Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Klassiska brädspel

4 mars 2024

Jakten på det där nya, heta spelet som få hunnit spela finns ofta hos oss brädspelare. Men det finns mycket vishet i att blicka bakåt och inte försöka uppfinna hjulet på nytt.

Brädspelsdesign är i många fall iterativ, det vill säga att nya spel bygger på en eller flera äldre designer. Ofta blir dessa nya spel bättre, men inte alltid. Ibland kan det vara så att en äldre design håller förvånansvärt bra.

Jag vill med denna lista lyfta fram klassiker som har några år på nacken, men som stått emot tidens oförlåtande förfall. Jag har i vissa fall behövt inkludera nya versioner av originalspelet, men det är oundvikligt då gamla versioner slutat tillverkas. Nya versioner innebär oftast små förfiningar av grunddesignen.

1. Lost Cities: Kortspel

Hur elakt det kan bli :)

Man räknar en del poäng, penna och papper behövs!

Lost Cities är ett trevligt litet kortspel för endast två spelare. Det har väldigt simpla regler, som döljer ett oväntat djup. Men har du otur med korten så lär vinsten gå dig förbi!

Båda spelarna får vid spelets början åtta kort på hand. När det är din tur behöver du 1. Placera ett kort. 2. Dra ett nytt kort. Det är allt!

Framför dig har du ett antal olika sektioner där du kan placera dina kort, så kallade "expeditioner". Dessa har passande nog samma färg/bild som korten i din hand. Du behöver placera korten i stigande ordning, och ju fler kort du placerar ju fler poäng får du.

Magin i Lost Cities är hur öppen all information är. Ni ser hela tiden vad den andra personen går efter. Och det är lätt att blockera den andra. Men samtidigt är omgångarna så snabba att du kanske inte hinner blockera din motspelare, du behöver ju skaffa dina egna poäng också!

Från runt 8+ år, endast 2 spelare och tar runt 30 min att spela.

Otroligt snabbt och beroendeframkallande spel där du i viss mån kan styra hur länge spelet ska vara. Rekommenderas varmt, en riktig klassiker.


2. El Grande

Strategiskt & spännande

Kanske att jag föredrar den äldre versionens estetik

I El Grande spelar man för att kontrollera kartan man har framför sig (ett så kallat "Area control game"). Man får poäng baserat på hur mycket kontroll man har över spelplanen. Du har alltid intressanta beslut att fatta och vad de andra spelarna gör påverkar dig.

Kartan i fråga är över 1400-talets Spanien och i den nya versionen från 2023 är den uppdaterad med härliga färger och bättre läsbarhet.

Under nio rundor kommer alla runt bordet att spela kort och placera ut träkuber i ett försök att få mer kontroll än övriga spelare. Vissa områden är värda mer än andra och poängen räknas först i omgång 3, 6 och 9, så timingen är också viktig.

Fungerar från 12+ år, 2-5 spelare och tar runt 1-2 timmar.

Jag älskar El Grande. Enligt mig har inget spel gjort "area control" bättre sedan det släpptes.


3. The Castles of Burgundy

Solid, kul speldesign

Svårt att lära sig vad alla brickorna gör

The Castles of Burgundy är en klassiker som jag relativt nyligen börjat spela. Och efter att först ha varit lite skeptisk så måste jag säga att den förtjänar sin plats i en av mina listor.

Spelet går ut på att du varje runda rullar två tärningar. Med tärningarnas valörer ska du sedan lägga beslag på olika brickor och sedan placera ut dessa brickorna i ditt kungadöme.

Brickorna gör en hel massa saker, givetvis med slutmålet att ge dig segerpoäng. Det trevliga är att det finns så många olika vägar till vinst. Kanske fokuserar du på djurbrickorna och får massor av poäng, eller kanske på handel/sjöfart? Allting är balanserat och du får bonusar om du är först med att fylla i områden på ditt bräde.

Besluten är alltid roliga och även om du inte får vad du helst hade velat ha en omgång så får du säkerligen någonting som är nästan lika bra.

Friktionsfritt och trevligt!

Spelas från 12+ år, 2-4 spelare och tar 60-90 min.


4. Carcassonne

Kul att bygga tillsammans!

Tar stor plats på bordet

Carcassonne är ett spel där man tillsammans bygger upp ett medeltida landskap genom att placera ut brickor. Men trots att man bygger tillsammans så tävlar man om att få mer poäng än sina motspelare.

På brickorna finns vägar, kloster och städer som man ibland behöver rotera för att det ska passa in i landskapet. Poäng får man genom att placera ut sina spelarpjäser, "meeplar", på brickorna.

Säg att det finns en påbörjad väg som du adderar till med din bricka, då kan du ta en av dina meeplar och placera på vägen. Detta är nu DIN väg, och om den senare byggs färdigt (det finns en start och ett slut på vägen) så får du poäng för hur lång vägen är. Kloster, städer och andra brick-typer fungerar på ett liknande sätt.

Regelverket är enkelt men djupet finns där för mer erfarna spelare, vilket gör spelet flexibelt för många olika spelartyper och åldrar. Från runt 7+ år, 2-5 spelare och spelet tar 30-45 min.

Tips: Kör alltid med varianten att man ständigt har tre brickor på handen, detta limiterar tur-aspekten och gör det roligare!


5. Stone Age

Kul, snabbt och fint

Lite pilligt att ta fram

I Stone Age får du kontroll över en liten stenåldersstam som du behöver hålla vid liv och få att frodas.

Den som gör detta effektivt och har lite tur med tärningarna kommer till slut att segra i detta klassiska worker placement-spel.

Spelet består bland annat av ett fint bräde med olika platser där du kan samla resurser (trä, tegel, sten och guld) och mat till din växande stam.

Ju fler av dina stammedlemmar du samlar på en plats, ju fler tärningar får du kasta för att samla resurserna. Dessa resurser kan du sedan på olika sätt konvertera till segerpoäng, mest segerpoäng i slutet av spelet vinner.

Spelet är enkelt, fint att titta på och det är roligt att hantera alla komponenter. Jag har vid flera tillfällen fått det att fungera även med lite yngre spelare.

Från ca 10+ år, 2-4 spelare och tar 60-90 minuter att spela. En given klassiker som jag har svårt att se någon ogilla.


6. Ticket to Ride: Europe

Enkelt och kul!

Lite pilligt att ta fram alla tågen

Ticket to Ride är ett populärt spel med en bred målgrupp.

En fördel är att det även fungerar för personer som vanligtvis inte spelar så mycket brädspel. Reglerna är enkla och ett parti behöver inte ta så lång tid. Samtidigt tycker jag att det fungerar bra för mer hårdnackade gamers också. En bedrift som inte många spel löser!

Ditt mål i spelet är att bygga ett nätverk av järnvägsspår som sedan kopplar samman två resmål du i hemlighet sitter och håller på. Detta ger dig olika mängd poäng beroende på hur svår rutten är att bygga klart.

Rundorna går oerhört fort då du antingen plockar upp tågkort, eller placerar ut tågen på spelbrädet. Simpelt, men effektivt. Och framförallt roligt!

Från ca 8+ år, 2-5 spelare och tar 30-60 minuter att spela.


7. Agricola

Utmanande, härligt när man lyckas!

Tungt, kan ta tid för vissa spelare

Agricola tar omkring 30 minuter per spelare och är onekligen det mest komplicerade spelet på denna lista.

Du spelar som bonde som försöker odla mat, avla djur och förbättra sin levnadsstandard. Den som i slutet av spelet har vuxit sig störst, frodigast och allsidigast kommer att ta hem vinsten.

Varje spelare börjar med en egen liten farm, ett par hus och ett par arbetare. Dessa arbetare kan du sedan använda till att införskaffa resurser och djur, uppföra byggnader och utveckla din farm. Varje spelare har tillgång till ett antal kort som låter en specialisera sig på olika områden.

När det är din tur placerar du en av dina arbetare på en handlingsplats (på dessa platser kan endast en arbetare befinna sig, så det blir snabbt tajt). Så kan man också summera Agricola: tajt, snålt om mat, begränsat med plats och ständigt lite ångestframkallande.

Inte ett spel för alla, men om du vill dela en stram upplevelse med några bevandrade brädspelare så är detta för dig!

Spelas från 12+ år med 1-5 spelare (men bäst med 3-4) och tar 30-120 min.


8. Catan: Starfarers (2019 Edition)

Snällare än originalet, fina pjäser

Väldigt stor låda

Även om du sällan spelar brädspel har du kanske hört talas om Catan som är en riktig klassiker från 1995. Med hjälp av tärningar rullar du fram resurser såsom trä, vete och får. Sedan försöker du använda dessa resurser för att vinna spelet.

Catan: Starfarers är en spinn på formatet där vi istället flyttar ut i rymden! Denna version är snällare, det är inte lika viktigt vad dina tärningskast ger då det finns andra sätt att få tag i resurser. Du blir inte heller lika lätt blockerad, utan har alltid vägar framåt.

För att vinna behöver du sprida ut dina skepp i galaxen, samla på dig resurser, bygga rymdhamnar och kolonisera planeter. Du kan avancera genom att uppgradera ditt rymdskepp och inleda handel med olika utomjordingar.

Spelas från 14+ år med 3-4 spelare och tar runt 120 min.


Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons