Prisjakt
HemPrisjakts experterPizzaugnarTopplista - Bästa pizzaugnen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa pizzaugnen

10 november 2022

Finns det något godare än en nygräddad pizza? Högst tveksamt skulle jag säga. För att lyckas med hembakad pizza krävs en grym tomatsås, goda toppingar, bra deg och en riktigt varm ugn. Pizzaugnar levererar höga temperaturer och en extra varm yta som i sin tur leder till en krispig pizzaupplevelse. Förbi är dagarna med en soggy ledsen botten och halvsmält mozzarella, istället välkomnar vi pizzeriakvalitet in i våra egna kök!

Det finns flera olika alternativ som har sina egna fördelar. Vill du ha en ugn för utomhusbruk vid familjens grillplats för att höja sommarkvällarna till en ny nivå? Vill du ha något billigt till studentlyan? Eller vill du ha marknadens vassaste inomhusugn för att kunna ta ditt pizzabakande på lika stort allvar som grannen tar sin surdegsodling? Häng med så ska jag ge dig de bästa alternativen!

1. Ooni Fyra

Fantastiskt resultat, prisvärd

Mer underhåll, inlärningskurva

En rustik utomhusugn!

Ooni är the name of the game när det kommer till utomhusugnar. Detta är den pelletsuppvärmda varianten som ger temperaturer uppemot 500 grader celsius på ca 15-25 minuter.

Det finns även en vedeldad variant vilket må kännas mer rustikt, men pellets är bara så mycket enklare att hantera. Det behöver inte fyllas på lika frekvent och du slipper ha en dedikerad huggkubb till ditt pizzabak.

Ugnar som värms med eld har en viss inlärningskurva, så räkna med att dina första pizzor inte blir helt perfekta. När du väl blivit en pizzamästare så kräver dock ugnen bara en vändning per pizza och gräddar till perfektion på ca 1,5 minut. Låt alla i familjen toppa varsin pizza och tillaga allihop på knappt 10 minuter!

När du bränner pellets så skapas en del sot, så om du inte redan har det kan det vara värt att investera i en grillrengöringsborste.

Maximal pizzadiameter ligger på 30 cm. I botten sitter självklart en pizzasten.

En fantastisk pizzaugn till grillplatsen!


2. Ooni Koda 16

Resultatet, rymlig, lite underhåll

Viss inlärningskurva

Snäppet smidigare, snäppet dyrare.

Koda 16 är en gasdriven modell från Ooni. Gas har fördelen av att vara lite mer underhållsfritt än ved och pellets. Du slipper sot och behöver inte oroa dig över att allt pellets ska ta slut mitt i en gräddning (självklart kan även gas ta slut, men det omsätts inte lika snabbt som en laddning pellets).

Ugnen kommer upp i temperaturer på 500 °C på 15-25 minuter och precis som pelletsvarianten gräddas din pizza på ca 1,5 minut. Även här finns en viss inlärningskurva för att vända på pizzan och inte bränna något, men när du väl lärt dig är det ack så givande.

Medan Fyra har en maximal pizzadiameter på 30 cm har denna ugnen plats för pizzor på upp till 40 cm. Självklart sitter det en pizzasten i botten.

Vill du ha en lättskött pizzaugn för utomhusbruk? Då har du hittat rätt!


3. Sage Appliances The Smart Oven Pizzaiolo (Rostfri)

Bäst för inomhusbruk, praktisk

Dyr

Bor du i lägenhet eller vill bara kunna baka pizza inomhus? Tycker du att gasoltankar och pelletssäckar låter som en herrans massa krångel? Men vill du ändå inte tumma en millimeter på pizzakvalitet? Då har du hamnat rätt!

Sage Pizzaiolo är värstingen när det kommer till pizzabak inomhus. Ugnen levereras med en pizzasten, en form för deepdish pizza samt en pizzaspade.

Ugnen når temperaturer på uppemot 400 grader vilket är något lägre än Ooni:s utegrillar, men enligt användare som testat båda är resultatet väldigt snarlikt.

Maximal pizzadiameter ligger på 30 cm och baktiden är runt 2 minuter. En stor fördel med denna ugn är att du inte behöver vända pizzan efter halva baktiden då värmen kommer från alla håll.

Bästa pizzaugnen för inomhusbruk!


4. G3 Ferrari G10032 Pizzeria Snack Napoletana

Bra pris, bättre än vanlig ugn

Misstänker lägre temp än utlovat

Detta är en kompakt liten maskin som utlovar färdig pizza på 5 minuter.

Uppvärmningen av ugnen går på 10 minuter och den kan nå temperaturer på 390 grader. Jag är dock tveksam till att ugnen håller denna temperatur hela baktiden, då det tar dubbelt så lång tid för pizzan att blir färdig som i Sage Pizzaiolo (tredjeplatsen), trots att det på pappret bara skiljer 10 grader.

Med detta sagt så blir resultatet fortfarande bra mycket bättre än i en vanlig ugn, och en färdig pizza på sammanlagt 15 minuter inklusive uppvärmningstid är inte illa.

Maximal pizzadiameter ligger på 30 cm och då ugnen både har en sten i botten samt i toppen kan man räkna med ett jämnt och fint resultat.

Ugnen levereras med dubbla pizzaspadar så du kan lyfta pizzan från båda hållen samtidigt. Det gör det busenkelt att lägga in och ta ut pizzan från ugnen.

Perfekt för dig som vill göra riktigt god pizza inomhus, till ett överkomligt pris.


5. Ariete 0909

MYCKET prisvärd

Inte lika jämn värme

Riktigt billig och riktigt bra!

Denna maskinen är väldigt lik den på fjärdeplatsen. Även denna ugn kommer med de smidiga dubbel-pizzaspadarna som gör att man väldigt enkelt kan lyfta pizzan till och från ugnen.

Ugnen ska officiellt kunna komma upp i 400 grader, men då pizzan lagas på något längre tid (officiellt 4 minuter) misstänker jag ett visst temperaturtapp när ugnen öppnas samt när pizzan läggs på.

Modellen kommer med en pizzasten i botten och i toppen, där det går en värmeslinga likt i en vanlig ugn. Då värmeslingan bara går ett varv i en cirkel blir resultatet en gnutta ojämnare än i Ferraris modell. Men det är fortfarande klart godkänt och ugnen ger bättre resultat än vad du får i en vanlig ugn.

Jag har inte kunnat hitta maximal pizzadiameter på denna maskin, men då bredden ligger på 30 cm gissar jag att du kan få in en pizza på runt 28 cm i diameter.

Denna är helt klart prisvärd, jag är faktiskt förvånad över att den inte kostar mer. En billig kvalitetsugn för inomhusbruk!


6. Nordwik Pizzastål med Handtag

Nordwik Pizzastål med Handtag
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Billig, smidig att förvara

Inte lika superbt resultat

Detta är inte en pizzaugn, utan ett bakstål. Men man kan säga att det omvandlar din vanliga ugn till en pizzaugn!

Du värmer upp stålet högst upp i din vanliga ugn under grill på maxeffekt. Stålet absorberar värmen och funkar sedan som en pizzasten där du bakar pizzan.

De stora fördelarna med denna metod är att det är billigt, lätt att förvara samt att stålet kommer hålla i all evighet.

Resultatet blir riktigt bra, kanske inte lika bra som i en dedikerad pizzaugn för tusentals kronor, men fortfarande tillräckligt för att skapa en fin, krispig botten.

Stålets uppvärmningstid ligger på 1 timma vilket gör att användningen kräver viss framförhållning. Men ska du ändå jäsa en deg gör det kanske inte så mycket. Dessutom kan du använda stålet till andra saker, t.ex. som ett stekbord på klotgrillen.

Vill du äta hembakad pizza någon gång ibland, utan att behöva skaffa en hel extra ugn som tar plats? Då är detta rätt val!


Jag har fler köksmaskiner än kompisar och då så är jag ändå inte så ensam. Dessutom så gör jag förmodligen mer research när jag köper en ny stavmixer än när de flesta köper bil. Det jag inte redan vet ligger bara en natt av frenetiskt googlande och forumlusläsande bort, och tro mig när jag säger att innan jag dör så har jag rundat hela wikipedias bibliotek minst 4 gånger. Nyttigt? njaä... nördigt? måhända... kul? ohja!!!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons