Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa brädspelet för vuxna

  • 13 mar 2022
Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Detta är ett urval av spel där det kan vara bra att vara en tätt sammanknuten kompisgrupp där ni känner varandra väl. Det genomgående temat i spelen är nämligen att man måste kommunicera och försöka läsa av varandras mentalitet, antingen för att lista ut om någon är förrädare eller för att fördela uppgifter och mål så bra som möjligt.

Vissa av spelen kan ha lite skrämmande och hemska teman, de är med andra ord inget jag skulle rekommendera för de yngre. Annars passar de bra till en grupp på fyra-fem personer, där Arkham Horror och This War of Mine även fungerar bra med färre spelare, medan Avalon behöver minst fem men kan gå hela vägen upp till tio medspelare om man har en större tillställning. Spela dem med folk du känner dig bekväm med, så ni kan fokusera på hur spelen påverkar er och upptäcka nya intressanta sidor hos varandra.

1. Arkham Horror (3rd Edition)

I Arkham Horror återvänder vi till 20-talets New England, där spelarna spelar olika utredare som med hjälp av sina förmågor försöker skydda Arkham samt hitta ledtrådar till hur man stoppar Cthulhu från att förinta världen. Varje spelare får på sin tur utföra två olika handlingar. När alla gjort sina drag är det dags för spelet att gå till motanfall, kultister frammanar ohyggligheter och världen rämnar om man inte skyddar staden.

Detta är ett samarbetsspel där bra planering och att balansera sökandet efter ett sätt att besegra Cthulhu med att stoppa dennes följare från att frammana honom är de viktigaste ingredienserna i en spännande kväll.

Rushen av att tillsammans ha bekämpat en äldre gudom och räddat världen balanseras av den alltjämt närvarande vetskapen att man så lätt kunde ha förlorat allt.


2. Cards Against Humanity

I Cards Against Humanity ska man matcha en fråga eller ett påstående med det mest opassande eller äckliga man kan tänka sig. En spelare läser upp frågekortet och de andra spelarna väljer utifrån sina egna kort den mest (o)passande meningen som matchar frågan. Sedan är det upp till kortläsaren att välja vilket som var mest roande eller pinsamt. Spelet slutar när en spelare samlat ett visst antal poäng, eller när man har nått en lagom pinsam nivå att bryta på.

Det här spelet är inte för alla. Det är väldigt olika vad man tål och vilka saker man känner att man kan skämta om, men om alla har lite skinn på näsan och är lite fräcka av sig är detta ett givet partyspel. Man lär verkligen känna sina bästa vänners olika sidor när man spelar några av de grövsta korten i leken.


3. The Resistance: Avalon

I Avalon spelar man som riddarna runt runda bordet som försöker hitta den heliga graal. Men se upp! Några av spelarna är förrädare och vill till varje pris få riddarna att misslyckas.

Det här spelet lägger stor vikt vid att kunna bluffa och läsa av sina motståndare. Oavsett om man är god eller ond så är det en spännande katt- och råttalek där du försöker bluffa inför dina medspelare eller luska ut deras sanna natur. Misslyckas hjältarna för ofta faller hela Britannien och är de onda för aggressiva kan riddarna lista ut vilka de är, och därigenom stoppa dem från att följa med på expeditioner.

Här gäller det att hålla koll och känna sina medspelare, och det är ett förträffligt kompisspel där man kan få syn på helt nya sidor hos sina vänner.


4. Dead Of Winter: A Crossroads Game

Dead of Winter kombinerar den skrämmande zombieapokalypsen med en bister vinter där spelarna ska försöka få sina karaktärer att överleva.

Detta är ett samarbetsspel med förrädarmekanik. En av spelarna väljs slumpmässigt ut och ska sedan sabotera för de andra, men både förrädaren och de vanliga spelarna måste överleva vintern och de vandöda. Antingen behöver du hela tiden kämpa för att ha tillräckligt med resurser och samtidigt inte veta om någon kommer att förstöra allt för dig, eller så måste du försöka hålla masken för att i det perfekta ögonblicket vinna över de andra.

Till den som gillar att leva sig in i zombiekatastrofens vardag, se sin grupp bestå och skapa en egen historia i ett vintrigt landskap är detta ett mycket aptitligt spel.


5. This War of Mine: The Board Game

I This War of Mine försöker spelarna överleva i en krigsdrabbad stad. Under dagen värmer man upp och bättrar på sitt gömställe, för att under natten försvara det samt bege sig ut i stadsruinerna för att hitta mat och material som man behöver till nästa dag.

Även om målet med spelet bara är att hålla ut ett antal rundor så brukar vi i min spelgrupp sätta upp informella mål, som att vara självförsörjande på föda och få så många som möjligt att överleva till spelets slut.

Spelets skildring av verkligheten tillsammans med alla små berättelser man stöter på under spelets gång gör att detta nästan känns som en interaktiv film. Man måste fatta många hårda beslut och när spelet är slut får man läsa en kort epilog som sammanfattar de överlevandes vidare öden påverkade av valen spelarna gjort.


Peter Wahlström
Peter WahlströmExpert inom sällskapsspel

Jag är en brädspelare sedan barnsben, började min karriär med Risk och Monopol men har under mina år upptäckt och spelat allt från enkla "beer & pretzel"-spel till dygnslånga strategispel. Min livslånga erfarenhet har lärt mig att det viktigaste är att man gillar spelet och har roligt när man spelar det. Och det bästa sättet att göra det är att testa så många olika spel som möjligt, så det är det jag gör på min fritid. Jag är medansvarig för brädspelskvällen på vår förening och ansvarar där för att alla har ett brädspel att spela. Så spelar jag en till två nya brädspel i veckan. Allt för att hitta just de spel som tilltalar mig mest.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer