Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTopplista - Bästa högtalarna för hemmabio

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa högtalarna för hemmabio

24 april 2024

Det finns massor av valmöjligheter när det kommer till att uppgradera ljudet för sin TV och filmupplevelse. Ska man satsa på två högtalare, slänga in en soundbar under TV:n, skaffa ett surroundsystem med fem högtalare och bas eller kanske bygga ihop något själv från sitt favoritmärke?

I den här listan inkluderar jag olika alternativ och inspiration för att hjälpa dig att hitta det perfekta högtalarsystemet för din hemmabio. Varje alternativ på listan har sina egna styrkor, och det viktigaste när du väljer högtalare till din TV är hur mycket du är villig att spendera och storleken på rummet (större rum kräver större och kraftfullare högtalare).

När man pratar om filmljud så kommer nästan alltid termen 5.1 upp. Detta är en standardkonfiguration för filmljud, vilket innebär 5 högtalare och en bas-högtalare (2 fronthögtalare, 1 centerhögtalare, 2 bakhögtalare och 1 subbas).

1. Samsung HW-S810B

Liten, nordisk design, trådlös bas, bra pris

Saknar digital optisk ingång, liten

Samsungs HW-S810B soundbar är väldigt enkel och liten med imponerande ljud. Dessutom har de ett riktigt bra pris.

Den passar bra under TV:n och kan med enkelhet kopplas ihop med den. Dess nordiskt minimalistiska design gör att den passar i de flesta hem och dessutom tar den nästan ingen plats.

HW-S810B skapar en riktigt bra ljudbild trots att enheten är så liten. Dolby Atmos bjuder på ett imponerande ljud med både bas och bred ljudbild i övrigt.

Denna ljudenhet har trådlös anslutning (bluetooth/wifi) men tyvärr saknar den en digital optisk ingång. Den har självklart HDMI arc och cec. Basen kopplas ihop med limpan trådlöst. Samsungs HW-S810B är ett självförstärkt högtalarsystem och ingen extern förstärkare krävs.

Samsung HW-S810B passar dig som vill ha ett minimalistisk ljudsystem till din hemmabio som dessutom låter bra!


2. Sony HT-A9

Enkel, liten, trådlösa högtalare

Dyr, saknas subbas

Sony HT-A9 består av fyra små, trådlösa högtalare som levererar en bra ljudbild för hemmabion.

Denna enhet fixar något som jag vet att många har irriterat sig på: att det är svårt att placera högtalarna helt symmetriskt i ett rum. Samtliga högtalare är lika stora, vilket resulterar i en bra ljudbild som automatiskt anpassar sig efter rummets unika egenskaper. De har förmågan att känna av hur rummet och högtalarna förhåller sig till varandra för en optimal ljudupplevelse.

Sony HT-A9 är en självförstärkt högtalarsystem, vilket innebär att den har inbyggda förstärkare för att driva högtalarna. Högtalarna är trådlösa så den enda du behöver koppla in är huvudenheten. Den har självklart HDMI arc/earc.

Sony HT-A9 passar dig som vill ha riktigt bra filmljud från ett minimalistisk ljudsystem som dessutom kan anpassas helt efter dina egna önskemål.


3. Jamo S 809 HCS

Bra ljudbild, fungerar även bra för musik

Ej aktiva, saknar subbas, kräver extern förstärkare

Jamo S 809 HCS är ett högtalarset för hemmabio. Högtalarna är ej aktiva, vilket betyder att man behöver en förstärkare för att de ska fungera.

Just denna serie från Jamos blev utvald som bästa högtalarsystem i den billigare prisklassen år 2018. Högtalarna fungerar bra både för musik och film.

Även om dessa högtalare levereras i en uppsättning om fem, så finns det självklart möjlighet att komplettera systemet. En subbas och två Dolby Atmos-högtalare kan monteras ovanpå front-högtalarna, tack vare de integrerade fästena och ljudkanalen.

Högtalarna är stora men absolut inte för stora. De passar även bra i mindre rum, men du behöver lite golvyta. Jamo S 809 HCS kommer i flera färger. Ljudet är riktigt bra och du kan faktiskt använda din befintliga surroundförstärkare utan problem.


4. KEF T205

Tunna och små, bra subbas, ej aktiva

Ej aktiva, dyra, kräver extern förstärkare

KEF T205 är ett högtalarpaket med slimmad design, dvs tunna högtalare, som passar perfekt till din platt-tv (djupet är endast 35 mm). Dessutom följer det med en subbas som gör att ljudbilden blir riktigt bra, ett riktigt 5.1-ljudsystem för din hemmabio.

Alla högtalare förutom basen är förberedda för att fästas i väggen. Trots att högtalarna är tunna och små så skapar KEF T205 en bra ljudbild både för film och musik.

Detta är inte heller aktiva högtalare, vilket betyder att man behöver en förstärkare för att de ska fungera. Till dessa går det bra att använda en gammal 5.1-surroundförstärkare utan problem.

Passar bäst för dig som vill ha ett ljudsystem som smälter in med din tunna TV och levererar bra ljud till din hemmabio.


5. MK Sound 750 MkII THX Select 5.1 (V12)

Bra ljudbild, bra subbas

Dyr, tar plats, kräver extern förstärkare

MK Sound THX 750 Mk II är minst sagt ett högtalarsystem som levererar 5.1 bioljud. Det är enkelt att installera och fungerar i de flesta mindre biosalonger eller varför inte ett större biorum hemma?

Dessa är inte heller aktiva och kräver därför en förstärkare för att fungera. För att driva detta 5.1-system behöver du en hyfsat ny förstärkare med bra effekt.

MK Sound THX 750 Mk II är ett grymt välljudande surroundpaket som ger ett bra och fylligt ljud från ett komplett 5.1-system.

Det passar bäst för dig som har ett större biorum eller en mindre biosalong och har budgeten för det!


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons