Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Rengöra stavmixer - 3 enkla steg

28 juni 2019

Det må låta simpelt att rengöra en stavmixer. Men hur många gångar har du inte stått där och med en suck insett att mixerhuvudet inte är rent i alla vinklar och vrår? I denna guiden ska jag dela med mig av mitt bästa tips för att effektivt göra rent din stavmixer. Om du ännu inte köpt en stavmixer så kan jag tipsa om min lista med bra stavmixers, där t.ex. Bamixen är väldigt enkel att rengöra.

Häll upp vatten och diskmedel

Häll upp varmt vatten (gärna nästintill kokande, för att få stavmixern så ren som möjligt) i ett kärl. Använd gärna samma kärl som du mixade soppan, såsen eller smoothien i, så slår du två flugor i en smäll. Addera sedan någon droppe diskmedel i vattnet.

Koppla in stavmixern och mixa!

Sätt i kontakten och mixa kraftigt så vattnet börjar rotera och skum bildas. Nu kommer vattnet, diskmedlet och mixerbladet samverka genom att flödet som omger mixerhuvudet nöter bort smutsen. Skulle vattnet bli väldigt smutsigt så gör om processen med nytt vatten och diskmedel. Men sakta i backarna! Vi har ju alla hört att man inte får använda vatten och ström i kombination? Jo, men se det så här: en soppa eller smoothie är ju gjort av någon slags vätska, så varför skulle du inte då kunna rengöra stavmixer genom att mixa bort smutsen i varmt vatten? Lita på mig, du kommer inte dö eller få en elchock.

Kontrollera att stavmixern är helt ren

I det avslutande steget ställer jag mig frågan: är mixern verkligen helt ren? För att kontrollera det är ett första steg att mixa i helt rent, varmt vatten och då borde vattnet bevaras klart. Sedan kollar du så även alla vinklar in mot knivbladet och övriga vinkar är rengjorda. Oftast brukar detta har löst sig i steg två om det inte är väldigt fastbränt. Skulle så vara fallet så ta en diskborste och skrubba, eventuellt en tandpetare om du vill vara supernoggrann eller det skulle vara väldigt ingrott.


Mitt namn är Peter Wåhlén och jag driver en dessertkonsultation för privatpersoner med skräddarsydda desserterkurser samt catering av konditoriprodukter . Vid sidan av jobbar jag som restaurangkonditor där jag får utveckla min profession samt mitt kall i livet, nämligen desserter. När jag personligen tittar på nya produkter så ställer jag höga krav på hållbarhet och kvalitet och i mina köpråd fokuserar jag på just detta för att du ska kunna få en så bra produkt som möjlig.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Blenders & stavmixers

Bästa stavmixern
Bästa stavmixernTopplista av Paul Allaverdi
Bästa blendern för smoothies
Bästa blendern för smoothiesTopplista av Paul Allaverdi