Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Ladda mobilen snabbare - 4 smarta knep för att effektivt fylla batteriet

  • 26 juni 2019
Linda Advized
Linda AdvizedExpert inom mobiltelefoner
Så laddar du mobilen snabbare
Det finns vissa knep för att ladda mobilen snabbare. Här är de bästa tipsen som fungerar oavsett om du har iPhone eller Android.
Stäng av mobilen helt

När du använder mobilen så drar den ström, så att lägga den ifrån sig gör såklart att det går snabbare att ladda den. Men även om du har låst telefonen och inte använder den är fortfarande olika funktioner, program och appar igång som drar ström och gör att det tar längre tid för batteriet att bli fulladdat. Det allra bästa är därför att stänga av telefonen helt när du laddar den.

Stäng av funktioner och notiser

Om du ändå vill ha telefonen igång när du laddar den kan du stänga av appar och funktioner som GPS, Bluetooth och Wi-Fi för att den ska ladda snabbare. Sänk också ljusstyrkan om du använder telefonen, så drar den mindre ström. Push-notiser är en riktig strömtjuv som äter upp en massa energi under tiden du laddar. Stäng av dem under inställningar och notiser. Många mobiler har även ett strömsparläge, som gör att mobilen själv stänger av vissa av dessa funktioner för att sänka strömförbrukningen. Flygplansläge stänger också av många av de batteridränerande funktionerna. Alla dessa tips fungerar även för att förlänga din batteritid när du är på språng och inte vill att mobilen ska ladda ur.

Ladda i ett eluttag

Att ladda telefonen genom ett usb-uttag i din dator kanske känns smidigt, men det gör faktiskt att laddningen tar mycket längre tid. Det beror på att datorn oftast levererar mindre ström än en mobilladdare. Koppla därför in laddaren i en väggkontakt om du vill ladda så snabbt som möjligt. Använd dig också alltid av originalladdaren, både av säkerhetsskäl och för att de oftast är mest effektiva.

Skaffa snabbladdning

Snabbladdning är en teknik som gör att laddtiden blir mycket kortare. Det är GULD värt när man har bråttom! Detta kräver en mobilladdare med snabbladdning. Ibland ingår en sådan och ibland får man köpa den separat. Din telefon måste också har stöd för snabbladdning - googla eller kolla i telefonens manual för att ta reda på det. Tillverkarna kallar snabbladdning för olika saker; Adaptive Fast Charge, Rapid Charge och Turbo Charge är alla benämningar på samma snabbladdningsteknik: Quick Charge. Samsung S10+ som platsat på våra experters topplistor över de bästa mobiltelefonerna på marknaden är en telefon med Quick Charge. OnePlus har en egen snabbladdningsteknik som kallas för Dash Charge. Mobiltelefoner från Oneplus hittar du bland annat på vår topplista med prisvärda mobiltelefoner.


Om du behöver komma hemifrån snabbt och inte har tid att ladda telefonen överhuvudtaget så kan en powerbank vara ett bra alternativ. Tillhör du typen som alltid är på språng är det bästa knepet att alltid ha en powerbank tillgänglig i väskan. Lycka till!


Linda Advized
Linda AdvizedExpert inom mobiltelefoner

Hej! Jag heter Linda och är content curator på Prisjakt Experter. Det innebär bland annat att jag redigerar material som ska publiceras, samt att jag har kontakt med våra fantastiska experter! Jag skriver också guider ibland som jag hoppas du som besökare kommer få användning för.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer