Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa brädspelet

  • 21 sep 2022
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Här har vi spelen som ligger mig lite extra varmt om hjärtat just nu. Det är en salig blandning med olika nivåer av komplexitet och situationer där dom passar att ta fram. Jag skulle aldrig tacka nej till ett parti med något av spelen, för dom är i särklass dom bästa för mig just nu. Håll till godo!

Här har vi spelen som ligger mig lite extra varmt om hjärtat just nu. Det är en salig blandning med olika nivåer av komplexitet och situationer där dom passar att ta fram. Jag skulle aldrig tacka nej till ett parti med något av spelen, för dom är i särklass dom bästa för mig just nu. Håll till godo!

1. Beyond the Sun

Alltid intressanta beslut, taktiskt

Svårt att läsa text med 3+ spelare

Beyond the Sun är ett fantastiskt spel för den lite mer invigde. Har du erfarenhet av komplexa spel så är du skyldig dig själv att testa detta mästerverk.

I spelet ska du försöka kolonisera planeter, forska fram nya teknologier och hantera din strama ekonomi. Gör du detta på ett effektivt sätt kanske du till och med kan göra anspråk på en achievement. När ett visst antal achievements har tagits räknar man ihop poängen och en segrare krönas.

När det är din tur väljer du en handling du vill utföra och sedan producerar du en resurs som behövs för framtida handlingar. Att du endast gör en handling varje runda gör att detta till synes komplexa spel faktiskt är väldigt snabbt och enkelt, speciellt efter ett par spel.

Oavsett om du fokuserar på att forska fram nya teknologier eller kolonisera planeter så känns valen alltid intressanta och roliga.

Passar från 14+ år, 2-4 spelare och tar runt 100 min att spela.

Mitt absoluta favoritspel 2021!


2. Kakerlakkpoker

Spänningen som hela tiden stiger

Djuret kunde haft bättre design

Kackerlackspoker som det heter på svenska tar konceptet att bluffa och drar det till sin spets. Är du inte bekväm med att ljuga, så håll dig borta.

Jag kan inte räkna hur många gånger jag introducerat detta spel till en ny grupp och det bara funkar. Det har vid ett flertal tillfällen fungerat så bra att dom köpt spelet själva.

Reglerna är enkla: se till att inte bli fast med för många djur av samma art framför dig. Kruxet? Du sitter med en hand av djur som du måste skicka vidare till dina motspelare. Och varje gång du gör det behöver du uppge vad för djur du skickar (här kan du då ljuga öronen av dig).

Om mottagaren av detta kort synar din bluff ELLER tror att du talar sanning (och har rätt) så får du djuret framför dig. Om mottagaren har fel så hamnar djuret istället hos dom. Mottagaren kan även välja att skicka vidare till nästa person om de inte vill/vågar syna :)

Spelet fungerar utmärkt från runt 7 års ålder och man kan vara 3-6 spelare.

Ett måste i samlingen!


3. Azul

Produktionskvalitén

Kan lätt bli lite elakt

Helt klart det vackraste spelet på denna listan. Och ytterligare ett exempel på ett enkelt spel med mer djup än vad man först inser.

Du får här i uppdrag att placera ut vackert utformade brickor i olika mönster. Detta är till en början enkelt men blir snart klurigare. Om du är uppmärksam kan du se precis vad din/dina motspelare har för sig och stoppa dom!

Azul är för mig en klassiker som har spelats många gånger och som aldrig kommer lämna min samling. Ett av få spel som jag kunnat köra med min fru och fått det att klicka.

Passar från 8 års ålder och uppåt. Man kan vara 1-4 spelare, fast det är som roligast när man är 2-3 personer.

Hög kvalité och man blir aldrig less!


4. Dominion (2nd Edition)

Du kan skräddarsy din upplevelse

Mycket blandande av korten

Dominion är en så kallad "Deck builder" där allt kretsar kring de 500 (!) korten som finns i lådan.

Alla spelare börjar med tio kort. Tre av dessa är segerpoängskort och resterande är "koppar" - ditt betalmedel att köpa nya, bättre kort.

Segerpoängskorten är viktiga, för i slutet av spelet vinner personen som har flest segerpoäng. Men under spelets gång tar dom bara plats i din lek.

Med dina kopparkort kan du däremot köpa nya kort som kan göra din lilla korthög bättre. Dessa nya kort kan ge dig mer köpkraft, låta dig dra mer kort, bli av med sämre kort eller till och med attackera dina motståndare.

Och häri ligger magin av Dominion. De korten som finns att köpa förändras alltid från spel till spel. Det är därför det finns så många kort i lådan, man använder dom aldrig samtidigt. Nya strategier finns alltid att utforska!

Passar från 13 års ålder och med 2-4 spelare. Men för min del bäst med 2. Ett av de bättre sätten du kan spendera 30 minuter med din partner :)


5. Jaipur

Liten låda med härliga komponenter

Man kan ha otur med korten

Jaipur är ett fantastiskt litet kortspel för två spelare. Det är enkelt att ta fram, går snabbt att spela och fortsätter att vara roligt gång efter gång.

Ni börjar med fem kort på hand och på din tur har du två val. Antingen plockar du upp kort, eller så säljer du kort från din hand. Du kan plocka upp fler kort av samma sort som du redan sparat för att få bonusar. Men du kan även sälja korten snabbt för att få mer poäng.

Till din hjälp har du kamelkort, vilka i sig själva inte ger några poäng, men som kan användas för att få tag i fler kort senare. En omgång går snabbt och enligt reglerna är det bäst av tre som gäller, men man kan såklart köra bara en omgång om man vill ha ett riktigt snabbt spel.

Reglerna är enkla, men det finns utrymme för taktik. Som ett extra plus är komponenterna utmärkta.

Spelas med 2 spelare, tar runt 20 min och från 10+ år.

Bonustips: Pearls är nästan samma spel, fast kan spelas med 2-6 spelare.


6. My City

Snabbspelat och kul!

Reglerna kunde varit tydligare

My City skapades av den legendariska brädspelsdesignern Dr. Reiner Knizia (som för övrigt faktiskt återkommer senare i listan).

My City är ett Polyomino-spel (tänk Tetris) där man försöker placera sina brickor på ett så effektivt sätt som möjligt. Twisten är att det också är ett så kallat "Legacy-spel" där ditt spelbräde sakta men säkert förändras från omgång till omgång.

Detta medför även att reglerna kommer i små portioner, så vad som verkar vara ett nästan FÖR enkelt spel utvecklas ett par omgångar in till något mer intressant.

Om tanken på ett Legacy-spel skrämmer lite så finns det även ett alternativt spelsätt där du kan hoppa över Legacy-elementen.

Spelet är lika kul att spela med barn från ca 8 års ålder som i ett vuxet sällskap. Man kan vara 1-4 stycken spelare (det går alltså att spela ensam).


7. Patchwork

Brickorna är härliga att hantera och kolla på, mysigt!

Tar ganska stor plats på bordet

Patchwork är ett riktigt mysigt spel som endast kan spelas av två spelare.

Det är ett Polyomino-spel (Tetris) där du vill passa in de olika formerna till ett heltäckande lapptäcke.

När det är din tur så har du alltid tre olika brickor att välja från. Brickorna kommer ha två olika kostnader, tid och "knappar". För att vinna en omgång i Patchwork behöver du balansera dessa två resurser och täcka så mycket av ditt lapptäcke som möjligt - för varenda litet hål i ditt täcke ger minuspoäng i slutet av spelet.

Väldigt underhållande och snabbspelat spel som jag varmt rekommenderar. Ett perfekt "par-spel"

Spelas med 2 spelare, tar 15-30 min och från 8+ år.


Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer