Prisjakt
HemPrisjakts experterLiggunderlagTopplista - Bästa liggunderlaget

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa liggunderlaget

28 november 2023

Drömmer du om att sova lika gott på din campingtur som hemma? Här listar jag några uppblåsbara liggunderlag som jag personligen gillar. Förhoppningsvis kan du hitta ett som passar just dina behov!

När man tittar på underlag är det viktigt att fundera på vilken temperatur man kommer använda det i. Att frysa på nätterna har förstört många turer, med utebliven sömn (och dåligt humör) på köpet! De flesta modeller av liggunderlag kommer i olika mått, så köp ett som passar din längd och bredd.

Mycket kortfattat kan man säga att ett liggunderlags värmeegenskaper mäts i r-värde. Ju högre värde, desto varmare är det. Många, inklusive jag själv en gång i tiden, underskattar markkylan eller tänker att en varm sovsäck räcker långt. Men på fjällen kan det lätt gå ner mot några minusgrader, även under sommarnätterna. Tänk på också att det är individuellt hur frusen man är, så se mina rekommendationer som just det - rekommendationer. Ut på tur, aldrig sur!

1. Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT Large 6,3 (196cm)

Mycket bra värme i förhållande till vikt

Kan upplevas prassligt

Therm A Rest har tillverkat liggunderlag under lång tid. Det är inget snack om kvalitén på deras produkter - de vet vad de gör! Jag äger själv två stycken liggunderlag från dem och båda har tjänat mig väl under åren.

Med denna nya version av Xlite (NXT) har Therm A Rest fått upp tjockleken till 7.6 cm i uppblåst läge, vilket jämnar ut försprånget som vissa konkurrenter har.

Även r-värdet har fått sig en boost från tidigare version vilket gör detta till ett klockrent liggunderlag för 3-säsongsbruk. Det fungerar även i några minusgrader, så för vissa kan detta vara det enda liggunderlag som behövs!

En del upplever att detta liggunderlag är prassligt. Mig har det inte stört, men är man känslig för sådant kanske man ska välja ett annat.

Med en bra kombination av vikt kontra värme (endast 350 g i storlek medium samt r-värde på 4.5) är detta liggunderlaget för dig som verkligen prioriterar att bära lätt men ändå behålla värmen. Levereras med packpåse och pumpsäck.


2. Vaude Performance Winter M 7,0 (183cm)

Vaude Performance Winter M 7,0 (183cm)
GeneralPrepper

1 590 kr

Outnorth

1 636 kr

Outdoor Buddies Shop

2 395 kr

Bra pris, miljötänk

Ingen medföljande pumpsäck

Vaude har funnits länge inom friluftslivsbranschen, men är kanske inte det märke som jag främst förknippar med liggunderlag. Dock tycker jag att de gjort en stark entré med denna modell! Den står sig väl mot många andra mer etablerade företag och modeller.

Just detta liggunderlag är fyllt med syntetiskt material. Värmen då? Jodå, r-värdet ligger på 4.6 vilket bör betyda att det klara ganska många minusgrader. Därmed funkar liggunderlaget en bra bit in på hösten eller tidig vår, beroende på vart i landet du befinner dig!

Det som är extra kul med Vaude är att de har ett tydligt miljötänk i sina produkter. Detta liggunderlag består t.ex. delvis av återvunnen plast! Kul med sådana initiativ tycker jag.

Ett liggunderlag för dig som vill sova gott och samtidigt tänka på miljön! Kanske hänger det ihop?


3. Exped Ultra 3R Duo LW

Rymmer två personer!

Begränsat användningsområde

Kan du inte sova utan din partner? Har du kanske läst min lista gällande sovsäckar och slagit till på en dubbelsovsäck? Eller vill du helt enkelt bara ha en kingsized-bed för dig själv?

Skämt åsido, detta dubbel-liggunderlag är faktiskt ganska smart! Vill du ligga nära någon men upplevt att hur ni än vrider och vänder på steken så glider liggunderlagen isär? Om inte du upplevt det så kan du lita på mig - jag har varit där och det är mer irriterande än vad det låter! Men med detta liggunderlag är problemet som bortblåst.

Exped gör flera olika duo-modeller, alla skiljer sig åt i värme, vikt och tjocklek - jag tycker att denna modell är den bästa kompromissen.

Expeds briljanta pumpsäck som gör det enkelt att blåsa upp ingår också - kanon!

Ett riktigt bra alternativ till paret och dig som inte campar på egen hand.


4. Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm)

För den som prioriterar komfort

Inte det varmaste kontra vikt

Om komfort är din högsta prio är detta liggunderlaget för dig. Här får du en madrass som är hela 10 cm tjock - perfekt för dig som gillar att sova på sidan. Många hävdar att detta är det skönaste liggunderlaget de prövat!

En smidig pumpsäck ingår, som mer eller mindre gör jobbet åt dig när du ska blåsa upp underlaget. Perfekt tycker jag!

Något som är relativt unikt för detta liggunderlag är att det kommer i både herr- och damutförande. Skillnaden är utformningen på liggunderlaget samt att det för damer är något varmare. Om du får plats på damversionen hade jag rekommenderat det framför det något svalare herrliggunderlaget, särskilt om du vet med dig att du är frusen.

Duger gott för 3-säsongsbruk, d.v.s. vår, sommar, höst och när det inte är allt för kallt.

För dig som helt enkelt anser att comfort is king även utomhus!


5. Exped Dura 8R M

Varmt och tåligt! Bra pumpsäck

Tyngre och något stor packvolym

Ett riktigt varmt liggunderlag från pålitliga Exped! Fylld med dun är detta för dig som behöver något då den bistra vintern tränger sig på. R-värdet på hela 7.8 talar sitt tydliga språk för när detta ska användas! Helt klart varmast på denna lista.

Förutom det höga r-värdet så är detta liggunderlag dessutom 9 cm tjockt och därmed ett av de tjockare på marknaden - gött att ligga på helt enkelt!

En superbra pumpsäck följer också med - en påse som jag använder flitigt till saker jag vill hålla torrt.

Nackdelen är vikten och packvolymen, men ska man tälta i bistra förhållanden så krävs det ett varmt liggunderlag. Då tycker jag vikten kan vara befogad!

Vikten beror också på att det är gjort i ett mycket tåligt material som bådar gott för hållbarheten. Att ha ett liggunderlag som håller kan vara extra viktigt att tänka på när det är riktigt kallt ute, då markkylan kan bli ett allvarligt problem om ens liggunderlag skulle fallera.


Friluftsälskande naturguide och socionom som gillar att nörda ner mig inom det mesta som har med friluftsutrustning att göra. Har under senare år riktat allt mer ögonen mot lättare friluftsutrustning och är väl bevandrad inom det området. Är mycket intresserad av flugfiske och vandring och tycker att dessa två gärna kan kombineras, gärna i fjällmiljö. Jag gillar allt från längre äventyr till kortare dagsturer med familjen och kan ibland sätta upp tältet på tomten för att få den där härliga tältkänslan!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons