Prisjakt
HemPrisjakts experterDrönareTopplista - Mest prisvärda drönaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda drönaren

9 april 2024

Bara billigt utan bra blir sällan bra. För dig som söker en drönare som är både bra, kanske inte alltid billig, men utan att för den skull nödvändigtvis vara dyr, så har jag här några tips. Helt enkelt tips på några prisvärda drönare för arbete, rekreation eller hobby. Med på listan finns några äldre modeller men även en nyare från DJI, där det mesta har packats in och förbättrats. Ett bra exempel på prisvärdhet med andra ord.

Med ett prisspann från tusen till ungefär tjugotusen så får du själv avgöra om du håller med mig men samtliga drönare ger dig bra valuta för pengarna.

1. DJI Air 2S RTF

Kombinationen storlek och kvalitet

Saknar kollisionsvarning i sidled

Air 2S vill man förstås direkt jämföra med Air 2 och med tanke på att priset inte skiljer så mycket så finns all anledning att välja just denna modell.

Bland några av förbättringarna märks större kamerasensor på en tum, bättre överföringssystem för fjärrstyrningen och hindervarnings- och navigationshjälpsystemet. Det senare har nu sensorer i alla riktningar utom i sidled.

Kameran är bra men för stillbilder skulle man kanske kunnat önska lite till, det är främst skärpan som brister något men å andra sidan är det sådant som bara de med höga krav kommer störa sig på. Filmning görs nu med en upplösning av maximalt 5.4k/30 fps, vilket inte är dåligt för en sådan här maskin.

Större än Minimodellerna men betydligt mindre än Mavicserien så blir det ändå kombinationen av storlek och portabilitet samt funktionalitet och kvalité som gör detta till en mycket prisvärd drönare.


2. DJI Mini 3 (DJI RC-N1) RTF

Bra pris i förhållande till funktionalitet

Ingen display i handkontrollen

Mini 3 har ungefär samma pris som Mini 2 hade mot slutet av sin livstid, men betydligt lägre än Mini 3 Pro. Det gör den till en mycket prisvärd drönare med tanke på det omfattande utbudet av funktioner.

Visserligen får man lite enklare videoöverföringsteknik och hinderavkänning liksom att flera av de bildrelaterade funktionerna håller lite enklare prestanda. Oavsett det så har man ändå 1/1,3"-sensor, videoinspelning upp till 4K/60p och möjlighet till 12MP RAW-foton. Flygtiden är på 38 minuter och liksom alla drönare i miniserien väger den in på under 249 gram.

Jag rekommenderar att köpa till Fly More kitet på en gång. Då får man gå upp ytterligare lite i pris men framför allt ger den förlängda flygtiden med flera batterier dig mer glädje, vilket i sig är väl värt pengarna.


3. Ryze Tech Tello RTF

Ryze Tech Tello RTF
Kjell & Company

1 390 kr

HAB Electronic

1 301 kr

Digi Broadcast

1 371 kr

Billig

Saknar GPS

Denna drönare har funnits med ett tag nu och i dess klass så kommer och går konkurrenters små maskiner men Tellon är still going strong och håller ställningarna.

För en dryg tusenlapp får du mycket nöje och kanske därför är det just denna maskin som nästan alltid rekommenderas till både nybörjare eller den som vill ha en prisvärd andramaskin att leka med.

Trots det låga priset har den funktioner för enklare bildstabilisering när du filmar och tar bilder.

Flera olika flygmoder, propellerskydd och låg vikt gör den säker att flyga inomhus och i närheten av personer och egendom.

Sammantaget en mycket prisvärd drönare.


4. DJI Mavic 3 Classic Inkl. DJI Smart RC

Prisvärd

Bantade funktioner, saknar extra zoomkamera.

Det är en mängd olika uppsättningar av Mavic 3 som finns ute på marknaden nu och man får titta lite extra för att välja rätt.

I grunden är det samma drönare men som förstås har en del förbättrade flygegenskaper, exempelvis batteridrifttid, vilket förstås förlänger tiden du kan vara i luften. 46 minuter enligt specifikationerna närmare bestämt.

Det som gör denna variant särskilt prisvärd (om än fortfarande ganska dyr) är att man bland annat, genom att man tagit bort den extra telekameran och även ersatt den mer avancerade handkontrollen med en enklare fått ned priset rejält. I alla fall i förhållande till den variant som benämns Mavic 3 Cine.

Hvudkameran har fortfarande en 4/3 CMOS-sensor och filmning kan göras i upp till 5.1 K @ 50 fps. Den saknar heller inte kollisionssensorer i någon riktning.

Med detta paket medföljer också en Smart RC med inbyggd skärm. Sammantaget blir det en maskin för dig som inte behöver extra allt men ändå mycket av allt till ett bra pris.


Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons