Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTVTopplista - Bästa smart-TV:n

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smart-TV:n

  • 26 okt 2022
Johan Eek
Johan EekExpert inom tv

I denna lista ska jag lista olika smart-TV:s från mjukvarusynpunkt. Hur smart är en smart-TV egentligen? En smart-TV har uppkoppling mot internet och mjukvaran är väldigt lik en mobil. Här kan du ladda ner appar och genom detta surfa på nätet, lyssna på musik, streama film och serier, titta på YouTube och även spela TV-spel. Det finns också möjlighet att styra TV:n genom mobilen.

Jag utgår från några kriterier när jag väljer en smart-TV. Den ska vara minst från 2021, ha 4K-bild och bra mjukvara med ett godkänt utbud av appar. Man ska både kunna titta på film, spela spel och lyssna på musik direkt från TV:n.

I denna lista ska jag lista olika smart-TV:s från mjukvarusynpunkt. Hur smart är en smart-TV egentligen? En smart-TV har uppkoppling mot internet och mjukvaran är väldigt lik en mobil. Här kan du ladda ner appar och genom detta surfa på nätet, lyssna på musik, streama film och serier, titta på YouTube och även spela TV-spel. Det finns också möjlighet att styra TV:n genom mobilen.

Jag utgår från några kriterier när jag väljer en smart-TV. Den ska vara minst från 2021, ha 4K-bild och bra mjukvara med ett godkänt utbud av appar. Man ska både kunna titta på film, spela spel och lyssna på musik direkt från TV:n.

1. TCL 55P725N 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

Billig, Android TV, smarta finesser

60 Hz, vanlig LCD = inte bäst bild

TCL är världens andra största TV-tillverkare efter Samsung. TCL använder mestadels mjukvaran Android TV och har du en Android-telefon så kommer du känna igen dig.

Här kan du ladda ner det mesta, såsom Netflix och YouTube, men du kan även streama spel direkt från din PC. TV:n uppdaterar med max 60 Hz vilket är ganska standard för prisklassen och ger ett bra flyt i bilden. 16 GB för mjukvara och nedladdning är generöst och ligger i paritet även med de dyraste modellerna på listan.

Med den inbyggda Google Assistant kan du kontrollera din TV helt hands-free, säg bara "OK Google" så lyssnar den på en rad olika kommandon. Det finns även stöd för Amazon Alexa och möjlighet att casta direkt från mobilen.

Passar dig som vill ha en mycket prisvärd modell med allt en smart-TV kan erbjuda idag.


2. Samsung The Frame QE65LS03A 65" 4K Ultra HD (3840x2160) QLED Smart TV

Tizen, SmartThings, 120 Hz, design

Lite dyr, inte OLED

Samsung är världens största TV-tillverkare och kör sitt eget mjukvarusystem som heter Tizen. Tizen är lika bra som (kanske till och med bättre än) Android TV med ett stort utbud av appar.

QLED är Samsungs egen fortsättning på LED-tekniken. Skärmens ljusstyrka blir mycket starkare än med vanlig LED och ger en underbar bild, speciellt när TV:n dessutom kör uppdatering i 120 Hz. Dock blir bilden inte lika bra som med OLED.

Det finns 16 GB minne för både mjukvara och nedladdning av appar m.m, vilket är standard på TV-marknaden just nu.

Denna TV ingår i en serie som heter The Frame. Den är tänkt att vara som en tavla när man inte använder den, då kan den visa antingen dina egna bilder eller någon från The Frames egna bibliotek.

TV:n är förberedd för Samsungs smarta hem-system SmartThings och har även stöd för Google Assistant. Det finns HDMI med eARC för bättre koppling mellan soundbar och TV.

Passar dig som vill ha en snygg, smart TV som kan vara en tavla när den inte används.


3. Panasonic TX-55JZ980E 55" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Enkel att använda, OLED, HDMI 2.1

Inte jättestort utbud av appar, dyr

Panasonic är ett japanskt varumärke inom hemelektronik. De kör här sin egen mjukvara som heter My Home Screen (Firefox). Det är ett lättanvänt gränssnitt men når inte riktigt upp till samma nivå som Android TV och Tizen vad gäller utbud av appar. Men de mest populära finns, såsom Netflix, YouTube, Viaplay m.m.

Denna TV använder OLED-teknik som i dagsläget är överlägsen alla andra bildtekniker. OLED har en egen ljuskälla i varje pixel som gör att varje färg får en otroligt fin lyster och svärtan blir verkligen svart.

TV:n har HDMI 2.1 vilket nästan är ett måste om man ska koppla in en PS5 eller Xbox Series X. Det är den senaste versionen av HDMI och ökar bandbredden upp till 48 Gigabit per sekund - det betyder att man kan få riktig 4K-bild i 120 Hz.

TV:n har även HDMI med eARC, vilket innebär att du får det bästa ljudet utan kompromisser när du kopplar TV:n till t.ex. en soundbar.

Det finns 16 GB minne för både mjukvara och nedladdning, dessutom finns casting-funktion för direkt överföring från mobil. TV:n har stöd för röstassistenten Amazon Alexa.

Enkel att använda, otroligt bra bild och möjlighet till fantastiskt ljud!


4. LG OLED65B1 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4.6
(16)
Gå till produktsida

Snabb, OLED, HDMI 2.1

Färre appar att välja på, dyr

LG är en stortillverkare av OLED-paneler och brukar vara mångas favorit när det gäller bildkvalitén. Dock är det fortfarande dyrt med OLED, men om man vill ha den bästa bilden så finns det inget alternativ.

Denna TV kör med uppdateringsfrekvens 120 Hz och har HDMI 2.1, som är ett måste om man ska koppla in någon extern enhet (exempelvis den senaste generationens spelkonsoler) och vill ha kristallklar bild.

På en punkt hamnar dock LG tyvärr på efterkälken, och det är mjukvaran. Eftersom dom kör med webOS får du färre appar än med Android TV och Tizen. Men är du nöjd med de vanligaste, som Netflix, HBO, YouTube, SVT, Viaplay o.s.v, så är denna TV en guldklimp.

Mjukvaran är i övrigt snabb, enkel och snygg och kan t.ex. skicka målinfo från en fotbollsmatch medan du tittar på något annat. Det finns 16 GB minne för mjukvara och nedladdning av appar m.m.

TV:n har stöd för både Amazon Alexa och Google Assistent. Den har HDMI med eARC.

Passar bra för dig som vill ha den absolut bästa bilden, smarta funktioner och nöjer dig med standardutbud av appar.


5. Xiaomi Mi P1 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Billig, Android TV

60 Hz, vanlig LCD-tv

Xiaomi är ett elektronikföretag från Kina som tillverkar allt från elscootrar till mobiler och TV-apparater.

Mi TV P1 är en bra och billig smart-TV med många finesser. Den har Android TV med alla appar i Androids appbutik. Det finns inbyggd Chromecast så du kan streama innehåll direkt från din smartphone. TV:n har även Google Assistant som du når via fjärrkontrollen.

TV:n uppdaterar med max 60 Hz och det finns 16 GB för mjukvaran, vilket är bra för prisklassen.

Här finns HDMI med eARC som kan överföra ljudsignalen från TV:n till soundbar i full upplösning.

En prisvärd TV med mycket bra utbud av appar!


6. Philips 55PUS7556 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Billig, enkel

Få appar, 60 Hz, vanlig LCD-tv

Philips är ett av de största märkena på TV-marknaden och levererar modeller i olika prisklasser. Denna är en av de billigaste i listan.

Philips använder ofta Android TV men för denna billigare variant kör man på Saphi. Saphi baseras på Linux och är väldigt likt Android TV. Det finns många appar såsom Netflix, SVT Play, Viaplay m.fl. men utbudet når inte upp till samma nivå som Android TV och Tizen. Den saknar egen app-butik, och apparna är alltså redan förinstallerade.

TV:n uppdaterar med max 60 Hz vilket är ganska standard för prisklassen och ger bra bild för denna prisklass.

Passar bra till dig som vill ha en enkel smart-TV med allt förinstallerat.


7. Sony Bravia KD-65X85K 65" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Google TV

HDMI 2.1, OLED, 120Hz, Google TV

Inte det bästa ljudet

Sony är ett av världens största teknikföretag och inom TV-fronten är de faktiskt ett av de bästa man kan köpa när det gäller bildkvalité, men hur förhåller sig då mjukvaran till det övriga?

Denna TV kör mjukvara Google TV som är enkel, lätt att tycka om och faktiskt rätt så rapp, samma nivå som likvärdiga TV:s. Från Google TV kan du ladda ner det mesta som önskas allt från Netflix, SVT play, YouTube men också mycket mer.

16 GB minne för mjukvara är helt ok, räcker länge och är standard för denna nivå av TV. Med den inbyggda Google-assistenten kan du styra TV:n med din röst, säg bara OK Google så lyssnar den på en rad olika kommandon.

Du kan även ansluta BraviaCam, en liten kamera som säljs separat och med den kan du bl.a. styra TV:n med dina rörelser!

Sony Bravia KD-65X85K har HDMI 2.1 och uppdaterar bilden med 120Hz, ett måste om man t.ex. vill koppla in den senaste PlayStation eller Xbox.

Sony Bravia KD-65X85K är perfekt för dig som vill ha en fullutrustad TV för både TV-spel och film.


Johan Eek
Johan EekExpert inom tv

Expert inom allt med fastighetsteknik, teknik i allmänhet, dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol). Kunskapen har jag fått genom att jag är väldigt intresserad av teknik och vad den kan göra för oss både för att vi ska må bättre, samt förenkla vår vardag. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer