Prisjakt
HemPrisjakts experterKnivsliparTopplista - Bästa knivslipen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa knivslipen

2 maj 2024

Att ha vassa och välslipade knivar tycker jag är ett måste för att uppnå precision i köket! Här har jag sammanställt en lista med olika knivslipsverktyg och tanken är att du, oavsett om du är en erfaren kock eller en entusiastisk hemmakock, ge dig en överblick av några av de bästa alternativen på marknaden! På bilden ser du några av dem, som jag har hemma.

Alla verktyg sticker ut på olika sätt. Kanske föredrar du ett traditionellt stenbaserat verktyg för en avkopplande slipningsritual eller en modern elektrisk knivslip för snabb och effektivt resultat? Hoppas att mina tips kan hjälpa dig att hitta rätt!

1. SharpX EdgeFix Knivslip Manuell EFKS

SharpX EdgeFix Knivslip Manuell EFKS
Cleancut se

1 595 kr

Tingstad

16 244 kr

BÄST! Den gör din kniv vass utan att du behöver kunna något

Kan uppfattas som dyr

EdgeFix Knivslip är i särklass den bästa knivslipen jag har använt. Den är helt enkelt felfri. Jag kan vara hur vårdslös som helst, men ändå får jag en perfekt slipad kniv varje gång!

En av de största fördelarna är att den inte förstör kniven. Det ska såklart ingen knivslip göra men köper du ett billigare alternativ finns risken där efter ett tag då slipytan kan bli ojämn och repa kniven. Det kan också skada kniven om man slipar den felaktigt men SharpX EdgeFix är otroligt enkel att använda och imponerar helt enkelt med att ge kniven en riktigt skarp egg utan att skada den.

Och på tal om användarvänligheten, EdgeFix har tydliga instruktioner, du behöver inte vara expert eller ens erfaren för att använda den och få bra resultat. Konstruktionen är robust och materialen högkvalitativa.

EdgeFix Knivslip överträffar (enligt mig) alla förväntningar och är tvekan den bästa knivslipen jag har stött på. Om du vill ha en felfri och pålitlig knivslip så är det EdgeFix du ska kika på!


2. Shapton Glass Stone 1000 grit

Kombinerad med 6000/8000 grit så får du perfekt skärpa!

Tar tid att lära sig, inte för alla

Shapton Glass Stone HR Grit 1000 är en slipsten som kräver lite mer tålamod. Den passar hemmakocken som har viljan och orken att lära sig den rätta tekniken!

Detta är en "splash & go"-sten, vilket innebär att du behöver blöta den med lite vatten innan användning, istället för att låta den dra i vatten under en längre period.

För att få bäst resultat rekommenderas det att kombinera Shapton Glass Stone HR Grit 1000 med en liknande sten på 6000 eller 8000 grit för att uppnå en ännu finare och mer polerad egg.

För att få stabilitet under slipprocessen är det även bra att använda en stenhållare. Stenhållaren hjälper till att hålla slipstenen på plats och ger dig bättre grepp och stabilitet.

Shapton Glass Stone HR Grit 1000 är professionell och effektiv slipsten men kräver tålamod och rätt teknik för att uppnå resultat.

Men har du viljan kan den med sin "splash & go"-funktion och möjligheten att kombineras med andra stenar och en stenhållare ta din knivslipning till en ny nivå!


3. TORMEK T-1

Slipar fort, inställd vinkel, riktigt bra kvalitet

Dyr och kräver ström men se den som en investering

Tormek T-1 är en knivslip av hög kvalitet. Den är en professionell manick men för hemmabruk. Den kostar en slant men är en väl värd investering för den som är seriös med sitt knivsliperi och vill vara det under en lång tid framöver!

Den utmärker sig inte bara genom sin precision och användarvänlighet, utan även med sitt snygga handtag i ek. Eftersom den tar lite plats är det helt klart ett plus att den är snygg också. Men handtaget är inte bara en snygg detalj utan ger även en bekväm och stadig greppkänsla. Genomtänkt!

Men för att använda Tormek T-1 behöver du ett eluttag i närheten. Det kanske kan låta som en nackdel men en eldriven knivslip ger dig en effektiv slipningsprocess utan manuell precision.

Tormek har tillverkat knivslipar under många och all tillverkning sker i Sverige. De har hög status inom området och T-1 är inget undantag då den imponerar med sin hållbarhet och kvalitet, dessutom får du 8 års garanti!


4. Satake Kombo 1000/3000

Billig, kombinationssten, kul ritual

Kan ta tid att lära sig, väldigt manuell

Satake Slipsten Kombo 1000/3000 grit är en allsidig knivslip med två olika kornstorlekar för slipning och polering av köksknivar.

Här är den manuell slipprocess som gäller, vilket kräver tålamod och rätt teknik för att gradvis förbättra knivarnas skärpa. Detta är en så kallad våtslipsten, så för optimal prestanda bör den blötläggas innan användning. Detta underlättar slipningen och minskar risken för skador på knivbladet. Jag rekommenderar också användning av en stenhållare för att hålla slipstenen på plats.

Som du kanske märker är det här inte en sten för alla, utan för den som vill lägga tiden på att manuellt slipa sina knivar.

Hittar du rätt teknik kan du dock uppnå imponerande resultat! Vissa ser det som en kul process att slipa sina knivar och misstänker du att du är en av dem så kan detta vara stenen för dig.

Just denna sten har en sida med 1000 grits (korn) och en med 3000 vilket gör den till en kombinationsslipsten. Man brukar utgå från att grova stenar ger en bra grundslipning medan en finkornigare sten gör kniven skarpare.

Satake Slipsten Kombo 1000/3000 grit en manuell knivslip som kräver tålamod, den kräver blötläggning och stenhållare för att nå resultat. Låter detta som något för dig kan det vara ett bra val!


5. MinoSharp Plus 3 MC-550/SH-550

Billig, bra resultat, enkel

Finns bara en vald grad, ingen möjlighet till finjustering

Minosharp Plus 3 MC 550 Våtslip är en prisvärd och enkel knivslip. Med en svart-orange design sticker den ut visuellt.

Denna slip bygger på en våtslipmetod, där du enkelt fyller behållaren med vatten för att använda den. Resultatet är förhållandevis bra utan massa komplicerade processer.

Detta är ett bra alternativ för hemmakockar som behöver en grundläggande och budgetvänlig knivslip. Tänk på att den saknar avancerade funktioner och finjusteringar även om den absolut gör kniparna skarpa.

Minosharp Plus 3 MC-550 är prisvärd, enkel och passar den med grundläggande slipbehov. Den gör ett bra jobb och du kommer få skarpa knipar men inga möjligheter till finjustering. Det är dock långt ifrån alla som behöver fler möjligheter än så, och är du en av dem är deta här absolut ett bra val!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons