Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa ögonskuggspaletten

  • 16 jun 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom ögonskugga

Hur kul är det inte att leka loss med ögonskugga?! Att få skapa och bara låta fantasin flöda... för det är det som är hela grejen med smink, att våga testa. Våga göra något du inte gjort förut - blir det inte som du tänkt dig går det ju att tvätta bort! För många är det ren terapi att bara sitta framför en spegel och sminka sig, utan att ens gå ut efteråt. Jag tycker att det är så härligt att det numera inte finns några "rätt och fel", utan att man helt enkelt kan göra precis som man själv vill!

Ett litet tips är att börja med ögonskuggan, särskilt om det är en ny skugga. För ibland faller det ner lite skugga under ögonen. Har man då redan lagt basen kan det bli lite bökigt att få bort det på ett snyggt sätt. Men gör du basen efter skuggan är det ju bara att ta lite rengöring och ta bort det som ev. fallit ner. Jag har sagt det många gånger och det tål att upprepas, smink ska vara kul!

1. Makeup Revolution x Rachel Leary Ultimate Goddess Eyeshadow Palette

Den har ALLT, extremt mångsidig

Inget att klaga på!

När du vill ha allt för ansiktet i en och samma palett, inklusive stor spegel i locket!

Den innehåller 16 (!) ögonskuggor och det finns allt från riktigt färgglada till neutrala. Den täcker hela färgskalan då den både innehåller kalla, varma och neutrala färger. Dessutom både matta och skimriga! De sitter hela dagen och har ett väldigt bra pigment. De lägger sig inte heller under ögonen.

Då det är en palett för hela ansiktet får man även jättefina highlighters, rouge, bronzers och contour. Se inga begränsningar för hur du kan använda paletten, utan lek och testa dig fram till vad du gillar!

Det enda jag har något att säga om är den lite gul-guldiga highlightern. Den är i HELT fel färg för mig som highlighter, men blir superfin som ögonskugga till mina blå ögon.

Jag älskar denna palett, och det är absolut en av de produkter jag köpt om och om igen flest gånger.


2. Morphe Brushes 35XO Natural Flirt Artistry Eyeshadow Palette

Kicks
290 kr
Se pris

Priset, kvaliten, färgerna!

Saknar spegel

En av mina absoluta favoritpaletter!

Här får man får en palett med neutrala skuggor men även några som poppar lite mera. Jag har hört att några tycker Morphe kunde ha skippat glittret men personligen älskar jag det.

Den här paletten passar till många olika sminkningar - till balen, bröllopet, festen eller bara till vardags. Skuggorna har så många möjligheter att det bara är fantasin som sätter stopp.

Skuggorna har bra pigment och är lätta att jobba med. De har också väldigt roliga namn och hela paletten gör mig glad!

Om jag hade fått önska något så hade det varit en spegel i locket, man hade lätt fått plats med det.

För dig som gillar lila, rosa och bruna toner och vill ha en palett som täcker många behov.


3. Anastasia Soft Glam Eyeshadow Palette

Riktigt bra pigment, lättjobbad

Dyr, blir lätt smutsig

Anastasia har många olika paletter och jag blir typ kär i alla! Men om jag måste välja någon av alla de släppt så är det ändå denna, Soft Glam.

Vid första anblick kan paletten se lite "tråkig" ut, då den är ganska neutral. Men du kan verkligen göra en massa olika sminkningar med den. Allt från neutrala till sotade mörka looks.

Anastasias skuggor är ganska mjuka, så man får vara lite försiktig när man plockar upp skuggan med borsten. Skuggorna är också väldigt pigmenterade och jag skulle säga att de är de bästa skuggorna att tona ut.

Anledningen att den inte tar första platsen är att det inte finns lika många färger i paletten, den är ganska dyr och förpackningen må vara snygg, men väldigt opraktisk då den lätt blir smutsig.

Plus för spegel och sminkborste som medföljer!


4. Pixi Glitter-y Eyeshadow Quad

Fäster bra, superfina

Inte för dig som ogillar glitter

Finaste och bästa glittret från Pixi.

Enligt mig kan man aldrig få för mycket glitter! Denna palett glittrar och glimmar som bara den och är SÅ bra.

Min favorit av de olika sorterna är den här lite mer neutrala (om man nu kan kalla det neutralt med tanke på hur mycket det glittrar). Men paletten finns även i lila nyanser och i blåa/gröna toner - de är också superfina.

Det jag gillar särskilt med denna är att det nästan är som inbyggt lim i skuggorna, för de fäster jättebra. Jag har nån gång använt lim för att verkligen hålla det på plats om jag i förväg vet att jag kommer bli väldigt varm. Men 9 av 10 gånger trycker jag bara fast glittret med fingret, så smidigt och enkelt!

Jag älskar att de fäster enkelt, håller sig på plats länge och att ger det där lilla extra till makeupen. Valet för dig som vill ha det bästa glittret.


5. Elf Bite Size Eyeshadow Palette

Pigmenten, lättjobbad, prisvärd

Möjligen lite plastig...

Dessa fina, små paletter från Elf finns i flera olika färguppsättningar. Min favorit är den här i gammelrosa.

Skuggorna har bra pigment och de är väldigt lätta att jobba med. I denna palett får man en neutral, lite beigefärgad färg som jag använder som bas, sedan bygger jag på med antingen lite neutralare färger eller så gör jag en mörkare sotning. Med bara dessa fyra färger kommer jag väldigt långt.

Ett stort plus är att paletten inte tar någon plats om man ska ut och resa. Jag tycker också om att man ser färgerna genom locket, så att man direkt ser vilken palett man håller i.

Färgerna håller hela dagen och jag upplever de som ett RIKTIGT bra alternativ till de dyrare märkena.

För dig som vill ha ett grymt budgetalternativ.


6. Pürminerals Soiree Diaries Eyeshadow Palette

Superfina skuggor som sitter kanon!

Saknar nån färgglad nyans

Det här kanske inte ser ut som den mest inspirerande paletten i världen, men den är så fin! Du får en härlig blandning av både matta, skimriga och lite mer glittriga skuggor.

Du kan göra en väldigt neutral vardags-makeup med ljusa softa färger eller neutrala jordfärger. Men du kan även göra en snygg partysminkning med sotning, glitter och glamour!

Skuggorna är mjuka, de ljusare är något pudriga och det kan bli ett litet moln av dom. Några av de glittriga är nästan lite blöta och blir jättefina och intensiva. Om jag vill ha intensivt glitter tycker jag resultatet blir bäst om jag använder fingertopparna och liksom trycker fast skuggan på ögonlocket.

En superfin palett med många valmöjligheter.


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom ögonskugga

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa ögonskuggspaletten

  • 30 maj 2022
Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom ögonskugga

Vad är en bra ögonskuggspalett för mig? Som makeupartist gillar jag paletter som har en stor bredd av nyanser och en fördel är om de passar alla olika typer av ögonfärg och hudnyanser. Vi pratar ofta om att man antingen är "kall" eller "varm" i sina toner och jag har samlat på mig favoriter genom åren som funkar till båda hudtonerna. Jag gillar när paletter innehåller fler nyanser, mörka som ljusa, så att man kan variera sig, testa olika kombinationer eller skapa djup och kontrast. En annan fördel är om de är multifunktionella och kan användas till mer än bara ögon. Glöm inte - smink ska vara kul och lekfullt!

1. LH Cosmetics Infinity Eyeshadow Palette

Multifunktionell och bra pris

Inget!

Proffspalett!

Linda Hallberg har skapat en palett som påminner mycket om produkterna jag använde under utbildningen till makeupartist. Skuggorna är "multifunktionella", vilket innebär att du kan använda dem till hela ansiktet och inte bara som ögonskuggor.

Jag brukar använda jordnyanserna till klassisk contouring för att framhäva skuggor i ansiktet och de ljusa nyanserna som highlighter där jag vill ljusa upp, till exempel kindbenen. Du kan även blöta din eyelinerpensel och använda skuggorna som eyeliner. Det finns också en perfekt solpudernyans och två nyanser som är perfekta som rouge.

Den här paletten är högpigmenterad, vilket betyder att skuggorna är superdryga och ger mycket färg på en gång, dessutom utan att smula.

Som ni ser, möjligheterna är oändliga och det gör den här paletten till en solklar vinnare!


2. Milani Pure Passion Eyeshadow Palette

Gå till produktsida

Snygg och klockrena nyanser

Skimmerskuggorna kan smula

Romantisk palett med superfina nyanser!

Det här är en personlig favorit som jag använder många dagar i veckan. Nyanserna i Milani Pure Passion är superromantiska och har en blandning av skimriga och matta skuggor. Tankarna förs till champagne och rosor. En riktig favorit hos mina kunder - både till bröllop, vardag och fest!

Pigmenten är riktigt bra och man kan även använda en fuktad ögonskuggspensel för att få en metallic-effekt med de skimriga skuggorna. Nyanserna är även jättelätta att kombinera med varandra, alla nyanser passar ihop!

Jag brukar lägga de ljusa skuggorna på locket och de mörkare nyanserna i globen eller vecket. Det skapar en jättefin och harmonisk look. Förpackningen har en spegel i locket vilket jag älskar och utsidan är i lyxigt guld.

En vinnare för dig som vill ha en unik, tidlös palett!


3. Anastasia Soft Glam Eyeshadow Palette

Variationen av nyanser, bra pigment

Dyrare prisklass

Vad skulle den här listan vara utan en riktig klassiker som Soft Glam?

Det här är en riktigt lyxig palett med 14 skuggor för både dag- och kvällslook om man så önskar. Paletten innehåller både matta basskuggor och glamourösa, skimriga nyanser. Det älskar vi makeupartister att jobba med för att skapa variation och djup!

Kvalitetsprodukter har bäst pigment och den här paletten har riktigt fina, högpigmenterade skuggor som ger ordentligt med färg med lite mängd. Förpackningen kommer med både en spegel i locket och en pensel.

Blandningen av nyanser är klockren, jag brukar ofta ha med den här på frilansuppdrag då det finns nyanser som passar alla. Du kan göra allt ifrån en skir, ljus, naturlig look till en mörk, brun sotad look med den här paletten.


4. theBalm Nude Dude Eyeshadow Palette 9.6g

Riktigt all round!

Penseln som följer med är inte bra

Din alla dagar i veckan-palett!

The Balm är en storfavorit för mig och deras roliga förpackningar med lite vintage-tema gör dem lätta att komma ihåg och är verkligen unika!

Nyanserna i den här paletten matchas enkelt parvis som de ligger, eller går också såklart också att mixas sinsemellan. I den här paletten blandas skimriga och matta skuggor och nyanserna är jordnära och passar allas ögonfärg och hudnyans.

The Balm har riktigt bra pigment och jag tycker att deras puder och skuggprodukter håller hur länge som helst, alltså riktigt dryga.

Som med de flesta av deras förpackningar så har den en spegel i locket - alltid ett plus om du ska ta med den på resande fot!

Tips! Den ljusaste, skimriga nyansen kan även användas som snygg highlighter. Prova den i ögonvrån, på kindbenen och på brynbenet!


5. NYX Matchy Matchy Monochromatic Color Palette

Riktigt klockrena färgkombinationer

Billig förpackning

Klockrena nyanser!

Den här paletten har riktigt fina nyanser som går åt ros och nude-hållet. Det finns verkligen skuggor för alla i den här paletten, varma som kalla. Nyanskombinationen på bilden heter "Taupe" och är den som är mest neutral i tonerna. Den finns också i mer färgsprakande paletter för den modiga!

Även om bredden av nyanser är bra så är det såklart skillnad i kvalitet på pigmenten. De är inte lika dryga och fäster inte lika bra som de i de högre prisklasserna, men de är ändå helt klart godkända.

Paletten passar till både vardag och fest och kan mixas helt fritt. I alla kombinationer finns minst en nyans som passar utmärkt som rouge och en som passar som highlighter. Alltså också multifunktionell - Kul!


6. IsaDora Eyeshadow Quartet

Enkel och fina färgkombinationer

Lite sämre hållbarhet, borsten i

Prisvärd och enkel palett!

Man behöver inte alltid göra det svårt för sig, ibland räcker det med ett fåtal bra nyanser som matchar perfekt ihop. Så är fallet med Isadoras "Quartet"-paletter! Med sina perfekta matchningar om fyra, så finns det gott om utrymme att hitta just din favoritkombination.

Isadoras skuggkombinationer finns i olika skimriga och matta nyanser som ger intensiv färg och ett helt okej hållbart resultat. Mina favoriter är "Boho Browns" och "Cappuccino".

Jag föredrar stora paletter, så är du en person som gillar att byta färg från dag till dag så ska du satsa på en större typ av palett. Men det är en superbra skuggdosa för dig som nybörjare eller för att snabbt kunna packa ner i väskan som resedosa när du är på språng!


Marielle O'Connor
Marielle O'ConnorExpert inom ögonskugga

Som utbildad frisör och professionellt diplomerad makeupartist så har jag koll på det mesta inom kategorin skönhet! Jag har jobbat med mitt eget företag sedan 2013 och på min meritlista står otaliga frilansuppdrag och salongskunder. Hösten 2018 var jag med i tv, där jag tävlade om att bli "Hela Sveriges favoritfrisör". Som person är jag noggrann och väldigt mån om kvalité, inte minst när det kommer till skönhetsprodukter. Jag hoppas på att kunna hjälpa just DIG att hitta just din favoritprodukt! / Marielle O'Connor

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer