Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smarta högtalaren

  • 26 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

När det kommer till högtalare kan man antingen välja den mer traditionella vägen med sladd, eller den lite mer bekväma vägen med trådlös blåtand. Den som vill ha ut ännu mer av sin högtalare har hittat rätt, för nu är det inte bara din TV som kan vara smart utan även din högtalare! En smart högtalare kan enkelt sammanfattas som en vanlig högtalare fast med någon av de stora röstassistenterna (Alexa, Siri, Google, Cortana) inbyggd. Röstassistenterna är i stort sett lika bra och här är det högtalarens ljud som skiljer agnarna från vetet.

Listan fokuserar på pris och kvalitet. När det kommer till smarta högtalare vill man ha bra ljud och smarta applikationer. Fräcka gimmicks eller blinkande lampor ger inga pluspoäng utan här, här är det kvalitét för kronan som gäller. Håll till godo!

1. Sonos One Gen 2 WiFi Högtalare

Ljudkvalitet, design, enkel, smart

Något dyrare än andra

Sonos är enligt mig kungen av högkvalitativa högtalare med smarta funktioner.

Anledningen till Sonos ganska överlägsna plats på marknaden tordes vara en kombination av snygg design, riktigt bra ljud och kompabilitet med andra smarta system.

Det går sömlöst att koppla högtalaren till din smarta TV eller direkt till telefonen. För att inte tala om deras mycket funktionella multiroom-funktionalitet som lätt gör att du kan para flera Sonos med varandra och spela musik i flera rum samtidigt.

Sonos får även bonuspoäng för användarvänligheten och enkelheten i att ställa in ljudet precis rätt för just ens egna hem. Det går på fem minuter och är lätt som en plätt - något röstassistenterna Alexa eller Google Assistant kan hjälpa till med.

Ska det sägas något negativt om Sonos kanske det kan vara att de är bland de dyrare när det kommer till smarta högtalare. Men i förhållande till ljudkvalité per krona är de absolut värda sin förstaplats.3. Google Nest Audio WiFi Bluetooth Högtalare

Smartast, mest användarvänlig

Ljudet är medelmåttigt

Med Google Nest Audio försöker man fokusera på ljudkvalitet utan att för den delen tumma på smartheten. Det går bra, men inte helt perfekt.

Vissa höjer nog på ögonbrynen av att Nest Audio får en plats på listan och det kan jag förstå. Basen är medelmåttig, ljudet är inte det renaste och fyller inte större rum.

Men! Den är den smartaste av smarta högtalare. Många högtalare har problem med att plocka upp röstkommandon om de spelar musik samtidigt - men inte GNA. Vissa högtalare har dålig användarvänlighet på sina tillhörande appar, eller sätter en hög prislapp för varumärkets status. Men GNA har både en enkel app och ett rimligt pris.

Ledtråden till Nest Audio finns i namnet; Nest. Som ett näste i ditt smarta hem kopplar du upp resten av dina smarta produkter till denna hub och du gör det sömlöst. Ljudet är inte felfritt men AI:n är bäst på marknaden.

PS. Vill du hellre ha en mindre variant med en helt ok högtalare? Då finns Google Nest Mini, en supersmidig variant för dig som planerar att använda din nya kompis mer som assistent än som högtalare.


4. Bose Home Speaker 500 WiFi Bluetooth Högtalare

Ljudet, både Google och Alexa

Krånglig att komma igång med, dyr

Det är inte oväntat att Bose gör bra högtalare, men vad som är lite oväntat är att de gör en såhär bra smart variant.

I en scen dominerad av Google och Amazon sticker Bose ut hakan och levererar en riktigt grym smart högtalare - men till ett saftigt pris. Vad du får för den prislappen är dock otroligt högkvalitativt ljud, kanske bäst på listan. Du får också en riktigt ljudkänslig mikrofon, så du slipper skrika efter uppmärksamhet från din smarta assistent.

Du köper här egentligen inte en smart högtalare i första hand, utan en riktigt bra, liten högtalare med inbyggda smarta funktioner. Både Amazons Alexa och Google Assistant är kompatibla med Bose Home Speaker 500. Uppkopplingen till Wi-Fi är lite krånglig, men inget överväldigande.

Passar bäst för dig som vill ha en kompakt högtalare som levererar fantastiskt ljud, med lite smarta funktioner som grädde på moset.


5. Harman Kardon Citation 100 MK2 WiFi Bluetooth Högtalare

Tung bas, stort ljud

Oskarpt ljud vid höga volymer

Harman Kardons svar på Sonos stavas Citation och 100-serien med den nyare modellen MRK II så ger den verkligen Sonos något att vara orolig för.

Citation 100 MRK II är ett riktigt kraftpaket för sin storlek. Kraftfull bas är den största försäljningspunkten och pang i bygget säger det när man skruvar upp volymen. Ett stort pluspoäng för basen med andra ord.

Men även solen har sina fläckar. Musikfantaster och audiofiler har nog en del att säga om ljudet då det kan vara lite ojämnt. Det har bra tryck men förväntar man sig studiokvalitet kommer man bli besviken.

Citation-serien erbjuder likt Sonos multiroom-lösningar och Google Assistant. Den passar dig som vill ha mer bas, på bekostnad av ljudåtergivningen om du är en kräsen ljudälskare.

MRK II är för dig som vill kunna röststyra en högtalare som inte bara kan användas i hemmet utan även på festen.


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom högtalare

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer