Relaterade artiklar

iStock.com / BrianAJackson

Så väljer du rätt gräsklippare

Få en snyggare och jämnare klippt gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.

Bästa gräsklipparna 2019

Med rätt gräsklippare får du en snyggare och mer välklippt gräsmatta. Det blir också enklare att hålla ordning på gräset och riskerar inte att betala mer än du behöver för ett bra resultat. Här tipsar vi om den bästa motorgräsklipparen, elektriska gräsklipparen, robotgräsklipparen och handgräsklipparen idag.

Bästa motorgräsklipparen – Viking MB 448 T

Typ: Motorgräsklippare | Drivmedel: Bensin | Självgående: Ja | Klippbredd: 46 centimeter | Uppsamlare: Ja, 55 liter | Justerbart handtag: Ja | Elstart: Ja | Klipphöjd: 2,5 till 7 centimeter | Vikt: 30 kilogram | Ljudnivå: 96 dB | Ytkapacitet: 1 200 kvadratmeter

Viking MB 448 T är en bensindriven motorgräsklippare med 46 centimeters klippbredd och stor uppsamlare på 55 liter. En utmärkt gräsklippare från små till medelstora gräsmattor. Med integrerade bärhandtag är det lätt att lyfta och tippa Viking MB 448 T när det behövs.

Modellen har sex höjdlägen från 25 till 75 millimeter. Det finns en indikator på gräsklipparen som visar vilken höjd du klipper på. Med självgående drift får du extra hjälp på större gräsytor och i motlut.

Viking MB 448 T använder en så kallad fläktkniv för att resa grässtråna innan de klipps av kniven. De avklippta stråna samlas i uppsamlaren och du har en mängdindikator som visar hur mycket som finns i den. Du behöver alltså inte stanna och kolla innehållet i tid och otid.

Greppet är ergonomiskt och fällbart med snabbfäste. Det finns även ReadyStart-funktion som hjälper dig att starta gräsklipparen.

Se pris och lagerstatus på Viking MB 448 T här.

Bästa robotgräsklipparen – Husqvarna Automower 315

Typ: Robotgräsklippare | Drivmedel: El | Självgående: Ja | Klippbredd: 22 centimeter | Uppsamlare: Nej | Batteritid: 70 min klippning, 60 min laddning | Elstart: Ja | Klipphöjd: 2 till 6 centimeter | Vikt: 9 kilogram | Ljudnivå: 60 dB | Ytkapacitet: 1 500 kvadratmeter

Husqvarna Automower 315 är en toppmodell som klipper cirka 70 minuter per laddning och täcker en yta på hela 1 500 kvadratmeter. Den är utmärkt för ojämna ytor och är tåligt byggd. En modell som du kan styra med mobiltelefonen och har låg ljudnivå så att den kan köra även på natten.

Med Husqvarna Automower 315 får du en robotgräsklippare som klarar de flesta typerna av gräsmattor, även med lite längre gräs på sluttningar. Klipphöjden ställer du i tio steg från 20 till 60 millimeter. Klippbredden är 22 centimeter, betydligt mindre Robomow RS 615 som har en bredd på hela 56 centimeter.

Modellen har en låg ljudnivå på uppmätta 60 dB, inbyggt stöldskydd i form av PIN-kod och larm, och har en GSM-modul så att robotgräsklipparen kan styras från mobiltelefonen. Det ingår tio knivar av typen pivot, varav nio är extraknivar.

Husqvarna Automower 315 är en av de lite dyrare robotgräsklipparna, men bland de bästa på marknaden. Vill du komma ner lite i pris kan du titta närmare på Gardena R100Li SILENO som täcker 1 000 kvadratmeter.

Se pris och lagerstatus på Husqvarna Automower 315 här.

Bästa elektriska gräsklipparen – Bosch Rotak 43 Li

Typ: Elektrisk gräsklippare | Drivmedel: El | Självgående: Nej | Klippbredd: 43 centimeter | Uppsamlare: Ja, 50 liter | Justerbart handtag: Ja | Elstart: Ja | Klipphöjd: 2 till 7 centimeter | Vikt: 10,8 kilogram | Ljudnivå: 91 dB | Batterier: 2 st, 4 Ah | Ytkapacitet: 600 kvadratmeter per batteri

Bosch Rotak 43 Li är en elektrisk gräsklippare med batteri som fått utmärkta betyg i flera tester. Bland annat av Gör Det Själv och Råd & Rön. En toppmodell med två batterier, utmärkt klippresultat och lång drifttid.

Eftersom Bosch Rotak 43 Li är en elektrisk gräsklippare så får du en mer miljövänlig och tystare klippning. Den håller en låg ljudnivå och har en klippbredd på 43 centimeter. Det finns sex klipphöjder på 20 till 70 millimeter.

Tack vare de två batterierna och den tillhörande snabbladdaren kan du klippa länge utan avbrott. Beräknad kapacitet är 600 kvadratmeter och då Bosch Rotak 43 Li är jämförelsevis lätt med sina 14 kilogram så är den enkel att flytta även på sluttande gräsmattor.

Modellen är inte självgående, men har justerbart handtag och en uppsamlare på 50 liter. Nämnvärt är att Bosch Rotak 43 Li är gjord för mindre till medelstora gräsmattor. Har du en riktigt stor gräsmatta är modeller med större klippbredd mer praktiska val.

Se pris och lagerstatus på Bosch Rotak 43 Li här.

Bästa handgräsklipparen – AL-KO Gudenaa GU 400

Typ: Handgräsklippare | Drivmedel: Användaren | Självgående: Nej | Klippbredd: 40 centimeter | Uppsamlare: Nej | Justerbart handtag: Nej | Klipphöjd: 1,9 till 3,8 centimeter | Vikt: 14 kilogram | Ytkapacitet: 800 kvadratmeter

Gudenaa GU 400 är en jämförelsevis tung handgräsklippare, men samtidigt en självslipande och mycket effektiv modell. En dyrare, mer professionell handgräsklippare för dig som vill ha det bästa på marknaden idag.

Modellen har en arbetsbredd på 40 centimeter och använder fem knivar i härdat stål. Knivarna är självslipande så att du inte behöver göra det själv. Det sparar dig tid och du får alltid en effektiv klippning utan slöa knivar.

Med en vikt på hela 14 kilogram så är Gudenaa GU 400 betydligt tyngre än många andra modeller. Det är värt att ha i åtanke eftersom en kraftigt sluttande gräsmatta kan bli svår att putta framför sig med sin vikt. En plan gräsmatta eller bara lätt sluttning bör inte vara ett problem däremot.

Gudenaa GU 400 har fyra höjdlägen med en klipphöjd på 19 till 38 millimeter. Det är nämnvärt högre än exempelvis Husqvarna 540 som klarar ner till 12 millimeter. Värt att tänka på om höjdinställningen är viktig i ditt val.

Se pris och lagerstatus på Gudenaa GU 400 här.

Så väljer du rätt gräsklippare

Få en snyggare och jämnare klippt gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.

Typer av gräsklippare

Motorgräsklippare för tomter över 500 kvadratmeter. Är bensindrivna, men det finns modeller som använder elstart. Är kraftfulla och är bra på att hantera högt gräs. Det finns gräsklippare som är självgående om du inte vill putta gräsklipparen själv, och därmed sparar du lite på kroppen.

Robotgräsklippare för i princip hur stora tomter som helst om du använder flera klippare. Är nästan ljudlös, självgående och laddar sig själv när batteriet börjar sina. Klipper bara inom de gränser du sätter ut i gräsmattan och känner själv när gräset måste klippas.

Elektrisk gräsklippare för tomter under 1 000 kvadratmeter. Finns med nätdrift och batteridrift. De är miljövänliga och har lägre bullernivå än motorgräsklippare. De är däremot svagare än bensindrivna alternativ. Nätdrivna modeller begränsas av längden på sladden, batteridrivna av hur länge batteriet håller per laddning.

Handgräsklippare för tomter på upp till 500 kvadratmeter eller som komplement till större gräsklippare när tomten är större. Är skonsam mot gräsmattan, billigast i inköp och ger dig motion. Kan vara tung att använda när gräset har hunnit växa sig högt.

Åkgräsklippare för de riktigt stora tomterna med rejäla grönytor. Klipper brett, snabbt och bekvämt. Ett bra alternativ om du har svårt att gå fram och tillbaka med en vanlig gräsklippare, men tänk på att åkgräsklipparen tar stor plats att förvara och kan kosta en hel del. En del åkgräsklippare kan använda borstar fram för att sopa gångar och liknande.

Cylinder eller rotor

Motordrivna och handdrivna gräsklippare använder antingen en cylinder eller rotor för att korta grässtråna.

Cylindergräsklippare ger i regel en snyggare klippning eftersom de klipper grässtråna, till skillnad får knivblad på en rotor som skär av stråna istället. Modeller med cylinder är dock känsliga för högt gräs och behöver stora hjul för att rulla lätt. Alla handdrivna gräsklippare använder cylinder.

Cylindergräsklippare behöver generellt mer underhåll än modeller med rotor och knivar. Anledningen är att knivarna måste slipas med specialverktyg och ställas in mer exakt i samspråk med underskäret på gräsklipparen. Det gäller både den handdrivna gräsklipparen och den motordrivna.

Rotorgräsklippare har en roterande del på undersidan med knivar som snurrar för att skära av grässtråna. Det är viktigt att knivarna är vassa för att inte slå av gräset. Jämfört med en cylindergräsklippare så är knivarna till rotorn enklare att ta av och slipa själv.

Lawn mower collector
iStock.com / Jevtic

Uppsamlare eller inte

Med en uppsamlare på gräsklipparen slipper du kratta gräsmattan efteråt. Du kan enkelt tömma uppsamlaren i komposten vilket sparar tid och arbete. Om du vill använda gräset som näring är det praktiskt med en gräsklippare som finfördelar gräset åt dig. Metoden kallas "mulching" och betyder att gräset mals ner så att gräsmattan kan använda det. Det finns gräsklippare som kombinerar mulcherfunktionen med en uppsamlare om du själv vill fördela det klippta gräset.

Vill du inte bli alldeles gräslig om benen när du klipper gräset är modeller med sidoutkast att rekommendera. Tänk bara på att sidoutkast begränsar vilket håll du kan klippa eftersom utblåset måste vara mot gräsmattan hela tiden. Dessutom kan den utstickande delen gör det svårt att komma åt på alla ställen.

Ergonomi

Robotgräsklipparen är den snällaste gräsklipparen du kan välja för din kropp. Du behöver nämligen inte göra något som helst med den, mer än att titta på när den jobbar.

Alla andra modeller kräver viss fysik för att användas. Därför är det viktigt att du kollar hur tung gräsklipparen är, om handtaget går att ställa in för din kroppslängd och om det finns ett bekvämt grepp. Vill du inte putta på gräsklipparen väljer du en självgående modell.

Vått och högt gräs kan ställa till med problem för både eldrivna och bensindrivna gräsklippare. Klipp gräset ofta och undvik att göra det direkt efter regn. Då blir det lättare för både dig och gräsklipparen. Speciellt om du har en handgräsklippare som saknar motor.

Vinterförvaring

När vinterkylan gör sig påmind är det dags att ställa undan gräsklipparen och låta den vila för säsongen. Gör rent kåpan och knivarna, ta ut batteriet från gräsklipparen om det finns ett sådant och se till att temperaturen i luften inte går under 5-10 grader.  Har du en bensindriven gräsklippare tömmer du bensintanken. Ett tips är att byta olja och oljefilter på de modeller som har det, alternativt lämna in gräsklipparen för en komplett service och underhåll.

Robot lawn mower
iStock.com / Natalia Bodrova

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är i stort helt automatiska och klipper din gräsmatta när det behövs. Allt du behöver göra är att placera ut laddningsstationen på ett bra ställe, sätta upp kantlinjerna som klipparen ska hålla sig inom och sen köra igång. Det är viktigt att du väljer en robotgräsklippare som kan hantera storleken på din trädgård och har stöldskydd. För en mer omfattande guide kring hur du väljer rätt kan du besöka vår kategori för robotgräsklippare här:

Här hittar du alla robotgräsklippare på Prisjakt.

Säkerhet

Gräsklippare använder roterande knivar och det medför givetvis vissa risker när du klipper gräset. Använd gärna ordentliga skor med stålhätta och stäng alltid av gräsklipparen innan du kontrollerar eller byter något på undersidan.

Om du använder en åkgräsklippare på gräsmattor som lutar mycket ska du alltid klippa upp och ner längs lutningen, aldrig tvärs över eftersom det finns en risk att åkgräsklipparen välter. Med en vanlig gräsklippare gäller samma sak – och här är det viktigt att du aldrig drar gräsklipparen mot dig.

Tänk också på att kolla gräsmattan innan du klipper så det inte ligger saker i vägen. Stenar som träffas av knivarna kan bli projektiler som flyger långt om inte klipparens kant stoppar dem.

Innan du köper gräsklipparen

Här är några praktiska tips och råd innan du köper din nya gräsklippare.

  • Kontrollera om återförsäljaren har en egen verkstad för service och reparationer. En del återförsäljare skickar vidare gräsklipparna till andra verkstäder eller tillverkaren. Det gör att din gräsklippare kan vara borta i åtskilliga fler dagar.
  • Det är praktiskt om du kan göra grundläggande underhåll på gräsklipparen själv. Som att byta tändstift, filter och olja. Det är också bra om du själv kan slipa och byta knivar. Det är inte alla modeller som gör det enkelt för användaren.
  • Väljer du en bensindriven gräsklippare bör du först kolla om den kan använda alkylatbensin, så kallad miljöanpassad bensin. Bensinen är snällare mot miljön, renar motorn och gör att gräsklipparen är enklare att starta.
  • Tänker du köpa en åkgräsklippare och har en trädgård med smala ytor så bör du titta på modeller med snäv svängradie och frontmonterad klippare. Då kommer du åt lättare runt kanterna och kan ta dig runt överallt med lätthet.
  • Det är viktigt att kunna ändra klipphöjden på gräsklipparen. Anledningen är att riktigt långt gräs inte bör klippas kort direkt, utan etappklippas upp till tre eller fyra gånger.