Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Prisvärda trådlösa hörlurar

Daniel Norrby

Daniel Norrby

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Här har jag valt ut sex olika over ear-, on ear- och in ear-hörlurar, alla trådlösa, som jag anser vara prisvärda. Gemensamt för alla är att de erbjuder ett bra pris i förhållande till vad man faktiskt får. Det man får ha i åtanke vid köp av ett par billigare lurar är att du kanske inte får den bästa brusreduceringen, den bästa batteritiden eller flest funktioner. Men det kan ju vara så att man helt enkelt inte behöver sådana saker som aptXHD (höjer ljudkvaliteten vid bluetooth) eller en app med avancerad EQ.

Däremot finns det vissa saker som jag tycker även billigare lurar ska uppfylla för att anses prisvärda. Däribland godkänd batteritid, god byggkvalitet och stabil anslutning via bluetooth, för är det något som är irriterande är det när lurarna kopplar ner sig stup i kvarten. Alla lurarna i denna lista levererar på dessa punkter och därför får de också min rekommendation!

1. Andersson TEW-1000

Mest pang för pengen
Samtalskvaliteten

Hur kan dessa lurar vara så billiga undrar du? Det måste finnas en hake! Men faktum är att dessa true wireless-hörlurar från NetOnNets eget märke kanske ger allra mest pang för pengen, även om det finns saker som de inte är särskilt bra på.

För en mycket låg summa får man ett par lurar som har en fullt godkänd batteritid på 6 timmar och som dessutom är skyddade mot väta. Ljudkvaliteten är förhållandevis god och borde tilltala den som gillar mycket bas.

Det finns dock ett stort "men": de funkar inte bra att prata i telefon med. Ljudet blir burkigt och det räcker med att det blåser lite ute för att man inte ska höra personen i andra änden.

Om du inte är en sån som pratar i telefon genom dina hörlurar så är det dock ett mycket bra köp!

Andersson TEW-1000
Andersson TEW-1000
199 kr

2. Sony WF-XB700

Tål vattenstänk, bra byggkvalitet
Kan kännas klumpiga

Den här modellen passar den som är aktiv och sportar, då de är IPX4-klassade. Det innebär att de tål svett och vattenstänk.

För priset får man mycket; upp till 9 timmars batteritid och en mikrofon som fungerar bra vid samtal, till skillnad från Andersson-lurarna. Du kan sedan få ännu en full laddning i det medföljande fodralet.

Nackdelen är att de kan kännas lite klumpiga i och med att de inte är de minsta lurarna, men å andra sidan sitter de bra när man väl tagit på sig dem. Laddningsetuiet är inte lika litet och smidigt som AirPods, men känns ändå lagom stort.

Kvalitetskänslan är hög och gillar du musik med mycket bas så kommer du att digga dessa.

Sony WF-XB700
(2)
Sony WF-XB700
649 kr

3. Jays X-Five Wireless

Lätta, smidiga, ljudkvaliteten
Inget fodral, äldre USB

Här är ett par riktigt smidiga och billiga on ear-lurar som har en bra batteritid.

Komforten är bra och så även ljudkvaliteten. De är lättviktiga och går att fälla ihop så att de inte tar mycket plats. Just att de känns så smidiga och lätta att ta med sig är något jag tror många kan uppskatta.

Samtalskvaliteten är också fullt godkänd. Batteritiden ligger på 20 timmar och det är mer än godkänt men ganska normalt för den här typen av lurar.

Ett minus är att det inte följer med någon bärväska, ett annat är att de inte laddas via usb-c utan har den äldre typen av usb-anslutning. Ett litet irritationsmoment är också att de har relativt små och oprecisa knappar för styrning av musiken.

Jays har lyckats skapa ett par riktigt bra trådlösa hörlurar som borde passa de flesta som söker något lätt och smidigt.

Jays X-Five Wireless
(3)
Jays X-Five Wireless
349 kr

4. Jays q-Seven ANC Wireless

Brusreducering, komfort, batteritid
Samtalskvaliteten

Här är ett annat par från den svenska hörlurstillverkaren Jays. Dessa har större öronkuddar än sitt billigare syskon och sitter därför bekvämare, men de väger å andra sidan också lite mer.

En annan stor skillnad är att de har aktiv brusreducering (ANC) som kan vara guld värd vid långa resor med buss eller flygplan. Brusreduceringen kanske inte når upp till Sonys och Boses nivåer, men gör ändå sitt jobb och sett till priset är den fullt godkänd. Batteritiden är mer än godkänd och enligt Jays själva ska hörlurarna hålla 30 timmar på en laddning.

Ett minus är att samtalskvaliteten inte är på topp men så länge det är relativt tyst där du pratar så fungerar det.

Passar bäst för dig som vill ha möjlighet att stänga ute ljud, men inte riktigt vill betala vad ANC-lurarna från Bose, Sony eller Sennheiser kostar.

Jays q-Seven ANC Wireless
(6)
Jays q-Seven ANC Wireless
699 kr

5. Sennheiser HD 450BT

Hög ljudkvalitet, bra funktioner
Mikrofonen klarar inte blåst bra

Sennheiser är bland de äldsta, mest välrenommerade hörlurstillverkarna och just denna modellen tycker jag är riktigt prisvärd.

Den har en genomtänkt design, bra brusreducering, bra batteritid och är sköna att ha på sig under längre lyssningssessioner. Detta är dock en av Sennheisers billigare over ear med brusreducering, så man ska inte förvänta sig att de är lika bra som Sennheisers dyrare modeller.

Man får mycket hög ljudkvalitet, som ju lite är Sennheisers signum. De har inte en överdriven bas utan är mer åt det neutrala hållet. Ett stort plus är att de kan ansluta till flera källor samtidigt, så vill man till exempel para ihop hörlurarna med sin laptop och telefon samtidigt så går det utmärkt.

Micen funkar bra vid samtal, men det blir genast sämre om det blåser hårt. Hörlurarna kan också upplevas som varma om man har dem på sig länge.

Gillar man den strama designen och vill ha ett par lurar med ANC som inte kostar skjortan är detta ett bra alternativ.

Sennheiser HD 450BT
(1)
Sennheiser HD 450BT
1 399 kr

6. Philips PH805

Brusreducering
Ingen usb-c, användarvänlighet

Trådlösa over-ears från Philips som ger mycket pang för pengen!

Till skillnad från många lurar i det här prissegmentet så är den aktiva brusreduceringen (ANC) fullt godkänd. Den lyckas stänga ute en hel del störande ljud så är du ute efter ett par prisvärda lurar med just den funktionen så är det här ett bra val. Batteritiden är riktigt bra (30 timmar utan ANC och 25 timmar med).

Ljudet är åt det bastunga hållet men inte så att det tynger ner mellanregistret för mycket. I mitt tycke låter dessa lurar bra men förvänta dig kanske inte äkta högupplöst HiFi-ljud, speciellt inte med tanke på att de inte stödjer aptX.

Ett minus är användarvänligheten som inte är på topp. Det sitter touch-kontroller på sidorna men de är väldigt känsliga och lätta att komma åt av misstag. Ett annat litet minus är att de inte har usb-c-anslutning för laddning. Det borde vara standard på en så pass ny produkt. Ljudkvaliteten vid samtal är inte på topp men får ändå godkänt.

Det medföljer ett i mitt tycke mycket snyggt fodral som skyddar hörlurarna väl när de ska transporteras.

Ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill ha ett par prisvärda lurar med ANC.

Philips PH805
(17)
Philips PH805
990 kr