Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa blendern för smoothies

  • 4 maj 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers

Jag har testat att mixa smoothies med alla blenders som är med i denna listan. I och med att maskinerna ska kunna mixa frysta produkter bör de vara väldigt kraftfulla, då du vill få det frysta till en slät vätska utan klumpar. Det är också rätt behagligt att ha ett program som arbetar för dig istället för att du ska behöva göra allting manuellt. Jag själv använder min manuella blender till smoothies väldigt ofta, men det är bara av ren vana som jag har "recepten" i ryggmärgen. De flesta konsumenter vill nog bara trycka på en knapp och låta maskinen göra jobbet!

När jag valde ut maskinerna för denna listan ville jag ta med maskiner från olika prisklasser som alla hade lång livstid, bra utförande och snygg design. De ska kunna hantera att mixa gryner, is, frysta frukter, grönkål och även kunna avkristallisera socker för de som vill ha det i sin smoothie.

1. Hamilton Beach 58911

Billig, bra program, kraftfull!

Endast 4 olika program

En riktigt bra blender för smoothies. Med det automatiserade programmet är det bara att slänga in alla ingredienser och klicka på smoothieprogrammet. Totalt har den fyra förinställda program. Det härliga med Hamilton Beach är att de dessutom har en hemsida med massvis av recept där du kan gå in för att få inspiration.

Om du inte följer ett recept utan freehandar så är locket helt otroligt. Det är som en behållare med ett perfekt hål, där du kan hälla på vilken vätska du önskar tills du får konsistensen du vill ha. Klockrent va?

För att få till en smoothie som bibehåller näringsämnena i både frukt och grönsaker så vill du ha en blender som kan hantera is på ett bra sätt. Genom att använda is så håller ingredienserna nämligen en lägre temperatur, vilket är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av råvarorna.

Denna blender hanterar is på ett utmärkt sätt och ger en fin och fyllig smoothie till ett rimligt pris!


2. Blendtec Designer 625

Kraftfull, bra smoothieprogram

Endast 6 hastigheter och 4 program

Blendtec är väldigt kända för att ha den starkaste blendern på marknaden och givetvis är det även ett plus vid tillredning av en smoothie.

Ju snabbare och starkare en motor är, ju finare och mer jämna blir ispartiklarna i en smoothie (vid frusna bär etc) och det är ett måste för att få till en smoothie likt den du får på ett café. Detta gäller för milkshakes också, partiklarna ska som sagt vara otroligt små och ändå hålla kylan, då måste mixandet gå väldigt fort. Någonting denna blender verkligen klarar av!

Det finns ett smoothieprogram du kan använda dig av som är väldigt bra. Jag vet att många tycker att man lika gärna kan göra en smoothie med en maskin utan automatiserade program, men jag som använt bägge kan faktiskt säga att program är mycket bättre. De vet när de ska sluta och när det ska varvas upp eller ned i hastighet.

Vill du ha en av de starkaste hemmablenders som finns på marknaden så tycker jag att du ska ta en titta på denna!


3. Vitamix Ascent A3500

Bra på allt!

Dyr

Kanske den snyggaste blendern av dem alla.

Med denna högteknologiska blender får du en extremt användarvänlig apparat. Den är så pass high-tech att den har ett chip i botten som gör att maskinen lätt kan förstå vilken typ av kanna du satt på maskinen. Detta är för den som använder olika typer av kannor, eftersom Vitamix har kannor specifika för smoothie-to-go. Då blir det hur smidigt som helst att ta smoothien med sig!

Utöver alla fina detaljer så är maskinen väldigt stark, den har dessutom alla förinställda val som med minimal ansträngning kan ge vilket resultat du vill.

Maskinen är dock dyr och det är den enda anledningen till varför den hamnar längre ner på listan. Här betalar man mycket för teknologin, designen och att den är riktigt enkel att använda!


4. Electrolux E7TB12C

Enkel, fin design

Inte lika stark som sina listvänner

Denna maskin är rätt lik Hamilton Beachs blender på många sätt. Den känns dock mer smidig att ha framme hela tiden, medan Hamilton Beachs blender kan upplevas som klumpig och stor. Är det en viktig egenskap så skulle jag rekommendera den här (eller Vitamix, om budgeten håller).

För mixande av smoothies så gör Electrolux blender definitivt sitt jobb. Vissa maskiner brukar kräva att du använder en mixerstav (en stav du för in i matningshålet på locket för att trycka ner frysta råvaror) för att göra smoothies. Här behövs ingen mixerstav, då mixern är lite lutad vilket skapar en perfekt cirkulation av råvarorna.

Denna blender är aningen långsammare än de andra på listan, då motorn inte är lika stark.

Söker du en blender med ett bra pris, många valmöjligheter och en väldigt fin design så är denna rätt för dig!


5. Breville Active Food Prep Blender VBL212

Bra pris, många behållare

Endast en inställning

Listan behöver också en blender för den aktiva, och efter mycket sökande och testande så fastnade jag för Brevilles.

Den har fyra behållare, varav två styckna to-go som är mina favoriter! I dem kan du göra smoothie att ta med, det följer med ett topplock med en öppning som du kan dricka ur direkt - perfekt för frukost påväg till jobbet.

Du får även en jätteliten behållare och en större. Den större använder jag för t.ex. pesto eller soppor. Den lilla behållaren kan användas för att hacka grönt eller nötter. Dessutom går allt förutom mixerhuset till stora behållaren att diska i diskmaskinen, vilket är ett stort plus!

Vill du ha en prisvärd blender som gör det enkelt att ta med sig smoothies var du vill, då är denna för dig!


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer