Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa plattången

  • 27 maj 2022
Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom plattänger & locktänger

En riktigt bra plattång förenklar din vardag! Har du en bra plattång så kan du både platta, locka och forma håret precis som du vill. För mig som frisör är det viktigt att plattången glider bra, är lätt i greppet och ger ett jämt och fint resultat på håret - då går det snabbt och smidigt att styla håret. Att värmeplattorna också är skonsamma mot håret ska vara en självklarhet.

Tips! Visste du att man ska ha temperaturen på max 185 grader? Annars sliter du extremt mycket på håret! Ha hellre låg temperatur och arbeta igenom håret långsammare. En riktig game changer som räddar skadat och känsligt hår från att brytas eller slitas ännu mer.

1. GHD Platinum Styler +

Glidet, känslan och resultatet

Dyr

Dyrgrip värd pengarna!

När det gäller plattänger så har jag testat det mesta och inget slår ghd:s produkter! Hållbarheten är grym, designen tidlös och de är oftast först med den senaste tekniken.

Platinum+ är deras flaggskepp när det kommer till plattänger. Som frisör gillar jag att jobba med tänger som "glider lätt" och är enkla i greppet. Det underlättar mitt jobb och den här sviker mig aldrig!

Plattar du håret blir det silkesmjukt rakt och vill du locka håret så blir lockarna helt perfekta och runda.

Plattången har en av och på-knapp som har en ljudindikator som säger till när den startar, är på full värme och när du stänger av den. Tången håller en jämn temperatur på exakta 185 grader, vilket är den ultimata temperaturen för styling av håret utan att slita på det.

Prova den och bli lika frälst som jag!


2. Cloud Nine Original Iron

Pålitlig, justerbar temperatur

Högre prisklass

Pålitlig plattång som ger ett superfint resultat.

Cloud Nine har klättrat på topplistor hos frisörerna de senaste åren och hos mig är den inte långt efter listettan!

Cloud Nine har riktigt bra kvalitet på sina produkter och plattängerna är inget undantag. Originalet som jag tipsar om här är en pålitlig följeslagare, vare sig du vill ha ett plattat hår eller lockar. Håret blir glansigt, tången glider lätt och den gör jobbet enkelt för dig när du ska styla dig!

Den har totalt fem temperaturalternativ från 100 till 200°C. Du kan därför välja temperatur anpassad för just din hårtyp, vilket är en fördel. Greppet är enkelt och inte alls trögt som det kan vara på plattänger från många andra märken.

Fler specifikationer är att den har ett roterbart fäste, lång sladd på 3 m och stänger av sig själv efter 30 minuters inaktivitet.

Ett säkert kort med flera temperaturer att välja mellan.


3. Cera Straightener

Riktigt bra budgetkap!

Lite stum i greppet

Budgetfavorit!

Jag är verkligen superglad att jag har upptäckt Cera! De har ett stort och bra utbud av tänger till riktigt schyssta priser! Både locktänger och plattänger finns i olika storlekar - du hittar garanterat något du gillar.

Deras "original-storlek" på plattång som jag skriver om här är superlätt att använda. Den glider bra på håret, ger ett fint resultat och är enkel att förstå då den har en knappmeny och display som visar temperaturen (120ºC - 230ºC) digitalt. Tången är mattsvart och känns väldigt lyxig i sitt utseende.

Till skillnad från lyxmärkena så har den en något tjockare, osmidigare sladd och är lite mer stum när man klämmer ihop den. Det är dock verkligen små petitesser då det för i övrigt är en riktigt prisvärd och bra produkt!

Värd att testa!


4. GHD Unplugged

Att du kan ta med den överallt

En extraprodukt, ej förstahandsval

Plattång utan sladd!

Wow, denna nyhet är jag bara tvungen att ha med på plattångslistan! GHD ligger som vanligt i framkant med ny teknik och här kommer en fantastiskt rolig nyhet - en sladdlös plattång! Tången är dessutom supersnygg i matt svart!

Kvalitén är som vanligt oklanderlig när det kommer till GHD:s produkter. Plattorna glider enkelt på håret och du kan både locka och platta det trots sin litenhet. Tången håller en jämn värme på optimal stylingtemperatur, 185 °C.

Plattången laddas på bara 2 timmar via eluttaget, bilen, laptopen eller annat USB-C-uttag. Hur smidigt som helst!

Fulladdad har den 20 minuters kontinuerlig stylingtid och med batteristatusindikatorn kan du enkelt se hur mycket batteri som är kvar.

Det medföljer även ett lyxigt, skyddande resefodral så att du alltid kan packa ner tången och bära med den i väskan.


5. Remington Ceramic Glide 230 S3700

Billig och bra!

Något svårare att locka med

Enkel, billig, bra!

När jag var hemma på ett kundbesök så trillade jag över den här plattången! Den är i en billigare prisklass - men förvånansvärt enkel att använda och ger ett fint resultat!

Självklart känner man skillnad mellan prisklasserna, men den här plattången har jättemånga fördelar som jag gillar! Till exempel så blir den varm på bara 15 sekunder, har åtta olika värmeinställningar (150ºC - 230ºC) och håller en jämn och fin temperatur medan du jobbar igenom håret.

Den plattar även de lockigaste hår med ett bra resultat utan frissighet, vilket inte alla tänger klarar av. Lockar är dock något svårare att få till med den här tången.

Andra specifikationer är att den har automatisk avstängning efter 60 minuter, att den är försedd med ett lås som håller plattången stängd när du inte använder den samt att den kommer med en värmetålig förvaringsväska!


Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom plattänger & locktänger

Som utbildad frisör och professionellt diplomerad makeupartist så har jag koll på det mesta inom kategorin skönhet! Jag har jobbat med mitt eget företag sedan 2013 och på min meritlista står otaliga frilansuppdrag och salongskunder. Hösten 2018 var jag med i tv, där jag tävlade om att bli "Hela Sveriges favoritfrisör". Som person är jag noggrann och väldigt mån om kvalité, inte minst när det kommer till skönhetsprodukter. Jag hoppas på att kunna hjälpa just DIG att hitta just din favoritprodukt! / Marielle O'Connor

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa plattången

  • 23 mar 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom plattänger & locktänger

Göra festens snyggaste lockar, vika in topparna, fixa till luggen eller göra håret rakt. Ja, med en plattång kan man faktiskt styla sitt hår i oändligt många olika stilar. Jag har haft både lugg, långt hår, kort hår, hårförlängning och har dessutom ganska självlockigt hår. Så jag kan med handen på hjärtat säga att jag är väldigt van vid att använda plattång.

Idag äger nog de flesta en plattång, men vad letar just jag efter i en bra sådan? Jo, jag vill att den ska vara snabb och smidig att använda, ha en lång sladd och att den ska komma upp i rätt temperatur snabbt. Runt 180 grader brukar man säga är en bra temperatur för att inte slita för mycket på håret, men ändå få ett bra resultat. Så för alla er som är sugen på en plattång, här listar jag här mina favoriter av alla jag testat genom åren. Hoppas att du ska hitta en favorit du med!

1. GHD Platinum Styler +

ALLT! Supernöjd! Superfint resultat

Skulle vara priset då...

Mitt senaste inköp!

Efter ca 10 år med Ghd V så fick Platinum Styler + bli min 40-års present till mig själv. Dyr men SÅ bra!

Att den var värd sitt pris, det konstaterade jag redan efter första användningen. Den glider otroligt fint genom håret, nästan som om den gled över silke. Det var nästan så jag trodde att jag hade missat att ta med något hår.

Ghd har här tagit fram en helt unik produkt som känner av vilken värme som är perfekt för dig, och anpassar sig till ditt hår flera gånger i sekunden. Att Ghd är världsledande inom stylingverktyg är inga konstigheter, det bevisar de gång på gång.

Den har lite kortare plattor än Ghd V, men jag gillade det. Det gjorde att jag fick mer kontroll över verktyget. Den är lätt och smidig att arbeta med vilket gör det enkelt att styla håret.

Har du råd, köp - för du får en superprodukt!


2. GHD V Gold Classic Styler

Snabb uppvärmning, bra resultat!

Jag hade spanat på den här länge innan jag slog till, jag hade redan en annan och var egentligen inte i behov av en till. Men när jag väl köpte den så kunde jag redan första dagen konstatera att den var väl värd pengarna! Jag har denna i en cerise limited edition-färg, i övrigt exakt samma!

Uppvärmningen går fort, det tar ca 25 sekunder för den att komma upp till sina 185 grader.

Plattorna glider väldigt lätt och gör det både enkelt och snabbt att platta håret. De har även två olika sensorer som ska fördela värmen över hela hårstrået för minimalt slitage.

Att det är en lång sladd på 2,7 m uppskattar jag då jag har en bit till spegeln! Jag gör allt med denna - plattar, lockar, skapar volym. Lockarna blir väldigt fina och håller i flera dagar.

Rekommenderar denna till alla som vill ha en riktigt bra plattång oavsett hårtyp!


3. GHD V Gold Mini Styler

Resultatet, storleken

Kanske inte för dig med tjockt hår

På andra plats ligger faktiskt samma plattång som på förstaplatsen - men i en minivariant.

Det är denna som får följa med mig när jag vill ta med mig plattången hemifrån. Formatet gör den så himla smidig att packa ner utan att den tar för mycket plats i väskan.

Plattorna på den här plattången är bara 1,5 cm, det gör den extremt bra att platta luggen med! Jag använder den även när jag vill göra lite mindre lockar.

Sladden på denna är 2,7 meter, perfekt både hemma och på resande fot när det kan vara långt mellan spegel och uttag. Även här har vi en snabb uppvärmning på ca 30 sekunder.

Jag rekommenderar den här till dig som vill kunna ta med dig en riktigt bra plattång på exempelvis resan utan att den tar för mycket plats. Dock skulle jag säga att den främst är för dig med lite tunnare eller kortare hår.


4. OBH Nordica 3099 Björn Axén Tools Straight & Curl Nano Pro

Prisvärd, snabb uppvärmning

Inte lika hållbart resultat som ghd

En riktigt bra plattång till ett bra pris!

Om man inte vill spendera så mycket som en ghd-plattång kostar (även om jag måste säga att det är värt pengarna) så kommer här ett tips! Detta är nämligen en riktigt prisvärd plattång från Obh Nordica i samarbete med Björn Axén.

Plattången har keramiska plattor som minimerar slitage på håret, då de ger ett jämnt tryck. Du kan själv ställa in vilken temperatur mellan 120-230 grader du vill ha och uppvärmningen tar bara 30 sek!

Skulle du glömma den på så stänger den av sig själv efter 60 minuter. Sladden är 2.8 meter vilket är långt och bra. Håret blir glansigt och jag tycker den funkar både för att platta och locka håret med!

Det som enligt mig skiljer den från ghd-plattängerna är att jag inte upplever resultatet som riktigt lika hållbart.

För dig som vill ha en bra plattång men inte lägga så mycket pengar på den!


5. Ga.Ma CP1 Electronic Laser Ion Ceramic

Snabb uppvärmning, resultatet

Blir lite för varm, kortare sladd

Det här var den första plattången jag köpte, för 14 år sen. Och vet ni vad, den håller än!

Uppvärmningen är supersnabb, alltså den blir varm direkt. De keramiska plattorna glider lätt över håret, de har även en specialbehandling med joner över sig. Dessa joner ska vara välgörande för håret, men jag är ärligt lite skeptisk mot detta. Värme sliter ju ändå på håret...

Den här plattången ger ett bra rakt resultat som håller hela dagen för mig. Jag kan även göra riktigt snygga lockar som håller i flera dagar!

Det som gör att den inte hamnar högre på listan är att värmen kommer upp i hela 220 grader - lite i högsta laget. Samt att sladden bara är 2 meter, jag uppskattar en längre sladd.

Jag rekommenderar den till dig som har tjockare/kraftigare/lockigare hår och som vill ha lite högre värme.


6. OBH Nordica 3055 Björn Axén Tools Straight & Curl Wide

Den långa sladden, val på värmen

Inte optimal för kortare frisyrer

Den här köpte jag när jag hade löshår då den har extra breda keramiska plattor. Anledningen var att mitt hår var väldigt tjockt då, och jag hade hört att de breda plattorna skulle vara bra för att snabbt kunna platta håret.

Jag skulle säga att den absolut gör sitt jobb, och resultatet blir jättebra. Men när jag sen tog ut löshåret så kändes de breda plattorna lite för breda och klumpiga för mitt naturliga hår. Men har du tjockt hår så tror jag absolut att du kan gilla den!

De keramiska plattorna har en joniserad teknologi som ska motverka frissighet. De rundade kanterna gör att man även kan göra stora lockar.

En positiv egenskap med den här plattången är att du själv kan välja hur hög värme du vill ha, mellan 130 till 230 grader. Stort plus också för den långa sladden på hela 3 meter.

För dig med långt tjockt hår!


7. BaByliss ST298E Smooth Control 235

Bra pris, 13 olika värmelägen!

Inte lika bestående resultat

Den här plattången har ett bra pris och enligt tillverkaren ska den hålla salongklass. Den är absolut bra i förhållande till priset, även om man kan få bättre. Alla vill och kan dock inte betala flera tusen och då är denna ett utmärkt val!

Den har keramiska plattor som är 12cm långa och 2.5 cm breda och den kommer upp i hela 235 °C! Det är lite i hetaste laget enligt mig så välj gärna en lite lägre grad. Du kan nämligen välja på hela 13 olika lägen i allt från 170-235grader. Plattorna glider bra över håret och jag kan både platta och locka med den utan några problem.

Det som främst skiljer denna mot de i toppen på listan är att resultatet inte håller lika länge och håret blir inte lika blankt och platt.

Den blir snabbt varm och har en automatisk avstängning. Sladden är på 3 meter och roterar. Du får även med ett värmetåligt fodral.

Bästa budgetvalet!


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom plattänger & locktänger

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer