Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa drönaren för nybörjare

Tomas Gustafsson

Tomas Gustafsson

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Är du nybörjare och har aldrig använt dig av en drönare? Det är aldrig för sent att lära sig! I denna lista får du tips på några säkra kort att börja med för att träna upp dina färdigheter och väcka ditt intresse för flygningen. Prisspannet i listan är ganska brett och du kommer få mer av allt ju mer du betalar.

Som nybörjare ska du heller inte glömma bort att läsa på om de viktigaste reglerna för hur du använder din drönare. Det är viktigt för säkerheten och för andra människor och deras egendom. Är du osäker i ditt förstagångsval så satsar du på en riktigt billig drönare som lär dig flyga och använda kontrollen innan du ger dig på en dyrare maskin. Gemensamt för samtliga föreslagna maskiner är ändå att du snabbt kommer att lära dig mycket nytt och dessutom ha ganska kul!

1. DJI Mavic Air 2 RTF

Flygtid och prestanda
Dyrast

Trots att detta är en ganska dyr drönare för en nybörjare så är det den som toppar listan.

Nya Mavic Air 2 ersätter rakt av gamla Mavic Air och gör det med ett flertal nya funktioner och förbättringar. En helt ny handkontroller, som jag tycker är mer ergonomisk och lämpad, där mobilen sitter ovanpå istället för under är en av nyheterna.

De andra stora nyheterna är den förbättrade räckvidden och bildkvalitén i överföringen genom OcuSync 2.0 samt den förlängda flygtiden som nu är klassledande på marknaden. Därtill har kameran förbättrats och levererar extremt högupplösta bilder och fin kvalitet på filmerna.

Egentligen finns det få orsaker att köpa någon större och bättre maskin som nybörjare då denna helt enkelt är så bra som man kan tänka sig. Dessutom är den väldigt lätt och smidig att få med sig på resan.

En mycket bra drönare och ett mycket bra köp.

DJI Mavic Air 2 RTF
DJI Mavic Air 2 RTF
8 790 kr

2. DJI Mini 2 RTF

Storlek och vikt
Dyrare för nybörjaren

Mini 2 är uppdateringen av Mavic Mini som i sin tur får sägas vara förbättringen av den tidigare modellen Spark.

Den här maskinen platsar in i ett segment där piloten kan vara både nybörjare eller lite mer erfaren. Det gör att den inte blir en maskin som läggs på hyllan efter att nyhetens behag lagt sig.

Priset är förstås lite högre än föregångaren men vikten är fortfarande under de så viktiga 249 grammen som nya regelverket undantar. På köpet får man flera nya funktioner som tidigare saknades, bland annat förbättrad foto- och filmkvalitet, nya funktioner för flygmönster och fotografering.

Den dåliga vindtåligheten som tidigare ofta kritiserades ska nu vara förbättrad, vilket minskar tvekan vid dagar med friskare vindar.

Inte billigaste drönaren för nybörjaren men en framtidssäker och användbar produkt.

DJI Mini 2 RTF
DJI Mini 2 RTF
4 990 kr
Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mavic Mini RTF

Användbar, ingen hyllvärmare
Ett något dyrare förstagångsköp

Mavic Mini har nu funnits ett tag och ersatts av Mini 2, vilket gör att den står sig bra i pris och prestanda för nybörjaren som inte har väldigt höga krav på film- och fotokvalité.

En bra kamera och gimbal ger bilder och filmer som är fullt användbara. För nybörjaren finns färdiga flygmoder, som gör maskinen lättanvänd och enkel att komma igång med utan att riskera krascher.

Priset ligger något högre men är fortfarande bra med tanke på vettiga funktioner, även om de mest avancerade såsom möjlighet att följa objekt eller personer saknas.

Smidigheten och litenheten är imponerande och något som skapar ett habegär oavsett vad ditt syfte med köpet är.

DJI Mavic Mini RTF
(2)
DJI Mavic Mini RTF
3 990 kr
Vår expert Oscar Suneson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Ryze Tech Tello RTF

Prisvärd
Begränsade tekniska funktioner

För omkring tusenlappen får du idag en maskin som denna, för ett par decennium sedan hade det knappt räckt till ett flygplan av balsaträ.

DJI Ryze Tello har tack vare sitt låga pris och rimliga prestanda tagits emot väl på marknaden. Med det låga priset kommer förstås rationaliseringarna vilket gör att finesserna blir lite enklare: kameran har en begränsad form av stabilisering och lägre upplösning, både för film och foto, men duger gott för webbpublicering.

Vill du skapa avancerade flygrutter så är detta heller inte rätt drönare för dig, men du kommer ha glädje av maskinen ändå och inser kanske snart att du vill ta steget över till en större modell. Du flyger den direkt med din smartphone men jag skulle rekommendera att köpa till en fjärrkontroll för en ännu roligare upplevelse.

Med den här maskinen lär du dig grunderna i drönarflygning och drönarfoto.

Ryze Tech Tello RTF
(5)
Ryze Tech Tello RTF
990 kr

5. Emax TinyHawk FPV RTF

Komplett kit för FPV-flygning
Mer begränsat användningsområde

Det här är en drönare som är lite dyrare men ändå är något för dig som är nybörjare inom FPV-flygning.

FPV, First Person View, är när man flyger med VR-glasögon och bilden från drönarens kamera överförs direkt till dessa glasögon. Det ger en helt annan känsla än att flyga traditionellt med en bildskärm.

FPV har kommit att bli en stor sport med en entusiastisk community, där många bygger sina farkoster själv. Här slipper du dock besväret med att löda ihop komponenterna utan får ett kit med allt i ett som du behöver för att direkt komma igång.

Själva drönaren kan flygas både inom- och utomhus och är försedd med propellerskydd som eliminerar skador då du kör in i något hinder - något som inte alltför sällan händer även den duktige FPV-piloten.

Emax TinyHawk FPV RTF
Emax TinyHawk FPV RTF
2 550 kr

6. Hubsan X4 (H107C) RTF

Bra nybörjarmaskin, billig
Begränsad flygtid, vindtålighet

Kanske den mest klassiska Hubsan och urtypen från tillverkaren.

Hubsan har kanske oftast varit synonymt med små billiga drönare, lämpliga som förstaköp. Denna modell har inte några häftiga och avancerade funktioner men den har en liten kamera som filmar i HD-upplösning och sparar allt till ett minneskort.

Flygtiden blir ganska kort och drönaren lämpar sig bäst för inomhusflygning då den inte tål särskilt mycket vind. Men lugna dagar kan man flyga utomhus väldigt diskret och dessutom utan större risk för omgivning och människor tack vare att maskinen är väldigt liten.

Priset är relativt lågt och du behöver bara köpa till batterier till handkontrollen.

En bra drönare för nybörjaren att lära sig flyga med.

Hubsan X4 (H107C) RTF
(2)
Hubsan X4 (H107C) RTF
511 kr

7. DJI FPV Combo RTF

Ultimat intro till FPV
Högt pris för nybörjaren

Den tillhör en av de dyraste på listan men det går inte att komma ifrån att det här är ett lysande kit för dig som vill börja flyga FPV, alltså med glasögon och inte gå på minan att köpa något dåligt skräp som blir liggande i byrålådan.

Här har DJI nämligen applicerat sitt kunnande om hur man bygger rejäla och beprövade drönarprodukter på just FPV-nischen.

I paketet ingår, förutom själva drönaren och glasögonen, också en traditionell handkontroller som man styr med. Men man kan också välja att köpa till en motion controller, en styrspak som man håller i handen och styr drönarens rörelser med. Det blir ett roligt paket och en lysande introduktion till FPV-hobbyn!

Allting är klart för flygning, något som annars inte är självklart i denna genre.

Nackdelen är förstås det höga priset men också något som man får betala om man inte vill bygga och pyssla med elektronik och mekanik själv.

DJI FPV Combo RTF
DJI FPV Combo RTF
14 490 kr
Oscar Suneson

Oscar Suneson

  • Topplista
  • 03 maj 2021

Jag förlorade nästan mitt intresse för drönare efter att ha valt ett inte allt för nybörjarvänligt hemmabygge som första drönare (som dessutom havererade under en pågående flygning). Så jag förstår verkligen vikten av att välja rätt första drönare. Nu avråder jag dock inte från att själv bygga sina drönare, men om man vill veta ifall drönarflygning kommer bli ens nya hobby så underlättar det helt klart om flygtiden är längre än felsökningstiden.

Min tanke med denna topplista är att presentera ett gäng drönare som alla på sitt sätt kan anses vara nybörjarvänliga. Fäst därför inte allt för stor vikt på rangordningen i listan, utan fokusera hellre på de motiveringar jag ger. Tänk också på att de flesta drönare på denna lista är avsedda för att flyga utomhus, vilket ställer krav på att man känner till det gällande regelverket. Med det sagt hoppas jag nu kunna guida dig till din första drönare!

1. Ryze Tech Tello RTF

Priset
Kamerakvalitén och batteritiden

Har du länge varit sugen på att testa drönarflygning eller är du på jakt efter en rolig present till den teknikintresserade? I så fall kan Tello verkligen vara något för dig!

Den här lilla manicken skryter varken med GPS, lång batteritid eller fantastisk bildkvalité. Däremot är den lättflugen och kostar bara en bråkdel av vad du får betala för de övriga drönarna på listan.

Tello levereras inte med någon egen handkontroll, utan du styr den enkelt med hjälp av din smartphone. Värt att nämna är att denna drönare lämpar sig bäst för inomhusflygning, men den kan även flygas utomhus om det är vindstilla. Skulle olyckan vara framme så är Tello också ganska stryktålig tack vare dess propellerskydd och inbyggda kamera.

För dig som är helt ny inom drönarflygning och bara vill testa på denna hobby så kan jag varmt rekommendera Tello!

Ryze Tech Tello RTF
(5)
Ryze Tech Tello RTF
990 kr

2. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till pris & storlek
Saknar kollisionsskydd

Är du på jakt efter en riktigt kompetent drönare till ett överkomligt pris? I så fall bör du kolla på uppföljaren till DJI:s Mavic Mini, nämligen Mini 2!

Trots att Mini 2 endast väger knappa 249 g så får du ändå uppemot 31 minuters flygtid och även en förbättrad vindtålighet jämfört med sin föregångare.

När det gäller kameraspecifikationerna så kan du både filma i 4K-upplösning samt ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Dessutom har även räckvidden och videolänken förbättrats markant i och med att DJI har valt att använda sig av sin pålitliga OcuSync 2.0-teknologi.

Det jag kan sakna lite hos Mini 2 är att den inte har något Active Track-läge (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) samt att den saknar kollisionsskydd. Men trots dessa nackdelar är detta ändå en mycket kompetent drönare i sin storleksklass!

DJI Mini 2 RTF
DJI Mini 2 RTF
4 990 kr
Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mavic Air 2 RTF

Batteritiden och kamerafunktionerna
Priset

Uppföljaren till DJI:s omåttligt populära Mavic Air heter förstås Mavic Air 2 och här har man verkligen inte snålat med prestandan!

Likt sin föregångare har Mavic Air 2 blivit utrustad med ett Obstacle Avoidance-system i tre riktningar. När det gäller flygtiden så ligger den nu på upp emot hela 34 minuter! Dessutom har den fått ta del av DJI:s mer avancerade wifi-teknologi (Ocusync 2.0) vilket bl.a. ger dig både bättre räckvidd och en livevideolänk i FullHD-upplösning.

Även kamerorna imponerar tack vare möjligheten att ta 48 megapixlar-foton samt filma i 4K med 60 bilder per sekund. Så vare sig du vill göra enorma utskrifter eller skapa slow-motion magi i 4K-upplösning så lär Mavic Air 2 inte göra dig besviken.

Om du är på jakt efter en drönare att växa i länge så bör du verkligen kolla in Mavic Air 2!

DJI Mavic Air 2 RTF
DJI Mavic Air 2 RTF
8 790 kr

4. DJI Mavic 2 Pro RTF

Lättflugen, avancerad teknik
Priset

Trots den saftiga prislappen måste jag ändå ta med Mavic 2 Pro på topplistan eftersom den antagligen är bland de mest lättflugna drönarna som finns!

Här hittar vi sensorer åt alla riktningar (även på ovansidan), vilket gör dess Obstacle Avoidance-system till det kanske mest kompletta på marknaden just nu.

I den här prisklassen är självklart egenskaper såsom räckvidd, videoöverföringskvalité, batteritid och kamerakvalité riktigt bra. Mavic 2 Pro sticker dock ut lite extra tack vare dess 1-tums sensor på hela 20 megapixlar och justerbara bländare. Här finns alltså verkligen förutsättningarna för att skapa imponerande filmer och foton!

Om du har ett tidigare foto- eller filmintresse och vill ha en otroligt lättflugen drönare med en fantastisk kamera, välj Mavic 2 Pro!

DJI Mavic 2 Pro RTF
(6)
DJI Mavic 2 Pro RTF
13 988 kr

5. DJI FPV Combo RTF

Avancerad teknik och nytänkande
Priset och reparationsmöjligheterna

Är du sugen på att komma igång med FPV-flygning utan att spendera tid på att bygga och programmera? Då kan DJI:s FPV Combo vara det du har väntat på!

Genom att kombinera teknik från sina framgångsrika foto-drönare har DJI lyckats skapa en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare med flera flyglägen passande både nybörjare och proffs. Tack vare den imponerande batteritiden på upp emot 20 minuter får du också gott om tid att öva i luften!

Med den inbyggda kameran kan du spela in häftiga videor i 4K-upplösning och dessutom ta 12 mp-bilder när något intressant motiv dyker upp. Tycker du det är lurigt att flyga med den vanliga handkontrollen finns det även möjlighet att köpa till en motion controller där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser.

Nackdelarna jag ser med denna drönare är dels priset men också att det kan vara svårt att utföra reparationer på egen hand. Men om detta inte avskräcker dig så är DJI FPV en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare!

DJI FPV Combo RTF
DJI FPV Combo RTF
14 490 kr