Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren för barn

  • 28 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Kanske är du vuxen men känner dig som ett barn när det kommer till drönare, eller så är du av den yngre generationen och ska köpa din första drönare. Även om drönaren ska användas av ett barn så behöver det inte vara synonymt med att drönaren ska vara billig, men kanske kan det vara bra att överväga budgeten innan inköp. Redan från 6-7 års ålder så kan nog de flesta barn lära sig flyga en drönare. Faktum är att ju dyrare drönare, desto mer stabil och lättflugen brukar den vara.

Med tanke på att detta möjligen är ett förstagångsköp så kan det ändå vara bra att inte ha lagt ut alltför mycket pengar om kraschen kommer. Men det ska förstås heller inte vara ett "sistagångsköp", och därför innehåller listan också förslag och tips på dyrare drönare. Ibland kan det faktiskt vara värt att satsa lite mer pengar på en drönare även till ett barn.

1. Ryze Tech Tello RTF

Kvalitetskänsla trots lågt pris

Ingen GPS

Ryze Tello är en produkt som passar utmärkt som första drönare för att flyga in sig på. Det betyder också att den är en klockren drönare för barn.

Priset hamnar helt rätt omkring en tusenlapp och drömmen kan således bli verklighet för de flesta. Den flyger och känns nästan som en större och dyrare drönare men till ett nybörjarpris. Jag påminner om fjärrkontrollen som man behöver köpa till, om man inte vill hålla sig till styrning via mobilen eller plattan.

När man ändå är igång så kan det vara lika bra att köpa ett par extrabatterier för att kunna flyga lite längre än de tio minuter som ett batteri ger.

I motsats till många andra drönare i den här prisklassen är detta inte en produkt med tveksam kvalitet som direkt går sönder. Trots priset är konstruktionen på Ryze Tello rimligt robust och flygvärdigheten god, vilket gör en topplacering på listan.


2. Hubsan X4 (H107L) RTF

Billig, smidig och kul

Ingen kamera, kort flygtid

Det är svårt att inte rekommendera instegsmodellen av Hubsan, oavsett om man är barn eller vuxen.

Även om Hubsan kan flygas utomhus i mycket lätta vindar så passar den nog bäst inomhus. Efter lite kalibrering av kontrollerna är den rimligt stabil med bra respons i handkontrollen, riktigt kraschtålig och kommer ge flera roliga flygminuter innan det är dags att ladda batteriet i ett vanligt USB-uttag.

Skapa egna banor i vardagsrummet, under bord och mellan stolsben, landa i en kakburk eller undersök reaktionen hos katten. För en relativt liten summa ger den väldigt mycket nöje och den är också den perfekta instegsmaskinen för att lära sig flyga. Det blir sedan lätt att gå över till större maskiner som då kommer att kunna manövreras mycket säkrare.

Drönaren har ingen kamera men det är heller inte nödvändigt, det är flygningen man vill åt i en sådan här maskin.


3. DJI Mini 2 Fly More Combo RTF

Kvalitén och egenskaperna

Högt pris = många veckopengar

Mini 2 måste, det relativt höga priset till trots, ändå rekommenderas.

Med tanke på att många barn idag är väl bevandrade i spelvärlden så är de sannolikt också fingerflinka nog att handskas med handkontrollen till denna maskin.

Precis som dess föregångare Mavic Mini så är Mini 2 just minimal. Den lätta vikten gör den relativt ofarlig att handskas med och flyga såväl inom- som utomhus.

Propellerskydden gör att man inte riskerar att slå i väggar eller andra hinder och de fina kameraegenskaperna och finesserna kommer att inte bara få barnen, utan även vuxna, att ropa högt av glädje.

Flygtid, räckvidd och vindtålighet är andra saker som gör detta till en mer "riktig" drönare.


4. SYMA X15W RTF

Vettigt pris

Begränsad flygtid

Syma tycks spruta ur sig lika drönarmodeller av varierande kvalitet och funktion. Men faktum är att de jag flugit har imponerat på mig, framförallt med tanke på priset.

X15W har en handkontroll som gör det enkelt för alla att flyga. Drönaren håller höjden stabilt och är det vindstilla så kan du flyga utomhus. Flyger du inomhus så hjälper propellerskydden till att skydda framfarten mot möbler och väggar.

Modellen har kamera och kan kopplas till en app i mobilen och upplösningen är i HD. Ha inga större förväntningar på toppkvalitet, men för priset duger det gott.

Nackdelen är den begränsade flygtiden. I teorin så kan man flyga drygt sju minuter men i praktiken brukar det visa sig bli lite mindre. Sedan är det dags att ladda, men fördelen är då att du enkelt laddar med en vanlig USB-laddare som dessutom ingår.

En rolig maskin för dig som inte vill betala så mycket.


5. Denver DCW-380 RTF

Prisvärd

Mer en leksak men en bra sådan

Priset talar för Denver DCW-380, inte mer än femhundra kronor behöver du betala för en flygfärdig drönare.

Vi är fortfarande i leksakskategorin men alla, oavsett ålder, kan ha roligt med denna drönare som kommer komplett med handkontroller. Om man vill så kan man komplettera med en mobil som fästs på handkontrollen. Drönaren kan då styras av en app.

För detta pris kan man inte alltid räkna med en kamera men i det här fallet ingår en sådan. Den sparar ned filmer eller bilder till mobilen som man är ansluten till.

Anslutningen sker med WiFi, vilket begränsar räckvidden något men det är ändå fullt tillräckligt för att ta en liten tur i eller utanför huset.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer