
1. DJI Air 2S RTF
Kombinationen storlek och kvalitet
Saknar kollisionsvarning i sidled
Air 2S vill man förstås direkt jämföra med Air 2 och med tanke på att priset inte skiljer så mycket så finns all anledning att välja just denna modell.
Bland några av förbättringarna märks större kamerasensor på en tum, bättre överföringssystem för fjärrstyrningen och hindervarnings- och navigationshjälpsystemet. Det senare har nu sensorer i alla riktningar utom i sidled.
Kameran är bra men för stillbilder skulle man kanske kunnat önska lite till, det är främst skärpan som brister något men å andra sidan är det sådant som bara de med höga krav kommer störa sig på. Filmning görs nu med en upplösning av maximalt 5.4k/30 fps, vilket inte är dåligt för en sådan här maskin.
Större än Minimodellerna men betydligt mindre än Mavicserien så blir det ändå kombinationen av storlek och portabilitet samt funktionalitet och kvalité som gör detta till en mycket prisvärd drönare.
2. DJI Mini 2 RTF
Litenheten, uppdateringarna
Toppkvalité på bild och film saknas
Mini 2 ligger lägre i pris än Mini 3, vilket gör den till en mycket prisvärd drönare med tanke på att man får ganska mycket av allt. Bättre räckvidd, vindtålighet och flygtid är saker som har förbättrats sedan den första Minin föddes.
Den begränsade vindtåligheten var just en sådan sak som tidigare påpekades flitigt så nu vågar man ge sig ut även i snålblåsten. Andra saker som tystat kritikerna är filmning i 4k/30 fps och möjlighet att redigera sina foton i RAW-format.
Några nya flygmoder har också adderats så nu är Mini 2 än mer lik sina storebröder, inte bara till utseendet.
Jag rekommenderar att köpa till fly more-kitet på en gång. Då får man gå upp ytterligare lite i pris mot den här RTF-varianten men framför allt den utökade flygtiden, i och med flera batterier, ger dig mer glädje, vilket bara det är värde för pengarna.
3. Ryze Tech Tello RTF
Billig
Saknar GPS
Denna drönare har funnits med ett tag nu och i dess klass så kommer och går konkurrenters små maskiner men Tellon är still going strong och håller ställningarna.
För en tusenlapp får du mycket nöje och kanske därför är det just denna maskin som nästan alltid rekommenderas till både nybörjare eller den som vill ha en prisvärd andramaskin att leka med.
Trots det låga priset har den funktioner för enklare bildstabilisering när du filmar och tar bilder.
Flera olika flygmoder, propellerskydd och låg vikt gör den säker att flyga inomhus och i närheten av personer och egendom.
Sammantaget en mycket prisvärd drönare.
4. DJI Mavic 3 Classic Inkl. RC
Bantad hårdvara = mer prisvärd
Saknar extra zoomkamera
Det är en mängd olika uppsättningar av Mavic 3 som finns ute på marknanden nu och man får titta lite extra för att välja rätt.
I grunden är det samma drönare men som förstås har en del förbättrade flygegenskaper, exempelvis batteridrifttid, vilket förstås förlänger tiden du kan vara i luften. 46 minuter enligt specifikationerna närmare bestämt.
Det som gör denna variant särskilt prisvärd (om än fortfarande ganska dyr) är att man bland annat, genom att man tagit bort den extra telekameran och även ersatt den mer avancerade handkontrollen med en enklare fått ned priset rejält. I alla fall i förhållande till den variant som benämns Mavic 3 Cine.
Hvudkameran har fortfarande en 4/3 CMOS-sensor och filmning kan göras i upp till 5.1 K @ 50 fps. Den saknar heller inte kollisionssensorer i någon riktning.
För dig som inte behöver extra allt men ändå mycket av allt så är det en mycket prisvärd maskin.
5. DJI Avata Fly Smart Combo RTF
FPV-kit med DJI-teknologi för alla
Dyrt nöje, ingen handkontroll
Med DJI Avata stormar tillverkaren in med en ny FPV-drönare.
Till skillnad mot DJI:s första lansering, som också heter DJI FPV så utmärker sig Avatan framför allt genom att vara mindre.
Att tala om prisvärt känns vid första anblicken kanske inte helt korrekt med tanke på att detta paket går på omkring 15 000 kr. Men då ska man också komma ihåg att det är en mycket bra drönare som DJI tagit fram för FPV-hobbyn.
Här finns vidvinkelkamera med bildstabilisering, högupplöst video i 4k60p, googles med micro-OLED-skärmar och förstås åratal av kunskap och innovation genom DJI.
Det som tidigare var förbehållet de som kunde löda, skruva och mecka finns nu klart i kartongen och bara att packa upp.
Nackdelen är att det inte följer med en traditionell handkontroll, denna behöver man köpa till om man önskar den. Däremot så medföljer en så kallad motion control, en slags joystick som man håller i handen och styr flygningen med.
Oavsett, det är mycket nöje - utan väntan.

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer