Prisjakt
HemPrisjakts experterLiggunderlagTopplista - Bästa liggunderlaget under 1000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa liggunderlaget under 1000 kr

28 november 2023

Vill du sova gott utomhus utan att behöva spendera en förmögenhet? Här kommer en lista på några liggunderlag som jag tycker är riktigt prisvärda! De håller inte riktigt samma kvalité och är inte lika varma och lätta som de dyraste alternativen, det är viktigt att förstå. Dock är det absolut möjligt att hitta bra liggunderlag i denna prisklass.

När det gäller liggunderlag är det viktigt att fundera på vilka temperaturer du kommer använda underlaget i. Att underskatta markkylan är tyvärr ett vanligt misstag. Ett liggunderlags värmeegenskaper anges i r-värde, ju högre värde desto varmare är underlaget. Men kom ihåg att det inte går att stirra sig blind på sådana siffror, andra faktorer spelar också in - hur varm du är som person, vad du har för sovsäck m.m. Tänk också på att de flesta liggunderlag finns i olika storlekar.

God tur!

1. JR Gear Traverse Core Primaloft Standard (183cm)

Varmt, billigt

Inte så känd tillverkare

Jr Gear är kanske inte ett märke som många känner igen, men de gör faktiskt riktigt prisvärda produkter. Detta liggunderlag är inget undantag.

Det har ett r-värde på 5 och en syntetisk fyllning från Primaloft. Med det nämnda r-värdet bör detta liggunderlag, åtminstone i teorin och i kombination med en bra sovsäck, lätt klara några minusgrader och ännu lite kallare. Nackdelen är att det är något tyngre än de allra lättaste i klassen (med samma r-värde).

Förutom att vara varmt är det också cirka 9 cm högt, vilket är i toppen och bådar gott för liggkomforten. Tyvärr saknas pumppåse.

För dig som vill ha ett högt och varmt liggunderlag till ett bra pris!


2. Sea to Summit Camp SI Rectangular Regular Wide 4,0 (183cm)

Självuppblåsande, bred modell

Tungt, inte det tjockaste

Här kommer ett alternativ för dig som önskar ett självuppblåsande liggunderlag. Tänk så skönt att komma fram efter en lång vandring och slippa kraftansträngningen som det innebär att blåsa upp liggunderlaget!

Det relativt höga r-värde på 4 gör att detta liggunderlag bör klara en del minusgrader. Att det är dessutom gjort i ett tjockare material bådar mycket gott för hållbarheten.

Detta liggunderlag finns som bred modell i normal längd. Det handlar inte om många extra cm, men tro mig, det gör skillnad. För ett tag sedan var det inte helt lätt att hitta ett liggunderlag med dessa mått men det kan vara helt avgörande för vissa individer (det finns andra storlekar av detta liggunderlag också).

Ett mångsidigt, självuppblåsande liggunderlag som finns i många olika mått!


3. Exped FlexMat 1,8 LW (197cm)

Hållbart, oömt, multifunktionellt

Tunt och relativt dålig komfort

Här kommer ett alternativ för dig som gillar det enkla eller kanske inte kräver max komfort.

Det jag gillar med cellplast-liggunderlag är att de är så oömma. Jag använder ofta mitt som extra skydd under mitt uppblåsbara liggunderlag eller som sittskydd åt familjen. En multipryl helt enkelt! Personligen behöver jag något tjockare att sova på, men jag vet att det finns vissa som tycker att cellplast duger gott för nattens sömn.

R-värdes-mässigt passar detta liggunderlag bäst under sommarmånaderna. Jag gillar att det är vikbart, det finns såklart en uppsjö av vikbara modeller men de flesta är inte lika stora som detta (detta finns även i mindre modeller om så önskas).

Exped gör generellt saker som går att lita på. Detta liggunderlag passar dig som önskar något enkelt!


4. Exped Versa 1R M

Prisvärt och tåligt, inbyggd handpump

Inte det varmaste

Här kommer ett liggunderlag från välrenommerade Exped! Versa är ett relativt nytt liggunderlag, men eftersom Exped länge legat i topp i branschen känns det som ett tryggt köp.

Liggunderlaget är tillverkat i relativt tjockt material och passar därför de som behöver något tåligt (exempelvis barnfamiljen). Med ett r-värde på 1.4 är det ämnat för de varmare delarna av året.

Detta liggunderlag har en finurlig inbyggd handpump. Mycket smidigt för de som har svårt att blåsa upp sina liggunderlag med munnen!


5. Vaude Hike M 9,0 (183cm)

Tjockleken, robusta material, miljömedvetet företag

Något tungt

Vaude Hike är ett prisvärt liggunderlag från ett företag som bryr sig om miljön. Detta liggunderlag funkar bra under den varmare delen av året.

Det är kanske inte det lättaste liggunderlaget i förhållande till värmen det ger. Det är nämligen relativt tjockt med en höjd på 9 cm, vilket dock bådar för god komfort! Här listar jag den större versionen, men den finns även som mediumstorlek.

Liggunderlaget är gjort av robusta, hållbara material. Något som kan vara värt att ha i åtanke för den som till exempel har barn eller hund som ska med ut på tur!

Prisvärt, oömt och miljömedvetet!


Friluftsälskande naturguide och socionom som gillar att nörda ner mig inom det mesta som har med friluftsutrustning att göra. Har under senare år riktat allt mer ögonen mot lättare friluftsutrustning och är väl bevandrad inom det området. Är mycket intresserad av flugfiske och vandring och tycker att dessa två gärna kan kombineras, gärna i fjällmiljö. Jag gillar allt från längre äventyr till kortare dagsturer med familjen och kan ibland sätta upp tältet på tomten för att få den där härliga tältkänslan!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons