
1. Beyond the Sun
Alltid intressanta beslut, taktiskt
Svårt att läsa text med 3+ spelare
Beyond the Sun är ett enastående spel för den lite mer invigde brädspelaren. Har du erfarenhet av komplexa spel så är du skyldig dig själv att testa detta mästerverk.
I spelet ska du försöka kolonisera planeter, forska fram nya teknologier och hantera din strama ekonomi. Gör du detta på ett effektivt sätt kanske du till och med kan göra anspråk på en achievement. När ett visst antal achievements har tagits räknar man ihop poängen och en segrare krönas.
När det är din tur väljer du en handling du vill utföra (t. ex kolonisera planeter) och sedan producerar du en resurs som behövs för framtida handlingar. Att du endast gör en handling varje runda gör att detta till synes komplexa spel faktiskt är väldigt snabbt och enkelt, speciellt efter ett par spel.
Oavsett om du fokuserar på att forska fram nya teknologier eller kolonisera planeter så känns valen alltid intressanta och roliga.
Passar från 14+ år, 2-4 spelare och tar runt 100 min att spela.
2. Azul
Produktionskvalitén och det dolda djupet i mekanikerna
Kan bli riktigt elakt, vilket inte alla uppskattar
Ett av mina mest spelade spel. Och ett riktigt bra exempel på ett enkelt spel med mer djup än vad man först tror!
Du får här i uppdrag att placera ut vackert utformade brickor i olika mönster. Detta är till en början enkelt men blir snart klurigare. Om du är uppmärksam kan du se precis vad din/dina motspelare har för sig och stoppa dom!
Poäng får du genom att placera brickor tätt intill varandra, samla alla av en färg eller genom att skapa lod/vågräta linjer. Gör du detta lite bättre än dina motståndare så kommer du att koras till segrare.
Azul är för mig ett fruktansvärt bra abstrakt spel som aldrig kommer att lämna min samling. Hög kvalité och man blir aldrig trött på det.
Passar från 8 års ålder och uppåt. Man kan vara 1-4 spelare, fast det är som roligast när man är 2-3 personer.
3. Spirit Island
Mycket spel för pengarna, flexibel svårighetsgrad
Komplext, speciellt med 3+ spelare
Spirit Island en unik och djup spelupplevelse med komplex strategi, samarbetsfokus och varierande utmaningar.
Det är också ett av de få spelen som fått min hjärna att smälta av de många valalternativen som finns till hands.
På en ö där flertalet magiska väsen huserar invaderar en dag europeiska stormakter. Men andarna och de fredliga öborna kommer inte ge sig utan en kamp. Det blir ert uppdrag att få bort kolonisatörerna innan dom får fotfäste och på så sätt tillsammans vinna spelet.
Detta görs genom att man spelar kort som symboliserar sin andes många talanger. Ni kan hela tiden se var de invaderande styrkorna kommer att slå till härnäst, så det är upp till er att planera var era krafter gör mest verkan.
Spelet går att göra både svårare och enklare och det finns ett par expansioner för den som fastnar ordentligt.
Ett otroligt väldesignat spel som jag varmt rekommenderar!
Passar från ca 14+ år, 1-4 spelare och tar 90-120 min att spela.
4. High Society
Endast 16 kort, enkelt, hur kul som helst
Spelar man ofta kan korten slitas ut
High Society är ett så kallat auktionsspel, där spelarna tävlar om prestige och rikedom genom att buda på exklusiva föremål.
Du har en begränsad mängd pengar att spendera och måste noga överväga varje bud. Varje föremål har ett visst poängvärde, och du vill maximera dina poäng genom att samla de mest prestigefyllda sakerna.
Alla får en bunt med pengar, sedan vänds ett av dom totalt 16 korten upp som behöver budas på. I slutet av spelet är det den som budat hem de mest prestigefyllda korten som vinner.
Vissa av korten är dessutom negativa kort som man behöver buda bort för att undvika, vilket skapar lite roliga situationer.
Det finns dock en twist... den som i slutet av spelet har minst pengar kvar förlorar, oavsett hur mycket prestige/poäng du har samlat. Det gäller alltså att buda hem de bästa korten, men samtidigt inte ha minst pengar kvar!
Ett underbart spel som jag alltid försöker få till bordet!
Spelas från 10+ år, 3-5 spelare och tar 15-30 min att spela.
5. Wingspan (2nd Edition)
Kvalitén på alla komponenterna.
Vinnaren är ofta den som har lite extra tur med korten...
I Wingspan är alla spelare fågelskådare som försöker locka till sig fåglar, och man samlar poäng med hjälp av fåglarnas unika egenskaper.
I början av spelet får du välja ett antal fåglar och ett bonuskort. Detta förstaval ger dig en fingervisning framåt i hur du kan samla poäng under spelets gång.
Du kan antingen samla mat för att locka till dig nya fåglar, eller lägga ägg på redan spelade fåglar (äggen ger poäng och kan aktivera olika fågelkrafter), eller så kan du helt enkelt dra nya fåglar från kortleken.
Man spelar fyra rundor och varje runda avslutas med ett kollektivt uppdrag som alla fightas över. Vinnaren är den spelare som efter fyra rundor har lyckats samla flest poäng.
Spelet flyter på bra och är inte så komplicerat som det först ser ut. Komponenterna är otroligt välproducerade och man lär sig mycket om de olika fåglarna.
Wingspan toppar försäljningslistorna, och har vunnit priser i flera år nu. Det är ett riktigt trevlig spel som jag tror faller många i smaken.
Passar från 10+ år, 1-5 spelare och tar ca 4+-70 min att spela.
6. My City
Snabbspelat och kul!
Reglerna kunde varit tydligare
My City skapades av den legendariska brädspelsdesignern Dr. Reiner Knizia (min favoritdesigner)
My City är ett Polyomino-spel (tänk Tetris) där man försöker placera sina brickor på ett så effektivt sätt som möjligt. Twisten är att det också är ett så kallat "Legacy-spel" där ditt spelbräde sakta men säkert förändras från omgång till omgång.
Detta medför även att reglerna kommer i små portioner, så vad som verkar vara ett nästan för enkelt spel utvecklas ett par omgångar in till något mer intressant.
Om tanken på ett Legacy-spel skrämmer lite så finns det även ett alternativt spelsätt där du kan hoppa över Legacy-elementen.
Spelet är lika kul att spela med barn från ca 8 års ålder som i ett vuxet sällskap. Man kan vara 1-4 stycken spelare (det går alltså att spela ensam).
7. Dominion (2nd Edition)
Du kan skräddarsy din upplevelse
Mycket blandande av korten
Dominion är en så kallad "Deck builder" där allt kretsar kring de 500 (!) korten som finns i lådan.
Alla spelare börjar med tio kort. Tre av dessa är segerpoängskort och resterande är "koppar" - ditt betalmedel att köpa nya, bättre kort.
Segerpoängskorten är viktiga, för i slutet av spelet vinner personen som har flest segerpoäng. Men under spelets gång tar dom bara plats i din lek.
Med dina kopparkort kan du däremot köpa nya kort som kan göra din lilla korthög bättre. Dessa nya kort kan ge dig mer köpkraft, låta dig dra mer kort, bli av med sämre kort eller till och med attackera dina motståndare.
Och häri ligger magin av Dominion. De korten som finns att köpa förändras alltid från spel till spel. Det är därför det finns så många kort i lådan, man använder dom aldrig samtidigt. Nya strategier finns alltid att utforska!
Passar från 13 års ålder och med 2-4 spelare. Men för min del bäst med 2. Ett av de bättre sätten du kan spendera 30 minuter med din partner :)
8. Everdell
Produktionskvalitén, fint och mysigt
Kan kännas lite orättvist ibland
Everdell är en hybrid mellan tablåbyggande och arbetsplacering (tableau building & worker placement), där du axlar rollen som en ledare för en flock med djur.
Du vill samla resurser, bygga byggnader och i slutändan samla fler segerpoäng än dina motståndare och på så sätt vinna.
För mig är det inte spelmekaniken som får spelet att platsa in på listan. Faktum är att jag varit med om att spelet vacklat lite när någon har otur med korten. Everdell platsar in i listan för att det är så hejdlöst vackert. Allt från det blickfångande trädet och konsten på alla korten till resurskomponenterna.
Det är mysigt att slå sig ner framför Everdell och kliva in i denna fantasifulla värld, och samtidigt få spela ett riktigt trevligt spel.
Spelas från 10+ år, 1-4 spelare och tar 40-80 min.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer