Prisjakt
HemPrisjakts experterSällskapsspelTopplista - Bästa sällskapsspelen för vuxna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sällskapsspelen för vuxna

1 december 2023

I den här listan fokuserar jag på spel som passar bäst för vuxna. Givetvis är vi alla olika, och en ung person med en viss spelvana kan säkert tycka om spelen i listan. Spelen kan kräva mer avläsning av varandra, regler eller komponenter på en högre nivå. Eller så är temat mörkt eller spelupplevelsen intensiv. Så jag kommer att tolka riktlinjerna för denna lista något olika från spel till spel, men var så säker på att det kommer finnas mycket härligt för er att finna i denna lista.

1. Dead Of Winter: A Crossroads Game

Oerhört underhållande

Stor låda, många komponenter och en del regler att ta in

Dead of Winter: A Crossroads Game är en nervkittlande och rolig spelupplevelse som jag starkt rekommenderar. Spelet blandar strategi, historieberättande och misstänksamhet på ett oerhört engagerande sätt.

I grunden är detta ett samarbetsspel där ni alla spelar som ett gäng överlevare i en postapokalyptisk zombievärld, mitt i vintern.

Ni behöver tillsammans prioritera att få fram mat, skydda er mot väder, vind och framförallt zombies som ständigt attackerar er.

Alla runt bordet behöver ständigt ta svåra, intressanta och roliga val som gynnar er som grupp och/eller endast er själva. Alla spelare har även hemliga, personliga uppdrag. Så dina vänner runt bordet kan göra lite tokiga val ibland.

Det som verkligen skruvar till spelet är att någon runt bordet kan vara en förrädare och inte vinner förrän uppdraget misslyckas eller alla dör, snarare än om ni lyckas gemensamt.

För att vinna måste spelarna alltså inte bara hantera resurser och överlevnad utan också navigera genom misstro, förräderi och hemliga agendor. Att balansera sina egna mål med gruppens bästa intresse blir avgörande för framgång.

Detta spel har skapat några riktigt minnesvärda upplevelser för mig och jag kan inte nog rekommendera det.

Passar från 13+ år, 2-5 spelare och tar 60-120 min att spela.


2. Arkham Horror: Kortspel (Revised Core)

Roligt spelsystem och bitvis rolig story

Kan bli dyrt om man börjar samla på sig allt i spelserien

Här har vi en uppdaterad version av den tidigare varianten Arkham Horror, där vissa mindre förbättringar har gjorts. Men får du endast tag i den äldre versionen så fungerar det också.

Detta är ett riktigt underhållande samarbetsspel med massor att sätta tänderna i. Inte nog med att denna lådan erbjuder många underhållande speltimmar, utan om du blir fast så finns det massvis av expansioner som kan förlänga er mörka resa.

I spelet axlar varje deltagare en roll som utredare som utforskar de dunkla och övernaturliga mysterierna i den mytomspunna staden Arkham. Spelarna står inför hemska varelser, försöker lösa mysterier och undvika galenskap samtidigt som de bygger sina personliga kortlekar med färdigheter och vapen.

Jag spelade igenom denna boxen med två andra spelare, men då är man tvungen att ha två boxar för att kunna bygga upp de personliga kortlekarna.

Rekommenderas starkt, trots investering.

Spelas från 14+ år, 1-2 spelare (eller fler, se ovan) och tar 60-120 min.


3. The Resistance: Avalon

Hur hätskt och intensivt det kan bli

Bäst först vid 7+ spelare

Här har vi en omarbetning på det klassiska The Resistance som jag också gillar, men Avalon-varianten är bättre.

I spelet är du och dina vänner med i kampen mellan det goda och det onda i kung Arthurs rike. Spelarna tilldelas hemliga roller som antingen tillhör de goda eller de onda. De goda försöker utföra uppdrag, medan de onda saboterar dem utan att avslöjas.

Rent spelmekaniskt är det hela väldigt simpelt. Komplexiteten kommer istället i de sociala interaktioner som skapas. Redan vid första stund som man tilldelas sina roller så höjs pulsen. Och under spelets gång blir det bara mer och mer intensivt.

Förvänta er mycket trash talk och lögner runt bordet!

Spelas från 13+ år, 5-10 spelare och runt 30 minuter speltid.


4. Gloomhaven: Jaws of the Lion

Mycket innehåll, förhållandevis "enkelt"

Fortfarande maffigt för många spelare

Här har vi lillebror till det minst sagt maffiga Gloomhaven och mycket av vad jag gillar med Gloomhaven återfinns även här. Men denna mycket mindre låda innebär mindre investering både i tid, pengar och administrerande under spelandet.

I spelet utforskar spelarna det välutvecklade fantasylandskapet i Gloomhaven, fyllt med faror, hemligheter och spännande uppdrag. Jaws of the Lion erbjuder en utmärkt introduktion till Gloomhaven-världen genom en gradvis ökande svårighetsgrad och tydliga regler för att hjälpa nya spelare. Detta sker genom ett antal introducerande "lär dig spela"-uppdrag som är väldigt genomtänkta och bra.

Spelets kärna är dess taktiska strider och karaktärsutveckling. Varje spelare kontrollerar en unik hjälte med egna färdigheter och taktiska möjligheter. Genom att välja handlingar från karaktärens unika kortlek försöker spelarna samarbeta för att övervinna utmaningar och besegra fiender.

Detta är fortfarande ett maffigt spel, därav att det återfinns på denna lista, men det är fortfarande bra mycket lättare att komma in i än originalet.

Spelas från 14+ år, 1-4 spelare och tar 30-120 min.


5. Caylus 1303

Tillfredsställande och kul pussel

Kan bli (riktigt) elakt, om spelarna väljer det

Caylus är ett så kallat worker placement-spel, där man placerar ut sina "meeplar" för att ta en action (handling). Andra spelare är därefter blockerade från att ta samma action.

Alla platser där man kan ta actions går utefter en väg på brädet framför er, och när alla spelare känner sig nöjda med sina placeringar startar man aktiveringen av platserna.

Det finns dock ett krux... längs med denna väg finns Provosten, en pjäs som spelarna kan flytta runt. Hade du tänkt aktivera en riktigt bra action längre fram på vägen? Synd, en motspelare flyttade Provosten på ett sådant sätt att din action inte blir av.

Det kan bli lite elakt, men det är en tillfredsställande design som i denna uppdaterade version går relativt snabbt samtidigt som det är ett härligt pussel att försöka lista ut.

Spelas från 10+ år, 2-5 spelare (bäst med 3-4) och tar 60-90 min.


Brädspel är för mig ett fantastiskt sätt att samla en grupp människor omkring dig och umgås. Umgås på ett sätt som är svårt att få till i andra sammanhang. I valet av spel kan du få till olika upplevelser beroende på grupp, energinivå och humör. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa dig skräddarsy dina framtida upplevelser runt bordet. Själv har jag vart inne i brädspelens värld i många år. Från början var det dom gamla klassikerna Monopol, Alfapet och Yahtzee osv. Senare kom jag in på Schack vilket jag spelade exklusivt i några år. Sen såg jag ljuset. Ljuset som är "moderna brädspel" och jag föll pladask in i denna vackra värld (eller mörka hål kanske?) Nu spelar jag allt från partyspel, barnspel, komplexa "Euros", maffiga strategispel, abstrakta spel och kortspel. Nästan allt uppskattas så länge designen är rolig och genomtänkt. Sen skadar det inte om komponenterna är läckra och kul att interagera med.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer