Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Klassiska brädspel

  • 21 nov 2022
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Jakten på det där nya, fräscha spelet som få hunnit spela finns ofta hos oss brädspelare. Men det finns mycket vishet i att blicka bakåt och inte försöka uppfinna hjulet på nytt.

Brädspelsdesign är i många fall iterativ, det vill säga att nya spel bygger på en eller flera äldre designer. Ofta blir dessa nya spel bättre, men inte alltid. I vissa fall kan det vara så att en gammal design håller förvånansvärt bra.

Jag vill med denna lista lyfta fram klassiker som har några år på nacken, men som stått emot tidens oförlåtande förfall. Jag har i vissa fall behövt inkludera nya versioner av originalspelet, men det är oundvikligt då gamla versioner slutat tillverkas. Nya versioner innebär oftast bara små förfiningar av formulan.

Jakten på det där nya, fräscha spelet som få hunnit spela finns ofta hos oss brädspelare. Men det finns mycket vishet i att blicka bakåt och inte försöka uppfinna hjulet på nytt.

Brädspelsdesign är i många fall iterativ, det vill säga att nya spel bygger på en eller flera äldre designer. Ofta blir dessa nya spel bättre, men inte alltid. I vissa fall kan det vara så att en gammal design håller förvånansvärt bra.

Jag vill med denna lista lyfta fram klassiker som har några år på nacken, men som stått emot tidens oförlåtande förfall. Jag har i vissa fall behövt inkludera nya versioner av originalspelet, men det är oundvikligt då gamla versioner slutat tillverkas. Nya versioner innebär oftast bara små förfiningar av formulan.

1. Lost Cities: Kortspel

Hur elakt det kan bli :)

Det blir en del räknande

Lost Cities är ett trevligt litet kortspel för endast två spelare. Det har väldigt simpla regler, som döljer ett oväntat djup. Men har du otur med korten så lär vinsten gå dig förbi!

Båda spelarna får vid spelets början åtta kort på hand. När det är din tur behöver du 1. Placera ett kort. 2. Dra ett nytt kort. Det är allt!

Framför dig har du ett antal olika sektioner där du kan placera dina kort, så kallade "expeditioner". Dessa har passande nog samma färg/bild som korten i din hand. Du behöver placera korten i stigande ordning, och ju fler kort du placerar ju fler poäng får du.

Magin i Lost Cities är hur öppen all information är. Ni ser hela tiden vad den andra personen går efter. Och det är lätt att blockera den andra. Men samtidigt är omgångarna så snabba att du kanske inte hinner blockera din motspelare, du behöver ju skaffa dina egna poäng också!

Från runt 8+ år, endast 2 spelare och tar runt 30 min att spela.

Otroligt snabbt och beroendeframkallande spel där du i viss mån kan styra hur länge spelet ska vara. Rekommenderas varmt, en riktig klassiker.


2. Stone Age

Kul, snabbt och fint

Lite pilligt att ta fram

I Stone Age får du kontroll över en liten stenåldersstam som du behöver hålla vid liv och få att frodas.

Den som gör detta effektivt och har lite tur med tärningarna kommer till slut att segra i detta klassiska worker placement-spel.

Spelet består bland annat av ett fint bräde med olika platser där du kan samla resurser (trä, tegel, sten och guld) och mat till din växande stam.

Ju fler av dina stammedlemmar du samlar på en plats, ju fler tärningar får du kasta för att samla resurserna. Dessa resurser kan du sedan på olika sätt konvertera till segerpoäng, mest segerpoäng i slutet av spelet vinner.

Spelet är enkelt, fint att titta på och det är roligt att hantera alla komponenter. Jag har vid flera tillfällen fått det att fungera även med lite yngre spelare.

Från ca 10+ år, 2-4 spelare och tar 60-90 minuter att spela. En given klassiker som jag har svårt att se någon ogilla.


3. Pandemic (Revised Edition)

Samarbete krävs!

Kan lätt bli att en spelare tar över kommandot över alla

I Pandemic samarbetar 2-4 spelare och gemensamt försöker man stoppa spridningen av 4 olika virus, samtidigt som man samlar ihop resurser till bestående botemedel.

Men det är en strid mot klockan, för varje runda hotar med ett nytt utbrott som kan ske någonstans i världen. Så det är en balansgång i att försöka stoppa spridningen och stoppa virusen helt.

Alla spelare förlorar om ni inte lyckas stoppa smittorna i tid, och likaså vinner alla spelare om ni forskar fram alla fyra botemedel.

Detta är sannerligen en klassiker. Jag älskar hur snabbt det kan gå fel och hur bra samarbete verkligen lönar sig. Och det är en riktigt härlig känsla när ni till slut lyckas!

Från 8+ år, 2-4 spelare och tar ca 45 minuter att spela.


4. Carcassonne (2nd Edition)

Kul att bygga tillsammans!

Tar stor plats på bordet

Carcassonne är ett spel där man tillsammans bygger upp ett medeltida landskap genom att placera ut brickor. Men trots att man bygger tillsammans så tävlar man om att få mer poäng än sina motspelare.

På brickorna finns vägar, kloster och städer som man ibland behöver rotera för att det ska passa in i landskapet. Poäng får man genom att placera ut sina spelarpjäser, "meeplar", på brickorna.

Säg att det finns en påbörjad väg som du adderar till med din bricka, då kan du ta en av dina meeplar och placera på vägen. Detta är nu DIN väg, och om den senare byggs färdigt (det finns en start och ett slut på vägen) så får du poäng för hur lång vägen är. Kloster, städer och andra brick-typer fungerar på ett liknande sätt.

Regelverket är enkelt men djupet finns där för mer erfarna spelare, vilket gör spelet flexibelt för många olika spelartyper och åldrar. Från runt 7+ år, 2-5 spelare och spelet tar 30-45 min.

Tips: Kör alltid med varianten att man ständigt har tre brickor på handen, detta limiterar tur-aspekten och gör det roligare!


5. Caylus 1303

Tillfredsställande pussel

Kan bli elakt, om spelarna vill

Här fuskar jag lite. "Caylus" släpptes 2005 och "Caylus 1303" släpptes 2019. Det är i praktiken samma spel, men "1303" är en mer strömlinjeformad upplevelse.

Caylus är ett så kallat worker placement-spel, där man placerar ut sina "meeplar" för att ta en action (handling). Andra spelare är därefter blockerade från att ta samma action.

Alla platser där man kan ta actions går utefter en väg på brädet framför er, och när alla spelare känner sig nöjda med sina placeringar startar man aktiveringen av platserna.

Det finns dock ett krux... längs med denna väg finns Provosten, en pjäs som spelarna kan flytta runt. Hade du tänkt aktivera en riktigt bra action längre fram på vägen? Synd, en motspelare flyttade Provosten på ett sådant sätt att din action inte blir av.

Det kan bli lite elakt, men det är en tillfredsställande design som i denna nya version går relativt snabbt samtidigt som det är ett härligt pussel att försöka lista ut. Spelas från 10+ år, 2-5 spelare (bäst med 3-4) och tar 60-90 min.


6. Ticket to Ride: Europe

Enkelt och kul!

Lite pilligt att ta fram alla tågen

Ticket to Ride är ett populärt spel med en bred målgrupp.

En fördel är att det även fungerar för personer som vanligtvis inte spelar så mycket brädspel. Reglerna är enkla och ett parti behöver inte ta så lång tid.Samtidigt tycker jag att det fungerar bra för mer hårdnackade gamers också. En bedrift som inte många spel löser!

Ditt mål i spelet är att bygga ett nätverk av järnvägsspår som sedan kopplar samman två resmål du i hemlighet sitter och håller på. Detta ger dig olika mängd poäng beroende på hur svår rutten är att bygga klart.

Rundorna går oerhört fort då du antingen plockar upp tågkort, eller placerar ut tågen på spelbrädet. Simpelt, men effektivt. Och framförallt roligt!

Spelas med 2-5 spelare, från ca 8+ år och tar 30-60 min.


7. Agricola

Utmanande, härligt när man lyckas!

Tungt, kan ta tid för vissa spelare

Agricola tar omkring 30 minuter per spelare och är onekligen det mest komplicerade spelet på denna lista.

Du spelar som bonde som försöker odla mat, avla djur och förbättra sin levnadsstandard. Den som i slutet av spelet har vuxit sig störst, frodigast och allsidigast kommer att ta hem vinsten.

Varje spelare börjar med en egen liten farm, ett par hus och ett par arbetare. Dessa arbetare kan du sedan använda till att införskaffa resurser och djur, uppföra byggnader och utveckla din farm. Varje spelare har tillgång till ett antal kort som låter en specialisera sig på olika områden.

När det är din tur placerar du en av dina arbetare på en handlingsplats (på dessa platser kan endast en arbetare befinna sig, så det blir snabbt tajt). Så kan man också summera Agricola: tajt, snålt om mat, begränsat med plats och ständigt lite ångestframkallande.

Inte ett spel för alla, men om du vill dela en stram upplevelse med några bevandrade brädspelare så är detta för dig!

Spelas från 12+ år med 1-5 spelare (men bäst med 3-4) och tar 30-120 min.


8. Catan: Starfarers (2019 Edition)

Snällare än originalet, fina pjäser

Väldigt stor låda

Även om du sällan spelar brädspel har du kanske hört talas om Catan som är en riktig klassiker från 1995. Med hjälp av tärningar rullar du fram resurser såsom trä, vete och får. Sedan försöker du använda dessa resurser för att vinna spelet.

Catan: Starfarers är en spinn på formatet där vi istället flyttar ut i rymden! Denna version är snällare, det är inte lika viktigt vad dina tärningskast ger då det finns andra sätt att få tag i resurser. Du blir inte heller lika lätt blockerad, utan har alltid vägar framåt.

För att vinna behöver du sprida ut dina skepp i galaxen, samla på dig resurser, bygga rymdhamnar och kolonisera planeter. Du kan avancera genom att uppgradera ditt rymdskepp och inleda handel med olika utomjordingar.

Spelas från 14+ år med 3-4 spelare och tar runt 120 min.


Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer