Prisjakt
HemPrisjakts experterStekpannorTopplista - Bästa non-stick-stekpannan

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa non-stick-stekpannan

17 december 2023

Här kommer en topplista med enbart non-stick-stekpannor. Alla är noggrant utvalda och dessutom kompatibla med induktionshällar, vilket gör att de passar för de flesta typer av spisar.

Som vanligt har jag valt ut olika stekpannor som kan passa dig på olika sätt. Ingen av dem är nödvändigtvis bättre än den andra, utan varje har sina egna unika egenskaper. Så ta dig en titt på listan och hitta den stekpanna som passar just dig!

1. Scanpan CTX Ceramic Titanium Stekpanna 28cm

Hög kvalité, kraftig, keramisk

Tung, dyr

Scanpan CTX stekpanneserie är en väldigt bra nonstick-serie. Den är gjord i en kombination av rostfritt stål och aluminium. Detta ger stekpannan lite mera tyngd och fördelar värmen bättre.

Det som många, inklusive jag själv, uppskattar mest är den keramiska beläggningen. Scanpan kallar det för Stratanium. Stekpannan innehåller alltså inte teflon, något som många vill undvika idag (det ska dock sägas att det inte finns några vetenskapliga belägg för att teflon är skadligt). Jag har använt flera keramiska beläggningar och har alltid varit nöjd - maten glider smidigt över ytan, vilket underlättar både matlagning och rengöring.

I denna serie finns alla modeller du kan behöva: vanlig stekpanna, wokpanna och även traktörpanna. Du kan därmed skapa alla dina favoriträtter och laga mat på precis det sätt du är van vid. Pannorna tål dessutom höga temperaturer, upp till 260 grader.

Om du letar efter ett erkänt varumärke som har varit ledande inom nonstick-teknologi under en längre tid, då är Scanpan det perfekta valet för dig, särskilt om du vill ha keramisk beläggning!


2. Scanpan Pro IQ Stekpanna 28cm

Hög kvalité, kraftig, keramisk, lättare än Scanpan CTX

Dyr, fortfarande relativt tung

Här är ännu en stekpanna från Scanpan. Men denna gång från Pro IQ- serien. Det är inga stora skillnader jämfört med deras andra stekpannor, men det är några punkter som kan vara värda att tänka på.

Pro IQ-serien använder endast återvunnet aluminium i tillverkningen, vilket ger pannan en lättare känsla och vikt än CTX-serien (förstaplatsen).

Scanpan Pro IQ fungerar för alla typer av matlagning, vilket gör den till det bästa valet om du bara vill ha en eller två stekpannor i ditt kök. Den har dessutom extremt bra non-stick, samma avancerade keramiska beläggning, Stratanium, som används i Scanpans CTX-serie.

Är du ute efter en high end-stekpanna med keramisk beläggning så är Scanpan det varumärket du troligen kommer att fastna vid. Däremot kan du göra ett val mellan CTX och Pro IQ - vill du ha en lättare variant så tycker jag att du bör sikta på Pro IQ.


3. Eva Solo Rostfri Stekpanna 28cm (Keramisk Beläggning)

Billig, kraftig, keramisk, tål 400 grader

Rätt tung

Stekpannan från Eva Solo är i rostfritt stål och aluminium med en keramisk beläggning, något som många föredrar idag.

Det som imponerade mest på mig är dess förmåga att hantera höga temperaturer på upp till 400 grader, jämfört med andra stekpannor som vanligtvis har en maxtemperatur på bara 260 grader. Det är särskilt praktiskt när man tillagar kött och behöver höga temperaturer för att få den perfekta stekytan.

Den keramiska beläggningen är ett utmärkt val för de som vill undvika teflon eller andra beläggningar. Jag har använt den för att tillaga många måltider utan att använda något extra fett, och ändå glider maten smidigt över ytan utan att fastna. Ett tydligt tecken på dess goda non-stick-egenskaper.

Söker du en stekpanna med keramisk beläggning som ändå har lite tyngd i sig så kan detta vara rätt för dig!


4. GreenPan Barcelona Pro Stekpanna 28cm

Snygg, bra hållbarhet, keramisk

Relativt dyr

Likt de flesta på listan så har denna panna en aluminiumkärna, vilket gör den mycket lättare.

Detta är en stekpanna från GreenPans professionella serie. Den har deras egna patenterade keramiska non-stick-beläggning som de kallar för "Thermolon". Vid första anblick så påminde namnet om teflon, men efter lite research på deras hemsida hittade jag följande: "Thermolon är den keramiska non-stick-beläggning som används i alla GreenPans non-stick-kokkärl. Det är en beläggning som inte innehåller någon PTFE, PFAS eller PFOA, bly eller kadmium. Den är tillverkad av kisel (ej att förväxla med silikon), i princip sand, som har förvandlats till en spraybar lösning som därefter härdas fast i pannan i en ugn."

Detta är med andra ord inte en teflonpanna.

Kan vara värd att kolla in för den som söker en "grön" stekpanna med non-stick-egenskaper!


5. Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Stainless Steel Stekpanna 28cm

Billig, non-stick, rostfrittstål

PTFE (teflon) kan vara en deal-breaker för vissa

Är du ute efter en billigare stekpanna så kan jag varmt rekommendera Tefals Jamie Oliver Stainless Steel. Det är en billig stekpanna som levererar god non-stick-funktion. Den har snygg design med bra värmefördelning trots sin låga vikt.

Stekpannan är användarvänlig och av bra kvalitet. Den robusta rostfria stålkonstruktionen ger som sagt en bättre och en mer jämn värmefördelning, något som billiga non-stick-pannor ofta inte har. Det är nog det som får den här stekpannan att ligga lite i överkant när det kommer till billig non-stick. Med non-stick får du givetvis en enkel rengöring då allt bara glider av den.

Stekpannans non-stick har beläggningen PTFE, ett annat namn för teflon. Det är fritt från PFOA, bly och kadmium. PTFE ger kokkärlen deras non-stick-egenskaper. Hälsomyndigheter i Europa och USA (ANSES, EFSA, FDA) har bekräftat att PTFE är en neutral substans som inte reagerar med mat, vatten eller hushållsrengöringsprodukter. Den är enligt myndigheterna helt ofarlig att använda för matlagning.

Så om du inte har någonting emot teflon/PTFE och söker en billig non-stick-stekpanna kan detta vara ett jättebra alternativ för dig!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer