Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sällskapsspelen för barn
  • 25 okt 2023
Christian Jensen
Christian JensenExpert inom sällskapsspel

Att involvera barnen i analoga aktiviteter tycker jag känns härligt. Att kunna ta en paus från skärmar och andra aktiviteter, sätta sig ner och interagera genom ett brädspel är otroligt mysigt och givande.

Med denna listan vill jag försöka inspirera till att spela mer med de allra yngsta. Alla spel i listan kan spelas runt åldrarna 3-8 år. Jag vill även nämna att det finns några godbitar i min lista med roliga familjespel som också hade kunnat platsa här.

Håll till godo!

Att involvera barnen i analoga aktiviteter tycker jag känns härligt. Att kunna ta en paus från skärmar och andra aktiviteter, sätta sig ner och interagera genom ett brädspel är otroligt mysigt och givande.

Med denna listan vill jag försöka inspirera till att spela mer med de allra yngsta. Alla spel i listan kan spelas runt åldrarna 3-8 år. Jag vill även nämna att det finns några godbitar i min lista med roliga familjespel som också hade kunnat platsa här.

Håll till godo!

1. Ice Cool

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5
(1)
Pleasuredome
269 kr
Snussidan.se
3.6
(9)
349 kr
Se alla 2 priser

Den stora, snygga spelplanen förvaras i sig själv! Coolt

Lite svårt för de allra minsta

Direkt när du öppnar lådan kommer du att inse att det är något speciellt med Ice Cool. Här finns nämligen flera lådor som du på ett smart vis sätter ihop till en spelplan.

På insidan av spelplanen ska ni därefter finger-snärta små plastpingviner så exakt som möjligt. En spelare får till uppgift att jaga alla andra, och resterande spelare ska försöka snärta sin pingvin genom små dörröppningar och på så sätt få en fisk (detta ger poäng).

Så fort alla spelare blivit tagna av jägaren (en tagen spelare får fortsätta spela som vanligt), eller en spelare fångat alla sina fiskar, börjar en ny omgång. Nästa omgång blir en annan spelare den som jagar. När alla jagat en gång räknar man vem som fått flest poäng och därmed vunnit spelet.

Det krävs lite fingerfärdighet, så spelet är kanske inte för de allra minsta. Men från 6 år och uppåt kan man ha otroligt roligt i runt 30 minuter. Man kan vara upp till 4 spelare.

Helt klart min och barnens favorit!

BONUS: Ice cool 2 finns även att köpa som en expansion, om ni fastnar för konceptet.


2. Zombie Kidz Evolution

Minimala regelverket

Kanske lite FÖR enkelt?

I Zombie Kidz Evolution ska ni tillsammans försöka stoppa zombies som försöker ta sig in i er skola.

Spelet börjar väldigt simpelt med ett nästan obefintligt regelverk. Men efter varje spelomgång så blir det små justeringar och tillägg i formulan.

Dessa justeringar sker genom att man får öppna kuvert som förändrat spelupplevelsen på något sätt. Denna typ av spel kallas Legacyspel, och Zombie Kidz är det första legacyspelet för barn.

Man kan få med dom riktigt unga spelarna då reglerna är simpla och speltiden kort. Samtidigt hålls det hela fräscht och kul eftersom spelreglerna sakta men säkert förändras.

En riktig fullträff som jag starkt kan rekommendera.

Spelas från ca 5+ år, med 2-4 spelare och tar runt 5-15 minuter per omgång.


3. Loopin' Louie

Snabbt, kul och härligt!

Krävs batterier och låter en del

Loopin' Louie kom ut redan 1992, och det finns en anledning till att det fortfarande är kvar på marknaden.

I mitten av bordet placerar man ett batteri-drivet plastflygplan där den lömska Louie är redo att försöka stjäla era hönor. Så fort man aktiverar Louie kommer han börja flyga runt, och alla spelare försöker försvara sina hönor genom att trycka på en liten paddel. Denna får Louie att flyga vidare mot övriga spelare (om man timar rätt).

Extremt underhållande, spännande och enkelt. Alla komponenter är robusta och passar för dom allra minsta (spelet är även kul för oss vuxna).

Spelas från 3+ år, med 1-4 spelare och tar runt 5 minuter per omgång. Men ni lär vilja spela flera gånger!


4. Dobble

Supersnabbt både att ta fram och bort

Kunde varit lite rejälare kort

Dobble är genialiskt i sin enkelhet. Spelet består av 55 kort med 8 olika symboler. Jämför du två kort, vilka två kort som helst, så finns det alltid två symboler som matchar.

Regelhäftet ger flera alternativ på hur man kan spela. Men gemensamt är att man vill vara den snabbaste spelaren att hitta den matchande symbolen.

Kanske får alla spelare ett uppvänt kort och ytterligare ett kort vänds upp i mitten av bordet. Den spelare som först hittar den matchande symbolen får ta kortet i mitten. Den med flest kort vinner.

Dobble är härligt av ett par olika anledningar. Det finns knappt några regler och det är otroligt snabbspelat. Det kostar väldigt lite och tar lite plats.

Spelas från runt 5+ år, tar ca 10-15 min och med 2-8 spelare.


5. Monopoly: Super Mario Celebration

Temat, Mario är och förblir kungen

Grundspelet kunde vara lite mer exalterande

Jag är ingen beundrare av Monopoly, men jag måste säga att Supermario-temat gifter sig väldigt väl här.

I grunden är det gamla hederliga Monopol spelet som vi alla känner till. Men det finns en del twistar. För det första så infinner sig en stark nostalgikänsla i och med att alla platser du landar på kommer från Mariovärldarna (som så många av oss har besökt).

Men det mest iögonfallande tillägget är ett frågeteckenblock med tillhörande ljudeffekter som kan skaka om spelomgången lite lagom mycket.

Det är fint, nostalgiskt och välbekant. Jag kan tänka mig att många barnfamiljer kan ha mycket kul med detta.

Spelas med 2-6 spelare, från 8 år och tar ca 60-90 min att spela.


6. Ticket to Ride: First Journey

Kul även för de lite äldre

Alltid lite pilligt med de många tågen

Ticket to Ride: First Journey är med sina lättförståeliga regler enkelt att komma igång med och riktigt kul att spela. Och om barnen fastnar så finns hela Ticket to Ride-serien att gå över till!

Målet med spelet är att slutföra så många biljetter som möjligt genom att bygga tåglinjer mellan olika städer. Genom att planera sina drag och samla de rätta tågkorten kan spelarna försöka optimera sina resvägar och maximera sina poäng.

Spelbrädet och tåg- och destinationskorten har en färgglad design som gör spelet visuellt tilltalande. Och trots spelets enkelhet finns det utrymme för strategi och planering när spelarna väljer vilka rutter de ska bygga och samlar tågkort.

Speltiden är kort, grundidén som gjort spelserien populär finns kvar intakt och hela paketet är prisvärt och tilltalande på alla sätt. Ett mycket bra köp helt enkelt.

Spelas från 5+ år, 2-4 spelare och tar 15-30 minuter att spela.


7. Rymdisar

Rymdstenarna är superfina och kul att hantera

För de allra yngsta

Rymdisar är ett kanonfint spel för de allra yngsta!

Målet med spelet är att samla fem stycken rymdstenar av samma färg. Detta görs genom att man slår en tärning och sedan flyttar sin spelpjäs runt den egenbyggda spelplanen.

Reglerna är superlätta, spelet går snabbt och komponenterna är väldigt fina.

De allra minsta brukar gilla att man samlar på faktiska rymdstenar som är fina att se och ta på. Som en bonus får de även öva på enkel addition.

Ett riktigt bra spel att börja barnets brädspelsresa med.

Spelas från 4+ år, 2-4 spelare och tar runt 20 min att spela.


8. Fantastic Park

Stora rejäla brickor och väldigt få regler

Kanske hade kunnat vara realistiska djur istället?

Fantastic Park är ett enkelt och härligt spel där man gemensamt bygger en stor djurpark fylld med fantasifulla djur.

Man turas om att lägga ner brickor med djur i olika färger och på så sätt skapar man större och mindre grupper med hjälp av de olika färgerna. När man bara har en bricka kvar så visar man denna för varandra. Den här sista brickan dikterar hur många poäng du får för omgången.

Har du sparat på ett gult djur så vill du ha en så stor samling gula djur som möjligt ute i parken. Detta skapar en kul dynamik mellan spelarna då man kan ta rygg på en motståndares favoritfärg, men man kan lika enkelt bryta upp stora grupper genom att lägga ner sin egen bricka.

Otroligt enkelt att komma igång, väldigt få regler och rejäla brickor gör detta till ett ypperligt spel för de allra yngsta.

Spelas med 2-5 spelare, från runt 7 år och tar ca 30 min.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer