Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stavmixern

20 april 2024

Jag har ett otroligt starkt intresse för matlagning och tycker att en mixerstav är en av de bättre köksmaskinerna att ha hemma. Ett stort plus är att du sparar på utrymmet i köksskåpen, då en stavmixer kan arbeta som en mixer och i vissa fall även som en matberedare. Det jag oftast använder stavmixern till är att akutmixa en soppa direkt i kastrullen, göra majonnäs eller skapa en puré på kålrot eller liknande. I denna lista finns stavmixers som jag vet har lång hållbarhet, är av hög kvalitét och prisvärda.

En stavmixer kan även användas i olika kafferecept! Alla kalla kaffedrinkar du dricker på kaféet går enkelt att lösa hemma. Jag kan starkt rekommendera att mixa följande: 1 espressoshot, 1 sandwichglass (i mindre bitar) och ett halvt glas mjölk. En schysst kaffe/sandwich-milkshake på nolltid tack vare stavmixern!

1. Bamix Cordless

Bra kvalité, god prestanda, trådlös!

Dyr!

Jag gillar att använda en stavmixer, men det finns en grej som alltid stör mig, och det är att man oftast inte kan ta isär den när man rengör den. Du måste oftast dra ut sladden för att ta med dig allt till diskhon, och sladden brukar då alltid vara i vägen.

Just därför är Bamix Cordless den stavmixer som toppar denna lista. Likt Gastro 200 så har den en stark motor trots sitt låga wattantal (246 watt).

Knivarna är utbytbara och du får med tre olika vid köpet som är lätta att byta. Rengöring är även det väldigt enkelt, du behöver bara mixa vatten och diskmedel i den medföljande behållaren för att bli av med de flesta matrester och smuts.

Laddaren är också väldigt praktisk. Den fungerar som en viloplats för din produkt samtidigt som den laddar batteriet fullt på bara 60 minuter. Med en fulladdning får du totalt 20 minuters mixtid, vilket är mer än tillräckligt för det mesta.


2. Bamix Gastro 200 Professional

Hög kvalitet, grym prestanda

Dyr

Detta är den i särklass bästa hemmastavmixern och fungerar till all form av mixande, från smoothies till milkshakes!

Jag tror att många som söker efter en stavmixer ofta tittar på vad den har för watt-antal. Denna mixerstav har så lite som 200 W, men det ska man inte bli lurad av! Bamix Gastro har ORDENTLIGT med kraft.

Dessutom är den byggd för att hålla i en evighet - någonting som är väldigt ovanligt för köksmaskiner idag. Många av dagens elektroniska produkter har en livslängd på ca tre år, och det är väldigt uppfriskande med en tillverkare som satsar på bra motor och riktigt god hållbarhet.

Kniven kan lätt plockas av vid diskning, vilket är extremt skönt och man slipper hålla en gigantisk stav upp och ned i diskhon.

Vill du ha en professionell matlagningskänsla i hemmet så är detta förstavalet!


3. Bosch MS8CM6110

Snygg, grymma funktioner

Saknar tillbehör

Bosch är som vanligt med i leken när det gäller hushållsprodukter. Deras flaggskepp inom stavmixers finns i olika serienummer, men vill man att den ska vara så mångsidig som möjligt är detta paket ett komplett, om inte klockrent, val!

Boschs tanke med denna stavmixer är att den ska tillhöra det absoluta toppskiktet på marknaden - och det märks. Betrakta både den här och Bamix som specialiserade verktyg i köket.

Med denna stavmixer får du en kraftfull motor på 1000 watt, och 12 olika hastighetssteg, vilket gör det enkelt att anpassa efter dina preferenser.

När det kommer till rengöring kan du antingen köra staven i en behållare med varmt vatten och diskmedel och sedan mixa. Eller så separerar du mixern från motordelen och stoppar in mixerdelen i diskmaskinen.

Har du inte råd med en Bamix, men känner att du ändå förtjänar top notch-kvalitet så är Bosch MS8CM6110 kanon!


4. Braun MQ5277

Komplett allt-i-ett, gör potatismos

Inte starkast

Vill du ha ett komplett stavmixerpaket så tror jag att Brauns Multi kan uppfylla dina behov.

Detta paket är avsett för någon som vill köpa allt-i-ett och inte behöver maskiner för ett proffskök. Det här är också en perfekt present till någon som precis flyttat till sin första lägenhet, t.ex. en student!

Denna maskin har nästan allt. Du får med en matberedare som förutom ett vanligt blad även har ett rivjärn och skärare, exempelvis för skivad gurka.

Även en del för att göra potatismos medföljer, vilket är kanon eftersom man aldrig ska mixa ihop ett potatismos - då får moset en klistrig konsistens. Med den här får du till ett riktigt krämigt potatismos istället och slipper köpa en potatisstöt eller potatispress.

Söker du en bra stavmixer och en användarvänlig allt-i-ett-produkt som tål maskindisk? Då passar denna perfekt!


5. Wilfa Essential Power SM-1000FP

Pris, lagom med tillbehör, garanti

Inte lika bra som förstaplatsen

Ett annat bra paket är detta från Wilfa.

Wilfa är ett varumärke jag haft otroligt mycket erfarenhet av. Det jag gillar med dem är att de har riktigt stabila produkter och en lång garantitid på hela fem år! Det kan förstås variera hos olika butiker, så kolla med fördel upp det först.

Den har en stark motor och tillbehör i form av vanlig visp, en hackare och även en bägare för att t.ex. göra smoothies. Detta är ett kanonpaket till ett kanonpris!

Hastighetskontrollen är steglös vilket ger ett väldigt trevligt sätt att hantera stavmixern på. Den ligger otroligt bekvämt i handen då den har gummigrepp på rätt ställen. De avtagbara delarna kan diskas i diskmaskin - mycket skönt när det ska gå fort.

Priset ligger bra till och för mig personligen är dessa extratillbehör de jag använder mig mest av.

Om du också vet att du inte behöver en mängd tillbehör men ändå vill ha de viktigaste, då är detta ett mycket prisvärt alternativ.


6. Philips Viva Collection ProMix HR2657

Bra paketpris!

Ingen tornadofunktion

För den som inte vill köpa flera olika köksmaskiner är detta ett extremt prisvärt och riktigt schysst paket.

Till stavmixern ingår det en hackare, en grönsakssvarv, en visp och en to-go-mugg som du kan ta med dig ut från hemmet med en nymixad smoothie. Muggen rymmer 500 ml.

Här är det simplicitet som gäller. Delarna går enkelt att diska i maskin, även om handdisk är att föredra för att behålla skärpan. Men det är inte hela världen, vill du att det ska gå snabbt och smidigt är det bara att slänga i den i maskinen.

Denna har ingen tornadofunktion som t.ex. förstaplatsen har. Tornadofunktion betyder att om du mixar på samma ställe snurrar allt likt en tornado, så du inte behöver röra på stavmixern. Det ger en mer jämn mixning.

Söker du en multi-produkt till ett bra pris så är detta ett klockrent alternativ!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons