Prisjakt
HemPrisjakts experterSovsäckarTopplista - Bästa sovsäcken för vinter

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sovsäcken för vinter

28 november 2023

Att tälta om vintern kan för många upplevas som svårt, men tro mig - det är fantastiskt! Det är myggfritt och oftast lätt att hitta plant underlag när snön finns som madrass. Om vädret tillåter sover jag gärna utan tält och det är underbart att somna med en mörk, stjärnklar himmel som tak! Det kräver dock att man är mer noggrann i sitt val av utrustning, framförallt ju kallare det blir.

En vintersovsäck får gärna vara stor så att du t.ex. har plats för en varmvattenflaska. Man vill också att det ska finnas plats för luft. Tänk på att sovsäckstillverkare anger olika temperaturer om man är kvinna eller man och att det endast är en fingervisning. Du vet bäst själv om du brukar vara varm eller kall när du sover. Det är också viktigt att kombinera med ett varmt liggunderlag. Vill du få tips om liggunderlag, spana in min lista!

1. Marmot Never Summer Long (198cm)

Mycket prisvärd och varm

Inte den högsta dunkvalitén

Här är en riktigt prisvärd sovsäck för den som inte vill spendera en förmögenhet.

Fylld med 970 gram av 650 fillpower klarar denna sovsäck ner mot -18 °C för herrar, vilket enligt mig är en ganska lagom gräns. Sydd i ett relativt slittåligt material bör denna hålla länge om du sköter om den.

En smart ficka i botten av sovsäcken gör att du t.ex. kan stoppa dit en värmepåse eller något som du vill hålla varmt inne i sovsäcken till morgonens kalla uppvaknande. En fluffig vinterkrage som håller inne värmen finns såklart också, något som är mycket viktigt på en vintersäck.

En riktigt prisvärd vintersäck helt enkelt, från ett bra och välkänt märke!


2. Mountain Hardwear Phantom 15F/-9C Regular (183cm)

Hög dunkvalité, packbar

Något dyr, ej för kallaste vädret

Mountain Hardwear är en erkänd tillverkare av friluftsutrustning. Här kommer en trevlig vintersäck som passar bäst för något mildare vinternätter.

Just denna modell har MH förfinat under lång tid. Det är en mycket omtyckt säck och den dunfyllda nackkragen är riktigt grym!

Dun av riktigt hög kvalité på 850 fillpower gör att det kostar, men för pengarna får du också en lätt och komprimerbar säck under kilot (regular-storlek) som klarar ner mot -9 °C. Inte dåligt!

En fiffig detalj är att dunkanalerna längst upp, närmast huvudet, löper horisontellt istället för vertikalt. Det ska förhindra att dunet vandrar ut i kanterna, vilket kan vara ett problem. En riktigt bra komprimeringssäck ingår också.

En grym säck för lite mildare temperaturer!


3. Carinthia Defence 6 (200cm)

Syntet = tål fukt bättre, prisvärd

Större packvolym, tung

Carinthia är ett populärt märke och jag har hört många som talar varmt om denna sovsäck.

Den är fylld med syntetiskt material vilket bådar gott för tålighet mot fukt. Dock gör detta att sovsäcken också är tyngre och det går inte att komprimera den lika mycket som dunfyllda säckar. Det positiva är att den kommer med en bra packpåse.

Säcken har en dragkedja i mitten istället för på sidan, vilket gör att du enklare kan öppna och ändå sitta i sovsäcken på morgonen när du ska förbereda kaffet. Mysigt och praktiskt! En annan praktisk fördel med dragkedjans placering är att den är enkel att öppna och stänga i en hammock om du funderar på att övernatta i en sådan.

En omtyckt syntetsäck för dig som föredrar det framför dunalternativen!


4. Sea to Summit Spark SPIII Regular (183cm)

Riktigt lätt och packbar!

Tunt tyg, inte varmast

Här kommer en riktigt lätt sovsäck från Sea to summit som också är varm och mysig!

Det är den minst varma säcken på listan, men med en komforttemperatur på minus 8 för herrar kan den ändå räcka ganska långt (beroende på vart i landet man bor). Fördelen med en svalare sovsäck är att den går att använda även under mildare nätter när vissa mer "renodlade" vintersäckar blir alldeles för varma.

Att den är relativt varm men ändå så lätt beror på kombinationen av högkvalitativt dun på 850 fillpower och ett tunt inner- och yttertyg. Det är ofta genom sådana detaljer som tillverkarna kan spara in vikt. Detta betyder dock också att användaren måste vara lite extra försiktig med det tunnare tyget. I gengäld får man en sovsäck som verkligen har bra värmespecifikationer för sin vikt samt liten packvolym!

För den som vill ha minimal vikt och packvolym!


5. Western Mountaineering Kodiak MF (180cm)

Western Mountaineering Kodiak MF (180cm)
Uthuset

10 095 kr

Fjällsport

10 099 kr

Superkvalité från erkänt märke!

Dyr (förhållandevis)

Här kommer en riktigt fet sovsäck från välkända Western Mountaineering. Köper man en sovsäck från dem vet man att det bådar kvalité och Kodiak är inget undantag. Den har allt man kan förvänta sig av en vintersäck med riktigt fint dun och genomtänkta detaljer.

Komforttemperaturen ligger på -11 för damer och -18 för män, vilket jag tror räcker långt för de allra flesta behov. Och med en robust tvåvägsdragkedja är det ändå relativt lätt att ventilera vid behov. WM har såklart varmare sovsäckar också men personligen tycker jag att detta är en bra kompromiss!

Kodiak, som är en lite rymligare modell i snittet, tillverkas av deras lite mer robusta tyg - klokt tycker jag särskilt eftersom man föredrar mer tåliga utrustningar under vinterturer. I det här fallet ger det bättre skydd mot slitage, fukt och vind! Allt detta till en förhållandevis låg vikt kontra värmeegenskaperna!

Säcken kan tyckas dyr men samtidigt brukar man säga att man får det man betalar för och detta är inget undantag! Tar man väl hand om den kommer den att hålla i många år!


Friluftsälskande naturguide och socionom som gillar att nörda ner mig inom det mesta som har med friluftsutrustning att göra. Har under senare år riktat allt mer ögonen mot lättare friluftsutrustning och är väl bevandrad inom det området. Är mycket intresserad av flugfiske och vandring och tycker att dessa två gärna kan kombineras, gärna i fjällmiljö. Jag gillar allt från längre äventyr till kortare dagsturer med familjen och kan ibland sätta upp tältet på tomten för att få den där härliga tältkänslan!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons