Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Golvhögtalare med bra bas

  • 26 jan 2022
Johan Eek
Johan EekExpert inom högtalare

Oftast när man tar upp golvhögtalare som samtalsämne idag får man inte så många tummar upp, då nästan alla har en batteridriven högtalare med hyfsat bra ljud som man dessutom kan ta med överallt. Detta kanske fungerar för många, men inte för mig som är musik- och spelnörd. Är man intresserad av musik, oavsett om det är från Spotify, YouTube eller en vinylspelare, så vill man ha stereoljud med så bra kvalité som det bara går.

Jag är uppvuxen med dansmusik. Allt från 70-tals-disco till dagens house och techno, så för mig är det väldigt viktigt med bra bas (kan vara tråkigt för grannarna förstås). Här kommer jag lista några stereo-golvhögtalare som jag tycker fungerar bra både när du lyssnar själv eller har en härlig hemmafest. Jag försöker att tipsa om högtalare i olika prisklasser, så alla kan hitta något som matchar plånboken.

Jag listar här både aktiva och "vanliga" högtalare. Om en högtalare är aktiv behöver den ingen förstärkare, utan kan kopplas ihop direkt med t.ex. TV:n. Det blir därför viktigt att titta på vilka anslutningar en aktiv högtalare har. Köper du däremot en vanlig högtalare är det istället förstärkaren som avgör vilka anslutningar som finns.

1. Argon Fenris A55

Behöver ej förstärkare, design, BT

Min favorit är faktiskt en rätt så billig högtalare från Danmark.

Dessa finns i tre olika färger: vit, svart och trä. Storleken på högtalarna är 17x88x27 cm (BxHxD).

Det som är annorlunda med dessa högtalare är att de är aktiva. Det betyder i enkelhet att de inte behöver en förstärkare, den finns nämligen redan inbyggd. Så det är bara att koppla ihop dem med t.ex. TV:n eller varför inte en vinylspelare? Du kan även skicka ljud från din mobil med Bluetooth 5.0.

Högtalarna kommer med ARC, vilket innebär att HDMI-kabeln kan skicka information åt båda hållen. Förutom HDMI finns även en phono, en aux och en optisk ingång.

Vad gäller ljudkvalitén har Argon Fenris 55 två basar per högtalare med 2x50 watts förstärkare. Det gör att du får ut riktigt bra HiFi-ljud med grym bas för både fest och privat lyssnande.

Passar bäst för dig som inte vill behöva köpa en förstärkare men vill ändå ha hög ljudkvalitet med superb bas.


2. B&W 702 S2 (st)

Hög kvalité, design

Dyra, kräver en bra förstärkare

Det dyraste högtalarparet i listan är från företaget Bowers & Wilkins som är en brittisk HiFi-tillverkare. De är ett av de mest välrenommerade företagen i världen när det gäller HiFi-högtalare.

Högtalarna kommer i tre färger: vit, svart och trä. Storleken på högtalarna är 36,6x108,7x41,4 cm (BxHxD).

B&W 702 S2 har trippla 6,5 tums-basar per högtalare. Med en bra förstärkare levererar de ljud som ingen musikälskare blir missnöjd med. Oavsett vad du gillar att lyssna på så levererar högtalarna bra tryck från både diskant, mellanregister och bas.

Passar dig som vill ha det absolut bästa.


3. Klipsch Reference Premiere RP-280F

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4.7
(29)
Komplett.se
15 990 kr
Multitech Data
16 292 kr
Dindator
16 569 kr
Se alla 6 priser

Allround, gamla förstärkare funkar

Dyra

Klipsch är ett amerikanskt högtalarföretag som funnits sedan slutet av 40-talet. De är vida kända inom musikkretsar.

Dessa högtalare kommer i tre färger: svart, körsbärs-trä och wenge-trä. Storleken är 26,8x109,4x46,5 cm (BxHxD).

Reference Premiere RP-280F är en utmärkt allround-högtalare som fungerar för allt - från elektroniskt till klassiskt. Varje högtalare har två stycken 8 tums-basar och en horn-diskant som levererar bra ljud som för ett stort rum.

De kan drivas med en förstärkare med låg effekt, så även din gamla trotjänare till förstärkare kommer troligen att fungera finemang.

Passar perfekt för större rum och dig som vill ha bra bas när du t.ex. tittar på film.


4. JBL Stage A170

Billiga, kan byggas ut

Passar inte väldigt stora rum

JBL Arena Stage A170 är de minsta från JBL Arena Stage-serien.

Dessa högtalare kommer endast i svart och storleken är 19x93x25,5 cm (BxHxD).

Med sina med dubbla 5.25 tums-basar och 25 mm aluminiumdiskant per högtalare levererar de kraftfullt ljud, för både film och musik.

Dessa högtalare erbjuder ett väldigt bra pris i förhållande till ljudet man får. Det som är bra är att du kan komplettera dem med fler högtalare från samma serie. Det finns bl.a. center och bas, så du kan få till ett riktigt hemmabio-system.

Passar bra för dig som vill ha ett par prisvärda högtalare som går att bygga ut.


5. Audio Pro Addon T20

Behöver ej förstärkare, design, BT

Få ingångar, saknar HDMI

Svenska Audio Pro från Helsingborg är ett företag många känner igen. De har tillverkat exklusiva högtalare sedan 1978.

Designmässigt kommer högtalarna i vitt eller svart och smälter väl in i moderna svenska hem. Storleken är 19x83,2x21 cm (BxHxD).

Audio Pro Addon T20 är det billigaste högtalarparet i denna lista, men levererar en väldigt god ljudbild med fin bas. De är dessutom aktiva, vilket betyder att de inte behöver någon förstärkare. Du kan istället koppla in dem direkt in i TV:n. Dessutom har de Bluetooth så du kan streama direkt från din mobil.

Högtalarna har tre ingångar: två stycken optiska och en AUX. Det finns två stycken 4,5 tums-basar och en 0.75 tums-diskant i varje högtalare som levererar 60 W. Ljudet de levererar är utmärkt.

Detta högtalarpar passar dig som vill ha ett par grymma högtalare utan att behöva tömma plånboken.


Johan Eek
Johan EekExpert inom högtalare

Expert inom allt med fastighetsteknik, teknik i allmänhet, dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol). Inom fastighetsbranschen har jag jobbat snart i 15 år med väldigt olika saker. Allt från luft och klimat till styrning av belysning, inredning och även digital signage. Kunskapen har jag fått genom att jag är väldigt intresserad av teknik och vad den kan göra för oss både för att vi ska må bättre, samt förenkla vår vardag. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer