Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Snyggaste hörlurarna

  • 20 maj 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Det finns de som köper hörlurar enbart baserat på hur de ser ut, även om de är urusla på att spela musik. Och så finns det motsatt läger som struntar i om de ser ut som en vandrande elektronikaffär, bara tonerna till Wiener Filharmonikernas tolkning av Mahlers Symfoni No.3 återges i all sin dynamiska prakt.

Själv är jag någonstans mitt emellan, likväl en estetiker som en musikälskare av rang och då är det inte alltid lätt att välja hörlurar. Lyckligtvis, till följd av den revolutionerade smartphone- och musikindustrin har både teknikutvecklingen och köparnas krav och medvetenhet ökat drastiskt de senaste 10 åren. Hörlurstillverkare har lärt sig att om man vill sälja till de breda massorna så måste folk vilja synas med hörlurarna.

Utseende är naturligtvis mycket subjektivt, men letar du efter hörlurar som både är snygga OCH presterar ljudmässigt, då hoppas jag att denna lista kan hjälpa dig!

1. Bang & Olufsen BeoPlay H95 Wireless Over-ear

Ljudet, batteritiden, kontrollerna

Saknar vissa funktioner, priset....

Man må ha ett riktigt brinnande intresse för kombinationen välljud och dansk findesign för att kunna motivera ett köp av B&Os jubileumslurar.

De är tveklöst bland de snyggaste på marknaden och föga förvånande är premiumkänslan i absolut toppklass, med bara exklusiva material. Trots en batteritid på hela 38 h är lurarna kompakta och vilar snyggt hopfällda i sitt lyxiga metallcase.

Det skadar inte att ljudet (faktiskt!) är bland det bästa som går att få i bluetooth-lurar och att kontrollgränssnittet med roterande ringar runt kåporna är oh-så tillfredsställande att använda jämfört med knapp- och touchkontrollerna i många konkurrenter.

Men så kostar också konkurrenterna hälften så mycket och många av dem är dessutom rustade med smarta beröringssensorer för play/pause, något som tyvärr lyser med sin frånvaro här.

Finsmakaren lär finna mycket glädje i H95 och audiofilen likaså, men för somliga är priset kraftigt i överkant varför jag inte kan rekommendera dem till alla.

PS! Ett mindre extremt alternativ från B&O är HX-modellen.


2. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Grym ANC, ljudet, kvalitetskänslan

Fodralet, klumpiga, priset

Airpods Max ser kanske lite klumpiga ut på bild jämfört med sina konkurrenter. Men "in person" är de verkligen trevliga att handskas med; den industriella precisionen och rena byggkvalitén går inte att anmärka på överhuvudtaget!

För priset räcker det dock knappast med en fin konstruktion. Airpods Max har också ANC i absolut toppklass, minst lika bra 'transparency mode' som i Airpods Pro och en förträfflig om än något varm/tillbakalutad ljudbild. Användarvänligheten är i världsklass och 'spatial audio' är en extra bonus som är kul vid filmtittande (när det stöds).

De är helt klart mindre smidiga att bära med sig än sina konkurrenter och har begränsad funktionalitet med Android. Jag hade också välkomnat en EQ-funktion även om jag inte anser att det behövs.

Detta till trots är Airpods Max tveklöst bland de tyngsta (i dubbel bemärkelse!) snygglurarna just nu. Värt priset eller ej får var och en själv avgöra.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. BW PX7 Wireless Over-ear Headset

Batteritiden, byggkvalitén, bra ANC

Obalanserad/icke neutral ljudbild

I min recension av B&W PX7 gav jag lurarna pluspoäng för batteritiden (30 h), stenhård byggkvalitet, bra brusreducering och såklart för sin utsökta estetik. Dessa egenskaper gör PX7 till de kanske snyggaste "flygarlurarna", även om långtidskomforten lämnar lite att önska.

Mer problematiskt blir det när vi går in på ljudet, då många förväntar sig toppklass av B&W som trots allt är ett respekterat HiFi-märke.

Ty även om PX7 är en raffinerad hörlur som behärskar många av de typiska HiFi-kännetecknen väldigt bra (upplösning, dynamik, stereokänsla) så kommer de inte att tillfredsställa purister eftersom de är alldeles för färgade. Diskanten är ojämn och klangen överlag mörk och bastung. Fans av elektronisk musik kanske blir nöjda men jazzfantaster lär vilja kika åt annat håll. Jag personligen står inte ut med dem.

Men på flyget och i andra mindre kritiska sammanhang kan PX7 vara ett lockande alternativ. Förutsatt att du är villig att casha för dem, förstås.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Sennheiser Momentum 3 Wireless Over-ear Headset

Ljudet, designen, funktionaliteten

Halvdan ANC, något klumpiga

Det är inte många konkurrenter som lyckats bocka av så många rutor som Sennheiser gjort med sin senaste och bästa version av Momentum-lurarna.

Momentum 3 låter suveränt och bör tillfredsställa såväl jazzfantaster som basälskare. De är bekväma. De har en läcker retro-design med skinnkuddar och borstad metall. De är hopfällbara. De har ett smart och intuitivt kontrollgränssnitt. De har nästan alla trådlösa funktioner du kan tänka dig inklusive NFC, låg latens och multiparkoppling. De har en bra app, de har ANC... ja, de har det mesta helt enkelt.

De är inte bäst på allt dock. T.ex. är Sony WH-1000XM4 överlägsna både på ANC och batteritid. Momentum är dessutom lite klumpiga och fragila jämfört med sina ANC-konkurrenter.

Men vill du ha en enda hörlur för (nästan) alla syften, med go premiumkänsla, då är Momentum Wireless ett utmärkt val.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Master & Dynamic MW65 Wireless Over-ear Headset

Lyxig retrokänsla, god batteritid

Halvdan ANC

Gillar du tanken på retrodesign men vill åt ännu mer premiumkänsla i materialen än Sennheiser och B&W? Då kan Master & Dynamic MW65 vara det du letar efter. De är byggda nästan uteslutande i läder och metall.

De är riktigt snygga och finns dessutom att välja i fem olika färgkombinationer. De har också 24 timmars batteritid (och laddar snabbt), en snyggt balanserad ljudbild och är enkla att använda tack vare de fysiska kontrollerna samt stöd för Google Assistant.

Detta är Master & Dynamics första over ear-lurar med aktiv brusreducering, vilket är ett tacksamt tillskott. ANC:n är dock inte den mest effektiva, så om isoleringsförmåga är högsta prio bör man se till Sony eller Airpods Max istället.

Priset är också högt som väntat av ett par lyxlurar, så det ska till att designen verkligen faller dig i smaken, annars kan du hitta bättre allround-alternativ.


6. Beats by Dr. Dre Solo Pro Wireless On-ear Headset

Ljudet, designen, ANC, intuitiva

Eventuellt komforten

Solo Pro är i dagsläget de klart bästa lurarna i Beats-sortimentet och en perfekt följeslagare för dig som letar efter (faktiskt) riktigt bra ljud och effektiv ANC-förmåga i en cool och 'low profile'- förpackning.

De är också väldigt lättanvända med Apple H1-stöd för sömlös parkoppling med iOS-enheter, simpla kontroller och en fällbar design som automatiskt slår på och av lurarna inför och efter användning.

Den enda egentliga nackdelen med Solo Pro är att on ear-utförandet per design ger sämre komfort än många lurar som helt omsluter örat. För att få till en bra förslutning och passform sitter de ganska bestämt på huvudet vilket eventuellt kan leda till svettiga och irriterade öron efter någon timmes konstant lyssning. De går heller inte att använda med kabel. Batteritiden är dock bra, så det torde inte vara några problem för de flesta.

Solo Pro är välbyggda street-lurar särskilt för Apple-användaren som söker grymt ljud och enkel användarupplevelse. Finns i flera färger!


7. Bang Olufsen BeoPlay EQ In-ear

Högkvalitativa material, IP54

Medelbra ANC & batteritid

Beoplay EQ är B&Os främsta (och dyraste) True Wireless-lurar.

Visst är de snygga, och byggkvalitén är som väntat på topp för ett par danskdesignade proppar för närmare 4000 kronor.

Utöver designen är de kanske inte slående bra på något område, men har ändå en hyfsat bra adaptiv ANC-funktion, en varm och behaglig ljudbild, genomsnittliga 6 timmars batteritid och funktioner som snabbladdning samt senaste bluetooth 5.2-standarden med aptX adaptive. Dock ingen röststyrning.

Beoplay EQ är IP54-klassade så de är skyddade mot både damm och vattenstänk. Vill du ha ett par mer träningsorienterade lurar, överväg Beoplay E8 Sport som också är riktigt snygga - men saknar ANC-funktionen.


8. Nothing ear 1 Wireless In-ear

Coolt designuttryck, schysst pris

Vissa skavanker/kvalitetsbrister

Nothing Ear (1) står verkligen ut i True Wireless-kategorin designmässigt.

Stora delar av lurarna är transparenta och du får en inblick i elektroniken, vilket ger en riktigt cool estetik. För det relativt låga priset är de dessutom väldigt snyggt förpackade.

På pappret lovar Ear (1) mycket jämfört med de flesta konkurrenter under tusenlappen. I praktiken tycker jag dock att den aktiva brusreduceringen bara är OK. Beröringssensorerna för automatisk play/pause fungerar inte perfekt alla gånger och mjukvaran känns lite oslipad, med buggar i appen och statiska missljud i lurarna.

Nothing har en del kvar att se över innan de har en 100% gedigen produkt. Men att Ear (1) är ett spännande, välkommet och annorlunda tillskott i ett mättat produktsegment råder det ingen tvekan om.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer