Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren

  • 28 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Bästa "någonting" är förstås en subjektiv uppfattning och beror på vem man frågar. Här har jag i alla fall samlat ett gäng drönare som jag tycker är bland de bästa för att de har egenskaper som jag vet att de flesta användare skulle uppskatta. Här har också priset kanske lite mindre betydelse, vill du ha det bästa så får du faktiskt betala för det.

Trots det är alla modeller i denna lista ganska prisvärda med tanke på vad du får för pengarna. Listan är lämplig för dig som vill lyfta dig från den enklaste hobbynivån till att bli en mer omtalad drönarfotograf bland dina vänner, eller kanske till och med börja arbeta professionellt med foto. Här har du då några förslag på de verktyg du behöver för att få till ett bättre slutresultat.

1. DJI Mavic 3 Cine Premium Combo RTF

Bäst på allt...

...men dyrast

Vill du ha just den bästa drönaren så förutsätter jag att du också är prisokänslig. Det är en förutsättning om man vill handla DJI Mavic 3 Cine Premium.

Just denna modell kommer med en handkontroll som innehåller en mycket ljusstark pekskärm, där allting som annars ses och styrs via en mobiltelefon eller surfplatta nu finns tillgängligt i en integrerad enhet. Det gör att mobilen eller plattan är fri till annat och att du aldrig behöver trassla med kablar eller tänka på att ha en extraenhet laddad.

Smart Controller klarar flera timmar på en laddning, så med en uppsättning extrabatterier till drönaren kan du jobba på nästan obegränsat.

Det här är en setup som fungerar mycket fint och du är startklar på under en minut från det att du öppnar väskan. Har du en gång gått över till DJI:s Smart Controller vill du inte byta tillbaka.

Modellen är i övrigt snarlik "vanliga" Mavic 3 men här får du också Apple ProRes 422 HQ som medger högkvalitativ men effektiv och resurssnål redigering med flera populära mjukvaror. Dessutom har drönaren en inbyggd SSD-disk som sparar bilder och filmer direkt i drönaren.

Bäst - men inte billigast!


2. DJI Mavic 3 RTF

Funktioner och finesser

Saknar Smart Controller

Mavic 3 är den senaste drönaren från DJI som är en värdig uppföljare nu när Mavic 2 börjar fasas ut.

Om vi börjar med några av uppdateringarna som gjorts sedan föregångaren så får man nu en flygtid på upp till hela 46 minuter. Och filmerna, de levereras i 5,1 k och 50 fps, om man så vill.

Den nya huvudkameran från erkända Hasselblad har en ännu större sensor men inte nog med det, man får också en extra kamera med optisk zoomfunktion, vilket gör den gamla modellen DJI Mavic 2 Zoom överflödig.

Vikten på omkring 900 gram ligger lämpligt till för att kvala in på "rätt" sida i det nya regelverket och gör den till mycket smidig, om än inte minst.

DJI har också ett positionssystem som skall underlätta flygning inomhus och i övrigt är drönaren utrustad med sensorer i alla riktningar, vilket gör att den själv kan navigera och undvika hinder vid automatiska flygningar.

DJI levererar ännu en toppdrönare som placerar sig högt upp på listan.


3. DJI Air 2S RTF

Storlek och portabilitet

Stillbilder inte toppklass

Nya DJI Air 2S skiljer sig knappast nämnvärt i vare sig utseende och storlek men har däremot fått några tekniska förbättringar och finesser.

Numer levererar kameran 20Mp stillbilder från en 1 tums stor sensor och kan filma i hela 5.4 k/30 fps.

Med en förbättrad räckvidd och överföring, ny och mer avancerad navigationsautomatik och kollitionsvarning kallad APAS 4.0 och möjlighet till att se andra flygfarkoster tack vare ADS-B-mottagare, gör att drönaren blir än mer prisvärd.

Bildkvalitén på stillbildskameran lever inte riktigt upp till samma skärpa som på exempelvis Mavic 2 Pro och fortfarande saknas möjligheten till manuell bländare, men det kan man leva med. Detta framförallt eftersom storleken är så oerhört tilltalande och drönaren väger in på under 600 gram.

Bättre reskamrat för fotografen finns knappast.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. DJI Mavic 2 Zoom (Smart Controller) RTF

Smart Controller + zoomen i ett

Dyrare med Smart Controller

Denna version av Dji Mavic 2 Zoom kan, precis som syskonet Mavic 2 Pro, fås med DJI:s Smart Controller. Det är en smidig lösning med en 5,5 tums skärm integrerad i handkontrollen.

Förutom bra batteritid och smidig integration så är en annan stor fördel med Smart Controller att den klarar temperaturer ned till minus 20 grader, något som kan vara ett problem med surfplattor och mobiler. Från kontrollen överför du också enkelt bilder direkt till mobiltelefonen.

Zoomfunktionen på drönaren öppnar upp för fler möjligheter att komma nära i bild utan att riskera flygningen. Det kan också skapa lite andra effekter i bilderna och filmerna.

Hela paketet packar du smidigt ned i resväskan eller verktygslådan, beroende på om du känner för rekreation eller arbete.


5. DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF

Flygtid och smidighet

Saknar kollisionssensorer sidledes

Under den tid som Mavic Air 2 nu funnits på marknaden så får man nog säga att den hunnit lovordas en hel del. Högst upp på den här listan som bästa drönare kommer jag nog aldrig att placera den, men om priset är styrande så är kan vi nog säga att den är en av de bättre.

Flygtiden tillsammans med vikten, som gör den väldigt portabel, är nog det som imponerar mest. Men därtill behöver den inte skämmas för sig vad gäller bildkvalité, både när det handlar om rörlig film och stillbilder.

Handkontrollen är också en av de bättre, om man inte har krav på smart controller med skärm. För övrigt kan man koppla just en sådan till den modellen så det är ingen återvändsgränd om man nu kommer på bättre tankar i framtiden.

Många smarta funktioner (några dock mer roliga än användbara) och flera som garanterar säkerheten och assisterar navigeringen gör att detta blir en modern och mycket smidig maskin.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer