Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren för nybörjare

  • 16 maj 2022
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Jag förlorade nästan mitt intresse för drönare efter att ha valt ett inte allt för nybörjarvänligt hemmabygge som första drönare (som dessutom havererade under en pågående flygning). Så jag förstår verkligen vikten av att välja rätt första drönare. Nu avråder jag dock inte från att själv bygga sina drönare, men om man vill veta ifall drönarflygning kommer bli ens nya hobby så underlättar det helt klart om flygtiden är längre än felsökningstiden.

Min tanke med denna topplista är att presentera ett gäng drönare som alla på sitt sätt kan anses vara nybörjarvänliga. Fäst därför inte allt för stor vikt på rangordningen i listan, utan fokusera hellre på de motiveringar jag ger. Tänk också på att de flesta drönare på denna lista är avsedda för att flyga utomhus, vilket ställer krav på att man känner till det gällande regelverket. Med det sagt hoppas jag nu kunna guida dig till din första drönare!

1. Ryze Tech Tello RTF

Priset

Kamerakvalitén och batteritiden

Har du länge varit sugen på att testa drönarflygning eller är du på jakt efter en rolig present till den teknikintresserade? I så fall kan Tello verkligen vara något för dig!

Den här lilla manicken skryter varken med GPS, lång batteritid eller fantastisk bildkvalité. Däremot är den lättflugen och kostar bara en bråkdel av vad du får betala för de övriga drönarna på listan.

Tello levereras inte med någon egen handkontroll (kan köpas till separat), utan du styr den enkelt med hjälp av din smartphone. Värt att nämna är att denna drönare lämpar sig bäst för inomhusflygning, men den kan även flygas utomhus om det är vindstilla. Skulle olyckan vara framme så är Tello också ganska stryktålig tack vare dess propellerskydd och inbyggda kamera.

För dig som är helt ny inom drönarflygning och bara vill testa på denna hobby så kan jag varmt rekommendera Tello!


2. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Saknar kollisionsskydd

Är du på jakt efter en riktigt kompetent drönare till ett överkomligt pris? I så fall bör du kolla på uppföljaren till DJI:s Mavic Mini, nämligen Mini 2!

Trots att Mini 2 endast väger knappa 249 g så får du ändå uppemot 31 minuters flygtid och även en förbättrad vindtålighet jämfört med sin föregångare.

När det gäller kameraspecifikationerna så kan du både filma i 4K-upplösning samt ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Dessutom har även räckvidden och videolänken förbättrats markant i och med att DJI har valt att använda sig av sin pålitliga OcuSync 2.0-teknologi.

Det jag kan sakna lite hos Mini 2 är att den inte har något Active Track-läge (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) samt att den i princip saknar kollisionsskydd. Men trots dessa nackdelar är detta ändå en mycket kompetent drönare i sin storleksklass!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mini SE RTF

Prisvärd och relativt billig

Saknar kollisionsskydd

För dig som har en tajtare budget så kan DJI Mini SE vara värd att kolla in. Mini SE är nämligen en mix av den äldre DJI Mavic Mini och den nyare DJI Mini 2.

När det gäller kameraprestandan är den identisk med Mavic Mini vilket innebär att du kan ta 12 megapixel foton eller filma i upp till 2,7K med 30 bilder per sekund. Även bildlänken och räckvidden är hämtad från den äldre Mavic Mini men den bör ändå vara tillräckligt bra för de flesta flygningar.

Däremot är själva skalet hämtat från den nyare Mini 2 vilket ger dig en mycket vindtålig drönare sett till sin vikt på endast 249 g. Även batteritiden är riktigt bra och ger dig möjligheten att flyga i upp till hela 30 minuter!

Tyvärr saknar Mini SE både möjligheten att följa förvalda objekt (även kallat Active Track) och ett inbyggt kollisionsskydd.

På det stora hela är dock Mini SE en mycket lättflugen och prisvärd drönare perfekt för nybörjaren!


4. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF

Mini-drönare med bra prestanda

Priset är inte så nybörjarvänligt

Söker du en nybörjarvänlig mini-drönare fast med en mer professionell kamera? Då kan DJI Mini 3 Pro vara intressant för dig!

Trots sin vikt på under 249 g har drönaren ändå en imponerande kameraprestanda i form av bland annat en relativt stor sensor (1/1,3 tum), ljusstark optik (f/1,7) och möjligheten att fotografera i porträtt-läge. När det När det gäller fotoupplösningen ligger den på hela 48 megapixlar och för film är det 4K med upp till 60 bilder per sekund som gäller.

Om du är sugen på en Mini 3 Pro så kan det vara bra att veta att den säljs med två olika kontroller varav den ena har en inbyggd skärm.

Andra extra trevliga nyheter är det inbyggda kollisionsskyddet och "följ-mig"-läget. Flygtiden är också god, den ligger på upp till 34 minuter.

Är du på jakt efter en nybörjarvänlig mini-drönare att växa i som drönarfotograf så kan jag varmt rekommendera Mini 3 Pro!


5. DJI Air 2S RTF

Prestandan sett till pris & storlek

Priset är inte så nybörjarvänligt

Är du på jakt efter en nybörjarvänlig drönare med riktigt bra kameraprestanda? I så fall kan DJI:s Air 2S vara något för dig!

Det som kanske imponerar mest med Air 2S är dess stora 1-tums sensor på 20 megapixlar vilket kommer kunna ge dig bl.a. bättre foto och film i mörka miljöer. Dessutom kan du filma i hela 5,4K-upplösning med 30 bilder per sekund samt använda flertalet funktioner och lägen för att maximera kvalitén på dina filmer.

Air 2S kommer dessutom utrustat med en av marknadens mest avancerade "följ mig"-lägen samt har en räckvidd och videoöverföringslänk i toppklass! När det gäller batteritiden så kan du också vara lugn då den ligger på upp emot 31 minuter.

Likt de andra DJI-drönarna är Air 2S förstås mycket lättflugen men om jag ska klaga på något är det avsaknaden av kollisionsskydd på sidorna. Sammanfattningsvis är dock Air 2S en mycket nybörjarvänlig drönare med en imponerande kameraprestanda!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

6. DJI FPV Combo RTF

Avancerad teknik och nytänkande

Priset och reparationsmöjligheterna

Är du sugen på att komma igång med FPV-flygning utan att spendera tid på att bygga och programmera? Då kan DJI:s FPV Combo vara det du har väntat på!

Genom att kombinera teknik från sina framgångsrika foto-drönare har DJI lyckats skapa en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare med flera flyglägen passande både nybörjare och proffs. Tack vare den imponerande batteritiden på upp emot 20 minuter får du också gott om tid att öva i luften!

Med den inbyggda kameran kan du spela in häftiga videor i 4K-upplösning och dessutom ta 12 mp-bilder när något intressant motiv dyker upp. Tycker du det är lurigt att flyga med den vanliga handkontrollen finns det även möjlighet att köpa till en motion controller där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser.

Nackdelarna jag ser med denna drönare är dels priset men också att det kan vara svårt att utföra reparationer på egen hand. Men om detta inte avskräcker dig så är DJI FPV en riktigt nybörjarvänlig FPV-drönare!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom drönare

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa drönaren för nybörjare

  • 29 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Är du nybörjare och har aldrig använt dig av en drönare? Det är aldrig för sent att lära sig! I denna lista får du tips på några säkra kort att börja med för att träna upp dina färdigheter och väcka ditt intresse för flygningen. Prisspannet i listan är ganska brett och du kommer få mer av allt ju mer du betalar.

Som nybörjare ska du heller inte glömma bort att läsa på om [de viktigaste reglerna för hur du använder din drönare. Det är viktigt för säkerheten och för andra människor och deras egendom. Är du osäker i ditt förstagångsval så satsar du på en riktigt billig drönare som lär dig flyga och använda kontrollen innan du ger dig på en dyrare maskin. Gemensamt för samtliga föreslagna maskiner är ändå att du snabbt kommer att lära dig mycket nytt och dessutom ha ganska kul!

1. DJI Air 2S RTF

Liten, smidig och hög kvalité

Inte billigaste nybörjarmaskinen

DJI:s senaste drönare är ingen lågprismaskin vilket kanske kan avskräcka nybörjaren men även en novis förtjänar något riktigt bra.

Bra är ingen överdrift för Air 2S, den är till och med bättre än så med sin kamerasensor på en tum som också spelar in filmer i [email protected] Mer bra saker som tillverkaren gjort är att stoppa in ytterligare kollisionssensorer även uppåt samt en ADS-B-mottagare som i realtid varnar dig för andra, kommersiella luftfarkoster i dess närhet.

Den långa flygtiden, den låga vikten och det smidiga formatet är annars det som utmärker Air 2S. På det hela taget, allt som Mavic Air 2 har. Men med lite extra allt.

För nybörjaren blir det, förutom en väldigt säker och lättflugen maskin, också en som levererar bra råmaterial vilket gör att man gärna fortsätter med drönarhobbyn.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mavic Air 2 RTF

Flygtid och prestanda

Dyrast

Trots att detta är en ganska dyr drönare för en nybörjare så ligger den högt på listan.

Nya Mavic Air 2 ersätter rakt av gamla Mavic Air och gör det med ett flertal nya funktioner och förbättringar. En helt ny handkontroller, som jag tycker är mer ergonomisk och lämpad, där mobilen sitter ovanpå istället för under är en av nyheterna.

De andra stora nyheterna är den förbättrade räckvidden och bildkvalitén i överföringen genom OcuSync 2.0 samt den förlängda flygtiden som nu är klassledande på marknaden. Därtill har kameran förbättrats och levererar extremt högupplösta bilder och fin kvalitet på filmerna.

Egentligen finns det få orsaker att köpa någon större och bättre maskin som nybörjare då denna helt enkelt är så bra som man kan tänka sig. Dessutom är den väldigt lätt och smidig att få med sig på resan.

En mycket bra drönare och ett mycket bra köp.


3. DJI Mini 2 RTF

Storlek och vikt

Dyrare för nybörjaren

Mini 2 är uppdateringen av Mavic Mini som i sin tur får sägas vara förbättringen av den tidigare modellen Spark.

Den här maskinen platsar in i ett segment där piloten kan vara både nybörjare eller lite mer erfaren. Det gör att den inte blir en maskin som läggs på hyllan efter att nyhetens behag lagt sig.

Priset är förstås lite högre än föregångaren men vikten är fortfarande under de så viktiga 249 grammen som nya regelverket undantar. På köpet får man flera nya funktioner som tidigare saknades, bland annat förbättrad foto- och filmkvalitet, nya funktioner för flygmönster och fotografering.

Den dåliga vindtåligheten som tidigare ofta kritiserades ska nu vara förbättrad, vilket minskar tvekan vid dagar med friskare vindar.

Inte billigaste drönaren för nybörjaren men en framtidssäker och användbar produkt.

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Ryze Tech Tello RTF

Prisvärd

Begränsade tekniska funktioner

För omkring tusenlappen får du idag en maskin som denna, för ett par decennium sedan hade det knappt räckt till ett flygplan av balsaträ.

DJI Ryze Tello har tack vare sitt låga pris och rimliga prestanda tagits emot väl på marknaden. Med det låga priset kommer förstås rationaliseringarna vilket gör att finesserna blir lite enklare: kameran har en begränsad form av stabilisering och lägre upplösning, både för film och foto, men duger gott för webbpublicering.

Vill du skapa avancerade flygrutter så är detta heller inte rätt drönare för dig, men du kommer ha glädje av maskinen ändå och inser kanske snart att du vill ta steget över till en större modell. Du flyger den direkt med din smartphone men jag skulle rekommendera att köpa till en fjärrkontroll för en ännu roligare upplevelse.

Med den här maskinen lär du dig grunderna i drönarflygning och drönarfoto.


5. DJI Mini 2 Fly More Combo RTF

Prisvärd

Börjar bli äldre

Mavic Mini har nu funnits ett tag och ersatts av Mini 2, vilket gör att den står sig bra i pris och prestanda för nybörjaren som inte har väldigt höga krav på film- och fotokvalité.

En bra kamera och gimbal ger bilder och filmer som är fullt användbara. För nybörjaren finns färdiga flygmoder som gör maskinen lättanvänd och enkel att komma igång med utan att riskera krascher.

Priset ligger något högre men är fortfarande bra med tanke på vettiga funktioner, även om de mest avancerade såsom möjlighet att följa objekt eller personer saknas.

Smidigheten och litenheten är imponerande och något som skapar ett habegär oavsett vad ditt syfte med köpet är.


6. DJI FPV Combo RTF

Ultimat intro till FPV

Högt pris för nybörjaren

Den tillhör en av de dyraste på listan men det går inte att komma ifrån att det här är ett lysande kit för dig som vill börja flyga FPV, alltså med glasögon och inte gå på minan att köpa något dåligt skräp som blir liggande i byrålådan.

Här har DJI nämligen applicerat sitt kunnande om hur man bygger rejäla och beprövade drönarprodukter på just FPV-nischen.

I paketet ingår, förutom själva drönaren och glasögonen, också en traditionell handkontroller som man styr med. Men man kan också välja att köpa till en motion controller, en styrspak som man håller i handen och styr drönarens rörelser med. Det blir ett roligt paket och en lysande introduktion till FPV-hobbyn!

Allting är klart för flygning, något som annars inte är självklart i denna genre.

Nackdelen är förstås det höga priset men också något som man får betala om man inte vill bygga och pyssla med elektronik och mekanik själv.


7. Hubsan X4 (H107L) RTF

Billig och rolig

Kort flygtid

Kanske den mest klassiska Hubsan och urtypen från tillverkaren.

Hubsan har kanske oftast varit synonymt med små, billiga drönare, lämpliga som förstaköp. Denna modell har inte några häftiga och avancerade funktioner men väl LED-lampor som underlättar flygning i mörker.

Flygtiden blir ganska kort och drönaren lämpar sig bäst för inomhusflygning då den inte tål särskilt mycket vind. Men lugna dagar kan man flyga utomhus väldigt diskret och dessutom utan större risk för omgivning och människor tack vare att maskinen är väldigt liten.

Priset är relativt lågt och du behöver bara köpa till batterier till handkontrollen men då flygtiden är relativt kort så är det lika bra att köpa till ett extra batteripack på en gång.

En bra drönare för nybörjaren att lära sig flyga med.


8. Emax TinyHawk FPV RTF

Komplett kit för FPV-flygning

Mer begränsat användningsområde

Det här är en drönare som är lite dyrare men ändå är något för dig som är nybörjare inom FPV-flygning.

FPV, First Person View, är när man flyger med VR-glasögon och bilden från drönarens kamera överförs direkt till dessa glasögon. Det ger en helt annan känsla än att flyga traditionellt med en bildskärm.

FPV har kommit att bli en stor sport med en entusiastisk community, där många bygger sina farkoster själv. Här slipper du dock besväret med att löda ihop komponenterna utan får ett kit med allt i ett som du behöver för att direkt komma igång.

Själva drönaren kan flygas både inom- och utomhus och är försedd med propellerskydd som eliminerar skador då du kör in i något hinder - något som inte alltför sällan händer även den duktige FPV-piloten.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer