt

En budgetprodukt (flaskan är dock mindre än de andra, men den är ändå billigare per ml) som är riktigt, riktigt bra!

Jag tycker i ärlighetens namn att den här är typ lika bra som de dyrare produkterna. Det som är skillnaden är att jag behöver lite mer av denna än av de lite dyrare märkena.

Sprayen är väldigt finfördelad och jag tycker att pumpen sprider ett jämt lager. Många som använder denna känner som jag, att skillnaden på denna och många dyrare produkter är så pass liten att man lika gärna köpa denna som är så pass mycket billigare. Den gör liksom sitt jobb, håller makeupen på plats under dagen och gör så att du inte blir oljig.

För dig som vill ha en riktigt bra budgetprodukt.


4. MAC Cosmetics Fix + Matte Spray 100ml

Bra förpackning, doften, resultatet

Tillgängligheten

Mac Fix + är vad jag kan minnas den första settingspray jag köpte. Jag älskar doften på Mac:s settingsprays och den här är inget undantag.

Den här som heter Matte är lugnande för huden och mattar ner den omedelbart. Du kan använda den innan eller efter sminkning och under dagen. Sprayen ska heller inte ge upphov till acne, den fräschar upp makeupen och binder ihop allt på ett fint sätt.

Mac säger även att den ska minska förekomsten av porer, men det är inget jag vill gå i god för. Porer har vi alla och jag har svårt att se hur en spray skulle kunna få dem att försvinna. Däremot gör sprayen att sminket inte sätter sig i porerna, men för mig är det två helt skilda saker.

För dig som vill ha en nermattande produkt.


5. Catrice Longlasting Prime & Fine Multitalent Fixing Spray 50ml

Överraskande bra, liten & smidig!

Sprayar lite ojämnt, men helt ok!

Perfekt att ha med sig i väskan!

Det här är en liten gulllig flaska på 50ml som är perfekt att bära med sig för en snabb uppfräschning under dagen.

Den fungerar bra på de flesta hudtyper och är perfekt att fräscha upp makeupen med, och om du sprayar efter du lagt din makeup så håller den faktiskt riktigt bra!

Du kan även använda den som en primer innan du lägger din makeup. Spraya då ett tunt lager som du låter torka, lägg sminket ovanpå och avsluta med att spraya ytterligare ett lager. Många jämför den här setting-sprayen med Fix Plus från Mac, och jag måste säga att den faktiskt får sminket att sitta riktigt bra!

Den kanske inte är fullt tillräcklig för dig som är riktigt oljig men för de allra flesta tror jag att den fungerar riktigt fint!

För dig som vill ha en liten, smidig flaska.


6. Makeup Revolution Matte Fix Oil Control Fixing Spray 100ml

Den fina misten, priset

Lukten

Här har vi ytterligare en budgetvariant på settingspray som står sig bra mot de dyrare på marknaden.

Sprayen i sig är väldigt finfördelad och är mer som en mist. Detta gör att den knappt känns på huden och man känner sig inte instängd på något sätt.

När du sminkat klart så sprayar du över makeupen för att få den att hålla i många timmar. Den kontrollerar även oljigheten i huden. Jag rekommenderar att du blundar när du sprayar, för den kan svida lite i ögonen.

Jag har ett minus på denna, och det är lukten. Jag gillar inte den alls, men som tur är avtar den ganska så fort. Jag tycker dock att flaskan är en av de snyggaste på marknaden!

För dig som kanske vill testa på en settingspray för första gången och inte vill betala för mycket.


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom setting spray

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer