Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Roliga familjespel

25 mars 2024

Det kanske närmar sig någon högtid, födelsedag eller namnkalas? Det kan såklart finnas fler anledningar till att vilja ta fram ett roligt spel, och då är det fint att hiva fram en upplevelse-låda som kan avnjutas av ung som gammal.

Jag har skapat en lista med lättförstådda spel som kan spelas med många personer. Det här med ålder är lite lurigt, då vi alla är olika. Men åldersangivelserna skulle jag säga stämmer ganska bra.

Listan skulle likväl kunna konverteras till "efterfestlistan" eller "brädspel för nybörjare & skeptiker-listan" då spelen är lätta att komma in i och uppskattas av de flesta. Håll till godo!

1. Diamant

Makalöst kul vid vinst & förlust

Medföljande "Decision cards"

Diamant är ett litet guldkorn som jag måste ha spelat ett 30-tal gånger. Ett givet plus är att man kan spela upp till åtta spelare (det är få spel som löser det på ett bra sätt) och reglerna går att förklara på ett par minuter.

Under fem omgångar ställs du inför det nervkittlande beslutet: ska du fortsätta söka fler ädelstenar men samtidigt riskera att förlora allt? Eller ska du avbryta omgången och bevara de ädelstenar du lyckats samla? Och vad kommer övriga spelare göra? Mest bling i slutet av spelet vinner!

Det finns dock ett litet grus i maskineriet. Det är de så kallade "Decision cards" som visar om man lämnar omgången eller om man vill fortsätta. Dessa kan du enligt mig lämna kvar i lådan. Istället bör man be alla spelare hålla fram en knuten näve och på 1-2-3! öppna handen. Om du i smyg lagt en spelpjäs i handen har du valt att lämna omgången. Detta snabbar upp spelet avsevärt.

Spelas från +6 år, 3-8 spelare och tar ca 30 min.

Enligt mig ett av de absolut bästa familjespelen!


2. The Quacks of Quedlinburg

Läcker produktion, snygga komponenter!

Kan skrämma iväg icke-gamers för det ser lite mycket ut

The Quacks of Quedlinburg, eller Kvacksalvare som den svenska versionen heter, är ett härligt, färgglatt spel som verkligen bjuder på många underhållande stunder.

Alla runt bordet har en påse med ingredienser (spelmarker) som de samtidigt drar blint från en påse. Dessa ingredienser placeras sedan i din kittel, och beroende på vad du lyckades dra ur påsen så kan du vara ett steg närmare segerpoäng och pengar. Men om du inte stannar i tid kommer din kittel att explodera! Då får du endast välja segerpoäng eller pengar.

Pengarna använder du sedan till att köpa nya ingredienser, som kan förbättra dina chanser i nästkommande omgångar.

Det är ett roligt, lätt spel som ser ut att vara bra mycket mer komplicerat när ni först tar fram det på bordet.

Spelas från 10+ år, 2-4 spelare och tar ca 45 minuter att spela.


3. King of Tokyo (2nd Edition)

Stora härliga specialtärningar

Hade önskat lite mer monster att spela med.

Har du någonsin drömt om att vara en robot-katt? Då har du äntligen hittat rätt.

I King of Tokyo har vi i grunden en Yatzy-mekanik där man kastar tärningar, sparar det man vill ha och gör samma sak två gånger till. Tärningarna är dock lite speciella. Tre sidor är numrerade 1-3, får du triss i dessa får du lika många poäng.

En sida är "energi", med vilken du kan köpa dig regelbrytande krafter (du kan till exempel få kasta en extra tärning resten av spelet). Nästa sida är "klon" med vilken du kan slå dina motståndare. Sista sidan är "hjärta" som ger tillbaka lite liv efter dina motståndares attacker.

Den som först når 20 segerpoäng eller ensam står kvar när motspelarna fallit vinner titeln som King of Tokyo!

Spelas från 6+ år, 2-6 spelare och tar ca 30 min.

Detta är ett spel som belönar både aggressivt och passivt agerande, men man är alltid i händerna på dom nyckfulla tärningarna.


4. Sushi Go!

Dom söta små sushibilderna :)

Plåtburken spelet anländer i

Sushi Go! och dess storebror Sushi Go Party! har jag med framgång spelat med vilt skilda grupper, och alltid fått det att landa väl.

Detta kortspel är ett så kallat "Card drafting"-spel. Du tilldelas en hand av kort och får därefter välja ett av korten som du behåller. Sedan skickar du vidare övriga kort till en motspelare. Detta fortsätter tills alla korten har valts.

För att få poäng så vill du samla par, triss eller andra kombinationer som ger olika mycket poäng. Eftersom du kan se vad alla andra samlar på, kan man lite elakt spara ett kort som man vet att nästa person vill ha. Den med mest poäng efter tre omgångar vinner!

Spelar man med barn kan man göra spelet enklare genom att ta bort de lite mer komplicerade korten (Wasabi och Chopsticks).

Ett givet spel i alla spelsamlingar, som dessutom är väldigt billigt!

Spelas från 7+ år, 2-5 spelare och tar runt 15 minuter.


5. Welcome To...

Alla rundor är olika, kan spelas av många och temat funkar

Man kan bränna igenom de 100 medföljande poängarken snabbt

I detta spel bygger man en amerikansk 50-tals stad. Welcome To är en variant av den populära genren "roll-&-write", men istället för att kasta tärningar så vänder man upp kort som man sedan väljer resultat mellan.

"Welcome To..." är ett ganska unikt spel då man kan spela med hur många spelare som helst samtidigt. Detta eftersom man gör alla rundor samtidigt.

I varje runda får du välja mellan några olika alternativ, som du sedan fyller i på ett medföljande poäng-ark. Här handlar det om att fylla i husnummer i stigande ordning, anlägga bassänger, parker och dela upp dina gator i olika block. Allt detta för att få så många poäng som möjligt.

Det är enkelt, går snabbt och ni kan alltså vara hur många som helst som spelar samtidigt. Förträffligt!

Spelas från 10+ år, 1-100 spelare :) och tar runt 25 min.


6. Bang!: Dice Game

Snygga special-tärningar

Blir bäst om man gillar att kivas

Bang! The Dice game är en omarbetning av en klassiker som från början endast hade kort. Orginalet är roligt, men tärningsvarianten är snabbare och tärningarna är ett härligt tillägg.

När spelet börjar får alla spelare en roll utdelad till sig. Denna roll delar upp alla runt bordet i lag som sedan ska strida mot varandra. En stor twist är att endast en av rollerna, Sheriffen, är synlig för spelarna. Och man får inte visa vilket lag man blivit tilldelad.

Därefter börjar alla kasta tärningar där man attackerar mot/medspelarna runt bordet vilket alltid leder till många skratt. En person runt bordet kanske bönfaller dig att inte attackera då ni är i samma lag...Men kan du lita på detta?

Väldigt roligt och snabbspelat.

Spelas från 8+ år, 3-8 spelare och tar runt 15 min.


7. Camel Up (2nd Edition)

Oförutsägbart och rolig speldesign

Oförutsägbart (vissa spelar gillar inte det alls)

När du viker upp spelbrädet på Camel Up möts du av ett palmträd som poppar upp. Redan där kan man ana hur härligt och kul detta spel är.

I Camel Up ska du slå vad om vilken kamel som är snabbast i kamelracet ni alla har framför er. Satsar du rätt vinner du stort. Den som har mest pengar i slutet av spelet vinner.

Kamelerna kommer att röra sig runt banan genom att spelarna trycker på en liten plastpyramid och en tärning i någon av kamel-färgerna rullar ut. Om kamelerna hamnar på samma ruta som en annan kamel så hoppar den upp på dess rygg. Om en kamel med passagerare rör sig så följer alla kameler med.

Detta skapar lustiga situationer där spelläget kan förändras snabbt, och en kamel som länge sett ut att vinna kan plötsligt ligga sist.

Spelas från 6+ år, 3-8 spelare och tar 30-45 min.

Underhållande spel som alla kan uppskatta!


Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons