Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sällskapsspelen för barn

  • 22 nov 2022
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Att involvera barnen i analoga aktiviteter tycker jag känns härligt nu för tiden. Att kunna ta en paus från skärmar och andra aktiviteter, sätta sig ner och interagera med ett brädspel är otroligt mysigt och givande.

Med denna listan vill jag försöka inspirera till att spela mer med dom allra yngsta. Alla spel i listan kan spelas runt åldrarna 3-8 år. Jag vill även nämna att det finns några godbitar i min lista med roliga familjespel som också hade kunnat platsa här.

Att involvera barnen i analoga aktiviteter tycker jag känns härligt nu för tiden. Att kunna ta en paus från skärmar och andra aktiviteter, sätta sig ner och interagera med ett brädspel är otroligt mysigt och givande.

Med denna listan vill jag försöka inspirera till att spela mer med dom allra yngsta. Alla spel i listan kan spelas runt åldrarna 3-8 år. Jag vill även nämna att det finns några godbitar i min lista med roliga familjespel som också hade kunnat platsa här.

1. Ice Cool

Spelplanen som man bygger ihop

Lite svårt för de allra minsta

Direkt när du öppnar lådan kommer du inse att det är något speciellt med Icecool. Här finns nämligen flera lådor som du på ett smart vis sätter ihop till en spelplan.

På insidan av spelplanen ska ni därefter finger-snärta små plastpingviner så exakt som möjligt. En spelare får till uppgift att jaga alla andra, och resterande spelare ska försöka snärta sin pingvin genom små dörröppningar och på så sätt få en fisk (detta ger poäng).

Så fort alla spelare blivit tagna av jägaren (en tagen spelare får fortsätta spela som vanligt) eller en spelare fångat alla sina fiskar börjar en ny omgång. Nästa omgång blir en annan spelare den som jagar. När alla jagat en gång ser man vem som fått mest poäng och därmed vunnit spelet.

Det krävs lite fingerfärdighet, så spelet är kanske inte för de allra minsta. Men från 6 år och uppåt kan man ha otroligt roligt i runt 30 minuter. Man kan vara upp till 4 spelare.

Helt klart min och barnens favorit!


2. Loopin' Louie

Snabbt, kul och härligt!

Krävs batterier

Loopin' Louie kom ut redan 1992, och det finns en anledning till att det fortfarande är kvar på marknaden.

I mitten av bordet placerar man ett batteri-drivet plastflygplan där den lömska Louie är redo att försöka stjäla era hönor. Så fort man aktiverar Louie kommer han börja flyga runt, och alla spelare försöker försvara sina hönor genom att trycka på en liten paddel. Denna får Louie att flyga vidare mot övriga spelare (om man timar rätt).

Extremt underhållande, spännande och enkelt. Alla komponenter är robusta och passar för dom allra minsta (spelet är även kul för oss vuxna).

Spelas från 3+ år, med 1-4 spelare och tar runt 5 minuter per omgång. Men ni lär vilja spela flera gånger!


3. Zombie Kidz Evolution

Minimala regelverket

Kanske lite för tunt spelmekaniskt för den mer inbitne

I Zombie Kidz Evolution ska man tillsammans stoppa alla zombies som försöker ta sig in i ens skola.

Spelet börjar väldigt enkelt med ett nästan obefintligt regelverk. Men efter varje spelomgång justeras reglerna något genom att man öppnar kuvert som förändrar spelupplevelsen på något sätt. Denna typ av spel kallas Legacyspel, och Zombie Kidz är det första legacyspelet för barn.

Vad som är kul är att man kan få med dom riktigt unga spelarna då reglerna är simpla och speltiden kort. Samtidigt hålls det hela fräscht och kul eftersom spelreglerna sakta men säkert förändras.

En riktig fullträff som jag starkt kan rekommendera.

Spelas från ca 5+ år, med 2-4 spelare och tar runt 5-15 minuter per omgång.


4. Dobble

Supersnabbt!

Kunde varit lite rejälare kort

Dobble är genialiskt i sin enkelhet. Spelet består av 55 kort med 8 olika symboler. Jämför du två kort, vilka två kort som helst, så finns det alltid två symboler som matchar.

Regelhäftet ger flera alternativ på hur man kan spela. Men gemensamt är att man vill vara den snabbaste spelaren att hitta den matchande symbolen.

Kanske får alla spelare ett uppvänt kort och ytterligare ett kort vänds upp i mitten av bordet. Den spelare som först hittar den matchande symbolen får ta kortet i mitten. Den med flest kort vinner.

Dobble är härligt av ett par olika anledningar. Det finns knappt några regler och det är otroligt snabbspelat. Det kostar väldigt lite och tar lite plats.

Spelas från runt 5+ år, tar ca 10-15 min och med 2-8 spelare.


5. Fantastic Park

Stora sköna brickor & väldigt få regler

Kanske hade kunnat vara realistiska djur istället?

Fantastic Park är ett enkelt och härligt spel där man gemensamt bygger en stor djurpark fylld med fantasifulla djur.

Man turas om att lägga ner brickor med djur i olika färger och på så sätt skapar man större och mindre grupper med hjälp av de olika färgerna. När man bara har en bricka kvar så visar man denna för varandra. Den här sista brickan dikterar hur många poäng du får för omgången.

Har du sparat på ett gult djur så vill du ha en så stor samling gula djur som möjligt ute i parken. Detta skapar en kul dynamik mellan spelarna då man kan ta rygg på en motståndares favoritfärg, men man kan lika enkelt bryta upp stora grupper genom att lägga ner sin egen bricka.

Otroligt enkelt att komma igång, väldigt få regler och rejäla brickor gör detta till ett ypperligt spel för de allra yngsta.

Spelas med 2-5 spelare, från runt 7 år och tar ca 30 min.


6. Rymdisar

Rymdstenarna är läckra

Lite tråkigt för äldre barn

Rymdisar är ett kanonfint spel för dom allra minsta. Spelas från 4+ år, 2-4 spelare och tar runt 20 min.

Målet med spelet är att samla fem stycken rymdstenar av samma färg. Detta görs genom att slå en tärning och flytta din spelpjäs runt den egenbyggda spelplanen.

Reglerna är superlätta, spelet går snabbt och jag tycker att komponenterna är fina. De små brukar gilla att man samlar på faktiska rymdstenar som är fina att se på och hantera.

Ett riktigt bra spel att börja barnets brädspelsresa med.


7. Vem Där?

Tar 20 sekunder att starta

Föredrar gamla versionen med korten

Jag försöker oftast att rekommendera spel som inte alla känner till. Men ibland så tåls även klassikerna att omnämnas.

Vem där? är ett enkelt spel där man ska använda uteslutningsmetoden för att klura ut vem din motståndare är. Detta görs genom att man turas om att ställa frågor och med hjälp av svaren utesluta fler och fler personer.

Spelet finns i några olika versioner, men dom fungerar alla på samma sätt. Det är enkelt, roligt och kanske bäst för dom allra yngsta.

Spelas från runt 5+ år, 2 spelare (kanske ett par lag?) och tar ca 10 min.


8. Toc Toc Woodman

Otroligt charmigt och kul!

Två yxor hade varit trevligt

Här har vi en härlig spinn på klassikern Jenga, där man först bygger ihop en trädstam av plast mellan spelarna. Därefter turas man om att hugga denna trädstam med den medföljande plastyxan.

Målet är att få loss "barkbitarna" utan att stammen faller. Bark ger poäng, stam-delarna ger minuspoäng. That's it!

Spelas från 5+ år, 2-7 spelare och tar runt 10 min att spela.

Detta är ett enkelt, väldigt charmigt och roligt spel. TocToc lyckas alltid locka fram skrattet för alla inblandade!


Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer