Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna

  • 1 mar 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hörlurar finns i många storlekar, former och för olika syften och det är inte helt enkelt att navigera i djungeln och hänga med på vad alla funktioner betyder.

När det kommer till vilken typ av hörlurar du ska välja är det väldigt individuellt. Vissa gillar over ear-hörlurar eftersom de generellt ger bästa förutsättningar för absolut ljudkvalitet och komfort, medan andra hellre väljer diskretare in ear-hörlurar där ljudet är mer 'inuti huvudet' men i gengäld ryms i fickan. Vissa hörlurar är mer lämpade för fysisk aktivitet än andra och somliga är mer optimala i högljudd miljö kontra stillasittande, tyst miljö. Och även för professionella användare finns en del faktorer att överväga.

Och så har vi trådlöst vs kabel, vad är bäst? Ingen tvekan om att trådlösa hörlurar blivit ruggigt bra även i de lägre prisklasserna och för den vardaglige konsumenten/lyssnaren finns knappt någon anledning idag att inte hoppa på tåget och slopa kabeln för gott, medan professionella köpare och audiofiler lär vilja hålla sig till trådbunda hörlurar ett tag till.

Vill du bara ha en kort och överskådlig sammanfattning av de bästa alternativen på marknaden i de olika produktsegmenten? Att få plats med allt på en kort lista går ju inte såklart, men här har du en bra början!

1. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Kvalitén, ljudet, kontrollerna

Drar ström även i vila, klumpiga

De bästa trådlösa hörlurarna med aktiv brusreducering (ANC) är Apple Airpods Max.

De är i princip lika effektiva som huvudkonkurrenten Sony WH-1000XM4 på att tystna ner omgivningen, men är helt befriande från bakgrundsbrus och transparency-läget är i en egen liga. Oerhört bra och användbart.

Ljudkvalitén och byggkvalitén är också båda de bästa du kan få i en trådlös ANC-hörlur just nu. Och eftersom de är Airpods parkopplar och switchar de snyggt och snabbt med dina olika iCloud-prylar.

Rumsligt ljud (spatial audio) har nu stöd både i Apple music, Netflix, HBO Max och Disney+ och framförallt för film/video fungerar det riktigt bra.

Tyvärr är Airpods Max ganska låsta funktionellt till Apples egna prylar och eftersom de alltid är uppkopplade i viss mån drar de mer batteri än konkurrenterna när de inte används. Relativt klumpiga/tunga är de också.

Om du behöver något smidigare för resan, med batteri som håller längre och bättre funktionalitet för Android och Windows-enheter, då hade jag istället valt mellan Sony WH-1000XM4 och Bose QC35.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear

ANC-prestandan, sjukt mångsidiga

Subjektivt sämre komfort än XM3

De bästa True Wireless-lurarna är Sony WF-1000XM4.

Inga av konkurrenterna bockar av så många rutor som dessa.

ANC-prestanda i absolut toppklass? Check. Riktigt bra ljudkvalitet? Check. Riktigt bra batteritid? Check. Bra kvalitetsintryck, design och ergonomi? Check. Kompakt laddetui? Check. Svettåliga och funkar för gymmet och löpningen? Check. Ok samtalsljud? Check. Bra kontroller och funktionalitet i appen? Check.

Det enda som hindrar mig från att använda XM4 oftare är att komforten för mig personligen lämnar lite att önska. De nya skumpropparna försluter extremt bra, men spänner och irriterar lite i mina öron längre stunder.

Har du trängre hörselgång gör du klokt i att försöka prova dem först för att säkerställa bra komfort, då du inte kan byta ut propparna mot tredjepartsvarianter utan att ljudbilden påverkas negativt.

Det finns de som låter ännu finkornigare (Sennheiser Momentum TW2), de som parkopplar snabbare och smidigare med Apple-enheter (Airpods, Beats) och de med bättre samtalsljud och vattentålighet för riktigt intensiv träning (Jabra, på båda) men ska du ha ett par trådlösa proppar för alla syften - då är det dessa som gäller.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sennheiser HD 600 Over-ear

Underbart ljud för priset!

Tunn lågbas, behöver förstärkare

De bästa helöppna lurarna för musiklyssning och mastering under 5000 kronor är Sennheiser HD 600 (och HD 650, som är nästan likvärdiga fast med aningens 'snyggare' finish och lite högre pris).

HD 600 har funnits i många år men är fortfarande en av de mest neutrala hörlurarna du kan köpa ur kartong, oavsett pris. Ljudet är öppet, varmt, silkeslent och med en hygglig förstärkare blommar de ut till att konkurrera med lurar flera gånger priset.

HD 600 har en tydlig avsaknad av lågbas, som de flesta öppna lurar. Vill du få ut mer tryck kan du enkelt EQ-a upp basen några dB under 100hz, men för dubstep-fantasten är det slutna lurar som gäller i denna prisklass.

HD 600 och 650 fortsätter att vara bland de mest pålitliga referenserna du kan köpa och för en relativt billig peng är de en utmärkt inträdesbiljett in i HiFi-lyssning med hörlurar.

OBS! Vill du komma ännu billigare undan, kika på Sennheiser HD 560 som låter nästan lika bra dock med sämre byggkvalitet.

Se när Lance från HiFi-kanalen Hifi Heaven i detalj går igenom hörlurarna Sennheiser HD 600.

4. Audio Technica ATH-M50X Over-ear

Utmärkt kvalité och ljud för priset

Trycker lite hårt om öronen

De bästa slutna "mainstream"-lurarna för inspelning är Audio Technica M50X.

De är generellt väldigt väl omtyckta och prisvärda lurar och rekommenderas ofta som insteg för det aspirerande proffset eller för den som bara vill ha ett par rejäla och slitstarka lurar för allmänbruk.

M50X är välbyggda med solid plast och metallförstärkt bygel, sitter stadigt men ändå relativt bekvämt (lite hårt/trångt om öronen) och har ett relativt neutralt och balanserat ljud. Lite mycket högbas och lite skarp topp, men inte alltför illa och är du i studio kan du enkelt fixa till avvikelserna med en equalizer.

De levereras med 3 olika kablar varav en spolad, har roterande kåpor och går att vika ihop till en kompakt form för enklare förvaring.

Alternativ till M50X är Beyerdynamic DT 770 Pro, som är bekvämare men inte lika lättdrivna, har sämre ljuddämpning, ej vikbara och saknar löstagbar kabel. Samt Sennheiser HD 25, som är en on ear-variant om minsta möjliga format är att önska.

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.

5. Audeze LCD-X Over-ear

Basen, mellanregistret, lättdrivna

Stora och tunga

De bästa high-end-lurarna för den kräsne lyssnaren, under 15 000 kronor (se min topplista "Bästa hörlurarna för audiofilen" för de mest exotiska alternativen) är Audeze LCD-X.

Detta är en stor, amerikansk pansarvagn till hörlur med helöppna kåpor som väger en bit över 600 gram. De är inga lurar du har med dig på bussen, med andra ord.

Men i situationer från allt från en påkostad studiomiljö, till rakt ur mobilen (om du måste), till i finlyssnarfåtöljen med en ordentlig förstärkare och ett glas rödvin kommer LCD-X att belöna dig med underbar komfort och ett fantastiskt ljud med extremt låg förvrängning och extremt djup, tajt vältexturerad bas.

Diskanten är något mer laidback än neutralt och för kritiskt bruk som professionell mixning/mastering rekommenderas en lätt EQ-justering via t ex Sonarworks Reference eller Audezes eget Reveal+ plugin till datorn.

För en nästan lika fantastisk ljudupplevelse, välj de slutna LCD-XC som dock är ännu tyngre och på gränsen för vad jag vill ha på huvudet långa stunder.

Dimitri har testat Audeze LCD-X i 4 veckor och ger här en ingående recension av hörlurarna.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer