Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa brädspelet för två spelare
  • 25 okt 2023
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Ofta när jag får till en spelstund så är det just med en till spelare som är sugen på samma sak. Och där är jag nog inte ensam, för det finns en hel del spel som är speciellt utformade för just två spelare. Sedan finns det givetvis spel designade för fler antal spelare, men som passar utmärkt, och kanske till och med bäst med bara två spelare!

Speltiden kan ofta bli kortare, och det är lättare att hålla sig engagerad när det bara finns en spelare att hålla koll på. Ett till synes enkelt och snällt spel kan även bli mer elakt och vasst när varje drag din motståndare gör påverkar dig på något sätt.

Det finns med andra ord många anledningar till varför man borde göra plats för bra brädspel för två personer i din samling.

Här är min lista av mina absoluta favoriter i tvåspelarkategorin just nu. Håll till godo!

Ofta när jag får till en spelstund så är det just med en till spelare som är sugen på samma sak. Och där är jag nog inte ensam, för det finns en hel del spel som är speciellt utformade för just två spelare. Sedan finns det givetvis spel designade för fler antal spelare, men som passar utmärkt, och kanske till och med bäst med bara två spelare!

Speltiden kan ofta bli kortare, och det är lättare att hålla sig engagerad när det bara finns en spelare att hålla koll på. Ett till synes enkelt och snällt spel kan även bli mer elakt och vasst när varje drag din motståndare gör påverkar dig på något sätt.

Det finns med andra ord många anledningar till varför man borde göra plats för bra brädspel för två personer i din samling.

Här är min lista av mina absoluta favoriter i tvåspelarkategorin just nu. Håll till godo!

1. War of the Ring (2nd Edition)

De 200 miniatyrerna, jättelika spelbrädet & tematiska korten

I början får man slå upp i regelboken en hel del

Sagan om ringen - spelet!

Här har vi ett riktigt maffigt spel som du får mycket mer ut av ifall du gillar Sagan om ringen-filmerna.

Det står 2-4 spelare, 120 min på lådan, vilket inte stämmer. Jag skulle endast spela detta med två spelare, och jag har aldrig spelat ett parti som tagit under fyra timmar.

Med det sagt, om ni ger det här spelet den tid och omtanke det förtjänar så kan ni få en av de bästa brädspelsupplevelserna någonsin!

En spelare axlar rollen som De fria folket och den andra Sauron och de många ondskefulla arméer han leder.

Till ert förfogande har ni specialtärningar som dikterar vilka handlingar ni kan utföra under rundan. Detta kan vara flytta arméer, rekrytera trupper eller flytta fram politiska agendor.

Tärningarna används även för att spela dom många händelsekort som finns för båda spelarna. Och här skiner verkligen böckernas dna igenom. Händelser som sker i böckerna, eller kunde ha skett, finns nu till ditt förfogande.

Allt är oerhört tematiskt och otroligt underhållande att se spelas ut på spelbrädet.

Spelet kan vinnas eller förloras på några olika sätt, men oavsett utgången så lovar jag er att ni kommer ha en oförglömlig upplevelse!

Spelas med 2 (till 4, se ovan) spelare, tar 180-300 min och från ca 14+ år.


2. 7 Wonders: Duel

Varje spelomgång känns unik

Mer inbitna spelare kan behöva en expansion

Här har vi "barnet" till klassikern 7 Wonders men den här avkomman kan minst sagt stå på egna ben.

I 7 Wonder Duel tävlar två spelare om att bygga den maffigaste nationen genom att bygga upp resursgivande byggnader och samtidigt samla poäng. Men det är inte nödvändigtvis så att den med mest poäng tar hem spelet. Man kan även vinna genom krigsmakt eller vetenskap.

Det är ett kort, enkelt spel som ändå lyckats ge den där känslan av att bygga upp någonting unikt och givande.

Ingen spelomgång är den andra lik då korten som allt kretsar kring ständigt byter plats, eller så är dom inte med denna omgången.

Detta är ett spel som kan spelas många gånger och som fortsätter att vara roligt och engagerande. Fastnar du så finns det även ett par, bra, expansioner.

2 spelare, tar ca 30 min och spelas från 10+ år.


3. Patchwork

Brickorna är härliga att hantera och kolla på, mysigt!

Tar stor plats

Patchwork är ett riktigt mysigt spel som endast kan spelas med två spelare.

Detta är ett Polyomino-spel (tänk Tetris) där målet är att passa in de olika formerna för att skapa ett heltäckande lapptäcke.

När det är din tur har du alltid tre olika brickor att välja mellan. Brickorna har två olika kostnader, tid och "knappar". För att vinna en omgång i Patchwork behöver du balansera dessa två resurser och samtidigt täcka så mycket av ditt lapptäcke som möjligt - för varenda litet hål i ditt täcke ger minuspoäng i slutet av spelet.

Patchwork är ett väldigt underhållande och snabbspelat spel som jag varmt rekommenderar. Ett perfekt "par-spel"

Spelas med 2 spelare, tar 15-30 min och från 8+ år.


4. Jaipur

Liten låda med härliga komponenter

Kan bli lite frustrerande när man har otur med korten

Jaipur är ett fantastiskt litet kortspel för två spelare. Det är enkelt att ta fram, går snabbt att spela, och fortsätter att vara roligt gång efter gång.

Ni börjar med fem kort på handen och på din tur har du två val. Antingen plockar du upp kort, eller så säljer du kort från din hand. Du kan plocka upp fler kort av samma sort som du redan sparat för att få bonusar. Men du kan även sälja korten snabbt för att få mer poäng.

Till din hjälp har du kamelkort, vilka i sig själva inte ger några poäng, men som kan användas för att få tag i fler kort senare. En omgång går snabbt och enligt reglerna är det bäst av tre som gäller, men man kan såklart köra bara en omgång om man vill ha ett riktigt snabbt spel.

Reglerna är enkla, men det finns utrymme för taktik. Som ett extra plus är komponenterna utmärkta.

Spelas med 2 spelare, tar runt 20 min och från 10+ år.

Bonustips: Pearls är nästan samma spel, fast kan spelas med 2-6 spelare.


5. Splendor

Pokermarkerna är härliga att fiffla med

Äldre versioner hade tyngre marker

Här har vi en riktig favorit. Splendor är väldigt flexibelt och fungerar utmärkt med alla antal spelare (2-4), och i många olika åldrar/erfarenhetsnivåer.

Men när man kör med endast två spelare tycker jag det skiner lite extra. Varenda val du gör har omedelbara konsekvenser för motspelaren och det kan bli ruskigt jämnt när ni båda har spelat några omgångar och vet hur spelet verkligen fungerar.

Premissen är enkel. Ni samlar på er ädelstenar i form av pokermarker. Dessa kan sedan användas till att köpa bonuskort. Dessa kort kan du sedan använda vid betalning för kommande köp. De dyrare bonuskorten innehar även "prestigepoäng", spelaren först till 15 prestigepoäng vinner spelet.

Detta enkla regelverk är otroligt snyggt och vasst. Du ser hela tiden ser vad motståndaren fokuserar på, vilket ger dig utrymme att stoppa hen. Men det fungerar dock åt båda hållen. Rekommenderas otroligt varmt!

Spelas med 2-4 spelare, tar ca 30 min och från 8+ år.


6. Star Realms

Snabbt, billigt och liten låda

Medföljande "poängkort", bättre att ladda ner app/skriva ner

I Star Realms börjar ni båda med en blygsam samling kort som innefattar valuta och simpla rymdskepp. Med valutan köper ni nya kort som kommer användas senare i spelet.

Detta är en så kallad däckbyggare (deckbuilder) där allt kretsar kring att få tag i bättre kort och kanske även bli av med dina mindre effektiva startkort.

Den största styrkan med spelet är formatet. Det är endast en stor kortlek, och spelet går blixtsnabbt att starta efter ni spelat första gången.

Det går att spela med 3-4 spelare, men då behöver man köpa två exemplar. Men jag tycker spelet är som bäst med två. Det ger en härlig känsla av taktik och det är givande att lyckas kombinera olika skepps förmågor.

2 spelare, tar 20 min och spelas från 8+ år


7. Schotten-Totten

Snabbt, billigt och liten låda

Har du otur med korten blir det oerhört svårt att vinna

Schotten Totten är ännu ett spel som är designat runt att ni är just två spelare. Det är ett kortspel som lånar mycket från poker i hur man vinner spelet.

Nio stycken "stenar" läggs mellan de två spelarna och det är din uppgift att vinna tre intilliggande stenar eller fem totalt. Detta görs genom att man spelar Klankort som har många likheter med en sedvanlig kortlek.

På din sida av stenarna börjar du bygga trekorts-pokerhänder. Alltså färg, stege, triss osv. Den som har bäst pokerhand vid varje sten vinner.

Reglerna är enkla, speciellt om du någon gång har spelat poker och det går väldigt fort. Samtidigt är spelet färgglatt och roligt.

2 spelare, tar runt 20 min och spelas från 8+ år.


8. Targi

Elakt och klurigt!

Bra om båda spelarna är på samma nivå

Targi är ett strategispel som tar dig med på en resa genom öknen. Genom att strategiskt placera dina "targi" - marker på spelplanen (ett rutnät av kort), måste du samla resurser och fånga stammarnas uppmärksamhet för att vinna poäng och förhoppningsvis segra!

Reglerna är lättförståeliga, men strategin är djup och att hitta den optimala vägen till seger är minst sagt klurigt.

Komponenterna är av hög kvalitet och ger en trevlig spelupplevelse.

Det som gör att Targi passar in i listan är hur interaktivt det är mellan de två spelarna. Du måste inte bara fokusera på din egen strategi, utan övervaka och sabotera för din motståndare. Det finns alltid en känsla av spänning och konkurrens i luften.

2 spelare, tar runt 60 min och spelas från 12+ år.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer