Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa brädspelet för två spelare

  • 13 mar 2022
Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Ibland vill man bara ha en lugn spelkväll med bästa vännen eller den man håller kär, andra gånger handlar det om att se vem som är den mest strategiska och tursamma brädspelaren. Här listar jag mina favoriter bland tvåspelar-spelen som jag har spelat. Alla har ett turmoment i att man drar kort, på det sättet blir det inte som Schack, utan spelarna får handskas med förändringens vindar och den ständigt skiftande spelplanen. Här har jag rangordnat spelen efter hur avancerade reglerna är och hur lång speltid man får räkna med.

På bilden syns mina egna upplagor av spelen i listan - här ser vi den ryska premiärministern Chrusjtjov som beordrar romerska legionärer att erövra Pyramiderna på Tatooine från Hannibal och hans elefanter! ...men man kanske inte ska spela alla spelen samtidigt?

1. 7 Wonders: Duel

Snabbt och givande duell-spel

Här är man ledare för stadsstater runt medelhavet som bygger upp sin nation och ett vackert underverk.

Duels är en omdaning av 7 Wonders men för två spelare, den har samma grundtanke med kort som ger resurser att bygga vidare på, eller rena poäng som man vinner spelet med.

Istället för att skicka runt en hand med kort lägger man ut en tablå av kort, varav vissa börjar som dolda och endast vänds upp när man tar bort korten ovanpå. Detta leder till att du måste riskera att servera ett superbra kort till motspelaren för att få det kortet som hjälper en vidare.

Det här är ett bra spel om man har en halvtimma över och vill ha ett stämningsfullt resurshanteringsspel!


2. Commands & Colors: Ancients

Enkelt och realistiskt krigsspel

Ett av de mer enkla men ändå förvånansvärt realistiska krigsspelen jag har spelat, och med tanke på alla expansioner jag har kan jag inte säga annat att detta är min personliga favorit.

I detta spelet leder man olika arméer i kända slag från antiken. Ordergivning sker med hjälp av orderkort, varefter pjäserna stormar fram och slåss för sina liv på slagfältet. Ledare inspirerar trupperna, flanker är extra utsatta, enskilda trupper jagas från slagfältet och andra trycks in och krossas mot de egna leden, allt frambringat ur några enkla regler och tärningsslag.

Varje scenario kommer med en vinjett om hur slaget uppstod och slutade och jag inspireras att göra bättre ifrån mig än generalen vars sandaler jag dragit på mig.

Ett perfekt spel för de som har en timma över och vill känna sig som en av antikens generaler!


3. Star Wars: Rebellion

Asymmetrisk spelform

Expansionen ett måste

Ett måste för alla Star Wars-fans!

I detta asymmetriska spel arbetar rebellerna i det fördolda genom att utföra hemliga uppdrag för att vinna. Imperiespelaren ska istället metodiskt marschera med sina trupper över hela galaxen för att hitta och förstöra rebellernas hemliga bas.

Att spelet är asymmetriskt visar sig både i spelsättet och styrkeförhållandet. Rebellerna har svagare styrkor och vill utföra sabotage av mindre imperiestyrkor, medan imperiespelaren vill bygga fler och bättre styrkor för att sedan krossa rebellerna under sin militära stövel.

Jag ska vara ärlig här och säga att expansionen är ett måste. Den förbättrar hela spelet avsevärt, från att vara ett rätt simpelt spel i stil med Risk, till ett system där varje enhet har en specialförmåga, så till och med en enkel infanterist kan bli en slipad commando-soldat.

Detta spel räcker för en hel spelkväll.


4. Twilight Struggle (Deluxe Edition)

Man känner sig som en världsledare!

Många regler att hålla koll på

Det här spelet handlar om den tidsålder vi kallar Kalla kriget.

Som spelare intar man rollen som en av de två supermakterna och ska medelst påverkan och ibland rentav kupper eller inbördeskrig få olika länder under sitt inflytande och vända dem mot den andra supermakten. Men olika händelser kan påverka spelet i ogynnsamma lägen, såsom Koreakriget, Berlinblockaden och Kubakrisen.

Handlingskort ger en poäng att sätta ut på olika länder för att influera dem antingen politiskt eller militärt, men varje kort innehåller även en specifik händelse ur historien som man kan välja att utföra istället. Men se upp! Har kortet en av din motspelares händelser så sker den automatiskt och kan sätta käppar i hjulet för dig.

Den som gillar ett intrikat spel där man försöker utmanövrera sin motståndare har en spännande eftermiddag att se fram emot.


Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Jag är en brädspelare sedan barnsben, började min karriär med Risk och Monopol men har under mina år upptäckt och spelat allt från enkla "beer & pretzel"-spel till dygnslånga strategispel. Min livslånga erfarenhet har lärt mig att det viktigaste är att man gillar spelet och har roligt när man spelar det. Och det bästa sättet att göra det är att testa så många olika spel som möjligt, så det är det jag gör på min fritid. Jag är medansvarig för brädspelskvällen på vår förening och ansvarar där för att alla har ett brädspel att spela. Så spelar jag en till två nya brädspel i veckan. Allt för att hitta just de spel som tilltalar mig mest.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer