Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa liggunderlaget

  • 21 apr 2022
Henrik Nilsson
Henrik NilssonExpert inom liggunderlag

Drömmer du om att sova lika gott på din campingtur som hemma? Här listar jag några uppblåsbara liggunderlag som jag personligen gillar. Förhoppningsvis kan du hitta ett som passar just dina behov!

När man tittar på underlag är det viktigt att fundera på vilken temperatur man kommer använda det i. Att frysa på nätterna har förstört många turer, med utebliven sömn (och dåligt humör) på köpet! De flesta modeller av liggunderlag kommer i olika mått, så köp ett som passar din längd och bredd.

Mycket kortfattat kan man säga att ett liggunderlags värmeegenskaper mäts i R-värde. Ju högre värde, desto varmare är det. Många, inklusive jag själv en gång i tiden, underskattar markkylan eller tänker att en varm sovsäck räcker långt. Men på fjällen kan det lätt gå ner mot några minusgrader, även under sommarnätterna. Tänk på också att det är individuellt hur frusen man är, så se mina rekommendationer som just det - rekommendationer. Ut på tur, aldrig sur!

1. Exped Synmat UL M 7,0 (183cm)

Bra pumpsäck, bra allround!

Ett mycket omtyckt och mångsidigt liggunderlag som också är ganska prisvärt. Allt detta gör att det hamnar i topp på min lista!

Med en uppblåst höjd på 7 cm hamnar detta ungefär i mitten generellt sett bland underlag. En smart detalj är att de två yttersta luftkamrarna är något högre, så du slipper ramla av under natten. Helt klart en fördel att faktiskt sova på liggunderlaget och inte vid sidan om.

Medföljer gör en pumpsäck som är den bästa jag prövat. Den blåser upp ditt liggunderlag på nolltid och med liten ansträngning. Pumpsäcken kan dessutom användas som vattenresistent packpåse för t.ex din sovsäck! Det kallar jag fiffigt!

Med ett R-värde på 3,3 passar detta bra för 3-säsongsbruk. Behöver du använda det i kallare temperaturer så går det bra att lägga till ett liggunderlag av enkel cellplast.

För dig som söker en riktigt bra kompromiss mellan värme, vikt, komfort och pris!


2. Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm)

För den som prioriterar komfort!

Inte det varmaste kontra vikt

Om komfort är din högsta prio är detta liggunderlaget för dig. Här får du en madrass som är hela 10 cm tjock - perfekt för dig som gillar att sova på sidan. Många hävdar att detta är det skönaste liggunderlaget de prövat!

En smidig pumpsäck ingår, som mer eller mindre gör jobbet åt dig när du ska blåsa upp underlaget. Perfekt tycker jag!

Något som är relativt unikt för detta liggunderlag är att det kommer i både herr- och damutförande. Skillnaden är utformningen på liggunderlaget samt att det för damer är något varmare. Om du får plats på damversionen hade jag rekommenderat det framför det något svalare herrliggunderlaget, särskilt om du vet med dig att du är frusen.

Duger gott för 3-säsongsbruk, d.v.s. vår, sommar, höst och när det inte är allt för kallt.

För dig som helt enkelt anser att comfort is king även utomhus!


3. Exped SynMat HL Duo LW 7,0 (197cm)

För den som vill dela glädjen

Begränsat användningsområde

Kan du inte sova utan din partner? Har du kanske läst min lista gällande sovsäckar och slagit till på en dubbelsovsäck? Eller vill du helt enkelt bara ha en kingsized-bed för dig själv?

Skämt åsido, detta dubbel-liggunderlag är faktiskt ganska smart! Vill du ligga nära någon men upplevt att hur ni än vrider och vänder på steken så glider liggunderlagen isär? Om inte du upplevt det så kan du lita på mig - jag har varit där och det är mer irriterande än vad det låter! Men med detta liggunderlag är problemet som bortblåst.

Exped gör flera olika duo-modeller, alla skiljer sig åt i värme, vikt och tjocklek - jag tycker att denna modell är den bästa kompromissen.

Expeds briljanta pumpsäck som gör det enkelt att blåsa upp ingår också - kanon!

Ett riktigt bra alternativ till paret och dig som inte campar på egen hand.


4. Robens High Core 8,0 (186cm)

Mycket prisvärt!

Inte varmast

Robens är inte är lika känt som de allra största märkena i området, men jag tycker att de har några trevliga modeller som ser bra ut.

Med ett R-värde på 2.1 ska detta liggunderlag räcka ner till ca 1 grad, men jag skulle nog påstå att det är precis på gränsen. Jag ser detta mer som ett renodlat sommarunderlag, dock beroende på vart du befinner dig (det är ju t.ex. inte ovanligt med minusgrader i fjällen under sommaren).

Pumppåse ingår ej och ventilen är inte av platt modell, vilket en del kan störa sig på. Personligen gillar jag en uppstående ventil då den är enkel att hitta på natten om man behöver släppa ut lite luft för att göra liggunderlaget mjukare. Reparations-kit och packpåse ingår dock!

Ett prisvärt alternativ för dig som inte vill spendera en förmögenhet, eller främst campar under den varmare delen av året!


5. Vaude Performance Winter M 7,0 (183cm)

Bra pris, miljötänk

Ingen medföljande pumpsäck

Vaude har funnits länge inom friluftslivsbranschen, men är kanske inte det märke som jag främst förknippar med liggunderlag. Dock tycker jag att de gjort en stark entré med denna modell! Den står sig väl mot många andra mer etablerade företag och modeller.

Just detta liggunderlag är fyllt med syntetiskt material, som är mindre känsligt än dun. Värmen då? Jodå, R-värdet ligger på 4,1 vilket bör betyda att du klarar dig väl några grader under 0:an. Därmed funkar liggunderlaget en bra bit in på hösten eller tidig vår, beroende på vart i landet du befinner dig!

Det som är extra kul med Vaude är att de har ett tydligt miljötänk i sina produkter - något man kan läsa mer om på deras hemsida. Detta liggunderlag består t.ex. delvis av återvunnen plast! Kul med sådana initiativ tycker jag.

Ett liggunderlag för dig som vill sova gott och samtidigt tänka på miljön! Kanske hänger det ihop?


6. Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 (183cm)

Bäst värme i förhållande till vikt

Lite dyrare än alternativen

Therm A Rest har gjort liggunderlag under lång tid. Det är inget snack om kvalitén på deras produkter - de vet vad de gör! Jag äger själv två stycken liggunderlag från dem och båda har tjänat mig väl under åren, med många trevliga äventyr i bagaget.

Med 6.4 cm i uppblåst läge är det inte det tjockaste liggunderlaget på listan. Men när jag jämfört det med tjockare alternativ har jag märkt väldigt liten skillnad, trots att jag ofta ligger på sidan och sover.

Ett klockrent liggunderlag för 3-säsongsbruk och fungerar även i några minusgrader. Levereras med packpåse och pumpsäck.

Med en oslagbar kombination av vikt kontra värme (endast 340 g i storlek medium samt R-värde på 4.2) är detta liggunderlaget för dig som verkligen prioriterar att bära lätt men ändå behålla värmen.


Henrik Nilsson
Henrik NilssonExpert inom liggunderlag

Friluftsälskande naturguide och socionom som gillar att nörda ner mig inom det mesta som har med friluftsutrustning att göra. Har under senare år riktat allt mer ögonen mot lättare friluftsutrustning och är väl bevandrad inom det området. Är mycket intresserad av flugfiske och vandring och tycker att dessa två gärna kan kombineras, gärna i fjällmiljö. Jag gillar allt från längre äventyr till kortare dagsturer med familjen och kan ibland sätta upp tältet på tomten för att få den där härliga tältkänslan!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa liggunderlaget

  • 21 jan 2022
Henrik Pernsteiner
Henrik PernsteinerExpert inom liggunderlag

Det är sällan jag sover så bra som när jag sover utomhus! Att ge sig själv en god natts sömn efter en hel dags vandring är fantastiskt och nog så viktigt för att hålla humöret och orken på topp. Utvecklingen av liggunderlag har gått framåt med rasande fart de senaste åren gällande material och teknik. Idag så fullkomligt svämmar marknaden över av olika liggunderlag som tävlar om att fånga ditt intresse, medan det när jag växte upp i princip bara fanns en typ av liggunderlag - vanligen grönt och gjort av skumplast.

När jag tog fram den här listan utgick jag från de egenskaper jag värdesätter högst hos ett liggunderlag. Det ska vara skönt att sova på (såklart), lätt att blåsa upp, varmt, ha rimlig vikt/packvolym och gärna hålla i minst några år. Här kommer fyra stycken liggunderlag som enligt mig är bäst i klassen i sina respektive kategorier och som har gemensamt att de garanterat kommer få dig att sova som Törnrosa hela natten ut!

1. Sea to Summit Comfort Plus XT Insulated Rectangular Large 8,0 (202cm)

Superskönt att sova på

Vikt och packvolym

Liggunderlaget som inte ger dig någon ursäkt längre att välja sängen framför tältet.

8 centimeter tjocklek och dubbla kammare som kan blåsas upp separat och anpassas efter önskad hårdhet gör detta till ett riktigt komfortabelt liggunderlag. Det här är mitt go-to liggunderlag de gånger jag inte behöver tänka på vikt och volym.

Liggunderlaget kommer i två storlekar, medium wide och large. Bägge modellerna är 64 cm breda, vilket gör att du slipper bekymra dig över att du ska rulla av liggunderlaget under natten.

Materialet känns mjukt och behagligt mot huden och ytterligare ett plus är att alla nyare modeller från Sea to Summit (STS) kommer med ett så kallat pillow lock system som håller din kudde på plats under natten.

Sea To Summits Comfort Plus XT Rectangular är varm nog för användning året runt och passar dig som anser att en god natts sömn är högsta prioritet.


2. Therm-a-Rest NeoAir XLite Large 6,3 (196cm)

Balans av låg vikt, komfort & värme

Kan upplevas prassligt

Amerikanska Therm-A-Rest skapar liggunderlag med måttot "rest better, play better". Så inte är det särskilt förvånande att de har gjort det bästa allround 3-säsongsliggunderlaget för hiking.

Therm-A-Rest sticker ut på marknaden och slår flera av de andra tillverkarna på fingrarna med sin livstidsgaranti, så länge det gäller fabrikationsfel (gäller med andra ord ej om du själv gör hål på underlaget).

X-Lite finns i fyra olika storlekar från small till large och har nedpackad ungefär samma storlek som en 1 liters-Nalgeneflaska. Med sina 0,46 kg lyckas detta liggunderlag få till en svårslagen kombination av komfort, vikt och värme. Det enda som hamnar som ett litet minus är att det låter något prassligt när man vänder på sig under natten.

Liggunderlaget är lämpat för den snöfria perioden av året och passar dig som tycker om att vandra lätt och kan tänka dig att betala omkring 2000 kronor för ett liggunderlag.


3. Exped DownMat XP 9 LW (197cm)

Varm, varmare och varmast!

Priset och packvolymen

Om du någon gång har tältat ute på vintern är chanserna ganska goda att du har sett eller hört talas om det Schweiziska företaget Expeds uppblåsbara liggunderlag, som är fyllda med kvalitetsdun.

Efter att ha provat en uppsjö olika liggunderlag använder jag numera alltid Expeds Downmat 9 XP LW på mina vinterturer de gånger när vikt inte är en avgörande faktor. Modellen mäter 197x65x9 cm och med lite träning kan du med den tillhörande pumpsäcken blåsa upp liggunderlaget på under 2 minuter.

Detta liggunderlag är rektangulärt, så även om du vänder och vrider på dig under natten behöver du aldrig oroa dig för att vakna upp huttrandes med halva sovsäcken och benen eller fötterna utanför liggunderlaget.

Downmat 9 XP LW briljerar som mest under vinterturer till extremt kalla platser och passar dig som vill ha ett av de absolut varmaste liggunderlagen på marknaden.


4. Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm)

Priset, garanterat punkteringsfritt

Komfort

Z-lite Sol från Therm-A-Rest är det närmsta vi kommer ett liggunderlag av klassisk modell i den här topplistan. Under åren som modellen har funnits på marknaden har den genomgått ett antal förbättringar.

Liggunderlaget är gjort i cellplast med en yta som reflekterar tillbaka kroppsvärmen mot dig. Det jag älskar med det här liggunderlaget är dess mångsidighet och enkelhet. Använd det bredvid elden, under ett annat liggunderlag på vintern för att öka värmen, som det är, eller som sittunderlag när du äter din frukost utanför tältet.

Z-lite Sol är endast 2 cm tjockt och viktmässigt väger det idag i samma klass som flera uppblåsbara liggunderlag. Samtidigt föredrar jag alla dagar i veckan att ligga på ett 2 cm liggunderlag av cellplast än ett helt platt, trasigt uppblåsbart.

Liggunderlaget lämpar sig för turer med mindre krav på komfort och passar dig som är prismedveten och vill ha ett liggunderlag som tål att användas.


Henrik Pernsteiner
Henrik PernsteinerExpert inom liggunderlag

Friluftsexpert som är väldigt optimistisk gällande mängden friluftsprylar som faktiskt kan rymmas i ett hushåll. Jag jobbar extra som guide och jag är aktiv inom ideell organisation som vandrings-, skidor- och skridskoledare. Jag testar ständigt nya produkter för att utvecklas och utmana gränser för hur friluftsliv kan bedrivas. Jag är självlärd från grunden och jag har idag långt fler mil under kängorna och nätter utomhus än jag kan minnas. Frågar man mig hur många tält man egentligen behöver så blir svaret - ett till!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer