Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Roliga sällskapsspel

  • 29 nov 2022
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

"Vad är du sugen på att spela?" är en fråga jag själv ställt när det vankas sällskapsspel. Det kan vara svårt att svara på, speciellt om man inte är en lika stor nerd som jag. Nu för tiden är jag mer direkt. Jag vet ofta vad som passar för olika situationer så jag presenterar istället ett eller två spel och så kör vi.

Med denna lista vill jag presentera ett gäng spel som jag tycker fungerar för många olika typer av människor, som inte nödvändigtvis behöver vara "gamers". En lista som kanske kan locka in folk i denna fantastiska värld av kartong, plast och tärningar.

Håll till godo!

"Vad är du sugen på att spela?" är en fråga jag själv ställt när det vankas sällskapsspel. Det kan vara svårt att svara på, speciellt om man inte är en lika stor nerd som jag. Nu för tiden är jag mer direkt. Jag vet ofta vad som passar för olika situationer så jag presenterar istället ett eller två spel och så kör vi.

Med denna lista vill jag presentera ett gäng spel som jag tycker fungerar för många olika typer av människor, som inte nödvändigtvis behöver vara "gamers". En lista som kanske kan locka in folk i denna fantastiska värld av kartong, plast och tärningar.

Håll till godo!

1. Horrified

Den mysiga designen, varierat

Lite för lätt för den inbitne

Samarbetsspel är populärt av en anledning. Ingen hätsk stämning uppstår och vid en eventuell vinst firar ni alla tillsammans. Dessutom blir man mer involverad i allas turer runt bordet.

Spelet Horrified är otroligt snyggt. Alla illustrationer är läckra, tydliga och färgsättningen är perfekt. Tillsammans ska man på olika sätt besegra monster genom att samla brickor, rädda oskyldiga och själv hålla sig säker. Detta gör du via olika handlingar, t.ex. flytta din karaktär, plocka upp brickor, styra andra karaktärer eller dela med dig av brickor.

Inget monster är det andra likt, och du uppmuntras att testa olika variationer. I första spelet kanske ni spelar mot Dracula och Svarta Lagun-monstret, vilket är relativt lätt. Men nästa gång kanske ni tar helt andra monster? Eller fler monster?

Det är väldigt lätt att skala upp och ner svårighetsgraden och variationen gör spelet roligt länge. Spelas från 8+ år, 1-5 spelare och tar runt en timma att spela.

En riktig favorit!


2. Wavelength

Ger upphov till roliga samtal

Kan ta ett tag att komma in i

I Wavelength gör två lag upp om vilka som kan "läsa varandras tankar", eller så att säga "är på samma våglängd".

En person i laget drar ett kort där det t.ex. står Svag-Stark eller Lång-Kort. Därefter vrider samma person på det medföljande hjulet där en viss punkt hamnar på en skala (lite svårt att förklara, men man förstår när man ser det). Personens uppgift är nu att försöka guida sitt lag att komma så nära denna hemliga punkt som möjligt, med hjälp av en ledtråd.

Säg att omgångens skala är Svag-Stark. Och personen ger ledtråden "Pippi Långstrump". Är den hemliga punkten hela vägen till Stark-sidan av skalan, eller kanske något åt Svag-sidan...?

Snacket runt bordet blir ofta väldigt roligt och alla är involverade, då båda lagen alltid kan få poäng. Spelas från 10+ år, 2-12 spelare (bäst med 4, 6 eller 8) och tar 30-45 minuter.

Wavelength är ett av dom bästa partyspelen som kommit de senaste åren!


3. Just One

Mycket spel för pengarna, kan spelas många gånger

Medföljande pennor kunde varit bättre

Just One är ett ordgissarspel som jag tycker fungerar i de flesta sammanhangen och som ger mycket spel för pengarna!

Det första som får Just One att stå ut lite bland dom många liknande spelen är att alla samarbetar för att få så hög poäng som möjligt. Målet är att gissa rätt på 13 stycken ord (kort) men för att få full pott behöver ni verkligen vara samstämda.

En av spelarna visar övriga spelare ett ord. Detta ord behöver resten av spelarna ge en ledtråd till, så att den aktiva spelaren kan gissa just det ordet. Kruxet är att bland dessa ledtrådar får det inte finnas några dubbletter.

Säg att rundans ord är "Ketchup". Om två personer skriver ner ordet "Tomat" som ledtråd, så diskvalificeras dessa och båda dessa tas bort. Därför behöver din ledtråd vara unik.

Där har ni hela spelets alla regler. Det är enkelt, roligt och snabbspelat.

Spelas från 8+ år, 3-7 spelare och tar 20 min.


4. The Quest for El Dorado

Enkelt, spännande, varierat

Inte så många medföljande banor

I detta spel tar du dig igenom svår och föränderlig terräng för att komma först fram till den mytomspunna staden El Dorado.

Detta är ett racerspel där det alltså handlar om att ta sig från punkt A till punkt B så snabbt som möjligt. Du gör detta genom dina kort.

Alla spelare börjar med en liten samling med antingen terrängtyper eller köpkraft (guld). När det är din tur spelar du först ut ett kort, plockar bort spelade kort och drar nya. Spelade kort används för att antingen flytta din spelpjäs eller köpa nya kort som gör din kortlek unik/mer effektiv.

För att röra din spelpjäs mot målet behöver korten matcha spelbrädets terräng. Du kan titta på kartan och köpa de kort du behöver för framtida strapatser.

The Quest for El Dorado är ett riktigt kul spel där du kan vara kreativ med dina lösningar. Jag gillar temat, det taktiska djupet, enkelheten och spänningen.

Spelas från 10+ år, 2-4 spelare och tar 30-60 min.


5. Codenames Pictures

Kul och enkelt

Bilderna kunde varit lite roligare

Codenames-serien har lyckats nå ut till den breda massan. Det är lätt att komma igång med och kan spelas i stora grupper.

Jag har här valt "Pictures"-versionen. Jag upplever att spelet blir ännu mer flexibelt när man använder sig av bilder istället för ord. Du kan dessutom spela med barn som inte kan läsa, eller kanske med någon som pratar ett annat språk.

Ni delar upp er i två lag och utser en "mästerspion" i varje lag. Sen lägger ni ut 20 slumpvalda bilder på bordet i ett rutnät. Mästerspionerna har sedan som uppgift att guida sitt lag till rätt bilder genom att ge ledtrådar på ETT ord.

Denna ledtråd ska gärna leda till mer än en bild. Men se upp! Om laget misstolkar och väljer helt fel kort kan ni förlora omedelbart. Annars är spelet slut när ett lag hittat alla sina hemliga bilder.

Spelas från 8+ år, 2-8+ spelare och tar 15-20 min. Väldigt skoj i större grupper!


6. Klask

Beroendeframkallande, bra designat

Spelytan kan börja repas efter många spelomgångar.

Klask är ett så kallat Dexterity-spel, där du behöver använda fingerfärdighet för att vinna mot din motspelare.

De två spelarna kontrollerar varsin magnetisk "striker" som man styr under spelplanen. Målet är att vara först till 6 poäng.

Poäng kan du få genom att göra mål, eller om din motspelare gör misstag - såsom att förlora kontrollen över sin striker, attrahera dom magnetiska "kexen" eller ramla ner i sitt eget målområde.

Klask är snabbt, roligt och spännande. Du kan spela det med en mängd olika spelare, ung som gammal. Varje gång jag tar fram det så vill barnen eller vännerna köra om och om igen.

Spelas från 6+ år, 2 spelare, och tar runt 10 minuter (ni lär dock spela längre än så).


7. Welcome To...

Alla rundor är olika, kan spelas av många och temat funkar

Man kan bränna igenom de 100 medföljande poängarken snabbt

"Welcome To..." är ett ganska unikt spel då man kan spela med hur många spelare som helst samtidigt. Detta eftersom man gör alla rundor samtidigt.

Welcome To är en variant av den populära genren "roll-&-write" men istället för att kasta tärningar så vänder man upp kort som man sedan väljer resultat mellan.

I varje runda får du välja mellan några olika alternativ, som du sedan fyller i på ett medföljande poäng-ark. Här handlar det om att fylla i husnummer i stigande ordning, anlägga bassänger, parker och dela upp dina gator i olika block. Allt detta för att få så många poäng som möjligt.

Det är enkelt, går snabbt och ni kan alltså vara hur många som helst som spelar samtidigt. Förträffligt!

Spelas från 10+ år, tar runt 25 min och spelas av 1-100 personer :)


8. Bärenpark

Variationen mellan omgångarna

Lite pilligt att sätta upp/ta ner

I detta mysiga spel bygger du upp en björnpark, och gör du det på ett mer finurligt sätt än dina motspelare tar du hem vinsten!

Du bygger upp din park genom att placera brickor framför dig. Täcker du över en ikon på spelplanen får du göra en bonushandling. Detta kan vara att expandera din park eller få tag i nya brickor som du kan använda nästa runda.

Poäng får du genom att så snabbt som möjligt fylla upp din park med brickor. Varje omgång har tre olika sätt att få extra poäng. Dessa kan man variera, vilket gör att det alltid känns spännande. En omgång kanske du vill vara först med att bygga en lång flod genom din park, och nästa gång kanske du vill samla på isbjörnar. Riktigt kul!

Spelas från 7+ år, 2-4 spelare och tar 30-45 min.

Temat är gulligt, reglerna är enkla och slutresultatet känns alltid givande.


Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer