Prisjakt
HemPrisjakts experterLuftrenareTopplista - Bästa luftrenaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa luftrenaren

21 mars 2024

Idag är ungefär en av fyra vuxna svenskar pollenallergiker. Dessutom finns det massa partiklar i luften från bl.a. våra vägar och självklart vanligt hemma-damm. Med en luftrenare i hemmet minskar man dessa jobbiga partiklar och luften blir renare.

Jag jobbar med kommersiella fastigheter där vi filtrerar all luft som kommer utifrån. Skillnaden är enorm: det är flera hundra procent mindre partiklar i dessa lokaler jämfört med uteluft, vilket ju oftast är luften vi har i våra hem. Är man känslig rekommenderar jag verkligen att investera i en luftrenare. Här listar jag några olika modeller i olika prisklasser. Listan är inte rangordnad från bäst till sämst, utan från den enklaste modellen till mer avancerade med appar, jonisering m.m. Alla dessa luftrenare ger effekt och den bästa är den som passar just din livssituation.

1. Blueair HealthProtect 7470i

Mest avancerade luftrenaren just nu

Ful design, ser ut som en gammal AC

Blueair är ett svenskt företag som specialiserar sig på luftrenare och har gjort det sedan 1996.

HealthProtect 7470i är den mest avancerade luftrenaren just nu när man kikar på vad den åstadkommer.

HealthProtect 7470i använder ett tvådelat filter. Det har ett partikelfilterskikt och ett aktivt kolfilterskikt som kombineras för att avlägsna gas, lukter, rök, VOC:er, avgaser och kemikalier från luften. När luftfiltret börjar bli gammalt meddelas du via appen att det är dags att byta filter.

Förutom det stora filtret har apparaten även praktiska förfilter som fångar stora partiklar (t.ex. damm) innan de kommer in i luftrenaren, vilket förlänger livslängden på huvudfiltret. Förfiltret kan man dessutom enkelt dammsuga rent.

Finns det då något negativt med produkten? Så länge man kollar på funktionaliteten är svaret nej. Men designen är inte det hetaste och troligen kan detta bli en akilleshäl för en köpare då den är svår att placera i hemmet.


2. Smartmi Air Purifier P2

Enkel, snygg, bra app, batteridrift, nattlampa

Lite dyr för antal m²

Smartmi Air Purifier P2 är helt klart en av de snyggaste luftrenarna på marknaden just nu. Med sin kromade och nätta storlek passar den överallt. Dessutom har den LED-belysning som höjer designnivån ytterligare under kvällarna. Sin huvudfunktion att rena luften klarar den bra även fast den är så liten, 28 m² ska den klara. Nattlampan är en magisk funktion som gör att den gärna hamnar på en synlig plats hemma.

Det finns möjlighet till batteridrift, vilket gör Smartmi Air Purifier P2 lite unik. Batteriet räcker endast i 1,5 timmar i maxläge, vilket jag tycker är i minsta laget, men väljer du sleep mode räcker batteriet upp till 24 timmar.

Den tillhörande appen heter Smartmi (det verkar som att alla nya Smartmi-produkter hamnar under samma app). Appen är enkel och man ser både hur ren luften är, men även temperatur och luftfuktighet. Man kan se en graf på hur luften har varit under dagen, samt senaste veckan och månaden.

Denna produkt passar perfekt för dig som vill ha en snygg och liten luftrenare som dessutom har nattlampa.


3. Electrolux Pure A9 PA91-404

Klarar 92 m², Red Dot Design Award

Dyra filter

Electrolux Pure A9 är den kraftfullaste luftrenaren i hela listan. Den har skandinavisk design med sobra färger och har faktiskt kammat hem Red Dot Design Award 2020.

Den väger nästan 8 kg så även denna kan flyttas runt om det behövs. Men eftersom den klarar att rena luften i ett utrymme på hela 92 m² kan den väl stå där den står.

Denna luftrenare har en app som är intuitiv och bra. I denna kan du se bl.a. partikelnivå, temperatur och luftfuktighet. Electrolux Pure A9 klarar sin uppgift väldigt bra och med HEPA-filter, kolfilter och jonisering hanterar den de flesta partiklar vi har i luften.

Denna luftrenare är för dig som vill ha en designvinnande maskin som klarar av stora rum.


4. Philips AC0820

Klarar lägenhet på 49 m²

Dyra filter

Luftrenaren Philips AC0820 klarar att rena luften i en liten lägenhet helt själv. Den kan nämligen hantera utrymmen på upp till 49 m².

Den är rund, har enkla färger och samma designspråk som många av Philips produkter. Förutom HEPA- och kolfilter använder denna apparat även jonisering. Jonisering är ett effektivt och enkelt sätt att ta bort många farliga gaser.

Denna luftrenare har en av/på-knapp och ger även en indikering på luftmiljön. Du kan se på en gång om luftvärdena är dåliga i ditt hem och den indikerar också när det är dags att byta filter.

Philips skryter med att maskinen är testad av ett oberoende företag.

Denna maskin passar dig som bor i en liten lägenhet eller har ett stort rum där du vill förbättra luftmiljön.


5. Xiaomi Mi Smart Air Purifier 4

Billig, klarar rum på 30 m², appen

Dyra filter, design

Xiaomi Smart Air Purifier 4 klarar av ett rum på 48 m² och gör det galant.

Den använder aktivt kol- och HEPA-filter som kan filtrera bort 99,97% av de luftburna partiklarna. Kolfilter bidrar till att minska lukt. Den har knapp och en liten display där du kan se status och välja mellan olika lägen.

Genom appen kan du ställa in vilka tider luftrenaren ska vara igång, vilka tider den ska vara avstängd och när du vill att den ska gå på låg fart (kan vara bra när du sover). I appen kan du även se nivå på partiklar, luftfuktighet och temperatur.

Maskinen väger ca 5,6 kg, så den är hyfsat lätt att flytta från rum till rum. Filterbyte gör man väldigt smidigt.

Passar dig som vill ha en enkel luftrenare som kan schemaläggas och enkelt flyttas mellan olika rum.


6. IKEA Starkvind

Billig, enkel, design

Klarar bara rum på 20 m²

IKEA Starkvind är IKEA:s större luftrenare som både har den enkla skandinaviska designen och ett bra pris.

Denna luftrenare är enkel, med av/på-knappen kontrollerar du dessutom luftflödet. Den har även en liten lampa som börjar lysa när det är dags att byta filtret.

Filterbytet är väldigt smidigt och även där har Ikea pressat priserna för nya filter. Det finns både partikelfilter och gasfilter att köpa. Gasfilter renar luften från olika gaser, t.ex. rengöringsmedel, och minskar matlukt/os. Partikelfiltret är till för att ta bort mindre partiklar i luften, såsom damm och pollen.

Det som är bra med denna luftrenare är att den kommer med ett stativ och handtag, så du kan flytta den mellan olika rum och även ställa den på golvet.

Om du har IKEA:s dirigera hubb så har du även möjlighet att styra luftrenaren med mobilen. Här kan du dessutom se kvaliteten på luften.

IKEA Starkvind passar perfekt för dig som vill ha en prisvärd luftrenare som inte skriker ”luftrenare” när man ser den.


7. Blueair DustMagnet 5210i

Enkel, appen, två filter, 48 m²

Udda design som kan vara både + och -

Blueair DustMagnet 5210i utlovar mindre städning då den fångar upp ca 99% av allt luftburet damm innan det lägger sig på golv och andra ytor. Förutom det filtrerar den bort även en stor del av pollen och andra partiklar.

Den har två filter placerade på ovansida och undersida för bästa möjliga filtrering. Designen är annorlunda från andra luftrenare och kan användas som ex. sängbord eller sidobord. Att designen är udda kan förstås både vara en fördel och en nackdel, beroende på vad du är ute efter.

Det finns två knappar: en av/på-knapp samt en för styrning av fläktlägen. Men med Blueair-appen kan du styra luftrenaren mycket mer, bl.a. sätta tider för Sleep Mode så att den inte låter för mycket. I appen kan du se statistik för luften i hemmet, men även utomhus (den informationen hämtas med hjälp av din mobils GPS).

Med en röstassistent som Amazon Alexa eller Google Home kan du styra din DustMagnet med hjälp av talade kommandon.

Jag rekommenderar DustMagnet för dig som har ont om plats, då den har dubbla användningsområden som både luftrenare och sidobord/nattduksbord.


8. Acetec APU 1700 Luftrenare

Enkel, klarar 500 kvm, dyra filter

Stor, dyr

Acetec APU 1700 är inget för små lägenheter eller mindre villor, utan passar bäst till större utrymmen som verkstad, stora konferensrum, stora hus eller andra större lokaler.

Acetec APU 1700 har tre olika filter. Kombinationen med kol och HEPA i dessa tre gör att Acetec lovar filtrera bort pollen, mögel och svampsporer, cigarettrök, damm, små partiklar och lukt samt bakterier och virus.

Produkten är stor och otymplig men kommer med hjul så den är enkel att flytta vid behov. Luftmängden den renar styrs av en enkel ratt på framsidan.

Jag rekommenderar Acetec APU 1700 för företag eller hem som har stora ytor.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons