Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bärbara gaming-datorn

  • 25 apr 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Att hitta en bärbar gaming-dator är inte alltid det lättaste. I dagsläget finns det många olika varianter av laptops för spel, och det gäller att titta på vad just du behöver för att göra ett så prisvärt köp som möjligt. Just nu råder dessutom en ganska stor komponentbrist och det gör därför läget ännu svårare att. I den här listan delar jag öppet med mig om mina bästa tips på gaminglaptops och vad de är särskilt bra på.

Spelar du mycket FPS-spel? Då är det antagligen viktigt för dig med en skärm som kan leverera hög uppdateringsfrekvens. Spelar du strategispel som inte kräver lika hög uppdateringsfrekvens så kanske du kan välja något billigare alternativ, eller satsa på bättre upplösning. I den här listan försöker jag täcka de allra flesta behoven så du kan hitta den bärbara gaming-datorn just du behöver!

1. Lenovo Legion 7-16 82N6004AMX 16" Ryzen 9 5900HX 32GB RAM 20GB SSD RTX 3080

1440 p upplösning med IPS-panel

3 ms responstid på skärmen

Starkaste datorn i listan. Den här datorn har ett RTX 3080-grafikkort som tar sig an alla dagens spel med glädje. Skärmen har 165 Hz vilket innebär att fps upp till 165 gör stor skillnad när du spelar.

Med mycket lagring, 1 terabyte, kan du ha flertalet spel installerade samtidigt utan problem även fast dagens spel tar ganska mycket plats.

Datorn har 32 GB minne vilket brukar vara mer än spelen behöver nyttja. Något överflödigt men och andra sidan kan du ha väldigt mycket igång samtidigt utan att ram-minnet fylls. En bra dator för multitasking helt enkelt. Även processorn med 8 kärnor och 16 trådar gör datorn lämpad för att ha många saker i rullning.

En riktigt maxad speldator i laptopformat. Givetvis har datorn Wifi 6-standard också, så trådlöst internet är blixtsnabbt.

Den här datorn passar dig som inte vill tumma på prestandan.


2. Asus ROG Zephyrus G15 GA503QR-HQ008T 15,6" Ryzen 9 5900HS 16GB RAM 1TB SSD

1 TB lagring, nya komponenter

"Bara" 16 GB RAM-minne

På andra plats finner vi en dator från Asus ROG med nya generationens komponenter. Det råder just nu ganska stor komponentbrist, så nya datorer och komponenter är svårare att få tag på än för 2 år sedan.

Den här datorn kör i alla fall ett RTX 3070-grafikkort som är en av mittenmodellerna av senaste generationens grafikkort från Nvidia. Utöver detta sitter det också en fräsch processor från AMD som lanserades tidigt i år.

Processorn är riktigt grym för multitasking. Den har hela 16 trådar och 8 kärnor med en hastighet på 3 Ghz samt en "boost clock" som sträcker sig upp till 4.6 Ghz.

Skärmen har 165 Hz uppdateringsfrekvens och 1440p, så den här datorn är riktigt bra lämpad för FPS-spel där millisekunderna är avgörande.

Helt klart den bästa datorn i listan!


3. MSI GP66 Leopard 11UH-091NEU 15,6" i7-11800H (Gen 11) 16GB RAM 1TB SSD RTX 3080

Starkt grafikkort

Endast Full HD

När man inte trodde man kunde få mer prestanda för pengarna så hittar vi denna deal, i skrivande stund 19 490 kr. Med det nuvarande nedsatta priset (27 dec, 2021) kanske denna dator egentligen förtjänar en andraplats men jag antar att det är ett tillfälligt mellandagspris.

Denna laptop från MSI har ett RTX 3080 grafikkort som är ett av de starkaste korten i 3000-serien. Tillsammans med den 8-kärniga processorn tar datorn sig an dagens och morgondagens spel på höga inställningar.

Det enda tråkiga med den här datorn är att den bara har Full HD-upplösning, men med 144 Hz.

Många, inklusive mig själv, prioriterar nog en högre FPS och bättre flyt utan lagg före högre upplösning. Så denna datorn passar nog många gamers därute.

En riktigt prisvärd dator om du prioriterar som jag, prestanda före bra bild. Den har även en hårddisk på 1 TB, så du får plats med en hel del spel också.


4. Lenovo Legion 5 Pro 16 82JQ00B5MX 16" Ryzen 7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3060

Kraftfull instegsmodell, prisvärd

Klumpig att bära med sig

Här har vi en riktigt fin instegsmodell från Lenovo Legion.

Den här modellen passar dig som inte vill spendera allt för mycket men ändå njuta av den häftiga prestandan.

Du får till exempel nästan samma processor som dator nr 1 har, bara en modell under. Samma sak gäller grafikkortet men trots det är denna dator bra mycket billigare.

Den här datorn kommer att fungera bra för de allra flesta. Den klarar en hel del spel, kanske inte på högsta inställningarna men du behöver inte heller spela på lägsta för att få en okej FPS.

Hårddisken är på 512 GB vilket räcker till ett par spel, men inte lika många som t.ex. dator 1 får plats med.

RAM-minnet på 16 GB duger fint till både spel och en hel del kontorsarbete. Skulle man ändå vilja uppgradera längre fram så finns det möjlighet att göra det upp till 32 GB.

Även denna dator har en skärm med 165 Hz vilket lämpar sig bra för FPS-spel. En fin kompromiss i prestanda och pris för den ekonomiska gamern.


5. MSI GF66 Katana 11UC-821NEU 15,6" i5-11400H (Gen 11) 16GB RAM 512GB

144 Hz & 16 GB RAM till lågt pris

Klent grafikkort för nutidens spel

Här har vi en bra en dator för förstagångsköparen och ett perfekt köp till den som precis ska börja spela på PC.

Den här modellen har en del svagare komponenter jämfört med de andra modellerna. Är det ett krav för dig att kunna spela på högre inställningar? Titta i så fall högre upp i listan.

Datorn har ett RTX 3050-grafikkort vilket är det svagaste kortet i 3000-serien som nu är aktuell. Trots det fungerar det rätt bra till den här datorn som har en skärm i Full HD-upplösning med 144 Hz uppdateringsfrekvens. Men som sagt, räkna inte med några maximerade grafikinställningar om du vill ha bra FPS.

Trots de något hårda orden är det här en bra dator som du kan spela på. Det handlar bara om var man lägger ribban och vad man är beredd att betala.

Jag hade till exempel kunnat tänka mig att den här datorn passar bra till en nybliven tonåring i födelsedagspresent.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa bärbara gaming-datorn

  • 15 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

En bärbar speldator som har den yppersta prestandan blir en stor och klumpig maskin. Den blir inte direkt bärbar, om man ser till vad en bärbar dator är. Med en vikt på bortåt 5 kg blir det en rejäl pjäs. Vad som är viktigt med en bärbar speldator är kylningen samt processor- och grafikkraften. Skärmen behöver också vara av hög klass, helst med en responstid på mindre än 4 ms vid 144 Hz. Tangentbordet måste reagera snabbt på tryckningar.

Ett bra grafikkort krävs för att ett spel skall flyta på bra, och till det även en bra processor. Det ena kan inte väga upp det andra tillräckligt mycket för att tyngre spel ska flyta på sömlöst. Visst, en kraftfull processor kan hjälpa ett klent grafikkort något, men hjälpen är begränsad. Därför är en bra processor tillsammans med ett bra grafikkort såklart det mest optimala. I min lista har jag (med hänsyn till ovanstående) tagit fram några blandade alternativ i olika prisklasser. Alla alternativ är mycket lämpade för spel. I väntan på att de nya grafikkretsarna skall dyka upp i butik är listan aktuell just när den skapas.

1. Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551QS-HB226R 15,6" Ryzen 9 5980HS 32GB RAM 2TB SSD RTX 3080

Gå till produktsida

Prestandan! Bygget! Kvalitén!

-

Detta är en bärbar dator i toppklass, med muskler som en stationär!

Processorn är AMD:s Ryzen 9 5980HS som ger en enastående prestanda. Den är överlägsen ett flertal processorer för stationära datorer! 32 GB mycket snabba minnen och två hypersnabba diskar på 1000 GB vardera ser till att prestandan är på topp vid alla tillfällen.

För spelaren finns det inte så mycket mer att önska då nVidias grafikkort RTX 3080 med hela 16 GB eget minne är monterat i datorn. Det är få spel som denna dator inte klarar, inte ens om inställningarna dras upp till max. Microsoft krävande flygsimulator fungerar t.ex. mycket fint.

Skärmen är i toppklass och har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Självklart klarar den full-HD och svarstiden är låga 3 ms.

En högpresterande dator för den krävande spelaren!


2. Razer Blade Pro 17 2021 RZ09-0368CNC3-R3N1 17,3" i7-10875H (Gen 10) 32GB RAM 1TB SSD RTX 3080

Gå till produktsida

Prestandan, bygget, kvalitén

Priset

Razer Blade tillverkar datorer dedikerade för spel och musklerna i denna modell utgörs av Intels processor i7-10875H. Till sin hjälp har den hela 32 GB minne. Den mycket snabba disken är på 1000 GB.

Skärmen är dedikerad för spelaren! Den har en uppdateringsfrekvens på 360 Hz och att deb är hela 17 tum stor borgar för en maximal spelupplevelse!

Svarstiden är 3 ms och självklart klarar skärmen full-HD samt är av IPS-typ. Grafikkortet som matar skärmen är det mycket kraftfulla nVidia RTX 3080 med 8 GB eget minne. Höljet är tillverkat i aluminium för högsta kvalitet.

Tangentbordet är utformat för att ge en grym spelupplevelse och självklart får du den senaste tekniken för trådlös uppkoppling.

En nätt dator på 2,75 kg med tung prestanda för spelaren.


3. Acer Nitro 5 AN515-45 NH.QBSED.00U 15,6" Ryzen 7 5800H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3080

Prestandan, bygget, kvalitén

Priset i viss mån

Här har vi en Acer-dator med mycket muskler och i en lägre prisklass.

Under huven hittar vi AMD:s Ryzen 7 5800H som är en mycket bra och kraftfull processor. Hela 32 GB minne är installerat vilket ser till att datorn håller en mycket hög prestanda.

Trots priset får du nVidias grafikkort RTX 3080 som är ett mycket kraftfullt spelkort med 8 GB eget minne. Acer har också satt i en mycket snabb disk på 1000 GB.

Skärmen är 15 tum stor och av IPS-typ. Den klarar också en bit över full-HD i upplösning! Uppdateringsfrekvensen är 165 Hz och svarstiden är på 5 ms. Tangentbordet är speciellt indelat för optimal spelfunktion. Vikten är 2,2 kg och batteriet orkar driva datorn i upp till 10 timmar på batteridrift!

Spelaren med lite mindre budget har här en dator som klarar det mesta i spelväg.


4. Acer Nitro 5 AN515-45 NH.QBRED.00E 15,6" Ryzen 7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3070

Mycket bra för mindre pengar

32 GB minne hade varit perfekt

Här har jag valt en dator för spel som inte kostar väldigt mycket. Men det är inte en så pjåkig dator då AMD:s Ryzen 7 5800H sitter i den.

Grafikkortet är nVidias kraftfulla RTX 3070 med 8 GB eget minne. De 16 GB snabba minnena hjälper till att lyfta prestandan. Du får också en mycket snabb disk på 500 GB samt en hårddisk på 1000 GB.

Den 17 tum stora skärmen är av IPS-typ för bästa bildåtergivning samt har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Perfekt för spelaren!

Tangentbordet är speciellt indelat för optimal spelfunktion, precis som sina dyrare syskon. Tunga jobb som videoredigering fungerar fint, även om 32 GB minne hade varit det optimala.

För spelaren är det här en mycket bra dator för mindre pengar.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer