Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTopplista - Bästa mobiltelefonen under 2000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mobiltelefonen under 2000 kr

23 januari 2024

Smarta mobiltelefoner kan som bekant kosta nästan hur mycket som helst. Framförallt om man vill åt de allra senaste funktionerna. Däremot går det faktiskt att få en hel del telefon även för en någorlunda vettig summa. I detta fall under 2000 kr.

Här är det givetvis lite avhängt vad man vill använda telefonen till. Men så länge det mestadels handlar om vardagssysslor såsom användning av BankID och Swish, surfande, telefonsamtal och meddelanden samt lite film- och serietittande klarar man sig alldeles galant utan att spendera mera.

Viktigt att ha i bakhuvudet är dock förväntningarna på en telefon för under 2000 kr. Även om det utan tvekan finns en del prisvärda modeller är det väldigt svårt att komma åt liknande prestanda jämfört med en många gånger så dyr telefon. Med det sagt; här är fem stycken modeller för dig som vill åt en lite billigare, men ändå väldigt kompetent, mobiltelefon som klarar det mesta helt okej!

1. Xiaomi Redmi 13C Dual SIM 4GB RAM 128GB

128 GB lagringsutrymme, en vettig vardagstelefon helt enkelt

Kämpar lite med de tyngsta arbetsuppgifterna

En av de mer prisvärda telefonerna på marknaden just nu är troligen uppföljaren till Xiaomis Redmi 10C- och 12C-modeller, Redmi 13C.

Det är inte tal om några monumentala uppgraderingar från tidigare versioner. Snarare är det mest påtagliga en uppdatering av internminnet från 3 GB till mer potenta 4 GB för hantering av flera samtidiga appar. Samt en ökning av lagringsminnet från 64 GB till den nya mininumstandarden av 128 GB.

Skärmen bibehåller ungefär samma storlek och upplösning som tidigare (6,74 tum, 720 x 1600 pixlar) men har fått sig en högre uppdateringshastighet av 90 Hz mot föregående 60 Hz. Något som bidrar till ett lite trevligare flyt både vid både scrollande och spelande.

Huvudkameran med en upplösning på 50 megapixel är godkänd sett till prisklassen och det 5000 mAh stora batteriet håller telefonen vid liv i upp till två dagar vid normal användning.

Xiaomi Redmi 13C passar dig som vill ha en förvånansvärt kompetent telefon att använda till både vardagsbestyr såsom bankärenden, sociala medier och Netflix samt även lättare spelande.


2. Xiaomi Redmi 12C Dual SIM 3GB RAM 64GB

Bra batteritid

Snäppet lågt lagringsutrymme

Vill du komma ned något i pris är föregångaren till Xiaomi Redmi 13C fortfarande också ett riktigt bra val. Framförallt då priset gått ned i och med lanseringen av just 13C.

För just nu i stort sett prick 1000 kr får du med Xiaomi Redmi 12C en helt okej smartphone för alla vardagliga sysslor. De största skillnaderna jämfört med storebror, 13C, syns framförallt i en snäppet lägre mängd internminne (3GB mot 4 GB) samt en mindre mängd lagringsminne (64 GB mot 128 GB). Den senare går dock går att utöka med hjälp av ett MicroSD-kort.

Bortsett från detta samt att skärmen inte har lika snabb uppdateringshastighet, utan håller sig kvar på standardiserade 60 Hz, är de båda telefonerna extremt likvärdiga.

Batteritiden är ungefär två dagar vid normal användning och telefonen klarar utan större problem av både sociala medier, surfande och samt enklare spelande.

Xiaomi Redmi 12C passar dig som vill ha en så billig smartphone som möjligt, utan att behöva bli irriterad på att användarupplevelsen känns alldeles för seg.


3. Motorola Moto G52 Dual SIM 4GB RAM 128GB

Bra skärm, snabbladdare inkluderad i förpackningen

Kamerakvalitén är precis godkänd

Klassiska Motorola har genom åren lanserat en hel del lite billigare telefoner. En av de absolut mest prisvärda just nu är G52 som stoltserar med både 128 GB lagringsminne och en rätt kompetent Snapdragon 680-processor.

På något sätt har Motorola också pillat in en OLED-skärm med 90 Hz-uppdateringshastighet (mot annars mer vanligt förkommande 60 Hz). En kombination som bidrar både till fina färger och kontraster samt ett bra flyt vid all typ av användning.

Av de tre kamerorna på baksidan presterar huvudkameran med sin upplösning på 50 megapixel tveklöst bäst. Resultatet i dagsljus är fullgott för en telefon i prisklassen. Vidvinkel- och makrolinserna lämnar dock lite att önska i form av skärpa. Men för priset är det svårt att förvänta sig allt för mycket.

Trevligt är däremot att telefonen både har en riktigt bra batteritid på upp till tre dagar vid normal användning, samt att den levereras med en snabbladdare på 33 W.

Motorola Moto G52 passar dig som vill ha en telefon med bra batteritid, bra skärm och en bra mängd lagringsutrymme. Allt till ett förvånansvärt vettigt pris.


4. Samsung Galaxy A04s SM-A047F/DS Dual SIM 3GB RAM 32GB

90 Hz-uppdateringshastighet, snabbladdning

32 GB inbyggt lagringsminne är i lägsta laget

En annan trevlig telefon under 2000 kr är Samsungs modell med det lite smålustiga namnet A04s.

Här kombineras en skarp och tydlig skärm med Samsungs systemkrets Exynos 850. Ett vinnande koncept som ger en smidig upplevelse. Skärmen har även en uppdateringshastighet på hela 90 Hz (jämfört med annars vanliga 60 Hz). Något som gör att det känns än mer smidigt att använda telefonen. Oavsett om du scrollar sociala medier eller spelar spel.

Huvudkameran presterar utmärkt för priset och även batteritiden är fullgod med upp till två dagar mellan laddningarna. Angående just laddningarna stöder telefonen även snabbladdning. Tyvärr medföljer däremot ingen snabbladdare i förpackningen.

Samsung A04s passar dig som vill ha en hyfsat snabb och smidig smartphone. Värt att notera är dock att det interna minnet endast är 32 GB stort. Så tänk på att du kanske även behöver investera i ett minneskort om du t.ex. vill filma mycket med telefonen.


5. Samsung Galaxy A14 SM-A145R Dual SIM 4GB RAM 64GB

Bra batteritid, okej mängd lagringsutrymme

Ingen medföljande väggladdaren (bara kabel)

Även om uppdateringarna på inget sätt är enorma från Samsungs tidigare Galaxy A13 har uppföljaren A14 ändå begåvats med både en bättre skärm, en (i mitt tycke) lite läckrare design samt en något lägre prislapp. Tre aspekter som trots allt gör den till en snäppet vassare installation i Samsungs lite billigare A-serie.

Systemkretsen är densamma som hos A04s (här innan) och även om den inte är något prestandamonster låter den telefonen, tillsammans med 4 GB internminne, utföra de flesta vardagliga sysslor alldeles utmärkt.

Till skillnad mot lillebror A13 bibehåller också A14 den lite högre uppdateringshastigheten för skärmpanelen (90 Hz mot vanliga 60 Hz) som A04s använder, samt skruvar iväg upplösningen till Full-HD (1080p) mot 720p hos A13. Vilket ger både en skarpare bild och en smidigare scroll-upplevelse!

Kameramässigt håller sig Galaxy A14 på en okej nivå sett till prisklassen. Inga egentliga nyheter syns mot föregångaren, men för vardagsbilder presterar framförallt huvudkameran på 50 megapixel alldeles utmärkt.

Samsung Galaxy A14 passar dig som vill ha en lite billigare Samsung-telefon med en bra skärm och en ändå godkänd mängd lagringsutrymme.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons