
Jag förlorade nästan mitt intresse för drönare efter att ha valt ett inte allt för nybörjarvänligt hemmabygge som första drönare (som dessutom havererade under en pågående flygning). Så jag förstår verkligen vikten av att välja rätt första drönare. Nu avråder jag dock inte från att själv bygga sina drönare, men om man vill veta ifall drönarflygning kommer bli ens nya hobby så underlättar det helt klart om flygtiden är längre än felsökningstiden.
Min tanke med denna topplista är att presentera ett gäng drönare som alla på sitt sätt kan anses vara nybörjarvänliga. Fäst därför inte allt för stor vikt på rangordningen i listan, utan fokusera hellre på de motiveringar jag ger. Tänk också på att de flesta drönare på denna lista är avsedda för att flyga utomhus, vilket ställer krav på att man känner till det gällande regelverket. Med det sagt hoppas jag nu kunna guida dig till din första drönare!
1. Ryze Tech Tello RTF
Priset
Kamerakvalitén och batteritiden
Har du länge varit sugen på att testa drönarflygning eller är du på jakt efter en rolig present till den teknikintresserade? I så fall kan Tello verkligen vara något för dig!
Den här lilla manicken skryter varken med GPS, lång batteritid eller fantastisk bildkvalité. Däremot är den lättflugen och kostar bara en bråkdel av vad du får betala för de övriga drönarna på listan.
Tello levereras inte med någon egen handkontroll (kan köpas till separat), utan du styr den enkelt med hjälp av din smartphone. Värt att nämna är att denna drönare lämpar sig bäst för inomhusflygning, men den kan även flygas utomhus om det är vindstilla. Skulle olyckan vara framme så är Tello också ganska stryktålig tack vare dess propellerskydd och inbyggda kamera.
För dig som är helt ny inom drönarflygning och bara vill testa på denna hobby så kan jag varmt rekommendera Tello!
2. DJI Mini 2 RTF
Prestandan sett till pris & storlek
Saknar kollisionsskydd
Är du på jakt efter en riktigt kompetent drönare till ett överkomligt pris? I så fall bör du kolla på uppföljaren till DJI:s Mavic Mini, nämligen Mini 2!
Trots att Mini 2 endast väger knappa 249 g så får du ändå uppemot 31 minuters flygtid och även en förbättrad vindtålighet jämfört med sin föregångare.
När det gäller kameraspecifikationerna så kan du både filma i 4K-upplösning samt ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Dessutom har även räckvidden och videolänken förbättrats markant i och med att DJI har valt att använda sig av sin pålitliga OcuSync 2.0-teknologi.
Det jag kan sakna lite hos Mini 2 är att den inte har något Active Track-läge (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) samt att den i princip saknar kollisionsskydd. Men trots dessa nackdelar är detta ändå en mycket kompetent drönare i sin storleksklass!
3. DJI Mini SE RTF
Prisvärd och relativt billig
Saknar kollisionsskydd
För dig som har en tajtare budget så kan DJI Mini SE vara värd att kolla in. Mini SE är nämligen en mix av den äldre DJI Mavic Mini och den nyare DJI Mini 2.
När det gäller kameraprestandan är den identisk med Mavic Mini vilket innebär att du kan ta 12 megapixel foton eller filma i upp till 2,7K med 30 bilder per sekund. Även bildlänken och räckvidden är hämtad från den äldre Mavic Mini men den bör ändå vara tillräckligt bra för de flesta flygningar.
Däremot är själva skalet hämtat från den nyare Mini 2 vilket ger dig en mycket vindtålig drönare sett till sin vikt på endast 249 g. Även batteritiden är riktigt bra och ger dig möjligheten att flyga i upp till hela 30 minuter!
Tyvärr saknar Mini SE både möjligheten att följa förvalda objekt (även kallat Active Track) och ett inbyggt kollisionsskydd.
På det stora hela är dock Mini SE en mycket lättflugen och prisvärd drönare perfekt för nybörjaren!
4. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF
Mini-drönare med bra prestanda
Priset är inte så nybörjarvänligt
Söker du en nybörjarvänlig mini-drönare fast med en mer professionell kamera? Då kan DJI Mini 3 Pro vara intressant för dig!
Trots sin vikt på under 249 g har drönaren ändå en imponerande kameraprestanda i form av bland annat en relativt stor sensor (1/1,3 tum), ljusstark optik (f/1,7) och möjligheten att fotografera i porträtt-läge. När det När det gäller fotoupplösningen ligger den på hela 48 megapixlar och för film är det 4K med upp till 60 bilder per sekund som gäller.
Om du är sugen på en Mini 3 Pro så kan det vara bra att veta att den säljs med två olika kontroller varav den ena har en inbyggd skärm.
Andra extra trevliga nyheter är det inbyggda kollisionsskyddet och "följ-mig"-läget. Flygtiden är också god, den ligger på upp till 34 minuter.
Är du på jakt efter en nybörjarvänlig mini-drönare att växa i som drönarfotograf så kan jag varmt rekommendera Mini 3 Pro!
5. DJI Air 2S RTF
Prestandan sett till pris & storlek
Priset är inte så nybörjarvänligt
Är du på jakt efter en nybörjarvänlig drönare med riktigt bra kameraprestanda? I så fall kan DJI:s Air 2S vara något för dig!
Det som kanske imponerar mest med Air 2S är dess stora 1-tums sensor på 20 megapixlar vilket kommer kunna ge dig bl.a. bättre foto och film i mörka miljöer. Dessutom kan du filma i hela 5,4K-upplösning med 30 bilder per sekund samt använda flertalet funktioner och lägen för att maximera kvalitén på dina filmer.
Air 2S kommer dessutom utrustat med en av marknadens mest avancerade "följ mig"-lägen samt har en räckvidd och videoöverföringslänk i toppklass! När det gäller batteritiden så kan du också vara lugn då den ligger på upp emot 31 minuter.
Likt de andra DJI-drönarna är Air 2S förstås mycket lättflugen men om jag ska klaga på något är det avsaknaden av kollisionsskydd på sidorna. Sammanfattningsvis är dock Air 2S en mycket nybörjarvänlig drönare med en imponerande kameraprestanda!
6. DJI FPV Combo RTF
Avancerad teknik och nytänkande
Priset och reparationsmöjligheterna
Är du sugen på att komma igång med FPV-flygning utan att spendera tid på att bygga och programmera? Då kan DJI:s FPV Combo vara det du har väntat på!
Genom att kombinera teknik från sina framgångsrika foto-drönare har DJI lyckats skapa en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare med flera flyglägen passande både nybörjare och proffs. Tack vare den imponerande batteritiden på upp emot 20 minuter får du också gott om tid att öva i luften!
Med den inbyggda kameran kan du spela in häftiga videor i 4K-upplösning och dessutom ta 12 mp-bilder när något intressant motiv dyker upp. Tycker du det är lurigt att flyga med den vanliga handkontrollen finns det även möjlighet att köpa till en motion controller där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser.
Nackdelarna jag ser med denna drönare är dels priset men också att det kan vara svårt att utföra reparationer på egen hand. Men om detta inte avskräcker dig så är DJI FPV en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare!

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer