Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Smarta mobiltelefoner kan som bekant kosta nästan hur mycket som helst. Framförallt om man vill åt de allra senaste funktionerna. Däremot går det faktiskt att få en hel del telefon även för en någorlunda vettig summa. I detta fall under 2000 kr.
Här är det givetvis lite avhängt vad man vill använda telefonen till. Men så länge det mestadels handlar om vardagssysslor såsom användning av BankID och Swish, surfande, telefonsamtal och meddelanden samt lite film- och serietittande klarar man sig alldeles galant utan att spendera mera.
Viktigt att ha i bakhuvudet är dock förväntningarna på en telefon för under 2000 kr. Även om det utan tvekan finns en del prisvärda modeller är det väldigt svårt att komma åt liknande prestanda jämfört med en många gånger så dyr telefon. Med det sagt; här är fem stycken modeller för dig som vill åt en lite billigare, men ändå väldigt kompetent, mobiltelefon som klarar det mesta helt okej!
Smarta mobiltelefoner kan som bekant kosta nästan hur mycket som helst. Framförallt om man vill åt de allra senaste funktionerna. Däremot går det faktiskt att få en hel del telefon även för en någorlunda vettig summa. I detta fall under 2000 kr.
Här är det givetvis lite avhängt vad man vill använda telefonen till. Men så länge det mestadels handlar om vardagssysslor såsom användning av BankID och Swish, surfande, telefonsamtal och meddelanden samt lite film- och serietittande klarar man sig alldeles galant utan att spendera mera.
Viktigt att ha i bakhuvudet är dock förväntningarna på en telefon för under 2000 kr. Även om det utan tvekan finns en del prisvärda modeller är det väldigt svårt att komma åt liknande prestanda jämfört med en många gånger så dyr telefon. Med det sagt; här är fem stycken modeller för dig som vill åt en lite billigare, men ändå väldigt kompetent, mobiltelefon som klarar det mesta helt okej!
1. Samsung Galaxy A16 5G SM-A166B Dual SIM 4GB RAM 128GB
Sex års mjukvaruuppdateringar, trevlig skärm
Snålt med internminne, inte supersnabb
När det gäller Samsungs A-serie av mobiltelefoner är det sällan tal om några extrema uppdateringar olika modeller emellan. Precis så är också fallet när den senaste A16 just trillat kravlat sig ned till precis under 2000 kr.
Vad får man då jämfört med den tidigare A15-modellen? För det första använder A16 samma trevliga AMOLED-skärm som återfinns hos A15 - med en uppdateringshastighet om 90 Hz för lite extra flyt samt godkänd färghantering och ljusstyrka sett till prislappen. Skärmens storlek har dock ökat något hos A16, från 6,5 till 6,7 tum. Vilket gör hela telefonen aningens större.
Telefonens systemkrets har fått sig en minimal uppdatering till Exynos 1330-kretsen. Något som visserligen gör A16 marginellt snabbare gentemot A15, men det är verkligen inga stora skillnader. Däremot flyter de flesta vardagliga aktiviteter ändå på i ett dugligt tempo och denna variant av A16 bjuder därtill på 5G-stöd. Snålt är däremot att internminnet i basmodellen fortfarande är låga 4 GB.
För dig som gillar att fota finns det faktiskt inga nyheter alls. Utan kamerauppsättningen med en huvudkamera om 50 MP tillsammans med en 5 MP vidvinkelvariant och en ganska dålig makro-kamera på 2 MP är exakt densamma som tidigare. Tack och lov är åtminstone huvudkameran godkänd.
Varför du däremot ska välja A16 framför A15 är utan tvekan för att Samsung här utlovar hela sex års uppdateringar av operativsystemet. Jämfört med fyra år hos A15. Något som bättrar på telefonens livslängd och gör den till en mer kostnadseffektiv investering. Samsung Galaxy A16 passar dig som vill ha en lagom vardagstelefon som mjukvarumässigt kommer hålla i många år framöver.
2. Xiaomi Redmi 14C Dual SIM 8GB RAM 256GB
En vettig vardagstelefon, godkänd mängd internminne
Ingen uppgradering i processorkraft sedan tidigare års version
Ytterligare en av de mer prisvärda telefonerna på marknaden just nu är uppföljaren till Xiaomis Redmi 13C, Redmi 14C. Här är det däremot verkligen inte tal om några monumentala uppgraderingar från just 13C. Istället är det främst internminnet som fått sig en uppgradering från tidigare ganska snåla 4 GB till mer användbara 8 GB. Något som bidrar till smidigare användning av flera samtidiga appar. Lagringsminnet i just denna version är 256 GB, vilket är fullt tillräckligt, men det finns även en version med 128 GB om man vill kapa någon hundralapp på priset.
Skärmen bibehåller vidare ungefär samma specifikationer som tidigare, även om upplösningen skrämts upp ett par pixlar på höjden på grund av en något längre formfaktor. Uppdateringshastigheten har dock ökats på från tidigare 90 Hz till 120 Hz hos 14C. Vilket bidrar till en snäppet mer följsam användarupplevelse.
Huvudkameran med en upplösning om 50 MP är även den av samma variant som tidigare och levererar okej bilder, även om det märks att priset sätter lite käppar i hjulet för både färg och skärpa. Men för att knäppa en bild då och då duger kameran.
Batteritiden är därtill helt okej och det 5160 mAh stora batteriet håller telefonen vid liv väl över två dagar vid normal användning.
Xiaomi Redmi 14C passar dig som vill ha en förvånansvärt kompetent telefon att använda till både vardagsbestyr såsom bankärenden, sociala medier och Netflix samt även lättare spelande.
3. Motorola Moto G55 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB
Mycket hårdvara för pengarna, bra batteritid
Mjukvaruppdateringarna kunde varit bättre, designen är något plastig
Klassiska Motorola har genom åren lanserat en hel del lite billigare telefoner. Många av dem landar dock prismässigt precis ovanför 2 000 kr. Däremot med några undantag, t.ex. G55 som precis börjat leta sig ned under 2 000 kr-strecket.
Här bjuder Motorola på en ganska gedigen telefonupplevelse, åtminstone sett till priset. Nog för att designen kanske inte vinner några skönhetstävlingar. Men på insidan möjliggör ändå Dimension 7025-kretsen tillsammans med 8 GB internminne och hela 256 GB lagringsutrymme en ganska god vardagsanvändning. Telefonen klarar även enklare spelande även om man får räkna med att dra ned grafikinställningarna något för att bibehålla en god bilduppdateringsfrekvens.
Skärmen är en klassisk LCD-variant med en upplösning om 1080 x 2400 pixlar. Inget extremt på något sätt och jämfört med en OLED-skärm tappar telefonen framförallt när det kommer till svärtan. Däremot är skärmen ändå fullt tillräcklig för att leverera en okej upplevelse och ljusstyrkan är därtill godkänd.
Kameramässigt knäpper huvudkameran med en sensorupplösning om 50 MP godkända bilder, även om det märks att prislappen påverkar kvalitén. Vidvinkelkameran är okej för enstaka kort här och där, men med en lägre upplösning om 8 MP blir kvalitén ytterligare lite lidande.
Batteritiden håller sig dock på en ganska god nivå och med hjälp av ett 5 000 mAh-stort batteri klarar sig telefonen utan problem genom en dags tyngre användning. Avslutningsvis utlovas också två större Android-uppdateringar samt fyra års säkerhetsuppdateringar. Precis godkänt, men långt ifrån bäst i branschen.
Motorola Moto G55 passar dig som vill ha en prestandamässigt godkänd telefon till ett riktigt bra pris.
4. Motorola Moto G04 Dual SIM 4GB RAM 64GB
Trevlig design, medföljande väggladdare, bra batteritid
Orkar inte riktigt med tyngre aktiviteter utan hackigheter
Ytterligare en Motorola-telefon som håller sig på rätt sida kvalgränsen för denna lista är Moto G04.
Här kombineras en trevlig 6,56 tum stor skärm med 90 Hz-uppdateringshastighet med en Unisoc T606-systemkrets och 4 GB internminne. En helt okej blandning komponenter för dig som använder telefonen för mer vardagliga aktiviteter snarare än de senaste spelen.
Designen är ovanligt kvalitativ sett till prislappen och batteriet på hela 5000 mAh håller telefonen vid liv väl över två dagar vid låg- till medelanvändning.
Kamerakvalitén hos den ensamma huvudkameran (även om det ser ut som att telefonen har två kameror) är godkänd, men inte mer. Trevligt där däremot att det medföljer en väggladdare direkt i förpackningen.
Motorola Moto G04 passar dig som vill komma undan så billigt som möjligt men ändå få en telefon som faktiskt går att använda. Dessutom utan att behöva ladda telefonen stup i kvarten.
5. Samsung Galaxy A05s SM-A057G/DS Dual SIM 4GB RAM 64GB
Trevligt utseende, bra batteritid
Ingen medföljande väggladdaren (bara kabel)
En annan trevlig telefon precis under 2000 kr är den (för Sverige) senaste versionen i Samsungs lite underligt namngivna A0-serie, närmare bestämt A05s.
Här har Samsung faktiskt fixat till en hel del tråkigheter från den tidigare A04s-telefonen. Först och främst har lagringsminnet ökats från snåla 32 GB till någorlunda mer respektabla (men forfarande låga) 64 GB. Därtill har systemkretsen fått sig en uppgradering från Samsung egen Exynos 850 till den mer kompetenta Snapdragon 680. Något som gör att allt flyter på bra mycket bättre hos A05s.
Skärmstorleken har också begåvats med en högre upplösning och en snäppet större yta (6,7 tum mot tidigare 6,5 tum).
Batteritiden är dock ungefär densamma som hos föregångaren och vid normal användning fixar telefonen upp till cirka två dagar mellan laddningarna. Stöd för snabbladdning finns fortfarande, men precis som tidigare saknas väggladdare i kartongen.
Lägg till en fortfarande helt okej huvudkamera med en upplösning om 50 megapixel tillsammans med en uppgraderad "selfie-kamera" och du landar i en ändå riktigt prisvärd Samsung-telefon. Som dessutom är väldigt trevligt designad.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer