Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mini-drönaren

  • 13 maj 2022
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Vad är egentligen en mini-drönare? Självklart måste den vara liten, men för att sätta någon form av gräns har jag valt att endast inkludera drönare som väger under 250 g (då dessa inte kräver att du har ett drönarkörkort). När det gäller kvalitén på billigare drönare kan den variera enormt mycket, så för att undvika att bli besviken kan det i många fall vara värt att lägga några extra kronor för att få en drönare från en välkänd tillverkare.

Kanske är du bara på jakt efter en rolig flygupplevelse, eller så vill du skaffa dig en billigare "lärodrönare" för att bygga upp din flygförmåga innan du går vidare till de dyrare fotodrönarna. Vissa av drönarna på topplistan passar även för äldre barn och tonåringar. Det man dock behöver tänka på är att om man ska flyga en drönare utomhus behöver man sätta sig in i reglerna för drönarflygning. Med det sagt, hoppas jag nu kunna hjälpa dig hitta den bästa mini-drönaren för just dig och dina behov!

1. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF

Bäst presterande mini-drönaren

Priset

Efter att ha fått riktig konkurrens, främst från Autel med deras Nano Plus, så visar DJI återigen vart skåpet ska stå med Mini 3 Pro!

Trots den minimala vikten på under 249 g får du här både en relativt stor sensor (1/1.3 tum), ljusstark optik (f/1.7) och dessutom möjligheten att fota eller filma i porträttläge. När det gäller fotoupplösningen är den på hela 48 megapixlar (med möjlighet att välja det mer redigeringsvänliga RAW-formatet) samt 4K (upp till 60 bilder per sekund) för film.

Batteriet ger en flygtid på upp till 34 minuter. Mini 3 Pro kommer även med två olika handkontroll-alternativ samt en drös av funktioner. Kollisionsskyddet samt möjligheten att följa förvalda objekt är kanske de allra bästa nyheterna.

Är du på jakt efter den bästa mini-drönaren sett till prestandan är DJI Mini 3 Pro verkligen att rekommendera!


2. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Saknar kollisionsskydd

Är du på jakt efter en drönare som du kan växa i både som pilot och fotograf, men är inte riktigt villig att spendera en mindre förmögenhet? I så fall bör du kolla in den prisvärda Mini 2!

Denna drönare är mest gjord för att flygas utomhus, även om en pilot med erfarenhet kan flyga den inomhus.

Tekniskt sett är Mini 2 en mycket avancerad drönare för sin storlek och med den kan du både filma i 4K och ta 12 megapixel-foton. Även batteritiden (uppemot 31 minuter), vindtåligheten och dess långa räckvidd samt stabila videolänk tillhör de bättre på marknaden.

Tyvärr saknar Mini 2 DJI:s så kallade Active Track-läge (att drönaren följer ett förvalt objekt) samt kollisionsskydd, men på det stora hela är detta ändå en mycket prisvärd mini-drönare!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mini SE RTF

Prisvärd och relativt billig

Saknar kollisionsskydd

Söker du en mini-drönare till ett överkomligt pris så kan DJI:s Mini SE vara något för dig.

Här har nämligen DJI lyckats kombinera skalet av den populära Mini 2 drönaren med tekniken från den lite äldre Mavic Mini. Resultatet blir en lättflugen och kompetent drönare till ett fördelaktigt pris.

Sett till kameraprestandan är Mini SE identisk med Mavic Mini. Detta ger dig alltså möjligheten att ta 12 megapixel-foton och filma i upp till 2,7K med 30 bilder per sekund. När det gäller bildlänken och räckvidden är den tyvärr inte lika tekniskt avancerad som den man hittar hos Mini 2 men fullt tillräcklig för de flesta typer utav flygningar. Däremot så imponerar batteritiden på upp emot hela 30 minuter!

Tyvärr saknas även här möjligheten att följa ett förvalt objekt automatiskt (av DJI kallat Active Track) och ett inbyggt kollisionsskydd. Men sett till det relativt överkomliga priset är Mini SE ändå en perfekt drönare för dig med en begränsad budget!


4. Autel Robotics Evo Nano+ Standard

Kameran och kolissionsskyddet

Priset

Autel Nano Plus sticker ut från konkurrensen genom att erbjuda både låg vikt (249 g), en tekniskt avancerad kamera och ett kollisionsskydd i tre riktningar!

Om vi börjar med kameran så hittar vi här en riktigt stor sensor (sett till drönarstorleken) på 1/1.28 tum kombinerat med ljusstark optik, (f/1.9). Detta kommer ge dig bättre bildkvalité i framförallt mörkare miljöer. Lägg där till en fotoupplösning på hela 50 megapixlar och en videoupplösning på upp emot 4K (max 30 bilder per sekund), så förstår man att Nano Plus kan tillfredsställa även en krävande fotograf.

Tack vare dess inbyggda kollisionsskydd blir drönaren extra användarvänlig, då risken för olyckor minskar markant. Även batteritiden på upp emot 28 minuter och den tekniskt avancerade bildöverföringslänken imponerar.

Den största nackdelen med Nano Plus är priset, men vill du ha den mest tekniskt avancerade mini-drönaren på marknaden behöver du inte längre leta!


5. Ryze Tech Tello RTF

Prisvärd drönare för nybörjare

Handkontrollen säljes separat

Är du på jakt efter en liten och lättflugen drönare som inte kostar skjortan? Då kommer Tellon göra dig mer än nöjd!

Tack vare Tellons optical flow-lösning (en visuell stabilisering som utnyttjar kamerorna på drönarens undersida) så behåller drönaren sin position i luften utan att GPS behövs.

Tellon flyges med fördel inomhus men kan även flygas utomhus under vindstilla förhållanden. Den har en flygtid på fina 13 minuter. Under skalet hittar vi en 5 megapixel-kamera med elektronisk bildstabilisering, vilket är riktigt bra för en minidrönare!

Med hjälp av Tello-appen får du möjlighet att styra drönaren med din smartphone, men det finns även en handkontroll att köpa till för en ännu trevligare flygupplevelse.

Oavsett om du bara vill nöjesflyga eller bli en framtida drönaroperatör så är Tellon ett givet val!


6. Xiaomi Mi Fimi X8 Mini 4K RTF

HDR, "Follow Me"-funktionalitet

Saknar kollisionsskydd

Xiaomi må vara mest kända för att tillverka prisvärda telefoner, men under varumärket FIMI har de även släppt flertalet intressanta drönare. En av dom är X8 Mini.

När det gäller kameraprestandan ligger den väldigt nära DJI Mini 2. Den kan både ta foton med 12 megapixels upplösning och filma i 4K med 30 bilder per sekund. Även batteritiden och räckvidden är snarlik, men X8 Mini har utöver det också fått HDR-filmläge och Follow Me-funktion!

Tänk dock på att drönaren finns i olika versioner där standardversionen INTE väger under 250 g. Så om du vill kunna ta del av de fördelaktigare reglerna för drönare under 250 g bör du antingen köpa Pro-versionen eller komplettera standardversionen med ett Pro-batteri.

På frågan huruvida FIMI X8 Mini är en lika välpolerad slutprodukt som DJI Mini 2 blir nog svaret ändå "nja". Men om Follow Me-funktionen är viktig för dig eller om du vill testa något annat än en DJI-produkt så kan jag ändå varmt rekommendera FIMI X8 Mini!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer