Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda drönaren

  • 31 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Bara billigt utan bra blir sällan bra. För dig som söker en drönare som är både bra, kanske inte alltid billig, men utan att för den skull nödvändigtvis vara dyr, så har jag här några tips. Helt enkelt tips på några prisvärda drönare för arbete, rekreation eller hobby. Med på listan finns några äldre modeller men även en nyare från DJI, där det mesta har packats in och förbättrats. Ett bra exempel på prisvärdhet med andra ord.

Med ett prisspann från tusen till tjugofemtusen så får du själv avgöra om du håller med mig men samtliga drönare ger dig bra valuta för pengarna.

1. DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF

Klassledande flygtid

Saknar vissa manuella inställningar

Trots att Mavic Air 2 är en relativt ny produkt och priset då kan ligga lite högt, så är detta en mycket prisvärd drönare, i synnerhet med detta Fly More-kit som även inkluderar tre ND-filter.

Därmed finns allt du behöver för att komma igång och producera högkvalitativa filmer och bilder. Det är inte bara till utseendet som den är lik Mavic 2 Pro/Zoom, utan även med dess funktioner och egenskaper.

Faktum är att den brädar sin storebror på flygtiden som närmast är klassledande och avsevärt mycket bättre än hos föregångaren Mavic Air.

Räckvidden har också förbättrats, väl behövligt med tanke på den kritik som tidigare framförts.

Det är en mycket bra uppdatering som DJI nu släppt i Mavic Air 2, det enda som möjligen saknas är kollisionsvarning åt sidorna och möjlighet till vissa manuella kamerainställningar.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mavic Mini Fly More Combo RTF

Liten, prisvärd

Har några år på nacken nu

Mavic Mini har redan skrivit in sig i historieböckerna som en av de minsta drönarna som fortfarande är att betrakta som användbar för mer än lek.

Med sina 249 gram parerar den de nya EU-reglerna som kom för en tid sedan och kan fortfarande leverera bilder och filmer med fullt godtagbar kvalité. Den får också bra hjälp av den treaxliga gimbalen som kameran hänger i.

Den som kommer ihåg DJI Spark och gillade den för dess storlek kommer tycka ännu bättre om Mavic Mini, då nackdelarna med den maskinen har putsats bort i Minin.

Minin är också den perfekta resedrönaren som kan ligga tillsammans med övriga kameror i fotoväskan, redo att ta snygga flygbilder.

Det relativt låga priset i kombination med funktionerna och bara wow-känslan av en så liten och nätt drönare gör att Mavic Mini hamnar på andraplatsen i prisvärdhet.


3. DJI Mini 2 RTF

Litenheten, uppdateringarna

Toppkvalité på bild och film saknas

Den ligger någon tusenlapp högre i pris än Mavic Mini men Mini 2 är ändå en mycket prisvärd drönare med tanke på att man får lite mer av allt. Bättre räckvidd, vindtålighet och flygtid är saker som har förbättrats.

Den begränsade vindtåligheten var just en sådan sak som tidigare påpekades flitigt så nu vågar man ge sig ut även i snålblåsten. Andra saker som tystat kritikerna är filmning i 4k/30 fps och möjlighet att redigera sina foton i RAW-format.

Några nya flygmoder har också adderats så nu är Mini 2 än mer lik sina storebröder, inte bara till utseendet.

Jag rekommenderar att köpa till fly more-kitet på en gång. Då får man gå upp ytterligare lite i pris mot den här RTF-varianten men framför allt den utökade flygtiden, i och med flera batterier, ger dig mer glädje, vilket bara det är värde för pengarna.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Ryze Tech Tello RTF

Billig

Saknar GPS

Denna drönare har funnits med ett tag nu och i dess klass så kommer och går konkurrenters små maskiner men Tellon är still going strong och håller ställningarna.

För en tusenlapp får du mycket nöje och kanske därför är det just denna maskin som nästan alltid rekommenderas till både nybörjare eller den som vill ha en prisvärd andramaskin att leka med.

Trots det låga priset har den funktioner för enklare bildstabilisering när du filmar och tar bilder.

Flera olika flygmoder, propellerskydd och låg vikt gör den säker att flyga inomhus och i närheten av personer och egendom.

Sammantaget en mycket prisvärd drönare.


5. DJI Mavic 2 Enterprise Zoom RTF

Perfekt för dig med särskilda behov

Övre prisklassen

Den är kanske inte den mest populära drönaren som den vanliga hobbyfantasten går och köper men Mavic 2 Enterprise har en del intressanta finesser och funktioner.

Baserad på Mavic 2 Zoom men med en rad extrafunktioner så är den inriktad för dig som har särskilda behov. Här finns möjlighet till att koppla på tillbehör såsom blixtljus, högtalare och strålkastare. Medföljer gör speciella propellrar som är något tystare, för en diskretare flygning.

En ADS-B-mottagare varnar för andra flygfarkoster i närheten och det inbyggda minnet är utökat till 24 GB, i händelse av att minneskortet inte kom med.

Batterierna kan med en knapptryckning alstra värme för att på så sätt förvärmas i kalla miljöer.

För företagaren eller amatören med behoven så är det definitivt mycket för pengarna man får med denna maskin.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer